Óvoda- iskolakezdés / Óvónők, tanárok edukálása

tímeácska témája a 'Általános kérdések, hozzászólások' fórumban , 2008 Április 23.

 1. borka

  borka Őstag

 2. Anna apja

  Anna apja Új tag

  Sziasztok! 6 éves lányomnál január közepén derült ki, hogy diabos. 10 nap kórház után azt mondták mehetünk oviba, még a gyerek orvos is. Azt hittük a legnagyobb problémát az étkezés fogja jelenteni. Ez meg van oldva, igaz nem lesz olcsó. Inkább az óvoda fél a lányunktól. Minden féle papírokat kérnek tőlünk (hogy az orvos írja le mit kell tenni, ha...., mit kell csinálni. De már ott tartunk, hogy az is jó ha a gyerek orvos leirja. A másik, hogy egy papírt alá akarnak íratni velünk, hogy a mi felelősségünkre jár óvodába a gyerek.) Valaki meg tudná mondani, hogy nekünk mit kell tenni és az óvodának mit kell tennie? Szeptemberben iskolába megyünk és nem akarjuk erre a kis időre kivenni, átiratni másik oviba. Ja és azt kérik, hogy ha el kezd járni oviba akkor legalább két hétig legyen ott valamelyik szülő. 10 napig mind a ketten itthon voltunk szabin, párom plusz egy hétig a gyerekkel táppénzen. Most rajtam a sor, de ez nem mehet így. Ezt azért egyik munka helyen sem sem lehet megcsinálni, a pénzről nem is beszélve.
   
 3. borka

  borka Őstag

  Kedves Apuka!
  Üdvözlünk a fórumon. Nagyon nehéz helyzetetek,mivel még Ti sem vagytok képzettek cukorügyileg.Mert Nektek kellene kioktatni az óvoda személyzetét a gyermek kezelésével kapcsolatba.A kezelő orvostól tudtok segítséget kérni kiokítás terén. Minden esetre megírhatnád,hogy hol laktok,mert talán akkor könnyeben tud valaki segíteni aki a közeletekbe lakik.Mindenesetre olvasd ezt a topikot nagyon sokat segíthet ez is.
  Sándor
   
  Anna apja kedveli ezt.
 4. Anna apja

  Anna apja Új tag

  Hát igen nekünk is új ez a dolog. Minden tanácsot szívesen fogadunk és szívesen iemerkednenk hasonló családokkal. Budapest, Csepelen élünk.
   
 5. borka

  borka Őstag

  Egyenlőre olvasd azt a topikot is sokat lehet belőle tanulni. Cukorbeteg gyermek

  Az első leveledet felteszem a facebook oldalára,hátha lesz egy képzett edukátor vagy egy diabhoz értő szakember aki esetleg el tudna menni az ovitokba,hogy segítsen a személyzetnek megismerni a cukorbetegség fortélyainak legalább az alapjait. Lehet,hogy Te is megpróbálhatnád,hogy a csepeli rendelőben az I. emeleten balra van a dibetológia,kérnél segítséget akár az orvostó,vagy pedig valamelyik nővértől.A dolog kétesélyes,mindent meg kell próbálni.
  Sándor
   
 6. Anna apja

  Anna apja Új tag

  Kedves Sándor, köszönjük a segítséget! A Facebook oldal címét megtudnád mondani?
  Krisztián
   
 7. borka

  borka Őstag

  Kedves Krisztián !
  Írtam privát levelet. A bejelentkezésed mellett találod meg az "értesítések" alatt.
   

  Csatolt fájlok:

 8. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Csak pár sorban, a munkahelyet illetően: jó, ha tisztában vagytok azzal, hogy tekintettel arra, hogy Anna még csak 6 éves, és tartósan beteg, 10 éves koráig az egyik szülő alanyi jogon GYES-re jogosult. Gondolom, ez már folyamatban van. Ha nem, AZONNAL intézzétek a helyi MÁK-nál. A GYES felmondási védelemmel jár (ahogy a táppénz is, független attól, hogy saját betegség jogán, vagy a beteg gyermek otthoni gondozása miatt van táppénzen a szülő)! Persze, tudom, hogy hivatkozhatnak leépítésre, meg minden másra is, de azért nem árt erről is tudni!
  A tartósan beteg gyermek mellett heti 40 órában (azaz, teljes munkaidőben) vállalhat munkát a szülő! Nagyon sok helyen a GYES-nél csak annyit írnak, vagy arról tájékoztatnak, hogy csökkentett, azaz, heti 30 órás munkaidő végezhető. Valóban, de a TARTÓSAN beteg gyermekek esetében ez ettől eltér!
   
  Anna apja kedveli ezt.
 9. Anna apja

  Anna apja Új tag

  Igen, már folyamatban van. Köszönjük!
   
 10. kriszmisz

  kriszmisz Tag

  Sziasztok,

  Húú de régen jártam erre :) Remélem mindenki jól van!
  Eljött az utolsó évünk az oviban, úgyhogy eldöntöttem szeptember végétől nekilátok az iskolakeresésnek. Nem tudom mire számítsak...
  Ha tudtok esetleg abban segíteni, hogy Újpesten vagy a környékén, Dunakeszin, Fóton van -e olyan iskola ahol vállalják, hogy odafigyelnek Rékára, mérnek neki, beadják az inzulint és még tapasztalatuk is van azt megköszönném ha megírnátok.
  Nem speciális gyerekeknek való iskolát keresek, hanem leginkább valami családias, kislétszámú intézményt, ahol jó az oktatás, esetleg kéttannyelvűt, vagy rajztagozatos sulit.
  Vagy ne legyenek már ilyen elvárásaim?

  Köszi!
   
 11. B Judit

  B Judit Új tag

  Sziasztok Kedves Fórumozók,

  Új tagként még nem sikerült végigolvasnom az egész fórumot, de szeretnék Tőletek kérdezni. 4,5 éves fiamat szeptemberben diagnoztizálták. Napi 4 alkalommal kap inzulint. A kérdésem az lenne, hogy szerintetek elkezdhetem-e tanítani neki az inzulin beadását, vagy ehhez még túl pici. Vércukrot már tudja egyedül mérni, de azért még leginkább mi szoktuk neki.
  Másik kérdésem az, hogy most bejött a hideg, lehet ez az oka, hogy a cukrunk nagyon ugrál az utóbbi napokban? Ti ilyenkor mit tesztek?
  Nem igazán ovival kapcsolatos kérdések, de gondoltam Ti tudtok nekem tanácsot adni. Üdv: Judit
   
  borka kedveli ezt.
 12. borka

  borka Őstag

  Szia Judit ! Üdv a fórumon.

  Gratulálok a fiadnak, hogy már egyedül méri a cukiját. Nagyon jó, hogy önállóságra neveled, de egyenlőre az inzulin beadást, csak szigorúan felnőtt felügyelete mellett szabadna gyakorolni. A mindenkori vc. függvényébe megbeszélni vele, hogy most akkor mennyi inzulint kell beadni és Ő állítsa be a mennyiséget a penen, de beadás előtt feltétlenül ellenőrizni. Arra is megtaníthatod, hogy hogyan szúrja be ill. a kezébe adhatod, hogy ő csinálja. Mindenféle képen egyenlőre csak, hozzáértő FELNŐTT FELÜGYELETE mellett. Később a testen lévő beadási helyeket is meg tudod vele beszélni.
  A frontok mindig befolyásolják a vc. ingadozásokat. Minden ember másként működik ezért ezt Nektek kell kitapasztalni. Ezért mindent írni kell, hogy a különféle reakciókat vissza tudjátok nézni és annak megfelelően tudtok majd korrigálni.
  Általában szokták használni a nyári ill. a téli bázisokat, ami azt jelenti, hogy (persze nem mindenkinél) nyáron 1-2 egységgel több/kevesebb inzulinra van szükség, ill. fordítva. Azért írtam azt, hogy ki kell tapasztalni. Minden esetre javaslom, hogy ezt akár telefonon is meg tudod beszélni a kezelő orvosával.
  Üdv:
  Sándor
   

  Csatolt fájlok:

  krisz_2011 kedveli ezt.
 13. B Judit

  B Judit Új tag

  Kedves Sándor, köszönöm a gyors válaszodat. Persze, még kicsi, hogy bármit is egyedül csináljon. Minden mozdulatát felügyelem és ellenőrzöm, a pent pedig én állítom be. Érdekelne, hogy ki hány éves korban kezdte a gyerekét tanítgatni.
   
 14. borka

  borka Őstag

  Az, hogy ki mikor tanítgatja a gyermeket ez mindenkor az értelmi szinttől függ. Azt Te látod, hogy mit képes felfogni és megtanulva visszaadni a dolgokat. Némileg fejleszteni is lehet. Mindenesetre javaslom, hogy Ő fogja a pent és Te állítsd a mennyiséget, hogy lássa és részese legyen az eseménynek. Hallja közvetlen közelről a racsni kattogását, hogy ne legyen neki idegen a hang és lassan tekerve számoljátok együtt hangosan. Mindig amit csináltok kérdezd vissza mert ezzel is tanul. Minden műveletet hangosan beszéljetek meg. Legyen sok türelmed, dicsérd meg mindenért, még ha az nem is volt annyira jó, de javítsd ki finoman. Minél előbb megtanulja elsajátítja a dolgokat Neked annál könnyebb lesz, Ő pedig egy határozott önálló karakán gyerkőc lesz. Persze siettetni nem szabad.
   
  krisz_2011 kedveli ezt.
 15. dg

  dg Őstag

  Szia Judit!

  Az én lányom 8 éves kora körül kezdte magának beadni az inzulint teljesen önállóan. Most tíz éves, és mindent ügyesen intéz önállóan!
   
  B Judit és borka kedveli ezt.

Megosztás