Na ha lenne egy 3 éves diabos gyermekem, elsétálnék vele A helyi oviba csak úúúúúúúúúúúúúgy, hogy akkor jönnénk.
tímeácska;87601[B írta:gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, felmentést adhat a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolja[/B]
Na ha lenne egy 3 éves diabos gyermekem, elsétálnék vele A helyi oviba csak úúúúúúúúúúúúúgy, hogy akkor jönnénk.
Hát, ha lenne 3 éves diabosom, kölcsönadnám...
Nekem van, mostanában kicsit nehéz Vele, de kölcsön adom... és mi elkezdtük az ovit, október végén, természetesen nem önkormányzati![]()
nekem úgy tűnik, hogy pont azért nincs ez itt kifejtve, mert nem lehet minden helyzetre gondolni. De érdekes, hogy egészségügyi indokokat nem említ. Mindenesetre ez kb olyan lesz, hogy aki meggyőzi a dokit, védőnőt, stb., hogy mentsék fel a gyerekét, az fel tudja mentetni... mert ugye ha nem kapja meg a megfelelő ellátást, azzal az egészségét veszélyezteti!!!Na, és MIK is azok az okok/indokok, ami alapján felmenthetik a gyereket az ovi alól?????????????????????? Miért érzem úgy, hogy ez számomra nem ANNYIRA egyértelműűűűű????????????????????![]()
most néztem: "A törvény azt rögzíti, hogy a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt." vagyis megcsinálhatják azt, hogycsak reggel 8-12-ig vállalják a gyereket, így nem kell neki kaját biztosítani, inzulint adni, max egy délelőtti vércukorellenőrzés és egy tízórai esik bele.
az azért nem tetszik, hogy akkor jan elsején be KELL íratnom. mi úgy terveztük, hogy megvárjuk a márc-áprilist, az influenzaidőszak végét... egyébként a fenti mondatból nekem az tűnik ki, hogy ha Ricsi JÖVŐ decemberben tölti a 3-at, akkor ugye csak a betöltött 3 éves kora után lehet felvenni, vagyis korábban nem? eredetileg felmerült, hogy már szeptemberben mehetne...
nekem úgy tűnik, hogy pont azért nincs ez itt kifejtve, mert nem lehet minden helyzetre gondolni. De érdekes, hogy egészségügyi indokokat nem említ. Mindenesetre ez kb olyan lesz, hogy aki meggyőzi a dokit, védőnőt, stb., hogy mentsék fel a gyerekét, az fel tudja mentetni... mert ugye ha nem kapja meg a megfelelő ellátást, azzal az egészségét veszélyezteti!!!
most néztem: "A törvény azt rögzíti, hogy a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt." vagyis megcsinálhatják azt, hogycsak reggel 8-12-ig vállalják a gyereket, így nem kell neki kaját biztosítani, inzulint adni, max egy délelőtti vércukorellenőrzés és egy tízórai esik bele.Mi 9-12 óráig járhatunk, ebbe 1-2 mérés és egy tízórai van. (ehhez külön pedagógiai asszisztenst vettek fel napi 4 órábavagy inkább
) Itthon van a reggeli és az ebéd.
az azért nem tetszik, hogy akkor jan elsején be KELL íratnom. mi úgy terveztük, hogy megvárjuk a márc-áprilist, az influenzaidőszak végét... egyébként a fenti mondatból nekem az tűnik ki, hogy ha Ricsi JÖVŐ decemberben tölti a 3-at, akkor ugye csak a betöltött 3 éves kora után lehet felvenni, vagyis korábban nem? Nem. eredetileg felmerült, hogy már szeptemberben mehetne...
sziasztok!
egyelőre sikertörténetünk van, ma először teljesen a felügyeletem nélkül történt Ricsi ellátása a bölcsiben, bár a kajálást azért megkonzultáltuk. Írtunk egy részletes, 6 oldalas ismertetőt, ezen kívül egy sillabuszt, amit betesznek a füzetébe, ezen van, hogy milyen vércukornál mi a teendő a tízórai, ebéd, uzsi idején (vércukormérés eredményétől függően mikor adják az inzulint és mikor és mennyit egyen). a technikai dolgokat nagyon ügyesen csinálják, vércukormérés, inzulin megy. ami nehéz, az a kajálás, hogy az ebéd teljes egészében lemenjen. ugye másképp főznek, mint én (nagyon finom, csak sok olyan étel van, amit Ricsi itthon még nem evett), de ebben is nagyon ügyesek!!! én tényleg azt látom, hogy az elszántságtól függ, meg attól, hogy mennyire tudják megszervezni a feladatokat (gondozónénik egymás között, illetve a dietetikussal összedolgozva).
nálunk külön dietetikus van, külön konyha, a dietetikus lány nagyon ügyesen összekészíti a szénhidrátfüggő mennyiséget és Ricsi lényegében ugyanazt eszi, mint a többiek, hacsak nem túrórudi van (abból is kapott egy felet múltkor, mert alacsony volt a cukra, de nem kellett neki, nem szereti...). ha édes süti van, megcsinálják fruktózzal, de ha elfogy a fruktóz, akkor majd xyllitet visezk be és azzal is szívesen megcsinálják.
szóval tényleg lelkesek, nem csinálnak belőle ügyet, bár látom, hogy azért ez teher, mert mindig van sürgés-forgás-rohanás és egy 2,5 évessel azért gyakran nehéz megértetni, hogy ő most miért másképp, mint mások. de nagyon nyitottak, értelmesek, kooperálóak.
őszintén örülök, hogy Ricsit végül nem próbáltuk benyomni az oviba, mert így most jövő szeptemberig maradhatunk ebben a bölcsiben és jó kezekben tudhatom. mert az ovi más, azt tudom... nálunk a közeli oviban van egy cukros gyerkőc, középső csoportos, na őt csak úgy vették fel, hogy magának adja az inzulint. ami vicc, mert ugye nem az inzulin beadása a fő feladat, hanem a gondolkodás, szervezés...
szóval jövő héttől elvileg ott sem leszek napközben, már előre izgulok. már ma is olyan fura volt, hogy nem voltam. gondolom, ez egy egészséges gyerek esetén is fura érzés, de így még inkább, azért féltem, sokat gondoltam rá, hogy valóban jól csináltak-e mindent...
na majd update-elek.
Szeptemberben kezdjük az iskolát, hát már turbózom magam! Én vagyok nyuszika a fűnyíróval.![]()
És hol tart az "ügy", kedves Nyuszika?Kíváncsian várom a fejleményeket!