Óvoda- iskolakezdés / Óvónők, tanárok edukálása

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Én, mielőtt személyesen érintett lettem kb annyit tudtam, hogy ez az öreg, kövér emberek betegsége, akik az életmódjuknak köszönhetik... :rolleyes:
Én, mielőtt diabos lettem, még ennyit sem tudtam, pedig a nagyanyám inzulinos diabos volt. Anyukám adta be neki az inzulint, sokszor előttem. Csak annyit tudtam, hogy a mamának nem vihetek cukros cukrot, csak azt a borzadály narancssárga körrel ellátott ehetetlen vackot.

Ennek ellenére az antiszocializáltságról az a véleményem, hogy hol tetten érhető, hol nem.
A konkrét esetre ez így együtt is igaz. Szandi nem tolakodott, hanem udvariasan elsőbbséget kért. A férfi pedig anélkül, hogy tisztában lett volna a valódisággal, eleve a rosszat feltételezte. Becsületére váljon, hogy korrigálta a "szocializáltsága" megítélését.
Antiszociális, intoleráns? Talán nem is áll oly távol egymástól ez a két fogalom. Ha nem lett volna intoleráns az elején, akkor utólag nem kellett volna a toleranciáját, szociális alkalmasságát bizonygatnia.

Azt nem tudhatjuk, hogy ki mit, miért cselekszik, ezért gyakran "antiszociálisan" a rosszindulat kerekedik felül. És ezt egyre gyakrabban tapasztaljuk magunkon, a környezetünkön, talán ezért is gondoljuk, hogy antiszociális a társadalom. Nem kell egészségesként(van ilyen?) ismerni egy betegségcsoportot ahhoz, hogy toleranciát tanúsítsunk a másik irányába.
 

Rita23

Új tag
Sajnos, az ilyen viselkedéssel számolni kell. Én már nem nagyon lepődöm meg rajta, hogy szinte semmilyen együttérzés nincs az emberekben. Azt kell, hogy mondjam, hogy inkább a nagyobb városokban ölik ki ezt az érzést az emberekből. Az óvónénik védelmére szeretnék kelni, mert a szülőknek kell tájékoztatni őket a gyermek bajairól, és nem szabad kérdőre vonni őket, mert ez nem magától értetődő betegség és itt a szülő türelmére van szükség és akár 100szorra is nyugodtan kell elmagyaráznia a problémát. Az óvónők is teljesen le vannak terhelve, és általában nem a legintelligensebb emberek választják ezt a foglalkozást. De ez még nem jelenti azt , hogy nem tudják jól elvégezni a feladatukat. Szerintem neten kéne közzé tenni egy tanulmányt a diabéteszes gyerekekről vagy pedig az óvónéninek a kezébe nyomni. Mindent meg kell tenni, hogy a gyermekünk a legjobbat kapja. De elmondanám, hogy a lisztérzékeny gyerekek még ennyi reflektor fényt se kapnak. Sokkal drágább és kevesebb választékból tudnak a szülők ételt venni nekik, vagy éppen valami édességet. Majdnem 1000Ft egy glutén mentes csoki. Mindig az éremnek két oldala van, ami nekünk olyan magától értetődő, az nem biztos , hogy a többi embernek is. És nem szabad őket elítélni vagy lenézni ezért.
 

christina

Őstag
Az óvónénik védelmére szeretnék kelni, mert a szülőknek kell tájékoztatni őket a gyermek bajairól, és nem szabad kérdőre vonni őket, mert ez nem magától értetődő betegség és itt a szülő türelmére van szükség és akár 100szorra is nyugodtan kell elmagyaráznia a problémát. Az óvónők is teljesen le vannak terhelve, és általában nem a legintelligensebb emberek választják ezt a foglalkozást. De ez még nem jelenti azt , hogy nem tudják jól elvégezni a feladatukat. Szerintem neten kéne közzé tenni egy tanulmányt a diabéteszes gyerekekről vagy pedig az óvónéninek a kezébe nyomni. Mindent meg kell tenni, hogy a gyermekünk a legjobbat kapja.
Mindig az éremnek két oldala van, ami nekünk olyan magától értetődő, az nem biztos , hogy a többi embernek is. És nem szabad őket elítélni vagy lenézni ezért.

Sajnos hiába magyarázom el a diabéteszt, illetve annak kezelését ha mindez süket fülekre talál. A kommunikációhoz két fél szükséges. Sajnos az ismeretlentől való félelem, a megszokottól eltérő dolgok kezelése, az együttérzés hiánya........és még hosszan sorolhatnám, mind gátló tényező. Én hiába akarom a gyermekemet biztonságban tudni és ezért minden tájékoztatást és segítséget megadok, az emberi butaságnak és érzéketlenségnek nincs határa!:mad::rolleyes:
Mellesleg nem hinném, hogy bármelyik szülő kérdőre vonná az óvónőt nyomós ok nélkül.
 

tubi

Aktív tag
sztem alapvetően jó összefoglaló. azért volt benne egy ly, j helyett - na de csak én vagyok ilyen kukacoskodó, a tartalom sztem jó!
 

borka

Őstag
http://www.jogiforum.hu/torvenytar

Olvasd az elejétől !!!!!!!!

Az óvodai felvétel, a tanulói jogviszony és a kollégiumi tagsági viszony keletkezése 65. § (1) Az óvodai felvétel, átvétel jelentkezés alapján történik. Az óvodába a gyermek harmadik életévének betöltése után vehető fel. A szülő gyermeke óvodai felvételét, átvételét bármikor kérheti. Az újonnan jelentkező gyermekek fogadása az óvodai nevelési évben folyamatosan történik.[SUP]711 [/SUP]
(2) A gyermeket elsősorban abba az óvodába kell felvenni, átvenni, amelynek körzetében lakik, illetőleg ahol szülője dolgozik. A felvételről, átvételről az óvoda vezetője dönt. Ha a jelentkezők száma meghaladja a felvehető gyermekek számát, az óvodavezető, több óvoda esetén az óvoda fenntartója bizottságot szervez, amely javaslatot tesz a felvételre. Az óvoda - beleértve a kijelölt óvodát is - köteles felvenni, átvenni azt a gyermeket, aki e törvény 24. §-ának (3) bekezdése alapján köteles óvodába járni, ha lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye a körzetében található (kötelező felvételt biztosító óvoda). A kijelölt óvoda [30. § (4) bek.], ha nem látja el a kötelező felvételt biztosító óvoda feladatait, csak helyhiány miatt tagadhatja meg a gyermek felvételét. A kötelező felvételt biztosító óvoda - ha a gyermek betöltötte a harmadik életévét - nem tagadhatja meg a halmozottan hátrányos helyzetű gyermek, továbbá annak a gyermeknek a felvételét, aki a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény 41. §-a alapján jogosult a gyermek napközbeni ellátásának igénybevételére, illetve akinek a felvételét a gyámhatóság kezdeményezte.[SUP]716 [/SUP]
(3) Az óvodába felvett gyermekek csoportba való beosztásáról az óvodavezető dönt, a szülők és az óvodapedagógusok véleményének figyelembevételével. Az óvodai csoportok szervezésének szabályait e törvény 3. számú melléklete határozza meg.
 

tímeácska

Őstag
Kedves Borka (és Mindenki)!
Ez mind szép és jó, hogy kötelesek felvenni a cukorbeteg gyermeket (is) óvodába/bölcsődébe, és nem csak 5 éves koruk után, amikor pedig már kötelező a gyermeknek oviba járnia - ha szeretné a szülő, ha nem!
De nekem még mindig az a véleményem, ha egy intézményt rendeletekkel kell meggyőznöm arról, hogy kötelesek a diabéteszes gyermekemet bevenni az oviba/bölcsibe, és tulajdonképpen nem is olyan "vészes" dolog ez a cukorbetegség, számomra ez a helyzet már inkább tűnik veszélyesnek a gyermekemre nézve, mint hasznosnak!
Egyelőre nem első sorban azt kellene elérnünk (országos szinten), hogy száj-húzogatva rendeletek hatására felügyeljenek a cukorbeteg gyermekekre, mert ez csak egy igen piciny lépés csak a teljes megoldás felé! Persze, már az is valami, ha kinyitják az ajtót - még ha némi kopogtatás után is -, de tapasztalataim azt mutatják, hogy sajnos a gondoskodás/gondoskodni vágyás egy krónikusan beteg gyermek felett még mindig egy nemkívánatos TEHER! Ami mögött persze jó adag félelem van, talán az egészet ez indukálja...
Még mindig a tájékoztatás/tudás hiánya a legnagyobb probléma/akadály! Mert a gyermekgondozók félnek! Nem is igazán tudják, hogy mitől (és éppen ezért félnek annyira)!
Leghasznosabb talán az lenne, ha még mielőtt egy cukorbeteg gyermek felvételre jelentkezne az oviba (vagy bármilyen krónikus betegséggel élő gyermek!), már előtte megkaphatnák a megfelelő tájékoztatást, kellő információt az adott betegségről, és az egyéb lehetőségeket (pl. diéta betartásának lehetőségei, helyes étkezési szokások kialakítása, stb.)
De amíg egy szülőnek kell "megküzdeni" azért, hogy felügyeljék gyermekét, nem biztos, hogy a kellő sikert érik el... És ez a "sikertelenség" sajnos komoly következményekkel járhat, főleg egy diabéteszes gyermek esetében!
Ezek csak az én véleményeim voltak... :)
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Kedves Borka (és Mindenki)!

De amíg egy szülőnek kell "megküzdeni" azért, hogy felügyeljék gyermekét, nem biztos, hogy a kellő sikert érik el... És ez a "sikertelenség" sajnos komoly következményekkel járhat, főleg egy diabéteszes gyermek esetében!
Ezek csak az én véleményeim voltak... :)
Ráadásul mi a helyzet azzal, hogy -rendelet ide, rendelet oda-, egy óvodai, bölcsődei gondozó kijelentheti, hogy ő márpedig nem mér cukrot és nem ad be inzulint. Mert itt a mamáktól bizony ilyet hallunk. :(

Egy rendelet annyit ér, amennyit betartanak belőle. Kötelesek felvenni? Nosza, hát miért nem veszik fel a gyerkőcöt? :o
(Jah kérem szépen, elütnek a zebrán, de nekem van igazam, mert a zebra a gyalogosoké. Baromi sokra megyek vele. :rolleyes:)
 

borka

Őstag
Tökéletesen igazatok van,hogy egy rendelet,ill. egy törvény annyit ér amennyit betartanak/ ill.betartatnak belőle.
Sajnos az is nagy probléma ,hogy még csak a törvényt sem ismerik.:( Ez a közoktatási törvény arról is intézkedik,hogy a pedagógusoknak kötelességük edukálni magukat. Ebbe pl. a betegségek ismerete,kezelése is beletartozik. http://koz-pont.org/irattar/kozpont/...-iskolanak.pdf

Beszéltünk már róla nem egyszer,hogy valamilyen módon nagyobb nyilvánosságot kellene teremteni ennek a témának,de sajnos kicsik vagyunk hozzá.
Annó amikor azt a kisfiút (biztosan emlékeztek rá ) nem vették fel az oviba,minden média foglalkozott az üggyel,azután hosszú síri csend.
Talán akkor történne valami,ha minden ilyen eset után az érintett fél a média nyilvánosságához fordulna,amennyiben az illetékes önkormányzat nem tudja megoldani a problémát.
 

christina

Őstag
Sajnos szörnyű a helyzet a gyermek elhelyezését illetően. Olvastam a másik topikban a hozzászólásokat ovi ügyben. Annyi mindent tudnék hozzáfűzni..... de már nem teszem. Egyrészt korábban már sokszor megtettem, másrészt csak magamat húzom fel rajta. Linusék örülhetnek a szerencséjüknek és a kedvező fogadtatásnak, hogy nekik sikerült pikk-pakk a bölcsi és az ovi. Jó dolog, hogy legalább nekik nem kellett szembesülni a nehézségekkel. De többségünk nem ezt tapasztalja. Nem könnyű eleve a szülők helyzete beteg gyermek mellett, és még az elutasítás, -mintha leprás lenne. Én hiába vittem a fiamat magammal, -akik ismerik tudják milyen értelmes, helyes gyerek (nem azért mert az én fiam;)) - amint kiderült a diab. elutasítóak voltak. Valaki írta, hogy óvónőt kell keresni aki partner ebben....hát ez sem így van. Mert ő hiába segítőkész és bevállalná, ha a vezető nem engedi -ugyanez igaz fordítva is.

Az érdekes az, hogy a fiam a diab.-on kívül teljesen problémamentes. Nem kell logopédus, fejlesztő pedagógus.... Minden mérésen a korosztályához képest túlteljesített. Gondolom erre az oviban is rájöttek elég hamar, hogy "jééé nincs is vele gond (pláne, hogy külön embert vettek fel mellé délelőttre, aki méri a cukrát és nyomkodja a pumpát:rohog:), nosza nyissunk a diabos gyerekek felé. Jelentkezett is a nyáron 2-3 gyerkőc. De mégsem járnak. Az egyiknek a szülei közölték, hogy a gyerek mindent ehet bármikor :o -ezt már rutinosan nem hitték el, de ezt megerősíttették a mi gyerekorvosunkkal, a másik kettőnél meg kibukott hogy penesek és szúrni kéne őket, ami ugye nem megy eü. személyzet nélkül.
Hurrá pumpa!:D

Én minimum 10 évet jósolok, hogy meg legyen oldva zökkenőmentesen a közösségbe járatás problémája.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Véleményem szerint a média nyilvánossága akármilyen jó dolog, nem lenne több, mint egy három napos csoda. Egy (felháborító) hír a sok közül. Akit nem érint, alszik rá egyet, és máris a feledés homályába merül. Mi emlékszünk rá, naná, hogy emlékszünk, de tényleg mi kevesek vagyunk. Ha összefogunk és közös erővel döngetjük az ajtókat, akkor is kevesek leszünk. A magunk kis (mások szemében kicsi) problémájával csak "alulról" akaratoskodunk. Amíg fentről nincs meg a a mindenkire érvényes szabályozás, és a szabályzatok következetes betartása, betartatása, addig a szülők sajna kénytelenek elszenvedni az elutasítást, lekezelő bánásmódot. És közben telik az idő, a gyerkőc cseperedik, a szülő segítség híján kénytelen otthon maradni, és persze imádkozni, hogy amikor a csemetéje 5 éves lesz, -és ha törik, ha szakad, felveszik az oviba-, akkor ne szívja meg. Az inzulin be legyen adva, persze cukormérés után, és ne tömjék meg a gyerkőcöt cukros mákosgubával. Mert ahol ma elutasítóak, ott holnap sem lesz rendben és biztonságban a gyerkőc felügyelete. Akkor a mámák már nem azon aggódnak, hogy nem vették fel a csemetéjét, hanem azon, hogy most hipózik, vagy 20-as cukorral rohangászik az udvaron.
Egyébként ami nekem tetszene, az az, hogy azoknak az intézményeknek bemutatnák azokat a nevelőket, gondozókat, akik ugyanolyan törvényi háttér mellett meg tudják oldani a kis diabos felügyeletét, gondozását. Ők tudnának tippeket adni, hogy hogyan lehet ezt megoldani. Persze ez is járhatatlan út, mert néhány pedagógusnak kéne végigjárni a fél országot, pedig ők nem csinálnak mást, mint hogy szeretettel, felelősséggel fordulnak a gyerekhez, és komolyan veszik a munkájukat.
Ennek hiányában elegendő kellene, hogy legyen, amit a szülő "megtanít" a gyerekéből, csak akarni kéne megtanulni. Úgyis a szülő tudná a legtöbb okosságot adni.
10 év? Elég elkeserítő, ha ennyit kellene várni, hogy rendben menjenek a dolgok. Félő, hogy még is kell az a 10 év. :(
 
Sziasztok,

Tudna nekem valaki abban segíteni, hogy Budapesten van-e olyan óvoda a IV. kerületben vagy annak környékén, ahol már tapasztaltak diabos, pumpás gyerek ellátásában? Hétfőn kezdtük az ovit és a vezető nagyon kedves és segítőkész, de az óvónénin csak a félelmet látom, és a nemakarást. Ma megkérdeztem tőle, hogy akkor megpróbálja-e a vc mérést, természetesen az volt a válasz, hogy most még nem, de kérdezem én akkor mikor? 2 hét a beszoktatás a fél napra, mert a délutánt egyenlőre nem vállalják és biztos én vagyok a türelmetlen, így 2 nap után, de valahol el kell kezdeni és a kislányom nem egy bonyolult gyerek, a diabot leszámítva, fejlettebb a koránál mind mozgásban, mind kommunikációban, nagyon szépen beszél, szóval nem hiszem hogy bármi probléma lenne vele.
Úgyhogy gondoltam felteszem itt a kérdést, hogy fel tudjak készülni, ha úgy látom még 2 hét után is, hogy minden percemet az oviban kell töltenem, akkor ennek így nincs értelme, kell keressek másikat, mert hát a GYES-ből nem lehet megélni és különben is, már 3 éves, társaságra vágyik, óvódás korú, menjen óvodába, szocializálódjon, mint minden gyerek.

Köszönöm, előre is!
 

tubi

Aktív tag
Sziasztok,

Tudna nekem valaki abban segíteni, hogy Budapesten van-e olyan óvoda a IV. kerületben vagy annak környékén, ahol már tapasztaltak diabos, pumpás gyerek ellátásában? Hétfőn kezdtük az ovit és a vezető nagyon kedves és segítőkész, de az óvónénin csak a félelmet látom, és a nemakarást. Ma megkérdeztem tőle, hogy akkor megpróbálja-e a vc mérést, természetesen az volt a válasz, hogy most még nem, de kérdezem én akkor mikor? 2 hét a beszoktatás a fél napra, mert a délutánt egyenlőre nem vállalják és biztos én vagyok a türelmetlen, így 2 nap után, de valahol el kell kezdeni és a kislányom nem egy bonyolult gyerek, a diabot leszámítva, fejlettebb a koránál mind mozgásban, mind kommunikációban, nagyon szépen beszél, szóval nem hiszem hogy bármi probléma lenne vele.
Úgyhogy gondoltam felteszem itt a kérdést, hogy fel tudjak készülni, ha úgy látom még 2 hét után is, hogy minden percemet az oviban kell töltenem, akkor ennek így nincs értelme, kell keressek másikat, mert hát a GYES-ből nem lehet megélni és különben is, már 3 éves, társaságra vágyik, óvódás korú, menjen óvodába, szocializálódjon, mint minden gyerek.

Köszönöm, előre is!

tök igazad van, csak sajnos ez senkit nem érdekel... :( úgy értem, hogy ha nem találsz egy olyan gondozónőt, aki felelősséggel elvállalja a gyereket, akkor mindig csak szét fogják tárni a karjukat, hogy hát sajna ezt ők nem tudják megtenni... és még a jogainkkal, a gyerek jogaival sem érdemes bepróbálkozni, mert ha el is vállalják, motiváció hiányában biztos nem fognak tudni rendesen odafigyelni.

de van két ötletem: a legjobb módja annak, hogy megtudd, van-e cukros ovis a kerületetekben az, ha a védőnőket/gyerekorvost megkérdezed. mert ők tudnak róla, ha van cukros gyerek. nálunk van a kerületben egy központi vezetője a védőnőknek, őt kellene megkeresni. ha kiderül, hogy van cukros gyerek, elvileg az ő orvosának tudnia kell, melyik oviba jár. és aztán megkeresheted ezt az ovit. a másik ötletem, hogy hátha Nálatok is van központi óvodavezetés, mint nálunk. a mi vezetőnőnk tud minden ilyen spéci esetről, mi is tőle tudjuk, hogy jelenleg 2 cukros gyereket látnak el a kerületben.

egyébként ha a tervezetet elfogadják, a jövendő köznevelési törvény egyértelműen kimondja, hogy 3 éves korban a szülőnek KÖTELEZŐ ÓVODÁBA adnia a gyerekét!!! nem választható, mint korábban, hanem KELL. vagyis akkor már nincs kibúvó az önkormányzatoknak, meg kell teremteniük a módját annak, hogy minden óvodás korút ellássanak! Íme:
"6. Az óvoda
1. § (1) Az óvoda a gyermek hároméves korától a tankötelezettség kezdetéig nevelő intézmény. Az óvoda felveheti azt a körzetében lakó gyermeket is, aki a harmadik életévét a felvételétől számított fél éven belül betölti, feltéve, hogy minden, a településen, fővárosi kerületben, vagy ha a felvételi körzet több településen található, az érintett településeken lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező hároméves és annál idősebb gyermek óvodai felvételi kérelme teljesíthető.
(2) A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt. Az óvodavezető a szülő kérelmére és a védőnő egyetértésével a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva felmentést adhat a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolja.
(3) A gyermek hároméves korától annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amikor az ötödik életévét betölti, az óvodába járási kötelezettségét családi napköziben is teljesítheti, abban az esetben, ha a családi napköziben a szolgáltatást nyújtó személy rendelkezik a 3. mellékletben az óvodapedagógus munkakör betöltéséhez előírt szakképzettséggel.
(4) Az óvodai nevelés 6. melléklet szerinti finanszírozott időkerete magában foglalja a gyermek napközbeni ellátásával összefüggő feladatokhoz szükséges időt is.
 

tubi

Aktív tag
a tervezet parlamenti vitája nemsoká kezdődik, remélhetőleg "valaki" észreveszi azt is, hogy ha én, mint szülő be akarom tartani a törvényeket, és 3 évesen beadni oviba a gyerekemet, akkor a másik oldalnak is felkészültnek kell lennie a fogadására. vagy engem kényszerítenek törvényszegésre azzal, hogy nem tudják ellátni? nekem ez nagyon hiányzik a tervezetnek az óvodai részéből.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
tök igazad van, csak sajnos ez senkit nem érdekel... :( úgy értem, hogy ha nem találsz egy olyan gondozónőt, aki felelősséggel elvállalja a gyereket, akkor mindig csak szét fogják tárni a karjukat, hogy hát sajna ezt ők nem tudják megtenni... és még a jogainkkal, a gyerek jogaival sem érdemes bepróbálkozni, mert ha el is vállalják, motiváció hiányában biztos nem fognak tudni rendesen odafigyelni.

de van két ötletem: a legjobb módja annak, hogy megtudd, van-e cukros ovis a kerületetekben az, ha a védőnőket/gyerekorvost megkérdezed. mert ők tudnak róla, ha van cukros gyerek. nálunk van a kerületben egy központi vezetője a védőnőknek, őt kellene megkeresni. ha kiderül, hogy van cukros gyerek, elvileg az ő orvosának tudnia kell, melyik oviba jár. és aztán megkeresheted ezt az ovit. a másik ötletem, hogy hátha Nálatok is van központi óvodavezetés, mint nálunk. a mi vezetőnőnk tud minden ilyen spéci esetről, mi is tőle tudjuk, hogy jelenleg 2 cukros gyereket látnak el a kerületben.

egyébként ha a tervezetet elfogadják, a jövendő köznevelési törvény egyértelműen kimondja, hogy 3 éves korban a szülőnek KÖTELEZŐ ÓVODÁBA adnia a gyerekét!!! nem választható, mint korábban, hanem KELL. vagyis akkor már nincs kibúvó az önkormányzatoknak, meg kell teremteniük a módját annak, hogy minden óvodás korút ellássanak! Íme:
"6. Az óvoda
1. § (1) Az óvoda a gyermek hároméves korától a tankötelezettség kezdetéig nevelő intézmény. Az óvoda felveheti azt a körzetében lakó gyermeket is, aki a harmadik életévét a felvételétől számított fél éven belül betölti, feltéve, hogy minden, a településen, fővárosi kerületben, vagy ha a felvételi körzet több településen található, az érintett településeken lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező hároméves és annál idősebb gyermek óvodai felvételi kérelme teljesíthető.
(2) A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt. Az óvodavezető a szülő kérelmére és a védőnő egyetértésével a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva felmentést adhat a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolja.
(3) A gyermek hároméves korától annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amikor az ötödik életévét betölti, az óvodába járási kötelezettségét családi napköziben is teljesítheti, abban az esetben, ha a családi napköziben a szolgáltatást nyújtó személy rendelkezik a 3. mellékletben az óvodapedagógus munkakör betöltéséhez előírt szakképzettséggel.
(4) Az óvodai nevelés 6. melléklet szerinti finanszírozott időkerete magában foglalja a gyermek napközbeni ellátásával összefüggő feladatokhoz szükséges időt is.
Én egyszerűen nem hiszem el, hogy ez életbe fog lépni, nem tudom elképzelni, hogy ezt át lehet ültetni a valóságba. Egyik oldalról sem, nincs elég ovis hely ugye (nem csak az sni-s gyereknek nincs) és majd talán börtönbe csuknak, ha én 4 évesen nem akarom oviba adni a gyerekemet? Ugyanez a kötelező napközivel az iskolában. Börtönbe csuknak, ha nem hagyom ott délután a gyerekem? Valahogy nem akarom elhinni, nem tudom elhinni, hogy ez meg is történik. A gyerekek fejlődésével nem lehet játszani.
 

g_andi

Tag
Iskolaválasztás elött állunk és kicsit furcsa,hogy áll a körzeti iskolánk ahoz az állapothoz,hogy Andikám cukorbeteg és lisztérzékeny.Igaz még csak egy tanítóbácsival beszélgettem, de rögtön segített abban a döntésben,hogy oda biztos ne irassam be a kislányomat.Ahogy felvetettem a témát, rögtön negatív volt a reakciója.Azt mondta,hogy hát csak akkor mehet oda a gyermek,ha a cukorbetegségét tudja kezelni...Hát ez ledöbbentett.Azt hiszem inkább a messzibb iskolába iratom Andikát,ahol a tanítónénik készek együtt működni, és biztonságba érezhetem kislányomat.Persze mindent elmondok így is nekik és akár még egy szülőire és osztályfőnöki órára is bemennék és beszélnék a betegségekről,hogy mire kell figyelni stb...Andika is egyre ügyesebb lesz, és szerencsére jól lejelzi a hipo-it is és próbálkozik az inzulin beadásával, de a legfontosabb,hogy érezzem, hogy majdani iskolájában odafigyelnek rá és készek együttműködni a szülővel.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Iskolaválasztás elött állunk és kicsit furcsa,hogy áll a körzeti iskolánk ahoz az állapothoz,hogy Andikám cukorbeteg és lisztérzékeny.Igaz még csak egy tanítóbácsival beszélgettem, de rögtön segített abban a döntésben,hogy oda biztos ne irassam be a kislányomat.Ahogy felvetettem a témát, rögtön negatív volt a reakciója.Azt mondta,hogy hát csak akkor mehet oda a gyermek,ha a cukorbetegségét tudja kezelni...Hát ez ledöbbentett.
Jajj, neee, ez már rosszul kezdődik. :(
Sajna tényleg kénytelen vagy messzebb lévő iskolába íratni Andikát, ahol odafigyelnek rá és biztonságban lesz. Nagyon remélem, hogy kedves, segítőkész, figyelmes tanító nénit találtok.
Drukkolunk, hogy minden jól menjen, és feltétlen várjuk beszámolódat. :)
 

tímeácska

Őstag
Sajnos elfogadták az új köznevelési törvényben, hogy 3 éves kortól kötelező az óvoda!
http://babafalva.hu/harom-eves-kortol-kotelezo-ovoda-fizetos-bolcsodek/
Kiemelendő fontosságú rész, ami a diabos (és egyéb "problémával" "küzdő") gyermekeket érintheti:
"jegyző, egyházi és magánintézményben a fenntartó a szülő kérelmére és az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértésével, a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, felmentést adhat a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolja."
 
Oldal tetejére