borka
Őstag
Itt olvashatjátok Judit írását.
http://www.eduline.hu/kozoktatas/20100907_kronikus_beteg_gyerekek_oktatas.aspx
Persze, hogy érdekel, kérlek mesélj erről az egészről! Hogy sikerült elérni mindezt? Hogyan váltál "kezdeményezővé" -- kiket kerestél meg, stb...
Itt olvashatjátok Judit írását.
Ezt a HVG-s cikket nem én írtam, csak az ötletet adtam. Nagyon igazságtalannak érzem, hogy a diabéteszes gyermekek után nem jár az iskoláknak a dupla fejkvóta. Diszeseknek, tanulási nehézséggel küzdőknek, más betegségben szenvedőknek igen, csak bennünket felejtettek kiPedig a cukis gyerekkel van plussz feladat! Már úton vagyok/vagyunk afelé is, hogy változtassanak a rendszeren!!! A remény hal meg utoljára
Szóval ez a cikk is azért született, hogy felhívjuk az illetékesek figyelmét az esélyegyenlőtlenségre...
Leírok mindent, csak egy kis időt kérek... nem tudom 3 mondatban összefoglalni, de ha érdekel Benneteket, természetesen elmesélem.
Sziasztok! Ami azt illeti ez életem első fórumhozzászólása. Most éppen iskolák után kutattam és így találtam rátok. Erről az iskoláról már én is hallottam és telefonon próbáltam velük kapcsolatba lépni, de lehet, hogy rossz telefonszámot hívok, mert nem veszik fel. Kislányom 6 éves, 1 éve cukorbeteg és nagyon sürget minket is az iskolaválasztás. Az ovinkba jövő szeptemberben 3 kicsi cukorbeteg kezdené a sulit, de mindenki nagyon tart a rá váró tortúráktól. Iszonyatos megkönnyebbülés lenne, ha tudnánk valami konkrétat. Ha esetleg én megtudok valamit, akkor jelentkezem.
Gjutka! Köszi szépen!
Üdv: Ági
... telefonon próbáltam velük kapcsolatba lépni, de lehet, hogy rossz telefonszámot hívok, mert nem veszik fel.
Elnézésedet kérem,de remélem nem probléma,hogy beidéztem,és neked tulajdonítottam a cikket.
Nem a legfrissebb írás, de remélem az "illetékesek" már olvasták... Remélem mindezt a sajnos egyre növekvő számú óvodás-kisiskolás diabéteszes kisgyermek (és szüleik) nevében is...
http://www.ovonok.hu/cukorbeteg-gyermekek-a-kozossegben.html
Igaz, nem a "legátfogóbb" képet és legtökéletesebb felvilágosítást nyújtja ez az írás, de sajnos tapasztalom, hogy a legtöbb helyen még ennyicskét sem tudnak... Sőt, ha már csak ennyit tudnának... Azt hiszem, könnyebb lenne sokak élete...![]()
Éppen ezért kissé ironikus, hogy éppen az óvónők honlapján van ez az írás... Csak sajnos éppen az óvónőkig nem jut el...Ezt nyomtattam ki én is, hogy viszem az oviba. De nem úgy álltak a dolgokhoz.
![]()
Éppen ezért kissé ironikus, hogy éppen az óvónők honlapján van ez az írás... Csak sajnos éppen az óvónőkig nem jut el...![]()
Igen nagyon igazad van.
"A további tájékozódási lehetőségekről
A fővárosban minden kerületben, az országban pedig minden megyében működnek cukorbeteg-egyesületek.
A cukorbeteg-gondozók szívesen fogadják az érdeklődőket, nyitottak a tanárok, óvónők felvilágosítására, képzésére. Budapesten ilyen gyermekgondozási központ például a Heim Pál Kórház vagy az I. Sz. Gyermekklinika."
Viszont ezt a témát központilag kellene rendezni,és finanszírozni.![]()
Valahogy kezd a társadalom antiszocializálódni?? Ugye, nem!?!?![]()
Szerintem nem.Valahogy kezd a társadalom antiszocializálódni?? Ugye, nem!?!?![]()
Szerintem nem.
Sajnálom Somcsikáék rossz élményét, de gondoljunk bele egy picit az átlagpolgár helyzetébe... Vajon mennyit tudhat a diabetesről? Jó eséllyel szinte semmit. Nem tudja mivel jár, mire kell figyelni, hogy különböző típusai, kezelési módja vannak. Beszólt valóban, de utána volt benne annyi gerinc, hogy elnézést kérjen.
Én, mielőtt személyesen érintett lettem kb annyit tudtam, hogy ez az öreg, kövér emberek betegsége, akik az életmódjuknak köszönhetik...
Számunkra a diab fontos lett, kitanultuk (tanuljuk) a csínját-bínját, "értünk" hozzá. De ezt nem várhatjuk el egy kívülállótól. Szerintem hibás reakció agresszióval, lenézéssel (most nem a konkrét szituról beszélek, Somcsika) válaszolni a diabhoz nem értő emberek bénázásra, hülye beszólására, rosszindulatúnak tűnő megjegyzésére. Ahhoz tudnám ezt hasonlítani, mint amikor egy vakkal találkozik olyan valaki, akinek nincs tapasztalata a vakokkal való kommunikációval. Nem tudja mit és hogyan mondhat, hangosan beszél, hülyeségeket kérdez... (És ez többnyire nem rosszindulat, vagy gúny.) A vakok között is van olyan, aki morózusabb személyiség, vagy éppen már belefáradt az ilyen szitukba és agresszíven reagál (amivel egyébként sokat árt azoknak a vakoknak, akikkel az illető majd később találkozik).
Én úgy gondolom, hogy a megszerzett tudásunkat kutya kötelessségünk átadni (persze nem az egészet, úgy kissé sok lenne, csak nagy vonalakban), a környezetünkben élőknek, hogy oszlassuk picit a homályt. Nagyon sok embernek elmagyaráztam már a diabetes lényegét és nem azért mert én erőltettem,, hanem amikor valaminek a kapcsán kiderült (pl. 3 udvarias "Nem kérek süteményt." után megmondtam, hogy diabos vagyok, mert az egyszerűbb volt
), akkor érdeklődni kezdtek. Sokszor persze sajnálkozva (számomra viccesen), de épp ezért kell helyretenni ezeket a dolgokat.
Ha elmondjátok, hogy ők, vagy a családtagjaik is belecsöppenhetnek, egyből nyitottabbá válnak.