Adókedvezmény Diabetes betegeknek

Jmedve témája a 'Általános kérdések, hozzászólások' fórumban , 2009 Április 18.

 1. jutchus

  jutchus Új tag

  Dehogy is vezettél félre,NE kérj bocsánatot hiszen Tőletek tudok az egészről tulajdonképpen!
  Pozitívan fogom fel ,hogy nem kapok mostantól,örülök,hogy nincs szövődményem :dr_32:.De azért az eddigieket próbálom megszerezni :cool:
  És Kitta is rögtön a segítségemre sietett.Nagyon köszönöm nektek!

  Juchus
   
 2. era0426

  era0426 Új tag

  Szisztok!
  Tegnap regisztráltam magam a Dr.Info-ban, ugyanis most hallottam csak róla, hogy a diabosoknak is jár adókedvezmény. Végig olvastam a fórum kérdéseket és válaszokat, sok érdekes dolgot tudtam meg, de lenne azért egy-két pontosításra váró kérdésem, mert nem minden volt egyértelmű. Ehhez kérném a segítségeteket.
  - 7 éve vagyok II.tip.diabeteses BNO E1190
  Igényelhetek-e adókedvezményt és visszamenőleg önellenőrzés útján hány évre?
  - az apeh honlapján található BNO kódok között csak az E 11 találtam meg, ez alapján az én kódom azért beletartozik ebbe a kategóriába?
  - illetve olvastam, hogy 2010-től már a II tip. diabetes betegnek már nem jár adókedvezmény?
  - a betegségem kezdetekor 2 évig csak a háziorvosom kezelt és csak utána kerültem át a cukorgondozóba, ahol a mai napig kísérleti alanyként kezelnek kettős vak eljárással / gyógyszerteszt/ most akkor mikortól kezdve kaphatok igazolást a betegségemről?
  - kitől kell kérnem ezt az igazolást a házi dokitól vagy a cukorgondozótól?
  Van erre külön formanyomtatvány és hol tudok ilyet beszerezni?
  -köszönöm előre is a segítségeteket Üdv: era0426
   
 3. misamaci

  misamaci Aktív tag


  • Az adókedvezményí visszamenőlegesen maximum 5 évre érvényesíthető, ha a jogosultági feltétel fennáll (ez nálad 2006-2009 közti bevallásokat éritheti, mivel 2010-re már nem vagy jogosult ezzel a BNO-val). FOntos, hogy a kedvezmény időarányosan is elszámolható, ha egy adott hónapban akár csak 1 napra is fennáll a jogosultságod
  • Az igazolást a gondozó szakorvosának kell kitöltenie és aláírnia, a háziorvos nem jó. A formanyomtatványt korábban már belinkeltük többször is, azt kell értelemszerűen kitölteni. Ebből következik, hogy az igazolást csak arra az időre kaphatsz (elvileg), amikortól a gondozóban kezelnek.
   
 4. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Na nem biztos, hogy jól tudom, de nem lehet, hogy a gondozóban a doki ráírhatja az igazolásra a diab kezdetét? Még akkor is, ha nem nála volt regisztrálva. Hiszen a házi dokinál is kapott valamilyen kezelést, gyógyszert, inzulint, stb, tehát van nyoma a kezdeteknek.
   
 5. misamaci

  misamaci Aktív tag

  Előfordulhat ... csak ugyebár a feltüntetett adatokért a gondozó orvosa felelős, szóval kérdés hogy ráírja-e? A rendeletben mindenhol egyértelműen szakorvosi igazolásról van szó.
   
 6. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Hát igen, lehet, hogy igazad van. Sokszor az egyértelmű dolgokat sem írják/adják automatikusan, nem hogy még ellenőrizze, hogy amit leír, az megfelel-e a valóságnak.

  Az én esetem egyértelmű volt. Diabos lettem, a doki megírta az igazolást két példányban, megmondta mit kell vele tenni, és én tettem. Az első perctől kezdve (sőt, márciustól januárig visszamenőleg lett igazolva, vagyis tárgyévre a diab) kapom a támogatást. És ez 1994-ben volt, tehát nem mai találmány.
  Itt a fórumon meg rendre azzal találkozom, hogy máshol ez nem ennyire magától értetődő. Ha a páciens meg tudomást szerez róla, az orvosa meg akkor csak nagyokat pislog. Szegény diabos meg honnan a csudából tudná, ha nem az orvosától?
   
 7. jutchus

  jutchus Új tag

  SZiasztok!

  Én 2005-ben terhességi cukorbeteg voltam és most,2010-ben II.típusú diabetest diagnosztizáltak nálam.A két dátum között nem kezeltek sehogy..A diabetológusom az állapotom kezdetét 2005-re írta és véglegesnek.
  Akkor most jár-e nekem visszamenőleg vagy nem?
  Köszönöm!
   
 8. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Akkor 2005-től 2009-ig jár a visszamenőleges. Az igazolás ott van a kezedben.
   
 9. era0426

  era0426 Új tag

  Sziasztok!

  Köszönöm nektek " misamaci és vighkata" a gyors válaszokat. :)
  Holnap elindulok ügyintézni,remélem sikerrel járok, majd beszámolok róla.
  Üdv: era0426
   
 10. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Ja, és sehol ne hagyd magad lerázni. Nem biztos, hogy rosszindulat rejlik a dolog mögött, hanem inkább (itt a fórumon tapasztaljuk a hozzászólásokból) gyakran előfordul, hogy nincsenek mindenhol tisztában a paragrafusokkal, jogi útvesztőkkel. Meg hát tényleg tapasztaljuk, hogy nagyon sokszor múlik a dolog a doktor jóindulatán, hajlandóságán.
   
 11. jutchus

  jutchus Új tag

  Kata!

  Köszi,én is így értelmeztem!
   
 12. emel

  emel Új tag

  Sziasztok, üdvözlök mindenkit a fórumon!

  Az a problémám, hogy az orvosom kiállította az igazolást, de nem írta rá a BNO kódot.
  Amikor visszamentem az aszisztens az "E119"-es kódot adta.
  A 2010-es adóbevalláshoz használható-e az "E119"?
  Itt a fórumon csak azt találtam, hogy az E1190 nem játszik, nem tudom van e különbség az E1190 és az E119 között?
  A 2007, 2008, 2009 -es évekre most készítem az önellenőrzést, úgy tudom ezekben az években még jó volt az E119.

  Köszönettel ML
   
 13. misamaci

  misamaci Aktív tag

  Szia!
  Sajnos a kettő ugyanaz (ha az adott csoportban már nincs további bontás, akkor az utolsó számjegy elhagyható a BNO-ból). Szóval 2010-re már nem jó ez a kód, de a korábbi évekre alkalmazható.
  Üdv: Misi
   
 14. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Az E1190 szövődmények nélküli 2-es tip. cukorbetegséget jelöl. A további bontás, ahogy Misamaci írta, valamelyik szövődmény fajtát jelöl.
  Sajna 2009-től a szövődmények nélküli 2-es diabot kivették a támogatotti körből, de a többi továbbra is bent maradt.
   
 15. emel

  emel Új tag

  Sziasztok!

  Köszönöm a válaszokat!

  Egyrészt rosszul esik, hogy nem jár a kedvezmény.
  Másrészt viszont örülök, hogy szövődmények nélküli vagyok!
  És ez nagyobb boldogság!

  Üdvözlet:ML
   
 16. jutchus

  jutchus Új tag

  Kedves ML!

  Én is ebben a cipőben járok és pontosan így érzek mint Te!:)Fő az egészség!:hurra:
   
 17. titinka

  titinka Új tag

  Üdvözöllek Benneteket!

  A férjem nemrégiben volt diabetes ambulancián, ahol az orvos kitöltötte az adókedvezményre vonatkozó igazolást. A dátumhoz csak annyit írt, hogy állapota 2009-től végleges, nem nevezte meg a hónapot, netán napot. Amikor a férjem rákérdezett, akkor sem pontosította. Szerintetek ilyenkor igénybe vehető-e és ha igen, mikortól a kedvezmény?
  Köszi mindenkinek!
   
 18. misamaci

  misamaci Aktív tag

  A jogszabály szerint minden olyan hónapra igénybe vehető, amikor a jogosultság fennáll. Szóval, mivel 2009-től végleges, ezért 2010-re egész évre jár. A dátum csak akkor lényeges, ha visszamenőlegesen 2009-re is igénybe venné az adókedvezményt (a 2009-es bevallás módosításával).
   
 19. titinka

  titinka Új tag

  Köszönöm a választ. Igen, pontosan erről van szó, hogy 2009-től venné igénybe önellenőrzéssel. De mégis milyen dátumtól?
   
 20. misamaci

  misamaci Aktív tag

  A betegség kezdetének dátumától kezdődően vehető igénybe a kedvezmény, időarányosan. Ezt a dátumot a szakorvosnak kell az igazoláson feltüntetnie, nem elég az év (szerintem mondd meg a dokinak hogy a 2009-es önellenőrzés miatt kell a dátum, mert különben tényleg semmi értelme hiszen onnan kezdődően végleges).
   

Megosztás