Szia Mirn!
Először is gratula a Babódhoz!

Natehát... Én eléggé hajlamos voltam/vagyok ---bár már hónapok óta nem volt ilyen problémám--- a durva hypokra. Ezt a fórumozók közül többen "élőben" is tapasztalhatták már...:roll: Képes voltam 0,9-0,8 mmol/l cukikat produkálni, evés közben, bólus nélkül... Mindezeket az alacsony cukikat -eddig- megúsztam eszméletvesztések nélkül! Mivel, voltak már hypoval kapcsolatos igen negyatív tapasztalataim, én is érdeklődtem diab és szülés orvosomtól, hogy milyen hatással lehet a babámra. Én is azt a választ kaptam, hogy a várandósság első felében, de inkább a 17-18. hétig gyakorlatilag nincsen magzatkárosító hatással a babára! Ha pedig mégis károsítaná, nagy valószínűséggel elhalna, ugyanis, ekkor még elég "érzékenyen" reagálnak ezekre a dolgokra, és sajnos, ilyenkor a legtöbb esetben elhalnak. Mármint, ha komoly problémát okozna náluk a hypo! Tehát, ha Nálad a kontroll UH-n szépen dobogott a Kicsi kicsi szíve, akkor nincs baj!

A 17-18. héttől viszont valóban oxigénhiányos állapot léphet fel ilyenkor, és azt nem csak a magzat sínyli meg, hanem a nem várandós cukorbeteg szervezete/agya is! Ezért van az pl., hogy súlyosabb hypokor a diabos úgy viselkedik, mintha részeg lenne, vagy éppen ezért lesz aluszékony --spórol az oxigénnel az agy...--, esetleg elveszti az eszméletét --csak a létszükségletű szervekhez juttat az agy oxigént, az agy pedig nem az, ahogy a placenta sem!, a szív, tüdő, stb igen, így nekeik "adja"--.
Mátémnak voltak pár évvel ezelőttig nagyon súlyos, és elég gyakori (havonta!!! előforduló) eszméletvesztéses/kómás hypoi, amik akár napokig is eltertottak. Nagyon féltem, hogy egy ilyen esemény komoly agyi problémához vezet majd. Ennek gyanúja fel is merült, amikor relatíve normál (4 körüli) cukor mellett epilepsziás jellegű rohama jelentkezett. Azonnal EEG készült, szerencsére semmi elváltozást nem mutatott. A rohamot szintén az agy oxigénhiányos állapota okozta akkor, egy relatív hypo miatti O2 hiány következtében...
Na, ezzel nem ijesztgetni akarlak! Sőt! Ellenkezőleg! Mátém igen súlyos hypos állapotai sem okoztak maradandó agykárosodást! De ez igen jó példa arra --én úgy gondolom, hogy az--, hogy a hypo nem csak egyszerűen alacsony vércukor állapotot jelent, hanem ez sokkal-sokkal összetetteb problémát, esetleg bajt is okozhat!!! Tehát, mint a diab esetében (is) oly sok mindennél, itt is a MEGELŐZÉSRE kell a legnagyobb hangsúlyt fordítani, majd a probléma azonnali, de lehetőség szerint mihamarabbi megoldása a legesleglényesebb!
Ha ez megnyugtat (;-)) én is 2-3 óránként mérek... Ennél kézenfekvőbb, és megnyugtatóbb megoldást én sem találtam! És, a Mi babánk ennyit minimum megérdemel, kényelem ide vagy oda! ;-)
És még valami:
a Kismama még karikás szemekkel is a Világ egyik legcsodálatosabb lénye!!! :-D;-)
Sok kitartást kívánok!