Babázhatok

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Köszönöm, ma mindenképpen megkérdezem a diab dokimat, hogy ki jogosult a felírására.
Szia Mirn!

Most olvaslak csak.
Ez nem egy egyszerű hipó volt, beszélj a szülészeddel! Ehhez csak ő ért, nem a diabdoki és nem a mentős, muszáj megbeszélned ezt a szülészeddel. Azt tudom, hogy a terhesség második felében veszélyes a babára nézve ez a súlyos hipó, úgy tudom, hogy 14 hetesen még nem, DE ebben nem vagyok biztos, mindenesetre a súlyos hipó kisebb oxigénhiányt idéz előt (főleg, ha nem voltál eszméletednél sem rendesen), ami sosem egyértelmű szülészi vélemény nélkül, hogy mennyire lehet káros a babára nézve.
Azt javaslom neked, hogy bármi olyan helyzet van, amikor nem tudod, hogy ártottál-e a babának, akkor a szülészedet kérdezd meg, mert a teratogén (babát károsító) hatásokról még a diabetológus sem tud eleget.
Szerintem nem te vagy az egyetlen cukros, akinél ez előfordul a terhesség elején, úgyhogy azt gondolom, hogy nem okozott ez a hipó semmi bajt :) De kérdezd meg a szülészedet, hátha javasol egy UHt.

És minden terhesnek MUSZÁJ otthon tartania glukagon injekciót! Akinek nincs, gyorsan szerezzen be frisset :) És tanítsa meg a leendő Apukát, hogyan kell beadni!

dg

Őstag
Kedves DG és tejfehérje érdeklődők :)

Én is úgy tudom, hogy a finn tapasztalatokra alapozzák ezt az egész tejfehérje dolgot. Rengeteget kutatok a témában, de nem találok elég infót, hogy megnyugodjak. Megnyugtatna, hogy bizonyított, vagy nem ez az állítás, megnyugtatna, ha tudnám, hogy mi számít "korai" tejfogyasztásnak? Több helyen én is 6 hót olvastam, de az is igaz, h teljesen egészséges kolléganőm sem akar adni tejet a fiának 2 éves kor előtt.
Én rengeteg tejcsit kaptam gyerekkoromban - cukros vagyok. És ott vagytok ti, akik nem adtatok egyáltalán tehéntejcsit és a babók mégis diabosak lettek...Tanácstalansághegyek. Bár mostanában olvastam, hogy az anya által elfogyasztott tejtermékből is bekerül a tejfehérje az anyatejbe, ezért a napi fogyasztás szoptatós anyukáknál max. 6 dl tejféleség legyen...... Az én anyukám nagyon szerette a tejcsit, biztos, h sokat ivott a szoptatás alatt is, így én ezt is el tudom hinni.
Szeretném megtalálni azt a megoldást, azt a határt, amivel nem ártok a babámnak, sem elhanyagolni nem szeretném, sem túlzásba vinni. De pontos infók nélkül ez nagyon nehéz....

Kedves Szandimon!

Pont a bizonytalanság miatt, mert állítani semmit nem lehet, szerintem az a legjobb, ha a tehéntej alapú ételt mellőzik a korai életszakaszban, szerintem kb 1 éves korig (a 2 éves kort soknak tartom). Az allergia (tejcukor, tejfehérje) kialakulása/érzékenység miatt is. De ez az én véleményem az olvasottak, hallottak alapján! Ugyanakkor, mint korábban írtátok, a test gyarapodásához, ami ebben a korban ugrásszerű, kell mindaz, amit ezek az ételek tartalmaznak (csontokhoz, izomzathoz), ezért 2 éves korig nem adni, túlzásnak tartom.
A fentebbi felvetésem elsősorban a diab-korai tehéntej-fogyasztás kapcsán való elmélkedés miatt volt: van erre egy gyanú, ami nem igazolt, ugyanígy felsorolhatnánk a vírusfertőzés, egyes védőoltások szerepét a diab kialakulásában, amik szintén tapogatózások, biztos állításokról ezeket a kérdéseket illetően nem tudok.

Ahogy Molli írta, jobb az óvatosság, de túlzásba se kell esni.

Mirn

Új tag
Szia Mirn!

Most olvaslak csak.
Ez nem egy egyszerű hipó volt, beszélj a szülészeddel! Ehhez csak ő ért, nem a diabdoki és nem a mentős, muszáj megbeszélned ezt a szülészeddel. Azt tudom, hogy a terhesség második felében veszélyes a babára nézve ez a súlyos hipó, úgy tudom, hogy 14 hetesen még nem, DE ebben nem vagyok biztos, mindenesetre a súlyos hipó kisebb oxigénhiányt idéz előt (főleg, ha nem voltál eszméletednél sem rendesen), ami sosem egyértelmű szülészi vélemény nélkül, hogy mennyire lehet káros a babára nézve.
Azt javaslom neked, hogy bármi olyan helyzet van, amikor nem tudod, hogy ártottál-e a babának, akkor a szülészedet kérdezd meg, mert a teratogén (babát károsító) hatásokról még a diabetológus sem tud eleget.
Szerintem nem te vagy az egyetlen cukros, akinél ez előfordul a terhesség elején, úgyhogy azt gondolom, hogy nem okozott ez a hipó semmi bajt :) De kérdezd meg a szülészedet, hátha javasol egy UHt.

És minden terhesnek MUSZÁJ otthon tartania glukagon injekciót! Akinek nincs, gyorsan szerezzen be frisset :) És tanítsa meg a leendő Apukát, hogyan kell beadni!

Szia Molli!

A párom ma délelőtt be is szerezte a glukagon injekciót, ő egyáltalán nem ismer lehetetlent! :) Szülész-nőgyógyászommal is egyeztettem, és 1 órára megyek egy kontroll UH-ra. Remélem minden rendben lesz. Szorítsatok értünk, hogy mihamarabb jöhessek vissza a megnyugtató válasszal. :-?

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
miért kell kerülni a tehéntejes táplálást 1 éves kor körül?

Inkább megfordítom: akiben van öröklött hajlam a cukorbetegségre és kap idő előtt tejterméket rendszeresen (azért itt a rendszeres szó fontos), akkor annál jóval nagyobb eséllyel manifesztálódik a cukorbetegség, mint annál, aki nem kapott idő előtt tejterméket, esetleg sokáig szopott és ezzel fedezte a tejdolgokat.
Amit, inkább ahogy én tudom, nem közvetlenül vizsgálatokkal, hanem utólagos statisztikákkal derült fény arra, hogy a cukorbeteg körében sokkal gyakoribb volt az 1 éves kor előtt adott tehéntej. Ennek fényében készült később több vizsgálat és tanulmány.
De tény, hogy valaki cukorbeteg legyen, ahogy Molli írja, ahhoz az egyéni hajlam kell. Akinél a hajlam meg van, annál az idő előtti tehéntej fogyasztás csak nagyobb kockázatot jelent.

De ugyanide ellenpéldaként hozhatom fel az én gyerkőcömet. Én fél évig szoptattam, és mivel nem tudtam a tehéntej ilyen jellegű "káráról", én adtam 1 éves kora előtt tehéntejet a fiamnak. Ő nem cukorbeteg. Persze az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy ő még csak 23 éves, tehát lehet még cukorbeteg. Én is 32 évesen lettem diabos. Hogy én mikor kaptam először tehéntejet, azt nem tudom, de sokáig szopcsiztam.

Aki tisztában van a tehéntej tilalmával, az jól teszi, ha elővigyázatosságból nem ad a gyerkőcének tehéntejet. Ezzel csökkenti a kockázatot, persze nem tudja teljesen kivédeni a diabot.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Szia Molli!

A párom ma délelőtt be is szerezte a glukagon injekciót, ő egyáltalán nem ismer lehetetlent! :) Szülész-nőgyógyászommal is egyeztettem, és 1 órára megyek egy kontroll UH-ra. Remélem minden rendben lesz. Szorítsatok értünk, hogy mihamarabb jöhessek vissza a megnyugtató válasszal. :-?
Nagyon szorítok értetek, de biztos vagyok benne, hogy még pici ahhoz a babácska, hogy problémát okozzon egy ilyen hipó :) Az UH szerintem nagyon klassz, hogy lesz, mert csak így lehet megnyugodnia a kismamának :)

Az viszont 100%, hogy a terhesség második felében, amikor már a placenta látja csak el a babát és már sok oxigénre van szüksége, akkor már nagyon nagyon kell vigyázni az ilyen hipókkal, mert az oxigénhiányt okoz a babának, azt csak ritkán ússzák meg a babák probléma nélkül. Szóval majd arra is dolgozzatok ki egy stratégiát, hogy hogyan kerülhetitek el az ilyen hipót és, hogy ezt pontosan mi okozta, azt is jó lenne tudni.

Mirn

Új tag
Sziasztok!

Most értünk vissza az UH-ról. Minden OK, dobogott a kis szíve. :)
A doki 90%-ra mondta, hogy semmi más problémát nem okozhatott a dolog. Ha lett volna következménye, akkor az fatális lett volna, amit a mostani UH kizárt, mert él!

Most a megoldást abban látjuk a párommal, hogy éjszaka 2 óránként felkelünk és folyamatosan nézzük a vércukromat, hogy rájöjjünk mi okozta ezt a durva hipót. Persze az is elképzelhető, hogy ma éjszaka aludni sem tudunk majd a történtek után.:-S

Nagyon bízok benne, hogy a tegnap éjszaka nem okozott semmilyen problémát a babának, de ettől függetlenül nem nyugodtam meg teljesen.

Molli, a placenta pontosan mikor veszi át a teljes irányítást? Ezt majd onnan veszem észre, hogy újra növekszik az inzulinigényem?

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Sziasztok!
Most a megoldást abban látjuk a párommal, hogy éjszaka 2 óránként felkelünk és folyamatosan nézzük a vércukromat, hogy rájöjjünk mi okozta ezt a durva hipót. Persze az is elképzelhető, hogy ma éjszaka aludni sem tudunk majd a történtek után.:-S
Nem gondoltatok a szenzorra? Ilyenkor ez a lehető legjobb követéses módszer. Szinte folyamatában látod a cukrod váltakozását, irányát, sebességét, nem csak az aktuális állapotot.
Te is sokkal nyugodtabb leszel, és az sem mellékes, hogy tudsz pihenni. A kényszerű 2 óránkénti ébresztő nem túl ideális állapot, de kivitelezhető.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Sziasztok!

Most értünk vissza az UH-ról. Minden OK, dobogott a kis szíve. :)
A doki 90%-ra mondta, hogy semmi más problémát nem okozhatott a dolog. Ha lett volna következménye, akkor az fatális lett volna, amit a mostani UH kizárt, mert él!

Nagyon bízok benne, hogy a tegnap éjszaka nem okozott semmilyen problémát a babának, de ettől függetlenül nem nyugodtam meg teljesen.

Molli, a placenta pontosan mikor veszi át a teljes irányítást? Ezt majd onnan veszem észre, hogy újra növekszik az inzulinigényem?
Nagyon örülök :)
Igaza van a dokinak, ilyenkor az a tét, hogy túléli-e a baba vagy sem és minél későbbi a terhesség, annál nehezebben él túl egy ilyen hipót a baba. Nagyon klassz, hogy nem lett semmi baja :)

Én is csatlakozom Katához, a szenzor arra jó lenne, hogy kitaláljátok, mitől lehetett ez a hipó! Nagyon jó ötlet!

Lassan elkezdi teljesen átvenni az irányítást a placenta. Mostmár az a fő ellátó és szépen lassan kizárólag ez lesz, talán pár hét. Szerintem 18 hetesen már csak a placenta látja el a babát. Nos, nem biztos, hogy rögtön emelkedni fog a cukrod, de valószínű elindul majd felfelé valamennyire. Igazán majd csak a 20. hét után megy majd felfelé a cukrod, amikor már elég nagy a placenta is és a baba is. Lehet, hogy valaki később érzi meg a cukrán, ez sokmindentől függ, szóval a cukoremelkedés egyéni, attól függ, ki mennyire érzékeny a hormonokra.

gajdi8

Tag
Ezúton szeretnék gratulálni Barátnőmnek Pindurbocsnak Kislánya megérkezéséhez :):)!! Nagyon jó egészséget boldogságot és sok tejcsit kívánok! Na és majd Minó is szeretné látni ám:):)!!! Meg persze én is!!!!!!

Mirn

Új tag
Sziasztok!

Köszönöm a sok-sok pozitív energiát, amit felém küldtetek. A mai napon már én is sokkal fényesebben látok mindent, és nem aggódok olyan miatt, ami nincs is.

Egyszer kaptam szenzort és engem nagyon zavart, így azt beszéltük a kezelőorvosommal is, hogy valószínűleg egy kicsit fals értékeket is mutathatott a folyamatos feszültség miatt. Így most inkább a 2 órás mérést választom, nekem ez sokkal szimpatikusabb. Ma éjszaka is elkezdett olyan éjfél körül lefelé tendálni a cukrom, így néhány keksz segített abban, hogy a hipót elkerüljük és reggel se ébredjek magas cukorral.

Eddig (mármint a terhesség előtt háromszor ettem egy nap), most pedig már újra uzsonnázom és tízóraizom. Utoljára 8-9 évesen pótvacsoráztam, de lehet ezt újra be kell vezetnem. :) Hihetetlen mennyivel másképp működik ilyenkor a szervezet, sebaj alkalmazkodunk hozzá.

poe

Őstag
Egyszer kaptam szenzort és engem nagyon zavart, így azt beszéltük a kezelőorvosommal is, hogy valószínűleg egy kicsit fals értékeket is mutathatott a folyamatos feszültség miatt. Így most inkább a 2 órás mérést választom, nekem ez sokkal szimpatikusabb.
A szenzornak van egy olyan opciója is, hogy riaszt, ha túl alacsony a vc-d, vagy meredeken megy le, vagy föl. Szerintem is érdemes lenne föltenni, ha mostanában ilyen labilis vagy... Talán nyugodtabban tudnál pihenni...

tímeácska

Őstag
Szia Mirn!
Először is gratula a Babódhoz! :)
Natehát... Én eléggé hajlamos voltam/vagyok ---bár már hónapok óta nem volt ilyen problémám--- a durva hypokra. Ezt a fórumozók közül többen "élőben" is tapasztalhatták már...:roll: Képes voltam 0,9-0,8 mmol/l cukikat produkálni, evés közben, bólus nélkül... Mindezeket az alacsony cukikat -eddig- megúsztam eszméletvesztések nélkül! Mivel, voltak már hypoval kapcsolatos igen negyatív tapasztalataim, én is érdeklődtem diab és szülés orvosomtól, hogy milyen hatással lehet a babámra. Én is azt a választ kaptam, hogy a várandósság első felében, de inkább a 17-18. hétig gyakorlatilag nincsen magzatkárosító hatással a babára! Ha pedig mégis károsítaná, nagy valószínűséggel elhalna, ugyanis, ekkor még elég "érzékenyen" reagálnak ezekre a dolgokra, és sajnos, ilyenkor a legtöbb esetben elhalnak. Mármint, ha komoly problémát okozna náluk a hypo! Tehát, ha Nálad a kontroll UH-n szépen dobogott a Kicsi kicsi szíve, akkor nincs baj! :) A 17-18. héttől viszont valóban oxigénhiányos állapot léphet fel ilyenkor, és azt nem csak a magzat sínyli meg, hanem a nem várandós cukorbeteg szervezete/agya is! Ezért van az pl., hogy súlyosabb hypokor a diabos úgy viselkedik, mintha részeg lenne, vagy éppen ezért lesz aluszékony --spórol az oxigénnel az agy...--, esetleg elveszti az eszméletét --csak a létszükségletű szervekhez juttat az agy oxigént, az agy pedig nem az, ahogy a placenta sem!, a szív, tüdő, stb igen, így nekeik "adja"--.
Mátémnak voltak pár évvel ezelőttig nagyon súlyos, és elég gyakori (havonta!!! előforduló) eszméletvesztéses/kómás hypoi, amik akár napokig is eltertottak. Nagyon féltem, hogy egy ilyen esemény komoly agyi problémához vezet majd. Ennek gyanúja fel is merült, amikor relatíve normál (4 körüli) cukor mellett epilepsziás jellegű rohama jelentkezett. Azonnal EEG készült, szerencsére semmi elváltozást nem mutatott. A rohamot szintén az agy oxigénhiányos állapota okozta akkor, egy relatív hypo miatti O2 hiány következtében...
Na, ezzel nem ijesztgetni akarlak! Sőt! Ellenkezőleg! Mátém igen súlyos hypos állapotai sem okoztak maradandó agykárosodást! De ez igen jó példa arra --én úgy gondolom, hogy az--, hogy a hypo nem csak egyszerűen alacsony vércukor állapotot jelent, hanem ez sokkal-sokkal összetetteb problémát, esetleg bajt is okozhat!!! Tehát, mint a diab esetében (is) oly sok mindennél, itt is a MEGELŐZÉSRE kell a legnagyobb hangsúlyt fordítani, majd a probléma azonnali, de lehetőség szerint mihamarabbi megoldása a legesleglényesebb!
Ha ez megnyugtat (;-)) én is 2-3 óránként mérek... Ennél kézenfekvőbb, és megnyugtatóbb megoldást én sem találtam! És, a Mi babánk ennyit minimum megérdemel, kényelem ide vagy oda! ;-)
És még valami: a Kismama még karikás szemekkel is a Világ egyik legcsodálatosabb lénye!!! :-D;-)
Sok kitartást kívánok!

tímeácska

Őstag
Szenzorhoz...:
Mint Mirn írásaiból leszűrtem, pent használ, nem pumpás. Így, a szenzort (CGSM) legjobb esetben is max 1 hétre tudná kölcsönözni a diab rendelőből (legalábbis, nálunk így megy, és a Máté eddigi diabetológiáin is így ment...).
Viszont, valóban jó lenne, ha csak akár 1 hétre is felrakatnád, Mirn, hogy nyomon tudd követni, mikor is megy alacsonyabbra a cukrod, és ennek ismeretében talán a diab dokid is tudna alakítani az inzulinodon (Lantus, ha jól emlékszem...). De viszont... Mivel kismamáról van szó, és hamarosan, (most 14 hetes) kb. 4-6 hét múlva tutira és nem kicsit! változni fog az inzulin igénye, így a CGMS csak egy pillanatnyi megoldást, illetve lehetőséget tud csak nyújtani... Mivel, Mirn írta, hogy nehezen tudja elviselni magán a készüléket, lehet, hogy valóban a 2-3 óránkénti vércukormérés a legcélszerűbb megoldás! De akkor az folyamatos legyen! Ne csak 1-2 napig/hétig...;-)

szandimon

Új tag
Miután végigvittem egy terhességet Lantussal, egyre jobban félek egy másodiktól. Ugyanígy leestek a cukraim éjszaka, de azért eszméletvesztés nem volt hála. Éjfélig nem aludtam - akkor cukormérés, majd éjszaka 3kor ébresztőórára keltem, ismét mérés végig a teljes terhességem alatt. Napközben is alig mertem szundizni. (Mirn remélhetőleg a 3. hónap után ismét meg fogod érezni a cukorleeséseket, nálam így volt) Ha van lehetőség a szenzorra, én is javaslom, bár soha nem próbáltam, de egy újabb cukorleesés újabb lelkiismeretfurdalást fog szülni...Én ilyenkor mindig bőgtem, és bújtam az internetet, nem is tudom, hogy nem találtam rá a fórumra. De! A babum agyilag rendben, tehát pozitív gondolkodás :)))
A terhességem végefelé a kórházban is volt több hajnali cukorleesésem, megkértem az éjszakás nővért, hogy nézzen egy szívhangot, hála teljesen normális volt!!
:)

lizzi

Őstag
Nagy-nagy gratula pindurbocsnak a kislányához és várjuk a képeket!!!!
Sok tejcsit és boldogságot kívánok nekik!!!

szandimon

Új tag
40 héthez képest 14 olyan kevésnek tűnt, bocs Mirn, már túl vagy a 3. hónapon, nem számoltam át. Mondjuk nekem sem naptári pontossággal állt át az alacsony cukor megérzés.

tubi

Aktív tag
Miután végigvittem egy terhességet Lantussal, egyre jobban félek egy másodiktól. Ugyanígy leestek a cukraim éjszaka, de azért eszméletvesztés nem volt hála. Éjfélig nem aludtam - akkor cukormérés, majd éjszaka 3kor ébresztőórára keltem, ismét mérés végig a teljes terhességem alatt. Napközben is alig mertem szundizni. (Mirn remélhetőleg a 3. hónap után ismét meg fogod érezni a cukorleeséseket, nálam így volt) Ha van lehetőség a szenzorra, én is javaslom, bár soha nem próbáltam, de egy újabb cukorleesés újabb lelkiismeretfurdalást fog szülni...Én ilyenkor mindig bőgtem, és bújtam az internetet, nem is tudom, hogy nem találtam rá a fórumra. De! A babum agyilag rendben, tehát pozitív gondolkodás :)))
A terhességem végefelé a kórházban is volt több hajnali cukorleesésem, megkértem az éjszakás nővért, hogy nézzen egy szívhangot, hála teljesen normális volt!!
:)

sziasztok!
a lantus/hajnali hypó témához - én is Lantus-os vagyok. Korábban este 6 és 10 óra között adtam a Lantust, aztán elkezdett du 4 körül emelkedni a cukrom, majd hajnalban esni, úgyhogy átálltunk reggel 8-9-es beadásra (gondolván, hogy az eredeti 4 óra körüli emelkedés azért volt, mert délutánra csökken a Lantus hatása, a hajnali esés meg mert akkor kezdett el hatni az este beadott Lantus). Egy ideig minden OK volt, viszont most pár hete megint esik az éjszaka folyamán (pedig ugye akkor már a Lantus hatása a végét járja, úgyhogy ez az esés tuti, hogy valami terhességgel összefüggő jelenség).
Azt csinálom, hogy éjjel, amikor lefekszem, kb. 8-ra felviszem (általában ennél alacsonyabb, úgyhogy akkor eszem egy kicsit), aztán amikor éjjel felébredek pisilni, mérek és ált. 5 körül szokott lenni, akkor még kell ennem egy kicsit, és reggelre megint 4-5 körül van. durva hypóim (3 alatt) nagyon rég nem voltak, hajnali jelenség sem (nekem amúgy sem volt régebben sem, meg nem is megy fel meredeken hypo után). de sztem ez egyéni dolog. És biztos, hogy változik a terhesség folyamán.
Gondoltam, hátha másnak hasznos lehet a tapasztalat... meg hogy a Lantus sem mumus, nekem egész jól megy eddig vele :) mondjuk már pont 2-szer annyi Lantust kell adni, mint a terhesség előtt, de így szép stabil egész nap, kivéve az éjjelt.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Szandimon, és akit e téma érdekel :)
Eszembe jutott még valami... Hogy hogyan is lehet ez az anyatejbe is átmegy a fehérje dolog.
SZóval ismerek 2 babát is, ahol az anyukának totál tejmentes diétát kellett tartania, mert annyira allergiás volt a baba arra a tejre is. Ők nagyon extrém módon allergiások, de még náluk is 1 éves koruk előtt visszatérhetett némi tejtermékre az anyuka.
Nálunk (és ez a gyakoribb tejallergia), Brúnó ugye tejfehérje allergiás (mekkora mázli :) így nem is kell filóznom, hogy adok-e neki tejterméket :p), de ő sosem reagált rosszul az én tejemre, pedig ettem mindenfélét. És a sajtra már kijött az allergia, tehát azért eléggé allergiás... joghurtnál már brutál hasmenés, ennél tovább nem is jutottunk a kipróbálásban...
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy amennyi mennyiség átmehet az anyatejbe, az nagyon kevéske lehet, hogyha egy átlag tejallergiás gyereknél nem okoz allergiás reakciót. Ja, még valami, az a másik 2 baba laktózra allergiás, akiket említettem és nem tejfehérje, ez kimaradt az elejéből... lehet, hogy ők ezért voltak érzékenyek az anyuka tejére.
De minket a tejfehérje érdekel :)
Szóval én ezt nem tartom problémának emiatt, hogy az allergiás gyerek meg sem érzi....

tímeácska

Őstag
Igen, valóban úgy van, hogy a laktóz kiválasztódik az anyatejben. Mátémmal nekem is egy jó ideig tej , tojás és gluténmentes étrendet kellett tartanom, kb. 6 hónapig, amikor szopizott. Ugyanis, az igen makacs székrekedését (spontán székelési képtelenségét) az általam elfogyasztott tej és glutén tartalmú élelmiszerekkel próbálták összefüggésbe hozni, illetve, így próbálták meg ezen tényezők allergiáját kizárni...

Oldal tetejére