Igen, nálam volt toxémia mindkét gyereknél. S noha az elsőnél hamarabb jelentkezett, és a baba is hamarabb jött, 140/90 feletti vérnyomásértékeim alig voltak, csak a végén. A másodiknál viszont hetekig kinlódtam a 140/90-150/100 as értékekkel. Lehet ez az oka, h Szandinál csak a mászás késésekor derült ki a gyenge izomtónus, míg Ádi még csak 3 hónapos, de hason fekve nem emeli a fejét, ha ülésbe húzzák, szintén nem, és a kúszást sem tudják kiváltani nála. Nagyon rossz ezt látni.

Molli Dévényes tornára jártatok, vagy sima gyógytornára??? A sima gyógytornára várni kell a szabadságolások miatt, javasolták, h keressek Dévényest.....
Mindkettőre jártunk... heti 1 dévény és heti 1 olyan gyógytorna, ahol megtanították a gyakorlatokat, így minden este fél-háromnegyedórás torna volt, amit én csináltam. Brúnót elkezdtük csak dévényeztetni, amikor észrevettük, hogy kicsit ő is hypotón (hátranyaklott a feje még 3-4 hónaposan is, de fél évesen kezdtük a dévényt, akkor már tudott forogni magától, tehát nem volt elkésve ő, csak gyenge volt picit - teszem hozzá, ma olyan, mint egy izomgombóc és borzasztó ügyes és roppant erős). A dévénnyel kapcsolatban nekünk mindkét gyereknél rossz tapasztalatunk van - de nagyon nagyon fontos, hogy ez egyéni dolog, nekünk speciel nem jött be. Azért, mert túlságosan ellenálltak (vagy a tornász volt rossz!!!! ugyanaz volt mindkétszer) és annyira görcsösen sírtak, hogy blokkolta őket a dévény. Brúnót úgy leblokkolta, hogy 2 hónapig tornásztatták és ebben a 2 hónapban nem kezdett el semmit sem csinálni, teljesen leállt minden mozgásfejlődéssel, amint abbahagytuk a tornát, 2 hét múlva hirtelen behozta a lemaradást és Nimródnál is így volt, mindig akkor indult meg, amikor kimaradtak valamiért a dévényes alkalmak (csak akkor még nem tűnt ez fel), tehát arra kell figyelni, hogy mennyire görcsös a gyerek a torna alatt, ha nagyon nagyon durván sír, akkor nem szabad erőltetni, pedig megpróbál szépen meggyőzni erről minden dévényes, hogy az erős sírás semmi rossz hatással nincs rá, de azóta vagy 5 gyógytornásszal beszéltem, aki több gyereket is tud, akit blokkolt a dévény pont emiatt. De a 90%-nak hatalmas segítség, szóval nem leszólni szeretném, hanem csak azt akarom, hogy légy résen, figyeld Ádit, hogy hogy viseli és ha brutálisan sír, ha a többedik alkalmat is végig üvölti szó szerint, akkor ne erőltesd, mert az árthat. Nekünk a játékos tornák jöttek be, mi a Gézengúz alapítványhoz jártunk, de ez csak pesten van, de hasonlók vannak nálatok is, pl a Korai Fejlesztőt érdemes lenne megkérdezni, hogy mit tudnak a környéketeken javasolni. Ezek a játékos tornák otthon végezhetőek és az a lényege (a dévénnyel ellentétben), hogy a gyerek maga is élvezze, mert így lehet a legjobban stimulálni az idegrendszert (ezért blokkolt minket a dévény és nem stimulált, mert túlságosan ellenálltak a gyerekeim, hiába, az én vérem mindkettő

) és kedves kis mondókás játékokat kell otthon csinálni, néha kell venni valamilyen eszközt is, nekünk pl ez kimaradt valamiért (asszem Nimó utálta az eszközöket, így nem erőltették). A későbbiekben, ha fennállna még a probléma 2 éves kora után is, akkor tudok mondani más helyeket, amik kisebb csodával értek fel nálunk, pedig játékos tornáról van szó szintén és a gyerekem imádja a mai napig. És ami fontos: ne aggódj egy percig sem, olyan időben vagytok, hogy ennél jobb nem is lehetne

Akit 3 hónaposan elkezdenek tornáztatni, annak semmi, de semmi baja nem lesz soha!