Beszélgessünk, csak úgy

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
bioszaky írta:
Én is elfelejetős vagyok. DE érdekes módon az első 5 évben soha nem felejtettem el, hogy beadtam-e. Egyszer elfelejtettem enni utána, az húzos volt... Mára, 12 év után, néha fogalmam sincs, hogy mit csináltam. JObbára gyors hatásúra nem emlékszem. Ilyenkor 2x mérek, hogy lássam a tendenciát, és ebből kikövetkeztettem.
Célszerű valami más eseményhez kötni az adagolást. Én pl a Lantust a vacsorával együtt adom, így sosem felejtem el. (És lefekvéskor sem rágódok azon, beadtam-e már.) Te akkor a reggelivel add, vagy rögtön ébredéskor. A hosszú hatásút az éjjeliszekrényen tartom.
Na igen, a Lantust én sem felejtettem el... mert azt csak este kellett egyszer, de jó is volt!! Úgy sajnálom, hogy nem jött be nekem, annyira kényelmes volt pedig....
Nem reggelizem most sajnos, azzal nem tudom adni... és sokszor van, hogy 8körül még alszom, mert akkor tudok kicsit pihenni, mert akkor férjem eteti a Manót, szóval mindenképpen fel kell ébresztenem magam sokszor, máskor pedig marad a sima emlékeztető a telefononban... ritkán csinálom ugyanazt a nap egy adott időpontjában :(
 

Beatty

Új tag
Szió!
Bár ez nem az a fórum, ahol a babázásról beszélgetünk, de most ide írok.(remélem nem zavar senkit :) )
Levemirből 16 NE-t adtam átállás előtt, most 13 NE-t adok este, és reggel 6 NE-t. De még állítgatom, ma pl. 14 NE-t fogok adni este. Aztán hajnalban kelés, mert hajlamos vagyok a hipora, így inkább felkelek és megmérem. Azért emelek még rajta, mert az éhomi értékem 5,7-6 között mozog. 1 kicsit magasnak találom. Szeretnék 5 közelében maradni. Persze most sokan azt mondanák, hogy ez nagyon jó érték, de nem nekem.
Levemirrel 4.5 és 5 között voltak a reggeli értékeim.
Szóval még próbálkozom.
19-én vesznek vért, megnézik a fruktozamint. Ha jó, akkor utána mehet a menet! :lol:
Még 1 vérvizsgálatot szeretnék megcsináltatni a próbálkozások előtt. Mivel kicsi korom óta van cicám, ezért a toxoplazmózis vizsgálatot is szeretném elvégeztetni. Esetleg van valaki közületek, aki hasonló cipőben volt?
Neked hogy vált be a Levemir? Mennyit adsz magadnak?
A megfelelő fórumon várom válaszotokat. :lol:
 

naty77

Új tag
azt hiszem valóban jobb lenne ha a babázós fórumon érdeklődnél. de azért szorítunk. :wink:
toxoplazma: én az első terhesség elején nézettem, ugyan mindig volt ciciám, de nem estem át rajta. nem aggódtam. ha az alomhoz nem nyúlsz, akkor nem kaphatod el, mert a ciciák véghordozók. az állatorvos azt mondta, hogy az emberek többsége nem is a macskáktól kapja el, hanem mostalan gyümi, nyers hús... :shock:
 

Manni

Új tag
Sziasztok! Még új vagyok itt. Nem vagyok inzulin használó. Diétázom. Keresek valakit, akivel meg tudnám beszélni az eredményeim. Előre is köszönöm :D
 

Manni

Új tag
Novemberben derült ki a betegségem. Ami érdekelne hogy másoknak milyen tapasztalatai vannak a diagnosztizálás utáni időszakról. Hogy változtak a vércukorértékek, közérzet, ilyesmi a különböző kezeléseknél. Elsősorban diétás és a tablettás kezelési módokra vagyok kiváncsi. Szeretném összehasonlítani a változásokat mások tapasztalataival. :?:
 

szolnok

Új tag
Manni!
Üdv a táborban.
Nem tudom hony éves vagy mert a fiatalkori I tipusu diabot nem kezelik tablettával. Szerintem ne is kisérletezz vele.
Nálunk 15 éve diagnosztizálták az I tipusu inzulin függő diabot, azóta napi 5 szöri szuri van, szerencsére még szövődmény mentesen. / legalábbis nem kimutatható /. Az első időszakban az un. mézes hetek alatt még volt valamennyi saját inzulin termelésünk ám ez kb fél év alatt megszünt.
A napi megállapított 180 gr nyi szénhidrát mennyiséget mindig igyekeztünk tartani, ez már rutin szerűen megy.
Persze azért némi kilengés inzulinos rásegítéssel megengedett.
Az inzulinos kezelés azóta csak annyit fejlődött, hogy ujabb korszerűbb inzulinok / Lantus, Levemir, és néhány gyors hatású / került forgalomba.
Sajnos amikor 19 évesen azt mondta a doki , hogy 10 éven belül gyógyítható lesz a diab, no ebből semmi nem jött be!
Figyeld a szervezeted reakcióit és igyekezz rugalmasan kezelni magad.!
Ne félj változtatni a dokik által megadaott inzulin mennyiségén, - persze csak akkor, ha már van megfelelő tapasztalatod, és felelősség érzeted magad iránt - és jó kapcsolatod egy igazán hozzá értő dokival.

Ne izgulj minden szépen kialakul!
 

Manni

Új tag
Kedves Szolnok!
32 éves vagyok és 2 tipusúnak vagyok diagnosztizálva. Merckformint írt fel a doki néni. Azért érdekelnek mások eredményei mert nem vagyok jó beteg doki szemmel és jobban hiszek a természetgyógyászati módszerekben, mint az orvosiban. Diétával mozgással és tgy módszerekkel tartom karban magam gyógyszer nélkül. És eddig szerintem jó úton haladok. Ezért szeretném valakivel megbeszélni az eredményeim, hogy legyen összehasonlítási alapom. Még keveset tudok a témáról, de igyekszem minél jobban beleásni magam. :D
 

bioszaky

Új tag
Manni, milyen magas vagy és hány kiló?
Milyenek a vércukorértékeid? (reggel, étkezések előtt/után) Van vércukormérőd?
Ritka ilyen fiatalon a II. típus. A mozgás nagymértékben növeli az inzulinérzékenységet, pont azt, ami nálad gyenge. Jól gondolkodsz, a gyógszer a legeslegutolsó!
 

Manni

Új tag
173 cm magas vagyok és 75 kg. (szeptemberben még 87 kg voltam) Van cukormérőm és napjában általában 3-4 értéket nézek.
 

szolnok

Új tag
Manni!

Milyenek voltak az értékeid mikor megállapították, hogy cukros vagy? na és most? Eltérsz a megengedett normális határtól?

Azt mondják , hogy a test súly befolyásolja a cukrot. Nos az én anyukám 100 kg alatt sose volt és mind a mai napig teljesen jók a cukrai, 82 éves. Jó magam nem hiszek ebben a testsúly dologban. A diéta valóban segít, de ha tényleg cukros vagy ami azt jelenti értékeid gyakran és főleggel sokkal vannak a norm .felett / pl 8-9 /akkor ne kisérletezz magadon, fogadd el az inzulint, a gyógyszeren csodálkozom? A természet gyógyászattal vigyázzni kell mert a valóban diabéteszes betegeken nem segit! Csináltak neked "C" peptid / remélem jól írom vizsgálatot? ami azt mutatja van e és milyen a saját inzulin termelésed?
http://www.lam.hu/folyoiratok/lam/0104/6.htm
olvasd el ezt a cikketez ebben fiatalkori II tipusu diabról van szó. Tehát orvosilag létezik fiatal kori II tipusu diab. Nem gondoltam volna bocsi.
 

Manni

Új tag
Bocsi, hogy tegnap nem válaszoltam, de elég rumlis napom volt :oops:

Novemberben egy véletlen accuchekkes mérésnél derült fény arra, hogy gond van. Evés után mértem 21,2-t. másnap reggel éhgyomorra 14.0 volt. Hétfőn levett vénásvérben is 15.4. HbA1C értékem ekkor 12,1 volt. Mostani eredményeim 4.4 és 7,8 között ingáznak, többségben 5,5 és 6,5 között. Persze előfordul, hogy felmegy ha bűnözök, de az is 10 alatt marad és 1-2 órán belül vissza lemegy. A reggeli értékeimet 7 és fél nyolc között nézem és akkor 6 és 7 között vannak.
Most voltam az első negyedéves kontrollon és tetszettek az eredményeim a cukrosnéninek, addig míg meg nem mondtam neki, hogy a felírt gyógyszert nem szedem. :evil:
A friss laboreredményekre most várok. C peptidet novemberben levettek, de az eredmény még mindig nincs kész, így nem tudom.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Manni írta:
Bocsi, hogy tegnap nem válaszoltam, de elég rumlis napom volt :oops:

Novemberben egy véletlen accuchekkes mérésnél derült fény arra, hogy gond van. Evés után mértem 21,2-t. másnap reggel éhgyomorra 14.0 volt. Hétfőn levett vénásvérben is 15.4. HbA1C értékem ekkor 12,1 volt. Mostani eredményeim 4.4 és 7,8 között ingáznak, többségben 5,5 és 6,5 között. Persze előfordul, hogy felmegy ha bűnözök, de az is 10 alatt marad és 1-2 órán belül vissza lemegy. A reggeli értékeimet 7 és fél nyolc között nézem és akkor 6 és 7 között vannak.
Most voltam az első negyedéves kontrollon és tetszettek az eredményeim a cukrosnéninek, addig míg meg nem mondtam neki, hogy a felírt gyógyszert nem szedem. :evil:
A friss laboreredményekre most várok. C peptidet novemberben levettek, de az eredmény még mindig nincs kész, így nem tudom.

Hát most lehet, hogy sokan nem értenek egyet velem, de ha valóban 5-7 között vannak az értékeid és, ha a következő HbA1c-d 7 alatt lesz, akkor annyira mindegy mit mond a diabdoki arra, hogy nem szeded... jó, hogy nem szeded a gyógyszert. Ezek szerint találtál más módot arra, hogy alacsonyak legyenek a cukraid, ez jó lehet! De ha nem tudod egy idő normál tartományban tartani egyszer már, akkor viszont ne habozz.
 

Manni

Új tag
Kmolli!
A dokinéni is egyből elkérte a cukormérőm, hogy megnézze, tényleg jól írtam -e be az eredményeket. :?
 

bioszaky

Új tag
Manni, Mollinak igaza van.
Szolnok, az inzulinigény (napi U/testsúly kg) nem függ a testtömegtől, DE mindenkinek nő az egyéni inzulinigénye a testtömeg növekedésével és fordítva. Tehát lehet, hogy valaki 90 kilo és ugyanannyi az inzulinigénye, mint egy 60 kilósnak, de mindkettőnek csökken, ha fogynak.
 
Multimetabolikus szindróma kezelése.
A multimetabolikus szindrómának (tünetegyütesnek) négy komponense van:

1. Hipertonia (magas vérnyomás)
Napi monitorizálás otthon is elvégezhető egyéni felkari vagy csuklós vérnyomásmérővel.
2. Diabetes (cukorbetegség)
Inzulinkezelés alatt napi monitorizálás szükséges. Otthon is végezhető mérések egyéni vércukormérővel és tesztcsíkkal.
3. Obesitas (kövérség)
A testsúly és a hasi kerület heti/havi mérése otthon is végezhető személymérleggel és mérőszallaggal
4. Lipometabolismus (vérzsírzavarok)
Jelenleg csak egészségügyi laboratóriumban javasolható a vérben levő lipidek időnkénti meghatározása.

E négy egészségtényezőt együtt kell kezelni. Célszerű a méréseket naplóba, lehetőleg elektronikus naplóba rögzíteni. A mérések feldolgozására és értékelésére több egyéni készítésű és a megfelelő mérőeszközzel együtt forgalmazott céges program is létezik.

Jó megoldás az adatokat egyénileg egy Excel fájlba rögzíteni, mert a fájl elektronikus levélben továbbítható az orvosi felügyeletet végző személynek vagy szervnek, aki megfelelő program segítségével elvégzi az adatok értékelését és ennek alapján megfelelő indikációkat is adhat a betegnek.

A Házi Patika honlapján található naplók használata is javasolt. E naplók előnye, hogy egy bárhonnan elérhető szerveren vannak tárolva, így nem szükséges az adatok elektronikus levélben való továbbítása. Hátránya, hogy az adatfeldolgozás nem egyéni sem a beteg, sem az orvosi felügyeletet ellátó személy számára.

A Házi Patika következő lapjait ajánljuk felhasználásra:
1. Vérnyomás napló
http://www.hazipatika.com/services/bloodpressure
2. Vércukor napló
http://www.hazipatika.com/topics/bloodsugar
3. Testsúly napló
http://www.hazipatika.com/services/weightdiary
4. Derékbőség kalkulátor
http://www.hazipatika.com/services/weightloss/whr
5. Alapanyagcsere kalkulátor
http://www.hazipatika.com/tools/rmr
 

Lunaria

Új tag
Sziasztok!
Nem annyira régóta vagyok diabos, úgyhogy ezzel a kérdéssel most szembesülök először, de biztos van olyan, aki már rutinos :)

Szóval nemsokára esküvőre vagyok hivatalos, de az eszem-iszom kb. 15 óra körül kezdődne.
Én délben szoktam ebédelni és 18-kor vacsorázni, tehát pont a kettő közé esik.
Azt biztos, hogy ebéd nélkül addig nem bírnám ki, tehát ebédelek előtte.
Viszont a déli Humalog addigra már nem hat.

Lehet ilyenkor menetrenden kívül, külön adott inzulinnal enni? :oops:

A vacsorán is gondolkodtam, elvileg ugye nincs gond, ha nem vacsorázok és persze inzulint sem adok vacsoraidőben...

:roll:
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Lunaria írta:
Sziasztok!
Nem annyira régóta vagyok diabos, úgyhogy ezzel a kérdéssel most szembesülök először, de biztos van olyan, aki már rutinos :)

Szóval nemsokára esküvőre vagyok hivatalos, de az eszem-iszom kb. 15 óra körül kezdődne.
Én délben szoktam ebédelni és 18-kor vacsorázni, tehát pont a kettő közé esik.
Azt biztos, hogy ebéd nélkül addig nem bírnám ki, tehát ebédelek előtte.
Viszont a déli Humalog addigra már nem hat.

Lehet ilyenkor menetrenden kívül, külön adott inzulinnal enni? :oops:

A vacsorán is gondolkodtam, elvileg ugye nincs gond, ha nem vacsorázok és persze inzulint sem adok vacsoraidőben...

:roll:
Elfelejtettem a másik fórumon válaszolni, de persze, hogy ehetsz. Humalogot lehet 3 óránként adni, ugyanis elvileg 3 óra a hatástartama és ha ennél sűrűbben adjuk, akkor összecsúszhatnak, de a 12 óra, 15 óra majd 18 óra tökéletes... De nem kell ám ennyire szigorúra venni az evési időket... pont az a lényege a humalognak, hogy nem kell ilyen pontosan enni vele. Én, amikor esküvőre megyek, később reggelizem, így nem leszek annyira éhes délutánig, majd mondjuk akkor 3-kor ebéd és a vacsi is sokkal később lesz, mondjuk 6 helyett 8 és csak 1-1 szelet kenyérke, mert az esküvőn sokat ettem.
Jut eszembe.... egy esküvőn nem egyszerre hoznak ki mindent. Ha 3-kor kezdődik a kaja, akkor szerintem fél 4kor már ehetsz levest, majdnem fél 5 lesz, mire a főkaját kihozzák. Ha ebédelsz délben és akarsz még enni 6kor is, el sem tudom képzelni, hogyan tudnál magadba gyömöszölni ennyi kaját... :) De nem ez a lényeg, hanem hogy nem fogsz 6kor enni,mert jó, ha addig egyáltalán befejeződik az EBÉD. Én ilyenkor azt teszem, hogy a levesbe nem teszek tésztát és csak a főkajánál adom be az inzulint!! különben hipóznék, mert egy esküvőn rohadt lassan hozzák ki a fogásokat.
 

bogácsa

Új tag
Lunaria!

szerintem kezeld lazábban most az egyszer az inzulinbeadást!
nyugodtan adj be 15kor inzulint.(a mennyiséget neked kell eldönteni annak függvényében, hogy mennyit szeretnél enni)

nem kell neked mondanom h mérj evés után
:D

minden rendben lesz!
 

Lunaria

Új tag
Sziasztok!

Köszi a tippeket. :)

Tudom, hogy a Humaloggal viszonylag szabadon lehet, de a helyzet az, hogy ha a napom csak 1 órával is később indul (pl. hétvégenként), akkor reggeli előttre már-már hipos értékem van. Délben meg a gyomromhoz lehetne igazítani a harangozást, olyan pontosan korog :D
Az esküvő meg igazán szűk, családi körű lesz, nem kell órákat várni majd, a 15 óra az az időpont, amikor leteszik elénk a kaját.

És persze mérek majd. :wink:
 
Oldal tetejére