Cukorbeteg gondozó/gondozás

Zsu77

Új tag
Érdekes a kérdés,mert pontosan olyan helyen olvastam,megpróbálom majd a helyét felidézni,hogy hol,ahol arról volt szó,hogy hol a helye az édességeknek.Van is egy olyan mondás:hogy nincs tiltott étel,csak a mértékre kell figyelni.Még gyerekeknél is meg van a helye egy-egy édességnek,mert hogy helyzetfüggő.Azt is olvastam,hogy ha ebéd után kapja,akkor úgy kevésbé emeli a vc-t,mint ha előtte kapná.Ugyanígy nincs tiltó listán úgy igazán ez sem,de pont a tejszín az,ami miatt kíméletesen emel.Van egy ismerősöm (1-es),aki néha túlhúzza az időt.A múltkor megjelent a büfétől jövet egy nagy pohár cukrozott tejjel és egy szelet csokitortával.Meg is kérdeztem tőle,hogy "na mi van,meggyógyultál?"De ő azt felelte:"nem,ilyenkor ez kell."Te mit szólsz ehhez?

Zsu77

Új tag
Na,azt hiszem Tímeácska válaszából már összeállt a kép,hogy mit is jelent ez a "ha belefér".Elmondom,mi zavart össze:van valaki,akit próbálnék "elrugdosni"dokihoz és szorgalmasan keresem rajta a hga1c-t,mert ugye az fontos.Én is úgy gondoltam,hogy a laborral együtt nézhetik,de mivel nem értek hozzá,ő meg megviccelt,hogy hát mire azt kiértékelik...meg itt még ráadáss ilyet olvastam,na a kettő miatt program-összeakadás történt és megállt a tudomány,pedig hát a válasz:logikus.Köszi Tímeácska,mielőtt még begörcsöltek volna az agytekervényeim!:)

Zsu77

Új tag
"Aztán ha bemegyek egy pékségbe, és rákérdezek, hogy ebben vagy abban van-e cukor, akkor holdról jövőnek néznek. Megveszem a sajtos akármit, és érzem, hogy abban "bizon vanik" cukor. De hogy mennyi, azt ízérzésre nem lehet megállapítani."
Kata,ez tőled van.Adataim nincsenek,de a pékségekben kapható kajcikról olvastam,hogy még ami sós,az is egy nagy ch-bomba,mert már eleve a tésztáját is úgy készítik.Sajnos a múltkor az ősi pékségünkből fenékkel fordultam ki,mert épp idegrohamot nem kapott a pult mögött álló,csak mert a teljeskiörlésűek felől érdeklődtem.Má hogy van-e.Biztos föltartottam a sort.De ha esetleg válaszolt volna,hamar végezhettünk volna és én is vásároltam volna.Mindegy.Vettem máshol egy almát...:)

tímeácska

Őstag
Egyébként, érdekes kérdés ez a "mennyi idő alatt van meg a HbA1c eredménye..." Sajnos, valóban vannak helyek, ahol napokig kell várni az eredményre... Vannak helyek, ahol délelőtt leveszik a vért, délutánra ki is van értékelve... Viszont vannak helyek, ahol a diab rendelőben veszik le a vért (nem kell laborba menni), és ott, helyben, pár perc alatt meg van az eredmény... És még egy érdekes dolog... Vannak helyek, ahol vénás vérből nézik a HbA1c-t, de ugyanakkor vannak helyek, ahol ujjbegyből, azaz kapilláris vérből nézik... Szóval, ezt is helye válogatja...

Zsu77

Új tag
Hát szomorúan olvasgatom a diab-gondozás körüli nehézségeket.Azt hiszem nagyon el kell ide a változás.Ahogy titeket olvasgatlak,méginkább elfog a harci szellem a terveimet illetően.Remélem sikerrel járok.
A hba1c-t kb én is így képzeltem el,hogy helye válogatja,annak ellenére,hogy biztosra vettem,hogy ez is megoldható "egy csepp vérrel" .Ismeritek ezt a honlapot egyébként?

Zsu77

Új tag
Olvastam Mátéval kapcsolatban ezt a kálváriát is.Az az igazság,hogy M.o.-n az a tendencia,hogy ha valakinek van bármilyen betegsége,jobb ha előbb kiképzi magát,hogy azonos beszélgetési szintre helyezkedjen az ember,és ne idegesítse fel a dokit hülye kérdésekkel:"hogy-hogy nem tudja?"-jellegű arccal mindenhol találkozni.Sajnos.Nem kéne így lennie.Ezért bármi szúr,fáj,nem tetszik,előbb előveszem a nagy orvosi lexikonomat és megnézem,hogy érdemes-e orvoshoz menni.Ha nem tudom eldönteni,hogy zavarok-e,akkor bemagolom a fontos érveimet,hogy miért is zavarok.A múltkor a fertőzőn voltam a lánykámmal,és a szomszéd ágyról az anyuka megkérdezte,hogy e.ü.végzettségem van-e miután hallotta a párbeszédem a dokival.Nem árultam el neki a titkom...Nem kellene így lennie!

tímeácska

Őstag
Olvastam Mátéval kapcsolatban ezt a kálváriát is.Az az igazság,hogy M.o.-n az a tendencia,hogy ha valakinek van bármilyen betegsége,jobb ha előbb kiképzi magát,hogy azonos beszélgetési szintre helyezkedjen az ember,és ne idegesítse fel a dokit hülye kérdésekkel:"hogy-hogy nem tudja?"-jellegű arccal mindenhol találkozni.Sajnos.Nem kéne így lennie.Ezért bármi szúr,fáj,nem tetszik,előbb előveszem a nagy orvosi lexikonomat és megnézem,hogy érdemes-e orvoshoz menni.Ha nem tudom eldönteni,hogy zavarok-e,akkor bemagolom a fontos érveimet,hogy miért is zavarok.A múltkor a fertőzőn voltam a lánykámmal,és a szomszéd ágyról az anyuka megkérdezte,hogy e.ü.végzettségem van-e miután hallotta a párbeszédem a dokival.Nem árultam el neki a titkom...Nem kellene így lennie!

Ugyanakkor, igen nagy hátrányt is tud jelenteni, ha nem is annyira laikus, vagy inkább mondjuk úgy, hogy tudatlan az ember... Én ezt igen sokszor tapasztaltam! És megmondom őszintén, nekem talán ez okozta a legnagyobb hátrányt Mátém esetében... Mert, ugye, amint "megérezték" azt, hogy ez az anyuka nem is olyan hülye, mint amilyennek tűnik -:-D-, rádöbbentek arra, hogy valamit tenni is kellene, mert valamelyest fogalmam van a dolgok menetével kapcsolatban... Azaz, nem hagyhatták azt a bizonyos vizet kihűlni, ill. langyosan... Egyébként soha, sehol nem árultam el, hogy én is eü. végzettségű vagyok! Utáltam volna, ha csak azért "megkülönböztetett" bánásmódban lett volna részünk... Bennem, és a gyerekemben ne az egészségügyi végzettséget lássák, hanem az EMBERT!!! Utólag sokat rágódtam ezen, hogy helyesen cselekedtem-e, és esetleg "vissza kellett volna talán élnem" a végzettségem adta -esetleges- előnyökkel... De megoldás szintjére, ill. válasz szintjére nem jutottam el...
Egyébként, Zsu, Te is eü.-s vagy? Vagy mi az a titkok? Vagy a titok= otthon előzőleg "kitanulmányozott" nagykönyv?

Zsu77

Új tag
Igen,a titok az a bizonyos nagy könyv.Az is igaz,hogy annyira érdekel a téma,hogy amit elolvasok,azt tudom.Má így csipőből vissza is mondom.Na nem a latin szavakat,azt még elolvasni is alig tudom,pedig nincs dislexiám (ah,le tudtam írni...).Anyukám e.ü-s,nagyon profi.Tőle ragadt rám így érzék hozzá,ennek ellenére kül.ker végzettségem van egy érettségivel:szóval nesze semmi fogd meg jól.30 éves koromra viszont kitaláltam,mi akarok lenni és mit akarok csinálni és csak remélem nem késtem még el,ja:meg hogy sikerül!:)

tímeácska

Őstag
Erre én pedig azt mondom, hogy jó pap is holtig tanul! A mai világban minél több "papírt" be kell gyűjteni -ha lehetőség adódik rá...-, hátha tud is boldogulni valamelyikkel az ember...
Nekem is egy "kilengés" az eü. pálya... Én nemzetközi gazdálkodás szakon végeztem, elég messze van az egészségügytől... Vagy a nemzetközi gazd. a kilengés? Na, ezen még gondolkodnom kell... :-D Mellette még van 1-2 végzettségem, úgy mint mérlegképes könyvelő, virágkötő (ezeket "csak úgy" elvégeztem, hátha jó lesz még valamire... :-D). Emellett még tanulok, vagyis, 1 évet kihagytam, most megyek vissza a padba... Asszem... Bár, nem tudom, az iskolát (kommunikáció és médiatud. szak.) a családot, és a munkámat hogyan tudom összeegyeztetni... Mindemellett tervbe van véve a diab. szakápolói is... De most túl sok lenne ez mind, így egyszerre... Öregszem... :-D Pedig volt olyan, hogy egyszerre, egy időben 3 iskolát faltam... De már nem bírnám... Majd meglátjuk... Iskola kérdésében is el kell döntenem, hogy a szívemre, vagy az eszemre hallgatok...

Zsu77

Új tag
:rolleyes:Ezt már hallottam...;):mrgreen: Hümm... Együttérzés... Na, persze!:twisted::mrgreen::rolleyes:;):cool: De azért örülök, hogy megnevettettelek, mit megnevettettelek, megröhögtettelek! ;) Semmi baj! Végül is, saját kárán tanul az ember (vagy nem...), másén meg röhög (de ez biztos!)...:twisted::twisted: Vagy nem egészen így van ez a népi bölcsesség?!:rolleyes:;):mrgreen::twisted:

A népi bölcsesség ugyan nem így van,de kit érdekel,mikor neked van igazad!Egyébiránt:bocs:én is jót nevettem,mert arra gonodltam,hogy ez a művelet nekem már 2 hónaposan sikerült...azért tényleg csak a legjobbakat kívánom mindenben!:)

tímeácska

Őstag
A népi bölcsesség ugyan nem így van,de kit érdekel,mikor neked van igazad!Egyébiránt:bocs:én is jót nevettem,mert arra gonodltam,hogy ez a művelet nekem már 2 hónaposan sikerült...azért tényleg csak a legjobbakat kívánom mindenben!:)

HE-HE!:twisted: Mondtam már, hogy imádom az együttérző embereket??? :rolleyes:;)

Zsu77

Új tag
Tímeácska!Mi jártunk nefrológiára sokat,csak eredménytelenség miatt abbahagytam.Most kezdjük előlről a kivizsgálásokat,hátha kiderül valami.De nem is ez a lényeg.Én a Bethesda gyermekkórház nefrológiájára jártam és teljesen meg voltam vele elégedve.Ugyan az időpontban volt csuszi,de ez azért van,mert senkit nem dobnak ki és alaposan körüljárják a témát.Egy doki van csak ott ezügyben,de időpontot kell kérni.Ez a Bethesda száma,és ott kell mondani,hogy időpontot szeretnél a nefrológiára.Akkor majd kapcsolják-asszem-az ambulanciát,de ne ijedj meg,nem hallotta félre a hölgy,hanem ott dolgozik az asszisztens,aki az időpontot ki tudja osztani.

Zsu77

Új tag
Valahol valaki -had ne fussam végig-mondta itten nálunk-hogy az össz diétás tanácsadás amit kapott, a következő volt:nyista paradicsom,végtelen káposzta...íme:

paradicsom GI<30% CH:4g/100g

káposzta GI<30% CH:5,7/100g

Szerintem ha a káposztához kell mérni,nem olyan rossz az a paradicsom.Rosszul látom?

Zsu77

Új tag
A kullancsokról ezt találtam:

Ha minden elõvigyázatosság ellenére bõrünkbe fúródott a kullancs, mielõbb el kell távolítani. Erre néhány óra áll a rendelkezésünkre. A kullancs az elsõ órákban csak szív, elõször a nyiroknedvet, majd vért is. Kezdetben tehát csak a kullancs érzéstelenítésre használt kevés nyálában lévõ néhány kórokozó, többnyire vírus juthat a szervezetbe. A veszély négy-hat óra után ugrásszerûen nõ. A kullancsok ekkor érik el a kapilláris ereket, falukat átvágják és a kiáramló vér megalvadását gátolva közvetlen kapcsolatba kerülnek áldozatuk érrendszerével. A kullancs középbelébe kerülõ vérben - ebben a kiváló táptalajban - néhány óra alatt fölszaporodnak a különféle kórokozók és késõbb a kullancs minden lágy részébe elvándorolhatnak. Ekkor már a kullancs nyála és béltartalma is fertõzötté válik, így a kórokozók is a kullancs által okozott nyílt bõrsebbe ürülhetnek. Legfontosabb tehát a kullancs korai észlelése és mielõbbi, de szakszerû eltávolítása is.
Erre a célra nem szabad semmiféle izgató, ártó anyagot használni, mert az a kullancs béltartalmának és a benne lévõ Lyme borreliosist okozó baktériumoknak, illetve más fertõzõ anyagnak a nyílt bõrsebbe ürülését váltja ki. Ennél fogva - a régi közhiedelemmel ellentétben - nem szabad a kullancs potrohát semmiféle krémmel, olajjal, bekenni, mert ez - fuldoklás közben - az állat öklendezését váltja ki. Ha ujjal, körömmel, egyszerû csipesszel vagy rosszul kialakított kullancs-csipesszel, esetleg az olykor ajánlott szemöldökcsipesszel próbáljuk meg eltávolítani a bõrbe fúródott vérszívót, akkor minden óvatosság ellenére megnyomhatjuk a kullancs potrohát, és annak fertõzött béltartalmát a bõrsebbe, a saját testünkbe préselhetjük. Hasonlóan nem ajánlott az állat potrohának csavargatása sem. Használjunk speciális kullancs-csipeszt! Ezzel a kullancs potroha alá tudunk nyúlni, a "nyakánál" megfogni és a bõrbõl kitépni.
A kullancs feji része csak kitinbõl áll, semmi lágyrészt, így kórokozót sem tartalmaz, ezért a bõrben maradva semmivel sem jelent nagyobb veszélyt, mint egy szálka. A többi idegentesthez hasonlóan helyi, nem tovaterjedõ gyulladás, és gennyedés kíséretében néhány nap múlva ki is lökõdik.
A kullancs eltávolítása után a sebet fertõtleníteni kell, lehetõleg jódoldattal (Betadine). A fertõtlenítést még aznap és másnap ismételjék meg, esetleg fertõtlenítõ kenõccsel (Unguentum antisepticum, Betadine kenõcs). Készítsenek elsõsegélycsomagot a rovarcsípések okozta kellemetlenségek elkerülésére. Legyen benne jódoldat, fertõtlenítõ kenõcs, illetve kalcium pezsgõtabletta a rovarcsípések okozta allergiás tünetek enyhítésére.
A kullancs eltávolítása után:
1. Jó szolgálatot tesz, ha följegyezzük a kullancs-csípés idejét, földrajzi, és testrajzi helyét. 2. Elõvigyázatosságból célszerû 4-6 hétig figyelni a csípés helyét. Ha a kullancs-csípés körüli bõrgyulladás nem csökken, hanem napról-napra terjed, ha bármily halvány körkörös bõrgyulladás, a Lyme folt kialakulna, vagy a késõbbiekben leírt tüneteket észlelné azonnal forduljon orvoshoz.!

(Háncs Péter:XII.Egészségtan,elsősegély)

Oldal tetejére