Cukorbeteg gondozó/gondozás

pusimelu

Őstag
A labilis(brittle) diabetes inzulin kezelése:A labilis diabetesek I.DM-ben szenvedő páciensek,akik a vércukorszint gyakori és gyors ingadozását mutatják,nyilvánvaló ok nélkül.A labilis diabetes a leggyakoribb azoknál a betegeknél akiknek nincs maradék inzulinsecretiós kapacitásuk.Ezeknél a betegeknél a cél nem az hogy a nap során a plasma glucose szintjét a normális tartomány közelében tartsuk,hanem hogy olyan tartományon belül stabilizáljuk annak fluctuatióit,ami megelőzi symptomaticus hyper-vagy hypoglycamia kialakulását.
Már rég le kellett volna írnom Teki.(megígértem)

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
A labilis(brittle) diabetes inzulin kezelése:A labilis diabetesek I.DM-ben szenvedő páciensek,akik a vércukorszint gyakori és gyors ingadozását mutatják,nyilvánvaló ok nélkül.A labilis diabetes a leggyakoribb azoknál a betegeknél akiknek nincs maradék inzulinsecretiós kapacitásuk.Ezeknél a betegeknél a cél nem az hogy a nap során a plasma glucose szintjét a normális tartomány közelében tartsuk,hanem hogy olyan tartományon belül stabilizáljuk annak fluctuatióit,ami megelőzi symptomaticus hyper-vagy hypoglycamia kialakulását.

Papucska! Mától kezdve az ünnepnapokon Arany Cipellő vagy!

vighkata

Az igazság az, hogy Fövényi könyvében is benne van, és nem azért írom, hogy hencegjek, hanem azért, mert többen vagyunk brittle diabosok, és szerintem aki nem tudja magáról, az alaptalanul vádolja önmagát, hogy nem tesz meg mindent a saját egyensúlyi állapotáért.
Itt a fórumon már ért engem az a vád, hogy felelőtlenül beletörődő vagyok, holott inkább elfogadó és alkalmazkodó vagyok. Az tény, hogy engem nem vág annyira földhöz egy hiper vagy hipo sem lekileg, sem fizikailag, de csak azért, mert tudom, hogy mi áll a háttérben, és törekszem az egyensúlyi állapotra.
Az érdekes csak az, hogy évekig hiába mondta a dokim, hogy óvatosabban a korrekcióval, és ne essek kétségbe a 12-es cukortól, mégis azóta tudtom jobban szabályozni a cukimat, aamióta Csigu megfenyegetett a kézre csapással.

tímeácska

Őstag
Az érdekes csak az, hogy évekig hiába mondta a dokim, hogy óvatosabban a korrekcióval, és ne essek kétségbe a 12-es cukortól, mégis azóta tudtom jobban szabályozni a cukimat, aamióta Csigu megfenyegetett a kézre csapással.

...Még mindig áll az "ajánlatom"... Úgyhogy, úgy vigyázz!:twisted::mrgreen::mrgreen:

Zsu77

Új tag
Na,hát ide leírom a jegyzetem.Javarésze ismert volt számomra,de voltak olyan részek,amiket csak tippeltem,hogy úgy van és nagyon meglepett,hogy tényleg...:rolleyes:Lehet,hogy néhány pont hiányos,mert csak a rámvonatkozó részeket írtam le,de így is jó infókat tartalmaz.

Hipo:
-klinikai:van tünet
-biokémiai:nincs tünet

-enyhe:megérzi,segít magán ->
-középsúlyos:segítséget igényel,mert tanácstalan,de magánál van,szájon át kezelhető->
Kezelés: 10-20g gyors ch + ugyanannyi lassú ch
-súlyos:eszméletlen,györccsel jár(hat)->glukagon injekció,mentőt hívni,mert lehet az előbbi nem segít és vénásan kell cuki

Ok:
-sok inzulin
-gyors felszívódás
-túl kevés ch
-az alkohol gátolja a máj cukor leadását
-testmozgás során kiürülnek az izmok cukorraktárai,ilyenkor csökkent inzulinigény a normális
-hormonok->idegi-,stressz hatások befolyásolják kedvezőtlenül a vc-t

Amit a stressz hormonok okoznak(hiponál)
-feszültség
-éhség
-remegés
-izzadás
-sápadtság
-nyálfolyás
-szívdobogás
-hányinger
-zsibbadás
-nyugtalanság
Ha túl sok hipo éri egymást,a stresszhormonok raktárai kürülhetnek és ezek a tünetek nem fognak tudni jelentkezni hipo során

A vc-esés sebessége is okoz hipo érzetet.

Agyi cukorhiány tünetei (idegi)
-fejfájás
-a viselkedés megváltozása (agresszió,feszültség)
-fáradtság,kábultság
-látászavar
-koncentrációzavar
-beszédzavar
-szédülés,bizsergés
-görcsök
-kóma

Megelőzés
-vc-mérés min.4x naponta
-hipo-csomag mindenhova
-számít a külső hőmérséklet
-testmozgás előtt mérni
-számít a mensi-ciklus is

A sejtekben előbb csökken,mint a vérben.Ezért érezhetők a 4-es értékek is enyhe hiponak.A somogyit a folyamatos (ugyanis a somogyi mindig inzulin-hiánynál jelentkezik-pumpa:visszavétel,vagy stoppolás/lecsatolás)inzulin túlzás megakadályozza.Viszont ekkor meg állandó a hipo-veszély.

Étkezési bólus függ:
-1E=10g ch
-ch,GI,fehérje és zsír tartalom,evés előtti vc,napszak,evésutáni mozgás

Étkezési időpont:
-normál vc (5-6):5-10 perc
-alacsony vc-nél étkezés megkezdése után inzulinadás
-magas:15-20 perc

Ha az étvágytalanság huzamosan ki van szolgálva,akkor megerősítést nyer.Ezért időnként nagyon is fontos az evést forszírozni.

vighkata

...Még mindig áll az "ajánlatom"... Úgyhogy, úgy vigyázz!:twisted::mrgreen::mrgreen:

No de figyeljetek csak! Csigu nem olyan verekedős ám!, csak fenyegetős!!!

Hétvégén voltunk Roche-os pumpás talin, és Csigu átszámolgatta a dózisokat, miket én akartam adagolni, és kicsi eltérés volt az ő és én "számolgatásom" között, de annál nagyobb volt az eredmény. Egész nap 4-5 körül volt a cukim, este hazafelé egy kicsit lejjebb ment, 3,8-at mértem, de nem éreztem hipot. Éjszaka volt ugyan hipom, de reggelre 8,0-cal ébredtem.
Pedig a változtatások tényleg minimálisak voltak. Az egységben egyet értettünk, de Csigu jobban megnyújtotta a beadandó időt, és az azonnaliból is levett az elnyújtott javára.
Ja és egyszer ő nyomkodta a pumpámat, mert én nem "értem rá", éppen a pogácsát raktam az arcomba. Van ám még: ha Csigu nem szól, a 7 km-es gyalogtúra előtt elfelejtem levenni a pumpát 60%-ra. Mivel itt is 4-5 között mértem, a csökkentés nélkül hipoztam volna.
Ami viszont azóta is furcsa számomra, a túra után én felemeltem volna a bázist 120-130%-ra, mint máskor, de Csigu nem engedte, és neki volt igaza.
Ma a reggeli 8-as ébredést leszámítva 3,2 és 3,9 között volt a cukim, ami azért egy kicsit alacsony, de most nem akarok hozzányúlni, annyira élvezem.

Csigu-bigu, egy nagy-nagy pusszancs, és köszönet jár érte. A te tanácsodra már máskor is változtattam, és most is jól bejött. Ígérem sikítok, ha borul a mutavány, és kiboszorkánykodhatsz egy olyan terápiát, amivel nem borul fel extrém módon az egyensúlyom.

Közben eszembe jutott, hogy már a múltkor kérdezte tőlem a dokim, hogy mi történt, hogy ennyit javult a cukim? Legfeljebb most magmondom neki, hogy hát van egy csigám. Na ezt írja be a egy diab doki a tudományos publicitásába.

Zsu77

Új tag
A mi Növénykénk!!! Olyan böcsülettel jegyzetelt, hogy öröm volt neki papírt szerezni.

Ja igen.Bocs.Máris...

Ez a jegyzet nem jöhetett volna létre,ha nincs a Teki meg a Csigu!

A jegyzet hivatalos gyémántfokozatú támogatója: Reumás Tekenyős és Nyugdíjas Csigu!

Reumás Tekenyős - Nyugdíjas Csigu : Az Igazi Jegyzet!:cool:

:D

vighkata

Növényke!, Ettem ám tegnap amikor hazaértem magamat, igaz csak 2db hamuba sült pogácsát és pohár tejet. 0,9 E inzulint adtam. Ebből lett éjfél körül hipo, lehet, hogy ezt nem kellett volna beadni. Csigu biztos nem engedte volna, de inzulin nélkül nem mertem enni.
Je, legközelebb jegyzettömböt viszek neked, vonalasat, kitéphetőt, lefűzhetőt, átrakhatót, vagy amilyet szeretnél.

vighkata

Ez a jegyzet nem jöhetett volna létre,ha nincs a Teki meg a Csigu!

A jegyzet hivatalos gyémántfokozatú támogatója: Reumás Tekenyős és Nyugdíjas Csigu!

:cool:

:D

Jajj, ugyan, nem kéne má', nekünk szolgált örömünkre, hogy végre kipakolhattuk a tátyóinkból az évek óta felgyülemlett sajtfecniket, rojtos papírcsíkokat, és egyéb aztsemtudomiértvoltnálam lapokat.

tímeácska

Őstag
Növényke!, Ettem ám tegnap amikor hazaértem magamat, igaz csak 2db hamuba sült pogácsát és pohár tejet. 0,9 E inzulint adtam. Ebből lett éjfél körül hipo, lehet, hogy ezt nem kellett volna beadni. Csigu biztos nem engedte volna, de inzulin nélkül nem mertem enni.
Je, legközelebb jegyzettömböt viszek neked, vonalasat, kitéphetőt, lefűzhetőt, átrakhatót, vagy amilyet szeretnél.

Én itt tuti, hogy átmeneti bázis mennyiségén állítottam volna csak... Kb. 130%ra raktam volna, és 1,5 órára állítottalak volna...:rolleyes: Vagy a kiterjesztett bólussal játszadoztam volna... De itt is 1,5 órára nyújtottam volna azt a 0,9 E-t! (KB. ugyan az a kettő mennyisége ezekkel a beállításokkal, hatásilag meg teljesen ugyan az!) Így a hypo elkerülhető lett volna, (meg az a reggeli picurka Somogyi hatás...) vagy ha látja az ember, hogy kaja után 1 órával megy lejjebb, TBR leállít, bólus beadás megszakít, minimális CH-val (5-7g!)korrigál, oszt jóéjszakát...;):rolleyes:

Oldal tetejére