Cukorbeteg gyermek

M

monalizus

Vendég
Szia Moncsi!
Az én lányom március óta diabos és 2005 óta lisztérzékeny. Nálunk is nagyon ingadozik a cukra, 1x 19,1 is volt a cukra. Azt mondta a kezelőorvosunk, akivel napi levelezésben vagyok, hogy talán a "mézes hetek" után helyre fog álni a cukra. Ha mégsem, akkor be kell feküdnie a kórházba. Most 4-5-6 Actrapidot és 11 Insulatardot használunk.
monalizus

tímeácska

Őstag
Sziasztok!
Azon gondolkodom, már egy jó ideje, hogy szertném, ha Mátém sportolna valamit. Úszni mindenképp' szertném, ha menne, de mivel viszonylag messze van az uszi, így napi szinten nem megoldható, heti 1-2 alkalommal fog csak tudni menni. De emellett szeretném, ha mást is kipróbálna majd. Van nálunk ovis kézilabda. Na, ez mozgatja a fantáziánkat... Csak nem tudom, hogy ez mennyire lesz összeegyeztethető a diabbal, meg a pumpával... De ha meg sem próbáljuk, így meg sem tudjuk a választ erre a kérdésre. Van valakinek ezzel kapcsolatosan tapasztalata?

gabibaba

Aktív tag
Szia!
Nem tudom, hogy milyen az ovis kézilabda, de én gyermekkoromban felsőben és gimiben kézilabdáztam. Elég 'durva' sport, lehet nagy ütéseket kapni (könyökkel), meg esni is (lökéstől). Nem tudom, ezt hogy viseli egy pumpa.

tímeácska

Őstag
Szia Gabibaba! Én is kéziztem, ezért gondoltam, Máté is kipróbálhatná! Azért mert cukros, nem feltétlen csak a sakk kell, hogy maradjon neki... :) Bár, alsós koromban jártam sakkozni is, azzal sincs semmi bajom! Ezért kérdeztem, hogy (pumpával) van-e valakinek tapasztalata, nem csak kézilabdában, hanem bármely más sportágban. Van egy ismerős kislány, aki rendszeresen jár kajak edzésekre, és versenyekre, Ő pl. leveszi erre az időre a pumpát, és teljesen rendben van a cukra! Szóval, minden vélemény, tapasztalat érdekelne!

zsuzsa

Új tag
Sziasztok.
Az én fiam úszni jár, nagyon szereti, és szerintem a legjobb a cukrára. Heti egy alkalommal megy, 45 percet, ősztől már egy héten kétszer viszik. Mentem vele a télen jégkorizni, nagyon tetszett neki, kis 26 os négyélű korival a lábán úgy ment a jégen, pedig most látta előszőr mi is ez. Háromnegy óra múlva beájúlt a kocsiba. Az úszómester azt mondta hogy van egy kézilabda csapata és jár oda már régen egy gimnazista inzulinpumpás fiú, azt mondja olyan erőlnléte van hogy van a ki megirigyelhetné, és semmi gondja nincs az edzések alatt, szünetben megméri a cukrát ha úgy érzi, és ellátja magát, de ugyanúgy csinál mindent mint a többi. Ezt csak azért mesélte mert én is aggódtam a teherbírás miatt, hogy mit hogy bír majd, mer egy olyan izgága gyerek, hogy mindenképpen kell a sport az energialevezető neki, és én sem akartam hogy csak origamizzon egy asztalnál. Szóval szerintem nagyon jó hatású és kell. Még csak annyit, hogy ellenállóbbá is teszi őket, télvíz idején is ment úszni, és nem fázott meg, nem volt beteg, stb..

tímeácska

Őstag
Sziasztok!
Tegnap előtt vettünk Máténak egy görkorit, 2 sorosat. Úgy megy vele, mit a golyó! Első 2 percben 2 hanyattesés, aztán irány... :) Alig lehet levenni a lábáról, abban akart aludni is... :) Tegnap a jó idő örömére lementünk a Balcsira, arra a strandra, ahova nyáron szoktunk járni fürödni. Mátém meg úgy gondolta, hogy Ő most fürdeni fog... És elkezdett vetkőzni... :) Alig lehetett rábeszélni, hogy most mégsem kellene pancsolnia, mert egy kissé hideg a víz, még egy párat aludni kell, hogy fürcsizni lehessen... :-D Aztán csak megbékélt a dologgal, de a jó kis vizes homokba feltétlen bele kellett hemperegni, és azt mondta, hogy most lehet jó kis várat építeni, mert nyáron túl száraz a homok... Végülis, igaza volt.... :)

H

hypohonder

Vendég
Lányok, az már régi bevált trükk, hogy a sportolás alatt le kell venni a pumpát. Így aztán az semmiképpen sem sérül meg. Amennyiben a sportolás előtt a vércukor szintje 15 alatt van, akkor mehet a spori, ha ezen a szinten áll, vagy annál magasabb, akkor nem szabad elkezdeni a fizikai terhelést, mert attól csak feljebb megy. Tehát lőször is 10 körülire le kell vinni, és akkor kezdheti az erőlködést a gyerek.
Utána pedig a fizikai megterheléstől is függően csökkentett bázissal célszerű folytatni a pumpakezelést.
Erről is lehet egyebek mellett olvasni a hónapok óta haldokló roshepumpa-fórumon, bár oda csak kóddal lehet belépni - olyan meg csak a rochepumpásoknak van/lehet...
De erről is tud ezen a fórumon nyilatkozni az alkalmazott orvos, bátran meg lehet őt is kérdezni.
Nálunk ragyog a nap - mindenkinek derűs időt kívánok!

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
A nagyobb fizikai terhelés, edzés után a bázist nem csökkenteni, hanem növelni kell. Az egyénfüggő, hogy kinél mennyivel. 110%-kal, vagy 140-150%-kal.
Egy örökmozgó gyerkőcnél szinte alig van különbség a "normál" állapot, és a sport között. Nekik a sport idejére majdnem annyit jelent levenni a pumpát, mintha a délutáni játszóterezés, vagy homokozás idejére is levennék a pumpát. Természetesen egy igazán intenzív úszó edzés, vagy torna idejére valóban csökkenteni kell az inzulin adagolást (vagy ellenesúlyozni Ch bevitellel), de a 0 egységnyi inzulin szerintem nem megfelelő. Még a peneseknél is van ilyenkor inzulin a szervezetben az elhúzódó inzulin hatására.
Kata

christina

Őstag
Sziasztok!
Már régebben is eszembe jutott, de most hogy láttam Vick hozzászólását az inzulinpumpánál ismét beugrott egy kérdés!
Ti hogy adtok hyponál enni-inni a gyerkőcnek? Úgy értem pl.3,5-3,9, 3,0-3,5,2,5-3,0............stb. vércukrok között mennyi ch-t adtok és mit? Csak folyadék, vagy valami gyorsabban felszívódó joghurt, puding, csoki.....?
Nekünk ezt pédául soha senki nem mondta el, hogy mikor mennyit adjak, csak ráérzésre adok és mindig megnézem a könyvünket (hogy előzőleg hypo után mennyi lett a cukra) és a kajás lapunkat (hogy amikor jó volt a cukor mit és mennyit adtam neki enni). Láttam, hogy a felnőtt diabosok némelyike szinte tudja 1 keksz mennyit emel neki, hát én erre képtelen vagyok annál is inkább, mert semmi összefüggést nem látok, nincs két egyforma napunk, ha ugyanazt eszi akkor sem! A gyerekeknél nem így működik! Várom válaszotokat! (főleg Timi a tidédet, hiszen te sok hypot megéltél már!:rolleyes:) Köszi, szép napot!

tímeácska

Őstag
Sziasztok!
Christina! Igazság szerint nem "szívesen" szólok ehez a témához... Leginkább azért nem, mert a penes időszakunkban rengeteg hypoval kűzdöttünk, amire sem magyarázatot, sem megoldást nem sikerült találniuk sem a dokiknak, sem nekem... Pedig, 3 évig keresgéltük! Máténak "enyhe hypoja szinte soha sem volt, neki vagy 2 alatti, inkább 1 körüli cukrai voltak, de olyan, hogy 3-3,5 (és az alá nem ment), nagyon ritkán volt. Rengetegszer mértem pedig a gyerek cukrát, napi 10-15 alakalommal, ha "jól volt". Mikor valami kilengés volt (bár, ez is mindennapos volt), akkor volt, hogy 20-szor is böktem az ujját! És még így sem lehetett "időben elcsípni" a cukiját! Egyik pillanatban 14, a másikban 1,4. Nos, erre nincs magyarázat, pedig, még mindíg gondolkodom rajta, mi lehetett az ok! Most, hogy pumpája van, nem hypozik. Vagyis, eddig összesen 3 napon mértem 3 körüli cukukat, azt hiszem, ez elég jó arány 5 hónap alatt, egy olyan kissrácnál, akinek napi jelleggel voltak 2 körüli cukrai! Az étkezésen, az életvitelen semmit nem változtattunk, egyedül "csak" a kezelési forma változott!
Mikor még penesek voltunk, és hypozott, akár mit "tömhettem-tölthettem" a gyerekbe, legtöbbször csak lefele ment a cukra akkor is, amikor már szinte cukros sziruphoz hasonlított a teája, de még cukros infúzió mellett is képes volt lejjebb menni a cukija! Mindezt úgy, hogy majd' 24 órája inzulint sem kapott, c-peptidje, és inzulin szintje <0,01 és <0,1 voltak! Ezeket a hypokat viszont nem követte ellenregulációs v.c. emelkedés! Ez is igen érdekes! Glucagont úgy fogyasztottuk, mint más a szőlőcukrot... De ezeket már írtam... Mivel, most nem hypozik, így nem tudok érdemben hozzászólni ahoz, hogy mi mennyivel emeli a cukrát, hypoértékektől függően. Azt tudom, hogy 10 g CH-hoz kb. 0,4E inzulint igényel... Általában. Reggelihez 30g CH-hoz 1 E-t, ebéd 40 g CH-hoz is 1 E-t. Ez a reggeli inzulinrezisztancia miatt van. Déltől viszont a 10g CH/0,4E inzulin tökéletesen működik!!! Még folytatom, most elküldöm, nehogy elússzon az üzim... :)

tímeácska

Őstag
Nos, újra itt vagyok!:)
Amit írni szerettem volna még, az inkább a pumpásokat érdekelheti/érintheti... Sok helyen kérdezték már tőlem, hogy a kombinált bólust/két hullámú/, mi alapján döntöm el, hogy mennyi legyen az azonnali bólus, és mennyi a "nyújtott" része, és hogyan számolom ki, mennyi időre állítsam be, a tulajdonképpeni bázis emelést, vagyis a bólus beadási időtartamát. Leginkább az elfogyasztott CH mennyiségétől, a napszaktól, az evés "gyorsaságától, ill. lassúságától" teszem függővé. Pl. reggelire eszik összesen 30 g CH-t, ez áll 3 dkg kenyérből, ami 15 g CH, és iszik 3 dl. tejet, ami megintcsak 15 g CH-nak felel meg. Normál esetben ez ugye 50-50%, 1 E az inzulin igénye. Ebben az esetben neki 0,4 E "fedezi" a tejre eső inzulin igényét, 0,6 pedig a kenyérét, ezt normál esetben, amikor habozás nélkül megeszi, 30 percre szoktam nyújtani. Ha nyammog, akkor 45 percre. De nekem van még egy tényezőm, mégpedig az, hogy figyelembe veszem, a kenyeret, vagy a tejet itta-e meg előbb! Ha a kenyeret, akkor 0,4 azonnalira, és 0,6-ot adatom be fél óra alatt! Ha a tej csúszik le előbb, akkor a 0,6 megy azonnali bólusként, és a 0,4-et adatom be nyújtva. Ti hogy csináljátok?

tímeácska

Őstag
Jajj, az előző üzimben fordítva írtam! Ha a kenyeret eszi meg előbb, akkor 0,6 megy azonnaliban, ha a tejet issza meg előbb, akkor a 0,4-et adom be azonnali bólusként.

Sani

Új tag
Kedves Christina!

A hipoglikémiának 3 típusa van:
- enyhe 3-4 között van a vc. Ilyenkor gyorsanfelszívódó CH-t kell fogyasztani, ami nem emeli túlságosan a vc-t. pl:100%-os gyümölcslé
- közép súlyos Megoldás: 10-15 g gyorsan felszívódó CH, de ha ennek a hatása lecseng, kb. 20g lassan felszívódó CH fogyasztása ajánlott.
( Persze ilyenkor már beindulhatnak a vese-, ill. növekedési hormonok, amik hatására létrejön a Somogyi )
- súlyos Ilyenkor Glukagon injekció adása és orvosi kezelés javallott.

A kezelést részben az állapot súlyossága, részben kiváltó oka határozza meg.

Igazából mindenkinek személyre szabottan kell kikísérletezni az ő, ill. gyermeke hypoira a megoldást. Ezek csak támpontok, amiket leírtam.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Ne haragudjatok, nincs időm visszakeresni a fórumon, de elfelejtettem a doktornő nevét, aki az 1-es belklinikán neves gyermekdiabetológus, meg tudnátok írni?
Köszi!!!

zsuzsa

Új tag
A kéthullámú bólushoz: én elkezdtem alkalmazni, de nem vettem észre különbséget a normál és a kéthullámban beadott után mért értékek között. Ugyanúgy alkalmaztam mint Tímeácska, de a mi pumpánkon nem lehet 45 percre elosztani, csak 30 vagy 60 percre ill. 30 percenként lehet növelni, és én 60 percre szoktam elnyújtani, de nem a 0,5 öket, hanem az e felettieket, 1,0-1,5-2,0. Minden főétkezésnél ezt használljuk, nem is igazán az értékek miatt, hanem mert ezek az étkezések tartalmaznak egyszerre rövid és hosszabb felszívódású összetevőket.

zsuzsa

Új tag
Szia Christina!
Csak most olvastam vissza az írásodig. Mi pumpások vagyunk, de hypozunk, nem olyan alacsony értéken, van hogy 3,4 et, van hogy 2,1 érzi meg hypoként. Ami nekünk mindíg van a mérőnkben, Wellbion szirup, és szőlőcukor. Otthon rögtön tejet, vagy joghurtot adok neki, de ez 2,1 nél nem elegendő míg odaadom a tejterméket, már szopogatja a szőlőcukrot, és mivel izlik neki, van hogy kettőt kér, és a 2 szőlőcukor, és a 2 dl te után még mindíg 5 alatt van. De úgy ahogy mondod, sémát húzni nem lehet rá, hypoztunk egy párszór de egyfórma értékek soha sincsenek, és szinte egyfórma napjaink se. Mi nem vagyunk olyan szerencsések mint Tímeácskáék, nekünk pumpával sem állt még be, bár jóval szebbek az értékek, és kisebb az ingadozás, de van.Nem tudom be fog e állni, és mikor, még "csak" egy éve cukorbeteg, glukagont még ne használltunk, és nagyon vészes helyzeteink sem voltak, ezekre nézve nincs szerencsére tapasztalatom, de folyamatosan küszködünk kiismerni a cukrait, és ez idáig nem sikerűlt, pedig tényleg nem rajtunk múlik. Ez olyan amit Tímeácska is írt hogy 3 évig keresgelltek, 3 éve ráment a gyereknek, de mostmár legalább jó, és rendeződött, nekünk is azt mondták, próbálltak vígasztalni, hogy 4-5 éves kora körűl jön egy nyugalmi időszak, amikor könnyebb lesz kezelni, és legközelebb ez az időszak serdülőkorukban jelentkezik újra, mármint a nehéz évek.

Oldal tetejére