Cukorbeteg gyermek

somcsika

Aktív tag
Szia Somcsika!
Igen, mi ezt általában már tudjuk, tapasztalatból, hogy mikor kell megemelni az általában szokásos inzulinadagot és mennyivel…ahogy ti is tudni fogjátok idővel…
Eleinte magam sem mertem hozzányúlni az előírt adagokhoz, ez természetes.
A betegség elmúltával szépen rendeződni fognak az értékek újra.

Egyébként jó a cikk amit beidéztél, még nem olvastam eddig, viszont pont erről a betegségnél megnövekedett inzulinigényről irkáltam néhány napja. Szóval, hogy én hogyan csinálom:
Inzulinpumpa topik 465/#4641. hozzászólás…

Kattints ide, ha nincs kedved keresgélni!

Üdv.,
Laci …aki olvasd el ha lesz egy kis időd!;)

A minap a Boóc_Péter ajánlott egy vércukormérőt és annak weblapján találtam az alábbi hasznos információt intenzív inzulin kezelés esetén
http://www.vercukormero.com/Intenziv-inzulin-kezeles-eseteben

ill. a napi kétszeri inzulinadás esetén.
http://www.vercukormero.com/Naponta...asu-es-NPH-inzulin-keverek-alkalmazasa-eseten

Az oldal orvosszakértője Dr. Fövényi József

A fenti linket elolvasva mostmár kezdem érteni, hogy miről is van szó, ill. mikor kell emelnem vagy csökkentenem az inzulin adagot.

somcsika

Aktív tag
Mióta "édesen" telnek a napjaink már kitudja, hogy hanyadik betegségen vagyunk túl és jelenleg is benne vagyunk jócskán. A múlt hét pénteken ment iskolába, ma meg már megint nem. Nem volt ennyit beteg a 14 év alatt, mint most ez alatt a 2 hónap alatt. Jó, jó egy kicsit durva a hasonlat, de rémélem, hogy értitek.
Péntek óta én is levegőért imádkozok. Gondoltam attól függetlenül, hogy a reggelem nekem sem sikerült túl jól, azért elmentem dolgozni. Útközben jött a telefon, beadta az inzulint, de nem megy egy falat sem a torkán. (Fáj a hasa, hányingere van stb.) Próbáltam telefonon győzködni, hogy igyon meg legalább 2-3 dl gyümölcslevet, hogy a már beadott inzulin tudjon "dolgozni". Megtette, de magára nem akartam hagyni, így visszafordultam adva egy lehetőséget arra, hogy én is meggyógyuljak. Ketten heverésztünk itthon. Egyik gödhösebb, mint a másik. Délelőtt főztem neki cukros teát, hogy a szint legalább tudjon valamelyest maradni, aztán dél körülre zuhanó repülésbe kezdett kb. 30-40 perc alatt 5,4-ről 3,2 lett. Gyorsan őszilé, csontlevesnek a leve volt csak szimpi és a menüből a sült krumliból evett egy pár falatot, az 5 egység Actrapidből eleve a hypo miatt kevesebbet kell ilyenkor adni, a maradékot elfeleztem, így kapott 2 egységet. Gondoltam inkább egy kicsit magasabban tartom 7 és 9 között, mint hogy hirtelen megint hypo legyen, abból ha esik gondoltam hamarabb észre veszem. Ebéd után semmi szilárd nem ment le a torkán, azt mondta kegyetlen vagyok, mert folyamatosan azzal nyagatom két sáncolás közben (olimpiát néz), hogy igyon, tele van a hócipője velem. Se uzsona, se vacsora. helyette kb. fél liter őszilé. Egész nap lement 1 liter belőle, és kb. a fele tea ami olyan 50 ch-nak felelt meg. Így vacsira nem adott bólust, majd lefekvéskor az Insulatard-ot adja be (az csak 2E)
Az orvosunk azt mondta, hogy kisebb baj, ha a szilárd nem megy be, mint ha folyadék se, így aztán csak itassam folyamatosan. Félek az éjszakától, hogy mi lesz.
Tudom, hogy a régi életünk már csak a távoli múlt, de ez most már mindig így lesz? Vagy egy idő után megszokjuk ezt is mint annyi minden mást ezzel kapcsolatban. A normál hétköznapokkat ár megemésztettük, meg van mindennek a rendje és az ideje, nincs idő bármin is gondolkozni, csak tesszük a dolgunkat és kész. Ilyenkor viszont teljesen kibillenünk a kerékvágásból és próbálunk visszatalálni, de nagyon nehezen megy. Most még itt vagyok vele, mellette, vagy leginkább a háta mögött állok, hogy ha segítenem kell akkor ott legyek (mint pl. ma reggel, mit csinálja anya?), de mi lesz ha nem lehetek mellette, ha már nem lehetek mellette. Ha nagyobb lesz, ha kollégista lesz, ha főiskolás vagy egyetemista lesz? Ki fog akkor majd segíteni neki és ilyen helyzetben mellette állni? :(Kissé negatívra sikeredett ez az élmény beszámoló, pedig nem akartam, csak szerettem volna megkérdezni, hogy mit tehetek még ilyen helyzetben ami segítheti a mihamarabbi gyógyulást. Vitaminpótlásról még ezidáig nem gondoskodtam, mert nem igazán tudtak a patikában mit ajánlani. Nem mondom, hogy az én gyerekeim soha nem ettek vitamint, mert ez így nem igaz, hiszen bérest és c vitamint kaptak, de komlex-et nem. Szerintetek itt az idje, hogy ezt is bevezessük? És ha igen ti mit adtok a gyerekiteknek? És miért azt? A válaszokat hálásan:dr_24:

poe

Őstag
Zsuzsi!

Szerintem nagyon jól csináltad. Ilyenkor tényleg a folyadékpótlás a legfontosabb és mehet akár a cukros, tea, üdítő is. A neheze kalkulálható CH bevitel miatt érdemes többször mérni.
A jövő miatt ne aggódj, meg fogja oldani, pár hónap múlva lesznek szituk, amikor eszedbe sem jut, hogy diabos. ;)

zsuzsa

Új tag
Zsuzsi fel a fejjel. Mást nem tudsz csinállni ilyenkor, minthogy támogatod, és ha tanácstalan akkor segítesz, vagy ha te sem tudod, akkor kikéritek az orvosotok véleményét közösen. Ebből is tanúl, fogja tudni hogyha egyedűl lesz mit csináljon, és ha nem boldogúl, akkor kérdezni kell. Nem lesz ez mindíg ilyen vészes. Én is Béres cseppet adok C vitaminnal, ősztől tavaszig. Ennél többet nem igazán tudunk, de szerintem nincs is rá szükség. A cukik ha ilyenkor felborúlnak ez sem törvényszerű, de a betegség megszünésével egy két nap múlva általában rendeződik. Nekünk ilyenkor az a tendencia, hogy a betegség alatt láz, vagy étvágytalanság vagy egyéb okok miatt vissza kell venni az inzulint, utána egy két napig, mintha pótolni kéne emelni kell, és aztán szépen visszaáll. Ez mi is többszöri alkalommal tapasztaltuk ki, az évek során mert szerencsére sűrűn nem beteg.

napocska

Őstag
Betegség alatt nehezebb a cukrot karban tartani, de hamar kilábaltok belőle, és szépen visszatértek a régi kerékvágásba!
A tél vége tapasztalatom szerint eléggé kedvez a göthös nyavalyáknak, de most már hamarosan jön a tavasz. A cinkék pár napja észrevehetően "nyitnikékelnek", szerintem ők már érzik :)

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Szomcsika, ha majd vége a náthás, göthös nyavalyáknak, és visszatér minden a rendes kerékvágásba, akkor jön a tavasz. Az igazi, meleget adó tavasz.
Akkor nagyon sok diabos erőteljesen megérzi, mert változik az inzulinigény. Általában csökken, de mindenkinél más-más mértékben. Van, aki egy-két nap alatt "átáll", van aki pedig hetek alatt tudja jól belőni, hogy mennyivel kell csökkenteni az adagokat.
Ez élettani jelenség, nem kell megijedni tőle, azért írtam, hogy ne érjen váratlanul, hiszen nektek ez lesz az első évszakváltás.

Én 15 éve vagyok diabos, és ez az első tél, hogy nem növelni, hanem csökkenteni kellett az adagokat. Így én most kíváncsian várom, hogy tavasszal milyen irányba mozdul a cukrom, mert most nem tudom, mire készüljek fel.

somcsika

Aktív tag
Szomcsika, ha majd vége a náthás, göthös nyavalyáknak, és visszatér minden a rendes kerékvágásba, akkor jön a tavasz. Az igazi, meleget adó tavasz.
Akkor nagyon sok diabos erőteljesen megérzi, mert változik az inzulinigény. Általában csökken, de mindenkinél más-más mértékben. Van, aki egy-két nap alatt "átáll", van aki pedig hetek alatt tudja jól belőni, hogy mennyivel kell csökkenteni az adagokat.
Ez élettani jelenség, nem kell megijedni tőle, azért írtam, hogy ne érjen váratlanul, hiszen nektek ez lesz az első évszakváltás.

Én 15 éve vagyok diabos, és ez az első tél, hogy nem növelni, hanem csökkenteni kellett az adagokat. Így én most kíváncsian várom, hogy tavasszal milyen irányba mozdul a cukrom, mert most nem tudom, mire készüljek fel.

Kedves Mindenki,

A madarakat már én is hallom, nagyon várom már az első meleget is adó napsugarakat, az sokat fog szerintem is segíteni rajtunk.
Az inzulinunk, mint ahogy korábban már valahol ítam, a kezdeti adaghoz képest most kb. a felénél jár, szinte nem volt olyan hét, hogy ne kellett volna csökkenteni. Mézeshetek, így valószínű hogy nem lepődnék meg azon sem, ha a tavasz jöttével az inzulin csökkenne. Inkább azon, amikor már nem csökkentenek, hanem emelnek.
A mamám - 80 éves lesz egy pár nap múlva - mindig azt mondja, hogy ő biztos benne, hogy előbb utóbb meggyógyul, minden cukorbetegséggel kapcsolatos hírre felkapja a fejét és lelkesen ujságolja. Minden kontroll-kor idegesebb, mint mi magunk, na mit mondtak - kérdezi. Csökkentették az adagját - felelem. Mondom én meg fog gyógyulni. Nem tudom neki megmarázni, hogy nincs remény, pedig testileg is szellemileg is teljesen top-on van, szeretnék én ennyi évesen ilyen lenni. Egy kicsit elkallandoztam. Bocsi érte.

Nekem a nyár az ami kétséges, bár még nagyon távolinak tűnik, de én szeretek mindenre felkészülni. Nyáron pl. tudom, (nem tapasztalatból, hanem mert olvastam) hogy kisebb a szervezet inzulinigénye. Mint ahogy már írtam görögbe készülünk, egy kicsit parázok tőle, (na tessék még ettől is, jó módomban már nem tudom, hogy hol járok:rohog:), de úgy ahogy ez az első tavaszunk - mint ahogy Kata mondta - úgy ez az első cukros nyaralásunk is lesz. Sokszor ha előre gondolok, még most sem hiszem el, hogy ez megtörtént, elfogadom és teszem amit kell, de reggelente még mindig úgy kelek, hogy ez csak egy rossz álom. Minden reggel pofán csap az igazság. Ez nem az.:(:(:(

Egyébként ma már kicsit jobban volt, ebédelt egy kicsit, vacsorára csak egy pár falatot evett. Utóvacsit nem kíván, de folyamatosan iszik, hogy teát, hol gyümölcs levet. Még jó, hogy olimpia van, így van mit néznie, így nem annyira gázosak a napok. Holnap már én is dolgozni megyek, apa lesz az ápolónő (mármint férfi).

umbra08

Aktív tag
Sziasztok!

Tudna nekem vki segíteni? Hol tudnám beszerezni az alábbi könyvet? Úgy hallottam, sokat lehet belőle tanulni!

Dr. Blatniczky Lászó: Cukorbeteg a gyermekünk!

Köszi, üdv:
umbra

umbra08

Aktív tag
Sziasztok!

Szerintetek mennyinek kellene lennie a VC értéknek az esti szopizás kisbaba) után 2 órával, hogy "kitartson" egész éjszaka, ne legyen hipó és magas érték sem éjjel és reggel 6:00 körül, amikor szopizni kell elsőnek, 4,0-7,0 között legyen a VC???

Köszi
umbra

poe

Őstag
Babákkal nincs tapasztalatom, de általánosságban 1,5-2 mmol/l-t kell emelkednie a vc-nek étkezés után. Aztán ez visszamegy az étkezés előtti értékre kb és ha jól van beállítva az éjszakai bázis akkor nagyjából ezen a szinten marad reggelig.
Szerintem 6-8 mmol/l körül lenne az ideális, inkább picit magasabb legyen és onnan alakítsatok rajta (mármint ha napokog azt tapasztalod, hogy reggelente magas), mint hogy belecsússzatok egy éjszakai hipóba.
Ha 5 alatt van, akkor mindenképp kell plussz CH.
De ez nem szentírás, csak a személyes véleményem, ismételten mondom, babákkal nincs tapasztalatom....

umbra08

Aktív tag
Babákkal nincs tapasztalatom, de általánosságban 1,5-2 mmol/l-t kell emelkednie a vc-nek étkezés után. Aztán ez visszamegy az étkezés előtti értékre kb és ha jól van beállítva az éjszakai bázis akkor nagyjából ezen a szinten marad reggelig.
Szerintem 6-8 mmol/l körül lenne az ideális, inkább picit magasabb legyen és onnan alakítsatok rajta (mármint ha napokog azt tapasztalod, hogy reggelente magas), mint hogy belecsússzatok egy éjszakai hipóba.
Ha 5 alatt van, akkor mindenképp kell plussz CH.
De ez nem szentírás, csak a személyes véleményem, ismételten mondom, babákkal nincs tapasztalatom....

Értem, köszi Poe!

somcsika

Aktív tag
Kedves Blaci, aki .... egy "angyal"
A lányomnak szeretnék egy idősíkot rajzolni, amiből ő is láthatja, hogy az inzulinoknak mennyi a hatásidejük ill. hogy mikor vannak a hatáscsúcson.
Ős is Insularard és Actrapid párosdításon van. Ezért kerestelek meg téged, de bárki hozzászólását várom, hiszen több tapasztalat, több tudás.
Most 6/4, 5, 5, 2 egység inzulint kap. A 4 és a 2 az Insulatard.
Tudnál nekem ebben segíteni? Talán így könnyebben megérti.
Tehát ha beadja az insulatard-ot akkor az mikor kezdi el a hatását, mennyire csökkenti le, pontosabban kb. milyen mértékben (%-osan) változtatja a vércukrát. Annak a hatása tapasztalatod szerint is kitart 12 óráig, vagy annál azért több? Mikor van a felezési ideje? Tehát, hogy mikortól csökken a hatástartalma?
Az actrapidnál is ezek a kérdéseim némi változtatással. A hatáskezdett én úgy tudom, hogy 15-30 perc. Mikor van a csúcson? És mikor cseng le az étkezéshez adott bólus hatása? Létezhet, hogy az ebédre (13 és 13.30 között adott bólus) még kitart teljes egészsében a vacsoráig, gondolok itt arra, hogy a vacsorával szintén bemegy a bólus, tehát elméletileg nem csökken le mondjuk az insulatard által adott szintig, vagy igen?
Nekünk éjszaka nem szoktak hypóink lenni, általában azzal ébred amivel fekszik, ha magassal (ami nálunk még szerencsére ritka, akkor természetesen kevesebbel), de ha pl. 5 és 6 között fekszik akkor azzal is kell. Na mondjuk az utolsó mérés utóvacsora előtt történik (ami általában 9 óra)és akkor adja be az insulatard-ot is. Utánna van alvás. Remélem érted, hogy mire gondolok.

dg

Őstag
Sziasztok!

Tudna nekem vki segíteni? Hol tudnám beszerezni az alábbi könyvet? Úgy hallottam, sokat lehet belőle tanulni!

Dr. Blatniczky Lászó: Cukorbeteg a gyermekünk!

Köszi, üdv:
umbra

Kifejezetten csak ez érdekel? Ezt a könyvet nem ismerem, ebben nem tudok segíteni, nem találtam. Mást viszont tudok ajánlani, ha gondolod!

umbra08

Aktív tag
Kifejezetten csak ez érdekel? Ezt a könyvet nem ismerem, ebben nem tudok segíteni, nem találtam. Mást viszont tudok ajánlani, ha gondolod!

Szia!
Hááát, nem csak ez a könyv érdekel, ezen kívül még vagy 5 van a listámon, mindenképp be akarom szerezni őket:

-Kusiel Perlman: Ha a gyermek cukorbeteg
-Helga Vollmer: Cukorbeteg a gyermekem
-Papp Rita: cukorbetegség és diéta
-dr. Fövényi J: Cukorbetegek nagy diétáskönyve
-Ízletes ételek nem csak cukorbetegeknek Reader's Digest Kiadó
(ez az utolsót kicsi drága, de jó lenne megvenni, ezen még hezitálok)

1. Szeretnék többet tudni a cukorbetegségről
2. meg kellene tanulnom "cukorbetegül" főzni, mert lassan kis Drága 10 hónapos lesz és nem ehet 18 éves koráig bébikaját :)

poe

Őstag
1 Szakácskönyvet én nem a Reader's Digest-től vennék, szerintem pénzkidobás, de ezt látatlanban mondom, nem imerem konkrétan. Én egyébként egy-két dolgot leszámítva neten keresek recepteket, és a találatokból kiválasztom a nekem megfelelőt, összeolózom, átalakítom stb. És ingyen van.
A 2. pontra. Szerintem nincs olyan, hogy cukorbetegül főzni. Ha egészséges ételeket főzöl, az ippeg megfelel egy diabosnak is. (Na jó, néhány ételnél a cukor kiváltása, de az nem túl bonyolult és nem is szerencsés túlzásba vinni.) Amit meg kell tanulni az a CH számolás és a GI kalkulálása, ahhoz meg táblázat, mérleg és némi gyakorlat kell csak.
;)

dg

Őstag
Szia!
Hááát, nem csak ez a könyv érdekel, ezen kívül még vagy 5 van a listámon, mindenképp be akarom szerezni őket:

-Kusiel Perlman: Ha a gyermek cukorbeteg
-Helga Vollmer: Cukorbeteg a gyermekem
-Papp Rita: cukorbetegség és diéta
-dr. Fövényi J: Cukorbetegek nagy diétáskönyve
-Ízletes ételek nem csak cukorbetegeknek Reader's Digest Kiadó
(ez az utolsót kicsi drága, de jó lenne megvenni, ezen még hezitálok)

1. Szeretnék többet tudni a cukorbetegségről
2. meg kellene tanulnom "cukorbetegül" főzni, mert lassan kis Drága 10 hónapos lesz és nem ehet 18 éves koráig bébikaját :)

Akkor egy általános jótanács:
a kiadványokból lehetőleg friss, max néhány éve megjelent könyveket keress, mert bár sokminden állandó a kérdéskört illetően, sok a változás is, eléggé gyorsütemű a fejlődés és bizony a szemlélet is finomodik!
Ha egy kiadvány ugyan régen keletkezett, de friss, sokadik kiadását tartod a kezedben, az jó, mert ha van mit aktualizálni a tartalmon, akkor azt többnyire meg is teszik.

Dr Békefi Dezső: Gyermekkori diabétesz (ez nagyon jó szívvel ajánlom)

A Fövényi- Papp féle könyvek nagyon jók, határozott segítséget fog adni és receptek is vannak benne. Kezdetben ez elég. A Reader's Digest kiadó könyvét csak akkor vedd meg (vagy még akkor se...), ha kevésnek bizonyulnak az előbbiek meg az, amit mi itt receptek gyanánt a fórumon összehoztunk! :cool:

blaci

Őstag
Kedves Blaci, aki .... egy "angyal"
A lányomnak szeretnék egy idősíkot rajzolni, amiből ő is láthatja, hogy az inzulinoknak mennyi a hatásidejük ill. hogy mikor vannak a hatáscsúcson.
Ős is Insularard és Actrapid párosdításon van. Ezért kerestelek meg téged, de bárki hozzászólását várom, hiszen több tapasztalat, több tudás.
Most 6/4, 5, 5, 2 egység inzulint kap. A 4 és a 2 az Insulatard.
Tudnál nekem ebben segíteni? Talán így könnyebben megérti.
Tehát ha beadja az insulatard-ot akkor az mikor kezdi el a hatását, mennyire csökkenti le, pontosabban kb. milyen mértékben (%-osan) változtatja a vércukrát. Annak a hatása tapasztalatod szerint is kitart 12 óráig, vagy annál azért több? Mikor van a felezési ideje? Tehát, hogy mikortól csökken a hatástartalma?
Az actrapidnál is ezek a kérdéseim némi változtatással. A hatáskezdett én úgy tudom, hogy 15-30 perc. Mikor van a csúcson? És mikor cseng le az étkezéshez adott bólus hatása? Létezhet, hogy az ebédre (13 és 13.30 között adott bólus) még kitart teljes egészsében a vacsoráig, gondolok itt arra, hogy a vacsorával szintén bemegy a bólus, tehát elméletileg nem csökken le mondjuk az insulatard által adott szintig, vagy igen?
Nekünk éjszaka nem szoktak hypóink lenni, általában azzal ébred amivel fekszik, ha magassal (ami nálunk még szerencsére ritka, akkor természetesen kevesebbel), de ha pl. 5 és 6 között fekszik akkor azzal is kell. Na mondjuk az utolsó mérés utóvacsora előtt történik (ami általában 9 óra)és akkor adja be az insulatard-ot is. Utánna van alvás. Remélem érted, hogy mire gondolok.

Szia Somcsika!
Előre is elnézést a késői és rövid válaszért. Tegnap este olvastam már a kérdéseket de nagyon fáradt voltam már és mostanában sajna nagyon kevés időm van fórumozni…
A két inzulinról az Actarpidról és az Insulatardról mellékelek egy leírást, sok kérdésedre választ fognak adni. Én is ezeket szoktam olvasgatni, a "tudományom" ezekből származik…érdemes elolvasni.
Jó ötlet egyébként ez az idősík rajzolása, nekem is rajzolt ilyet a dokim anno, de már nem nagyon emlékszem rá...

Csatolás megtekintése Actrapid inzulin.pdf

Csatolás megtekintése Insulatard inzulin.pdf

Idézet a leírásokból:

Az Actrapid gyors hatású inzulin.
Hatása ½ órán belül jelentkezik, maximális hatását 1,5-3,5 órán belül éri el, és teljes hatástartama körülbelül 7-8 óra.

Az Insulatard hosszú hatástartamú inzulin.
Hatása 1½ órán belül jelentkezik, maximális hatását 4-12 órán belül éri el, és teljes hatástartama körülbelül 24 óra.

A kezdetekben én is kaptam reggel Insulatardot de ezt egy idő után (ahogy fokozatosan csökkent az inzulinigényem) elhagyhattam orvosi beleegyezéssel és azóta sem volt rá szükség. (A reggeli "duplázást" azt nagyon nem szerettem…)
Csak este kb. 22 órakor adok Insulatardot (2NE) általában 6 mmol körüli vc. szintre. Ha ettől kevesebbet mérek, mondjuk csak 5 mmol körül akkor kb. 10-15 g CH-t még szoktam enni. Néha ellenőrzöm a cukrom hajnali 3-kor, mindig 5 körül van, inkább még az alatt. Ez így kb. 1 - 1,5 mmol csökkenést jelent nálam. Reggelig ez már nem sokat változik, ezt az értéket általában megtartja. Reggeli előtt adok 2NE Actrapidot, ebéd előtt szintén 2NE Actrapidot (néha 3NE) és vacsora előtt is 2NE az Actrapid.
Az Insulatard tapasztalatom szerint nem tart ki eddig, vacsora előtt szoktam ezért kicsit magasabb értékeket mérni (6 -7 mmol) ami persze csak nekem sok, egyébként még elfogadható. Ezért nem változtatok ezen. Az esti után úgyis csökken, főleg ha éjszaka dolgozom.
Remélem azért tudtam segíteni egy kicsit.
Most mennem kell, mert nagyon dolgozhatnékom van…úgy döntöttek…:(;):D
Üdv.,
Laci …aki ugyan már, dehogy :dr_33: ! …csak igyekszem úgy tenni mintha!:D

somcsika

Aktív tag
Szia Somcsika!
Előre is elnézést a késői és rövid válaszért. Tegnap este olvastam már a kérdéseket de nagyon fáradt voltam már és mostanában sajna nagyon kevés időm van fórumozni…
:D

Késői válasz nincs, csak válasz, amit ezúton is köszönök.:dr_24: Tekintve, hogy úgyis hétvégi program gyanánt gondoltam teljesen időben voltál/vagy.:D
Majd ha egyszer csak sikerül megrejzolnom, akkor átküldöm neked is ha érdekel.

Oldal tetejére