Cukorbeteg gyermek

erica75

Aktív tag
akkor ez egy natúr joghurt? vagy gyümölcsös és még felturbózod? azt gondoltam, ha natúr joghurtba teszek gyümit, annál "diétásabb" már nem lehetne... vagy mégis?

nem, ez gyümölcsös joghurt gabonákkal. nagyon finom ízűek, 4 fajta van. Én is nagyon sokáig kísérletezgettem, hogy mi a legjobb a cukrának, és ez bevált. Ha ez nincs itthon, akkor szoktam én készíteni a natúr+gyümi változatot.
Ha gondolod, leírom, ami a dobozon van, hogy milyen összetevőkből áll...
 

lizzi

Őstag
szia Lizzi,
na most be kell valljam, hogy sosem főztem még zabkását ;) korábban kölespehelyből (dm-es), gyümipüréből és tápiból csináltam neki pépet, amit imád, de sajnos ezek nagyon gyors CH-k :( Te hogy készíted a zabkását?

köszi apogireceptet! a cukor helyett fruktóz is mehet, ugye?

Misamaci blogjában megtalálod a receptet és azt variálhatod, én készítettem már fele víz fele tej arányban is
de én már készítettem zabpehelyből felfújtat is, Karola azt imádja és mi is!!sőt van már kipróbált müzliszelet receptem is ,nekem az sem emelt egyáltalán ,pedig van benne pici méz meg gyümilé is ,de nem sok
pogácsába mehet fruktóz de ne nyírfacukor ,mert az nem jó kelt tésztákhoz!
 

lizzi

Őstag
a receptek:[URL="vhttp://www.nosalty.hu/sokgyumolcsos_muzliszelet_recept_29002http://www.nosalty.hu/sokgyumolcsos_muzliszelet_recept_29002
[URL="vhttp://www.nosalty.hu/zabpehelyfelfujt_mezesen_recept_15676
 

tubi

Aktív tag
nem, ez gyümölcsös joghurt gabonákkal. nagyon finom ízűek, 4 fajta van. Én is nagyon sokáig kísérletezgettem, hogy mi a legjobb a cukrának, és ez bevált. Ha ez nincs itthon, akkor szoktam én készíteni a natúr+gyümi változatot.
Ha gondolod, leírom, ami a dobozon van, hogy milyen összetevőkből áll...
köszi, a választ! :) szerintem el is megyek a közeli lidl-be és veszek én is ilyet :)
 

umbra08

Aktív tag
köszi, a választ! :) szerintem el is megyek a közeli lidl-be és veszek én is ilyet :)

Bocs Tubi, hogy nem jelentkeztem, nincs gépem, tesómtól írok.

Szóval, mi már többször Müller (diat) tejberizst vettünk. Van simában, meggyes és fahéjas. Imádja Tökmag a fahéjasat és én is. Isteni!!!
Együtt eszük. :)))
Illetve mi is szoktunk natúr joghurtot gyümölccsel keverni és túrót is.

Vendégeskedés: mostanában keztünk el vendéget hívni, illetve mi menni.
Nagyon nehéz.... Az esetek nagy százelékában elszálltunk cukit illetően. Pogácsa. Imádja, de olyan cukit csinál éjszakára, hajnalra!! 18-20!!
 

umbra08

Aktív tag
társaságba járás - Ti hogy oldjátok meg? nekem az a két barátnőm, akikkel összejárunk, szinte állandóan nasiztatják a gyerekeiket, semmi "komoly", csak alma, meg kölesgolyó, de ugye nekünk az sem fér bele két kaja között, meg abszurdnak tartom, hogy leméricskéljem, mennyit eszik Ricsi (korábban ilyen helyzetekben általában teletömte aszáját és biztonságba helyezett mindkét mancsába még 3-4 almaszeletet ;)). vegyem ki a kezéből, mielőtt megeszi és mérjem le - na ne! ez persze inkább az otthoni játszásnál gáz, mert a játszótéren könnyebben "eloszlanak" a gyerekek, nem olyan feltűnő, hogy esznek.

Nálunk a kölesgolyó gondot okoz.
Megkértem a rokon anyukát, hogy ne vegye elő.
Szerintem meg lehet beszélni a barátnőkkel, hogy amikor együtt vagytok legyen rátok tekintettel és ne nasiztassa a gyermekeit.
Ha a te gyermekednek tűrni kell, le kell mondania kajákról, napi szinten találkozik "nem", vagy "nem ekkor" "nem ennyi" helyzetekkel, akkor más gyermeknek sem lesz nehezére, ha néha nem kapja meg, amit akar.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Szerintem az allergia ebből a szempontból még rosszabb. Nekünk ugye tejallergiánk volt és semmi tejszármazék sem mehetett szigorúan. A játszón elmondtam a többi anyukának, hogy nekünk semmit ne adjanak, én egyébként is utálom ezt a "gyere, adok az almámból, amit az előbb jól összefogdosott az én gyerekem és még esetleg meg is nyálazta" dolgot, alapjaiban fojtottam el ezt a nasit. Azaz, vittem olyat a gyereknek, amit ehetett (nálatok erre a megoldás ugye az lenne, hogy kiszámolt nasit vinni neki és akkor kb tudjátok, mennyit evett meg összesen a dobozból és aszerint nyomni neki inzulint plusszban), de elég jól megértette a gyerek egy idő után, hogy nem, nem ehet. A nagyobbik 3.5 évesen lett tejallergiás, vele is ugyanez, ő már nagyobb volt, paráztam, hogy vele már meg nem értetem, hogy mit lehet és mit nem, de nem így volt. Volt hiszti mindkét gyerekkel, de nem sok, talán 1-2 mindkettővel és kész, felfogták. Sőt, a nagy már előre szólt, hogy ehet-e abból, amit adnak neki, én meg mondtam, hogy nem (bunkó módon arra is azt mondtam, hogy tejes, ami nem volt az, de így megtanultunk nem kéregetni és nem eszünk mások kajájából), ő pedig elmagyarázta az adott anyukának, hogy ebből ő nem eszik, mert tej van benne. A kicsiben már fel sem merült egy idő után, hogy ehet egyáltalán, nem érdekelte. Ha mégis olyanja volt, adtam az otthonról hozottból neki. Szerintem ez nálatok is működne, bízzatok a kölkökben :) Okosak ám, megértik ezeket, még egy 1.5 éves is tökéletesen felfogja egy idő után, lesz 1-2 hiszti, de utána megérti és nem érzi ő rosszul magát ettől. Legalábbis én így oldottam meg ezt a No Nasi kérdést... és most sem esznek, ha nem engedem és nincs hiszti, megszokták szépen (Brúnónál 1 éves korától volt a tiltás, Nimródnál 3.5).

Hát a vendégség necces... azzal mi is szívtunk. De általában megkértem a vendéglátókat, hogy ne nasizzunk, ahogyan Umbra is írja. Szerintem ez senkinek sem nagy áldozat!
 

tubi

Aktív tag
sziasztok!
majdnem egy hónapnyi tapasztalattal a hátunk mögött (ami tudom, nem sok) kérném a véleményeteket: Ricsi cukrai 6 és 10 között vannak, átlagban inkább 7-8. Hypo elvétve, 10 feletti cukor is alig-alig. A kórházban úgy engedtek el, hogy 6 és 12 (!!!) között kell tartani, hát nálunk ez megvan, bár nekem a 12 fura volt... Azt azért elmondom, hogy eléggé megváltoztattuk (emeltük) az inzulinját és a CH-t is, mert kicsike és akarjuk hagyni enni, amennyit tud. Lefekvés előtt 6-7 körüli cukorra kap tápszert, ami max 10-ig viszi fel neki, majd lassan, kb. hajnali 3-ra áll be a 7 körüli érték, amivel reggel ébred (a korábbi 5-6-hoz képest, valszeg fogy a saját inzulinja). szóval szerintetek ez így milyen?
 

erica75

Aktív tag
Szia!
Szerintem ez tökéletes!!! Ügyesek vagytok. Nekünk is annó azt mondta az orvosunk, hogy 5 és 12 között legyen. Az evést meg ki kell tapasztalni. Beni is csipeget az evések között, idő kell, amíg rájösztök, hogy mikor mennyi az igénye az evésre. Nincs megszabva, hogy mikor mennyi ch-t ehet, így tényleg étvágyfüggő a dolog nálunk is.
 

tubi

Aktív tag
Sziasztok!
ismét én és ismét kérdéssel :)
A kórházból való kijövetel után Ricsinek szép lassan, tendenciózusan kúszott felfelé a reggeli, éhgyomri vércukra. A kórházból kijövel 5-6 között volt, emiatt nem kellett neki éjszakára inzulin. A dokinő vagy feltételezte, hogy tudjuk, vagy "elfelejtette" mondani távozáskor, hogy a saját inzulin csökkenésével valszeg feljebb fog ez menni és majd kell éjjelre is inzulin. Azt sem mondta persze, hogy mi az az érték, amikor ez szükséges. Kb 3 hete már volt 9-10 közötti, sőt, két 10 feletti érték is ébredéskor. Telefonáltam a dokinőnek, aki szabin volt és azt mondta, beszéljem meg az osztályos diabetológussal/dietetikussal. Na ő a következőket mondta: nyáron (???) nem nagyon szoktak éjszakai inzulinozással foglalkozni, úgyhogy amíg nem megy tartósan 10 fölé, nem kell törődni vele, aztán majd meglátjuk. OK.
2 hete voltunk kontrollon, ahol a reggeli eredményeket látva a dokinő szabályosan lecseszett, hogy hogy képzelem, hát NYILVÁNVALÓAN hetek óta (!!!) kapnia kellene az éjszakait is (Humulin N-ről van szó). Én finoman jeleztem, hogy beltelefonáltam az osztályra, megbeszéltem az általa ajánlott dietetikussal (aki ott ült mellettünk közben és lapított, egyetlen szót sem szólt!!!!). szóval adjunk lefekvés előtt (fél 10 körül) N-t. Amikor pedzegettem, hogy OK? de az ugye 16-18 órás hatású, úgyhogy akkor következőleg a reggeli és ebédi gyorshatásúval is játzsani kell majd, azt mondta, hogy "hát, nem HISZEM, hogy ki fog addig tartani"... na itt begurultam, (mi az, hogy HISZI??? azt hittem, ennyi idő diabetológia után van neki TAPASZTALATA!!!). szép illedelmesen aha-ztam és elvonultunk.
Amiért ezt leírom: Ricsinek az elmúlt 2 hétben alig ment 9 fölé az éhomi cukra... vagyis megállt a felfelé menő tendencia. Ennek ellenére kipróbáltuk és adtunk neki éjjelre Humulin N-t, ami azzal járt, hogy 2 óránként keltünk éjjel, 2-kor 3,5 volt, fel kellett kelteni, evett, aztán 4-kor 5,5, majd reggel 6-kor 8,2 lett a cukra! vagyis pont ott tartottunk, ahol éjjeli inzulin nélkül! Ma reggel is 7,6-ot mértünk (nem adtunk éjjelre N-t), emiatt én azt gondolom, hogy nem feltétlenül kell szívatni magunkat és Ricsit sem az éjjeli inzulinnal. Egyelőre...
úgy érzem, semmi baja nem lehet abból, hogy az általában 4-6 körüli cukorra lefekvés előtt eszik tápszert, kimértük, ez max 10-re viszi fel és utána reggel 8-9-cel ébred. Ennél sokkal rosszabb, ha éjjel ingadozik, hypozik, stb. Most azt gondolom, valóban meg kellene várni, amíg tartósan 10 körüli a reggeli cuki és akkor kezdeni bele a (várható) tortúrába.
Mit gondoltok? Természetesen a legjobbat akarjuk Ricsinek, de a mérleg mindkét oldalát szeretném figyelembe venni. Ha 9-ről lehozzuk mondjuk 6-ra a reggeli cukrát, de ezt úgy, hogy éjjel fel kell kelteni és enni, azzal tényleg olyan sokat nyerünk??? Mindez fél egység N-nel, tehát ennél kevesebbet nem tudunk adni (penes).
Azt is figyelembe kell venni, hogy a nappali cukrai nagyon jók, 4 és 9 között, 10 fölé kb. heti egyszer megy (napi 6-8 mérés van), akkor is max 12. Legtöbbször inkább 5 és 8 között vagyunk. Mindezt úgy, hogy kipróbáltuk a nyaralás alatt a lángost, egyszer egy kevés jégkrémet is evett (szándékosan próbáltuk ki, de nem nagyon volt vevő egyikre sem, csak tudni akartam, mire kell számítani).
Szóval én úgy érzem, ilyen nappali cukrok mellett az, ha az éjszaka folyamán mondjuk 5 órán át 8 és 10 közötti a cukra nem annyira gáz. Szerintetek?
 

linus

Tag
Sziasztok!
Nem feltétlenül ebbe a topicba szánom, de meg tudná valaki mondani hol találok olyan listát ahol látszik, melyik ország hányadik a világon a diabetes kezelésben? Létezik egyáltalán ilyen?????:o (Mert én elgondoltam hogy igen) És hogy esetleg van-e olyan oldal ahol a magyar ellátást tudom egy más országéhoz hasonlítani?
Köszi
 

tímeácska

Őstag
Sziasztok!
Nem feltétlenül ebbe a topicba szánom, de meg tudná valaki mondani hol találok olyan listát ahol látszik, melyik ország hányadik a világon a diabetes kezelésben? Létezik egyáltalán ilyen?????:o (Mert én elgondoltam hogy igen) És hogy esetleg van-e olyan oldal ahol a magyar ellátást tudom egy más országéhoz hasonlítani?
Köszi

Hát, erre én is kíváncsi lennék! Ha legközelebb Blatniczky doktornál járunk, rákérdezek, hátha neki van valami infója... :)
 

linus

Tag
Hát, erre én is kíváncsi lennék! Ha legközelebb Blatniczky doktornál járunk, rákérdezek, hátha neki van valami infója... :)

Köszi, mert már sokkot kapok annyit gugliztam, de semmire nem jutottam! Lehet az én gépezetemben van a baj....................már agyon gondoltam ezt a keresést................................:)
 

zste

Új tag
Sziasztok!
1 éve találtam rá erre a fórumra, de nem nagyon tudtam még megbékélni azzal, hogy 5 és fél éves kislányom másfél éve diabos lett. Ez is lehet az oka, hogy nem nagyon aktivizáltam magam. Gyermekünk felügyeletét a korábbi óvodájában nem vállalták, ezért feleségem azóta munka nélkül van, mert csak egy olyan óvodát találtunk, ahol délelőttre vállalták kislányunkat. Most adódott 1 lehetőség, hogy a feleségem újból tudna részmunkaidőben dolgozni, de valahogy meg kellene oldanunk a gyermekfelügyeletet. Nagyszülők 150-200 km-re laknak, akikkel eddig próbálkoztunk, azok amikor megtudták, hogy diabos gyermekre kellene vigyázni, akkor megrémültek és pánikszerűen leléptek. Tudnátok valamilyen ötletet adni, hogy hol tudnék találni gyermekfelügyeletet Budapesten vagy volna valaki, aki tudna segíteni?
Köszönöm előre is a segítségeteket: Endre
 

tubi

Aktív tag
Sziasztok!
1 éve találtam rá erre a fórumra, de nem nagyon tudtam még megbékélni azzal, hogy 5 és fél éves kislányom másfél éve diabos lett. Ez is lehet az oka, hogy nem nagyon aktivizáltam magam. Gyermekünk felügyeletét a korábbi óvodájában nem vállalták, ezért feleségem azóta munka nélkül van, mert csak egy olyan óvodát találtunk, ahol délelőttre vállalták kislányunkat. Most adódott 1 lehetőség, hogy a feleségem újból tudna részmunkaidőben dolgozni, de valahogy meg kellene oldanunk a gyermekfelügyeletet. Nagyszülők 150-200 km-re laknak, akikkel eddig próbálkoztunk, azok amikor megtudták, hogy diabos gyermekre kellene vigyázni, akkor megrémültek és pánikszerűen leléptek. Tudnátok valamilyen ötletet adni, hogy hol tudnék találni gyermekfelügyeletet Budapesten vagy volna valaki, aki tudna segíteni?
Köszönöm előre is a segítségeteket: Endre

Úgy látom, pestiek vagytok - próbáltatok már más óvodát? van egy szervezet, akik éppen azt szervezik, hogy minnél több helyen legyen olyan ovi, ahol elfogadják a gyerkőcöt. néha ezek állami ovik, de inkább magán családi napközik (60-80000/hó). de gyanítom, hogy ez még mindig olcsóbb, mint fizetni egy bébiszitternek, aki mindent bevállal. az sem mindegy, milyen inzulinon van a kislányod - pumpás, vagy penes? egyébként hasonló problémával küzdünk mi is és a játszótéren megismerkedtem egy csajszival, aki egészségügyi végzettségű és elvileg bevállalná Ricsit. csak sajnos ezt állandóra még akkor sem bírnánk kifizetni, ha visszamennék dolgozni. Úgyhogy most várjuk, hova veszik majd fel mégis a fiamat. ha megírod, melyik kerületben vagytok, megírom, van-e ott olyan ovi, ahova elvileg felvesznek cukros gyerkőcöket is.
 

tubi

Aktív tag
megint kérdezek - a táblázatokban megadott CH-értékek ugye nyers élelmiszerre vonatkoznak, de! én úgy tudtam, hogy full nyers-re, vagyis a banánt pl. a héjával, mint ahogy a krumplit is a héjával kell mérni. tehát pl. 100 g nyers, héjas krumpliban van 20 g CH... aztán a kórházban azt mondták, hogy nem, abban a formában kell számolni, ahogy megesszük, vagyis a krumplit a héja nélkül kell mérni (ez kb 10 %-os eltérés, ahogy én tapasztaltam). a banánnak, krumplinak nyilván nem esszük meg a héját, de mi van pl. az őszibarackkal? Ricsi nem eszi meg a héját, ezért én leveszem. most akkor a megadott 9 g CH az 100 g héjas, vagy héjatlan őszire vonatkozik??? légyszi, segítsetek!!! nekem nyilván nem okozott eddig gondot a saját cukromnál, mert ezek nem számítanak, de Ricsi-méretű kölöknél számít! Ti hogy számoltok??? KÖSZI!!!
 

christina

Őstag
megint kérdezek - a táblázatokban megadott CH-értékek ugye nyers élelmiszerre vonatkoznak, de! én úgy tudtam, hogy full nyers-re, vagyis a banánt pl. a héjával, mint ahogy a krumplit is a héjával kell mérni. tehát pl. 100 g nyers, héjas krumpliban van 20 g CH... aztán a kórházban azt mondták, hogy nem, abban a formában kell számolni, ahogy megesszük, vagyis a krumplit a héja nélkül kell mérni (ez kb 10 %-os eltérés, ahogy én tapasztaltam). a banánnak, krumplinak nyilván nem esszük meg a héját, de mi van pl. az őszibarackkal? Ricsi nem eszi meg a héját, ezért én leveszem. most akkor a megadott 9 g CH az 100 g héjas, vagy héjatlan őszire vonatkozik??? légyszi, segítsetek!!! nekem nyilván nem okozott eddig gondot a saját cukromnál, mert ezek nem számítanak, de Ricsi-méretű kölöknél számít! Ti hogy számoltok??? KÖSZI!!!


Szia Tubi!
Én mindent amit héj nélkül adok, héj nélkül is számolom ki. Amikor az almát pucoltam akkor pucolva, most már héjával eszi-most pedig héjával számolom. Az őszit mi is pucoljuk, és úgy is mérem le.
 
Oldal tetejére