Cukorbeteg gyermek

g_andi

Tag
Sziasztok!
Ki tudná megmondani,hogy mennyi szénhidrát van a Szamos színes marcipántömbökben.Tegnap azzal gyurmáztak a leányzók, és mivel a nem diabos kislányom megehette, a diabos is megkívánta, de csak akkor akartam neki adni, ha jó vagy alacsony a cukra, de sehol se találtam,hogy mennyi ch-ot tartalmaz.Tud valaki segíteni ebben?
Köszönettel:Andi
 

misamaci

Aktív tag
Szia!
A Szamos marcipánét konkrétan nem találtam meg, de nagyjából 37 - 57g/100g közt írják a különböző táblázatok a marcipán massza ch-ját. (Mondjuk a Szamos, ha jól tudom a klasszikus receptet próbálja tartani, szóval a magasabb érték a valószínű). Persze pontosat ők tudnának mondani a termékükről.

Üdv: Misi
 

misamaci

Aktív tag
Közben este még nézegettem a marcipán előállításáról pár anyagot szóval alapjáraton kétféle marcipán létezik.

  1. cukor/keményítő- szirupot felfőznek darált madulával
  2. cukrot és mandulát szárazon összehengerelnek és utána hevítik
Mind a két fajtánál 50-50% az összetevők arány, csak az elsőnél (mivel szirupból indul, nem kristálycukorból) valamivel alacsonyabb a ch-tartalom.
 

g_andi

Tag
Köszönöm mindenkinek.Mivel Andika lisztérzékeny is,nagyon kevés termék van ami kifejezettem diabetikus és gluténmentes is,és ha előfordul is ilyen, azt "arany árba" mérik.Ezért normál cukornál és délután kaphat pici cukrosat is,beszámítva.A marcipánt a nagymama hozta nekik,"gyurmázni",Olyan édesek voltak, ahogy formázták.Andika szagolgatta, majd megjegyezte,hogy milyen jó marcipán illata van, és egészen addig azt hitte,hogy gyurma, míg a mama véletlenül be nem kapott belőle egy darabot.No ezzel elárulta magát, és a leányzók is gyorsan kapcsoltak.Krisztike neki is látott az addigi mesterműveit elfogyasztani, Andikának meg mértünk egy vércukit, de nem kaphatta akkor meg.Másnapra jó cukival ébredt és picit ő is ehetett a reggelihez belőle.Én 58 g szénhidráttal számoltam.Még egyszer köszönöm a válaszokat.
 

g_andi

Tag
és a számolásod alapján bevált? mennyit evett belőle? írd meg légyszi, nagyon érdekel!

Sziasztok!
Hát tanultam belőle.Mindenesetre reggel máskor nem adok neki.Dobta a cukrát és hamar leesett utána.30g-ot kapott csak, 16.4g ch és g.m. kenyeret evett még reggelire.Ráadásul az is közrejátszhatott, hogy megbetegedtek, torokgyulladásuk volt és délelőtt lázasak voltak.Szülinapozásokkor, ha kap egy kis figurát beszámítva nem szokott ilyen lenni, de úgy látszik most nagyon rosszkor adtam neki.
 

misamaci

Aktív tag
Szülinapozásokkor, ha kap egy kis figurát beszámítva nem szokott ilyen lenni, de úgy látszik most nagyon rosszkor adtam neki.

Szia!
Szerintem még az is lehet, hogy a szülinapi figurák az alacsonyabb ch-jú szirupos alapú marcipánból készültek (ez az egyszerűbb módszer). A másik fajtához sokkal több gép, munka és idő kell, ezért az a ritkább tömegtermelésben (a Szamos pont ezért különlönleges, ha jól tudom ők a második változatot gyártják)
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Macikám, én most nagyon sokat tanultam marcipánból. :dr_24:Igaz, hogy én nem szeretem, de tudni nem árt, hogy mi fán is terem. :)
 

tubi

Aktív tag
Sziasztok!
Hát tanultam belőle.Mindenesetre reggel máskor nem adok neki.Dobta a cukrát és hamar leesett utána.30g-ot kapott csak, 16.4g ch és g.m. kenyeret evett még reggelire.Ráadásul az is közrejátszhatott, hogy megbetegedtek, torokgyulladásuk volt és délelőtt lázasak voltak.Szülinapozásokkor, ha kap egy kis figurát beszámítva nem szokott ilyen lenni, de úgy látszik most nagyon rosszkor adtam neki.

hát azért a 16,4 g CH komplett cukorból nem lep meg, hogy csúcsos cukrot csinált... Ricsinek kb 30 egységgel vinné fel, tudom, hogy Neked nagyobb a gyerkőcöd, de sztem ez egy kisgyereknek elég sok a cukorból...
 

tubi

Aktív tag
a kajcsit hogyan szokták adni a programon? CH-ra kiszámítva? csak mert gondolom, sok pumpás lesz, akiknek nem fix a CH-ja, nekünk viszont igen, hogy mennyire számíthatunk rá, hogy kiadagolt kajcsit tudnak adni Ricsinek...
 

tubi

Aktív tag
elgondolkodtunk, hogy mivel a bölcsiben nincs tízórai és Ricsi sem ragaszkodik hozzá, esetleg a reggelit ultragyorssal odjuk meg neki, kihagyja a tízórait és csak ebédre kapja majd a humulin R-t. valaki próbált már ultragyorsat adni pennel ilyen kis gyereknek?
mi múltkor korrigáltunk egy fél egységgel (12 lett, mert kicsit túlette magát ebédre, de nem volt szívem letetetni vele, annyira kajás volt) és szuperül működött, 12-ről 7-re vitte le 1 óra alatt, úgy, hogy még előtte beadtuk a rendes humulint is! szóval egyáltalán nem volt drasztikus a dolog... sőt, egyszer elfelejtettük elvinni Ricsi inzulinját és napközben nem ebédeltünk itthon, beadtunk neki az ebédje után (hogy ne vágja le neki) 1e Novorapidot (a sajátunkból) és az is szuperül működött. szerintetek érdemes ezzel kísérletezni? az lenne a cél, hogy a reggelit lefedje az ultragyors, de le is csengjen és utána már csak ebédelne Humulin R-rel... elég közel van a reggeli és az ebéd (7 ó, fél 12), plusz kap éjjelre is humulin N-t, szóval attól nem tartok, hogy inzulinhiánya lesz délelőtt...
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Tubi, ez nagyon jó ötlet átmeneti megoldásnak! :) Drukkolok, hogy bejöjjön! (csak ne nagyon mondd el orvosnak, mert az ultragyors hallatán ki bírnak akadni...)
 
Oldal tetejére