Sziasztok,
A táplálkozásban kérnék segítséget tőletek!
- Ti milyen kenyeret (pékárut) vesztek/esztek? Melyik kenyér az, amelyik kevésbé emeli a cukrot? Milyet vesztek és hol szerzitek be? Pestiek közül ki, hol vásárol?? (nekünk Spar, Kaiser van közelben pl.)
Mindig ugyanazt veszitek?
- Zsömlét, kiflit lehet enni? (zsömle nagy CH-s ugye, hipónál alkalmazzák?)
És ha az teljes kiőrlésű zsömle, vagy kifli?
- Van valamilyen üdítő, amit ihat a diabeteses?
Köszi, üdv.
umbra
Ahogy előbb említették, a teljes kirőlésű lisztből, graham lisztből készült pékárúk kevésbé emelik meg a vc értékeket. Kétségtelenül egészségesebbek is.
Mi azonban ritkán fogyasztunk ilyeneket, mert a gyerekeim (és jómagam), kevésbé szeretjük ezeket. Így többnyire "sima" kenyér/kifli/zsömle kerül az asztalra. Remekül beválik.
Nem, nem mindig vesszük ugyanazt. Halálra unnánk. Az viszont tény, hogy pékárú és pékárú közt nagy különbség van. Én például már kikísérleteztem, hogy a kiflimet hol érdemes megvennem és hol nem (itt a vc értékre gondolok, természetesen).
Egyébként az általad említett boltokban nagyon jó szokott lenni a pékárú és választék is van.
Szóval igen: zsömlét és kiflit NYUGODTAN lehet enni! Majd megfigyelitek, mikor, mennyit lehet enni belőle, mennyi esik jól a kicsinek és mennyi inzulin kell hozzá. Ezt az arányt meg fogod találni és innentől kezdve sima ügy lesz!
Hyponál lehet alkalmazni a zsömlét, kiflit, kenyeret, de csak sorban a másodikként! Először vagy szőlőcukorra van szükség, amit persze egy kicsi baba nem tud elfogyasztani csak akkor, ha vízben feloldod neki. Erre meg gyors beavatkozásnál nem biztos, hogy van idő. Tejet gondolom még nem adsz neki, úgyhogy ez kilőve, de később majd jó lesz, mert gyorsan emeli a vc-ot és helyrebillenti a dolgokat. Marad a cukrozott tea, limonádé, de a legegyszerűbb, ha van otthon nem diabetikus gyümölcslé. Ezek átlagban 10 gr ch-ot tartalmaznak decilterenként, úgyhogy könnyen tudsz vele számolni. Az én táskámban, zsebeimben mindig van ilyen.
Egyébként a cukor hozzáadása nélkül készített, 100%-os gyümölcslevek fogyaszthatók. Étvégytalanság, betegség esetén különösen jól jönnek!
Miután ivott a kicsi, és ezzel gyorsan megemelted a cukrát, jó, ha rágcsál mellé valami kenyérfélét, vagy például a háztartási (vagy egyéb) kekszet minden gyerek szereti. Ez azért kell, hogy megtartsd a vércukrát, nehogy gyorsan visszazuhanjon. Mert a folyadék gyorsan emel, de gyorsan el is tűnik a hatása, míg a szilárdabb, keményítőt is tartalmazó étel lassabban szívódik fel, tehát nem engedi, hogy visszaessen a cuki. Egyébkén a folyadék és szilárd étel aránya nagyjából 50-50% százalék, természetesen számolni kell figyelmesen a szénhidrátot, nehogy átcsapjon magas cukiba a dolog. Nem tudom (!), de egy ilyen kicsikénél, mint a te kisfiad, elég lehet összesenn 10 gr ch is a hypo elhárításához. (Én a saját gyerekemnél is 15, max 20 ch-ot adok, pedig ő már 25 kilós.)
Rengetegféle diabetikus és energiaszegény üdítő, szörp, italpor van. Ahogy Poe írta, nem valami egészséges ezeket rendszeresen fogyasztani. Ennek ellenére nálunk nagyon gyakran van ilyesmi.
Én lekváron, üdítőn és édesítőszereken kívül már semmit nem tartok itthon, ami kifejezetten diabetikus volna. Kezdetben csak ezeket a termékeket kerestem, de aztán a dokinénik biztatására szép lassan próbákat tettem. Bejött. Ami meg nem, az valóban nem kerül az asztalra. Egyébként kevés ilyen van. Sosem főztem külön.
A fentebb említett könyveket vagy valamelyiket közülük okvetlen szerezzétek be. Nagyon sokat fog segíteni. Ismerjétek meg a glikémiás index fogalmát is, egyébként van ilyen topikunk, ahol egy s mást leírtunk már.