Cukorbetegség csecsemőkorban??!!

tímeácska

Őstag
Lesz olyan valamikor, hogy pontosan tudni fogom, hogy mennyi CH-hoz mennyi bólus kell?????

Vannak, akik azt mondják, illetve az a tapasztalatuk, hogy nem lehet pontosan megadni a CH/bólus arányát. Ez részben igaz is... Ugyanis, nem CSAK a CH tartalomtól függ, mennyi inzulint kell adni, hanem a CH "minőségétől" is, azaz a glikémiás indextől is. És nem utolsó sorban, a legtöbb diabosnak ezen felül, a glikémiás index figyelembevétele mellett a napszak is befolyásoló tényező (reggel általában magasabb az inzulin igény, mint pl. este, ugyan annyi, ugyan olyan glikémiás indexű CH elfogyasztása esetén is)! És ne felejtsük el, hogy a Ti esetetekben is egy folyamatosan növő Pöttömről van szó, ez is befolyásoló tényező!!! Aztán, majd amikor serdül... Na, az is...;)
De egy kis odafigyeléssel, illetve megfigyeléssel ki lehet tapasztalni, hogy ezen tényezők figyelembe vételével, természetesen, mikor, mennyi bólust kell adni, az elfogyasztott ételtől függően. Tehát, nem csak a "grammok" a mérvadóak! Türelem, türelem, türelem! Ha nem tudod 1 hét alatt "eltalálni", mennyi inzulint kell adni, akkor se ess kétségbe! Nekem is hónapokba telt, mire "rájöttem"! Most meg már csípőből megy! ;):cool:

Tehát tápszernél úgy kalkulálnék, ahogy szilárd kajánál, hogy kb. 2gr CH-hoz adok 0,1 bólust. Hát ez nem jött be. Persze ez sokszor szilárd kajánál sem jön be.

Ja, igen... Lényeges szempont a halmazállapot is... Befolyásoló tényező az is, hogy folyékony, avagy szilárd táplálékhoz adja a bólust az ember... Pl. a folyékony hamarabb felszívódik, mint a szilárd. De hamarabb is emeli a folyékony a vércukrot! Szóval, elvileg kevesebb inzulin kell hozzá, de ez nem annyira számottevő. Nálatok épp az ellenkezője megfigyelhető, na éppen ezért nem lehet Mindenkire "ráhúzni a vizes lepedőt"... Ki így, ki úgy reagál... :o
:dr_31:

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Hagyjam a tápszert a francba? Vagy próbálkozzak másfajtával?
Valamit adnom kell neki hajnalban, hisz éhes, gyorsan enne és aludna tovább.

Hogy lehet így élnie egy kisbabának (bár már lassan nem baba, hónap végén 1 éves lesz! :hurra: ) ?
Én kipróbálnám a tejmentes tápszert. Ugyanis a tejfehérje az, ami miatt ennyire megemelkedik a cukra, minden (majdnem minden...) cukrosnak megemeli a tej a cukrát. A tejmentes tápban szét vannak szedve a tejfehérjék, tehát ugyanazt a tápanyagot tartalmazza, mint a sima táp, de elviekben pont az a része hiányzik, ami a cukrot is nagyon emeli (a GI-je lesz alacsonyabb emiatt, elvileg...). Milupa Pepti Plus 2 a neve és finom íze van. Ez a táp elvileg annyira dobja meg a cukrát, mint az anyatej.
Az anyatejről még: szerintem sokkal kevesebb anyatejet szopizott már a Tökmag, mint amennyi tápot megevett most üvegből. Üvegből mindig többet esznek,mert könnyebb és gyorsabban jön. Ezt is kalkuláld bele.
Hogy érted, hogy hogy lehet így élnie egy kisbabának? Az egészségeseknél is ez egy fontos kérdés,nekik is probléma ez az időszak, az anyatejről való leállás, hogy hogyan és mivel pótoljuk. Nekünk pl a tejallergia miatt szintén izgalmas volt, ugyanis eleinte nem ette meg a tejmentes tápot. Magyarul nem tudtam, mivel kísérletezni. Csak a sinlac-kal, de azt csak kanállal lehet ugye enni. Ezért, ahogyan Timi is írta, a cumisüvegbe bizony ital került és miután kiitta, megetettem vele a sinlacot. Persze nem rögtön utána. Tökéletesen működött egy ideig. A mai napig se tej (azt még most sem kaphat), se táp (nem issza) nem megy, tehát még mindig a Sinlac. Azt is csak napi 1x egyszer eszi 16 hós kora óta. (2 hónapig itta a tejmentes tápot esténként, de egyik napról a másikra leállt róla)
Ez egy tévhit, hogy mindenáron kell nekik a tej. Nem kell. Kell nekik a tápanyag, de az nemcsak a tejben és tápban van! Gondolj bele, hogy a tejallergiás gyerekem is él valahogy és fejlődik és orvosilag is teljesen rendben van, ahogyan étkezik. Amúgy a cumit nem fogadja el? Nekünk az vált még be, hogy reggel visszatettük a szájába a cumit és akkor 1-1 órára visszaaludt még.

Még ezt is írtad:
Régen tudtam és imádkoztam is, nov. óta nem tudok.....

Nem fontos reagálni írásomra, hisz mindenkinek megvan a maga baja, már az is jó, hogy kiírtam magamból.
Szerintem Neked is kéne segítség! Tudom, hogy nagyon nagy szenvedés ez nektek, ez a betegség, de mostmár lassanként az elfogadás felé kellene tendálnod, te pedig még mindig az ellenállás, tagadás fázisában vagy. Amennyire én tudom,ez nem jó, ezzel foglalkozni kellene. Ha érdekel, tudok adni egy pszichológus elérhetőséget, aki kifejezetten kismamákkal foglalkozik. Én jártam hozzá, amikor Brúnóval terhes voltam és nem tudtam aludni az egész terhesség alatt, mert a terhesség kihozott egy pánikbetegséget belőlem. Hihetetlenül értelmes és szimpatikus nő, nagyon sokat segített nekem. Miután nincsenek körülötted elegen, akik értenének az ilyen szituációk kezeléséhez és lehetőséged sincs nagyon eleget kikapcsolódni, kiszakadni az otthoni közegből, ezért gondolom, hogy ilyen helyzetben egy szakember sokat segítene.
Tudom, hogy még nem akarod elfogadni, de nem akkora tragédia ez a betegség, ahogyan te most látod. Itt vagyunk mi, fórumozók példának. Látod, teljes életet élünk, boldogok vagyunk. Sok egészséges embernek nincs olyan boldog élete, mint itt sokunknak.

umbra08

Aktív tag
Kedves Timi és Molli,
<O:p</O:p
Köszönöm, hogy segíteni próbáltok és megosszátok a tapasztalatotokat velem, nagyon hálás vagyok, nagy segítség ez nekem!!!
Reagálnék arra, amiket írtatok:
Hajnalban próbáltam többször is vizet adni neki, amikor felébred, el is fogadja, iszik egy kicsit, de utána sír (mondjuk inkább ordít)! Megkapja a tápszert (egy héttel ezelőttig meg ugye a cicit), bekajál és jó esetben azonnal alszik tovább. Lehet, hogy holnap megpróbálom, hogy türelmesebb leszek, tovább erőltetem a vizet, meglátjuk, egy próbát megér!!
Mecsek Baby van itthon, még régebben vettem, amikor még nem derült ki a cukorbetegsége, még 6 hónapos kora előtt. Kipróbálom, ha azt mondod Timi, hogy jó!
Wellbion: ezt is beszerezzük (egyébként valamelyik nap ezt a férjem is mondta, hogy venni kellene)
Igen, erre a hónapok során rájöttem, hogy a folyékony (mi esetünkben ugye az anyatej) dobja a cukrát, majd beesik.
Molli, igazad van, erre közben én is rájöttem, ezen gondolkoztam, hogy a vége felé azért nem dobta az anyatej a cukiját reggelenként, mert nem is volt már annyi! Tehát tápszerből mostanában többet iszik, mint amennyi anyatej volt, így természetesen jobban is dobja.
Vissza is nézem majd a füzetemet, „ a régi időkre” visszalapozok, amikor még volt bőven tejcsi hajnalban, hogy reggel milyen értékeket produkáltunk. Bár ezt már emlékezetből mondhatom, azért nem voltak ilyen nagy értékek reggel szopi után, sőt azt hiszem a reggel volt mindig jó és ebédre, délutánra produkáltunk magasabb értékeket.
Ma reggel csináltam egy tesztet (sűrűbben mértem tápszer után), a cukor a következőképpen alakult:

- Nem ébredt fel 6-kor, viszont én megmértem neki: 3,1 volt. Nem ébredt fel, de én felvettem, mert alacsony volt és adtam neki tápszert. 230 ml megitta (8,2 CH/100 ml)
Bólus tápszerhez merészebben: 1,0
- 7:30 9,5 (aludt)
- 8:35 10,5 (aludt)
- 10:00 5,9 (felébredt)
- 10:30 4,1 Felöltöztünk, tisztába tettem, elszöszmötöltünk, így csak ébredés után fél órával „reggelizett/tízóraizott” (ki minek nevezi J )
Reggeli 1/3 zsömle, (18-19 gr zsömle), ami kb. 10 CH + sonka, kicsi trappista+retek
Bólus: szívem szerint 0,7 bólust adtam volna, de mivel alacsonyról indultunk, csak 0,6-ot adtam.
12:45 8,0 >> hát kellett volna a 0,7 bólus reggelihez
Szóval, a tápszer dobta, majd beesett neki, igaz a „beesés” tápszer után 4,5 órával következett be. (azt mondják a tápszer 4,5 óra alatt „tűnik el”, míg az anytej 1/3 annyi idő alatt, azaz 1,5 óra múlva)
Molli, van tejmentes tápszer??
Keresgéltem én is tegnap a neten, de nem találtam! Megnézem ezt a Milupa Pepti Plus 2-t! Köszi
Ma beszéltem a gyerekorvosunkkal (nem a diabetológussal) és ő a következőket találta nekem, ezek után is utánanézek:
Novalac 2
Nutricia Infatrini (vmi új fajta, kis súlyú, koraszülött babáknak találták ki, de mi jó súlyban vagyunk és ez nagyon drága is!)
Mildibe HA2
Milupa HA Start 2
Milupa Komfort (ezt meg én nézegettem a DM-ben, 100 ml tápszerben CH 8,2, ebből cukor csak 4,0)
Most a Milupa HA2 Optimat (6+) isszuk, itt CH8,2, ebből cukor 6,1
Lelkiállapotom:
Igen, tudom, hogy gáz vagyok, lassan becsavarodom. Gondolkoztam már, hogy el kéne menni pszichológushoz, de mindig arra jutok, azt az időt, amit arra szánnék, inkább a kisfiammal töltöm vagy tanulmányozom a cukorbetegséget, tájékozódok a témában.
Most hétvégén otthon voltunk vidéken a szülőknél, jót tett, majd többször hazajárunk, az lesz a megoldás.
Timi!
Gratulálok a kistestvérhez! Nagyon felnézek Rád, hogy Máté mellett bevállaltad és persze úgy, hogy magadra is kell figyelned!!
Nagyon erősek vagytok Ti Mollival, remélem egyszer én is megerősödöm és ügyes leszek én is!!! Köszi minden segítséget!

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Umbra, a tápok, amiket írtál, nem tejmentesek, csak hipoallergének. A tejmenteset kéne megpróbálni, a neve: Milupa Pepti Plus 2. Simán felírja a doki, csak így kérd! Majd még reagálok többre is, csak most mennem kell... A HA-s tápot nem valószínű, hogy meg fogja inni, azok elég rossz ízűek. Ez a Pepti Plus 2 tök jó ízű.

linus

Tag
Hűha Umbra!!!!
Nem irigyellek az idegállapotodért! És ezt most ne sértésnek vedd!
Mollinak igaza van, már túl kellene lenned ezeken a lelki dolgokon! Kb egyszerre lettek a gyerekeink diabosok, lassan fél éve mindkettőnknél. Szerintem is kérj valami segítséget ha úgy érzed hogy nem birkózol meg vele egyedül!!
Nem mondom hogy Nekem könnyebb volt, de pár hét depi és feketén látom a világot, minden rossz, milyen lesz élete, stb nap után meg kellett rázni magam, mert a családomban is én tartottam a lelket. Mindenki ki volt bukva, csak sírtak és sírtak, szó szerint!
Nekem sokat sagített a fórum és hogy tudtam rajtam múlik az ő életminősége, milyensége, és Nórának sem jó ha én állandóan depi vagyok.
Nem tudok kikapcsolni egy pillanatra sem, és hazudnék, ha azt mondanám hogy Nekem simán megy, nem aggódok, de nem akartam ilyen idegállapotban tovább élni!
Igenis tessék Magad megrázni, és belevágni a dolgokba! Én is f@stam hogy elmegyünk a boltba és mi van ha akkor lesz rosszul... Azt elején iszonyat sprinttel mentem vásárolni, szakadt rólam a víz, siettem nehogy rosszul legyen, stb.
De nem hagyhattam ez bezárjon a 4 fal közé!!! Tessék menni semmi gond ha rosszul lesz. Mással is megesett, velünk is, és csak elsőre volt "fura" a többi ember reakciója, azóta lepattan rólam!
Én is azt hittem milyen rossz lesz az élete, de láttam ezt a sok mindenkit és rájöttem nem rosszabb ez az élet, csak más, jobban oda kell figyelni, és szinte mindent lehet!
Sok mindenki bizonyítja hogy lehet így is teljes életet élni, gondolj arra, ti is ebben a kis burokban éltek, a diabos burokban, akik mindig segítenek, tanácsot adnak, meghallgatnak, vagy csak ott vannak!
Ne lásd feketén az életed és az életet, hisz van egy szép kisfiad, próbáld neki megkönnyebbíteni és nevess ha van min, hisz egy mosoly más arcára is azt csal!!!!

tímeácska

Őstag
Hát, majd ez is ideér Hozzánk... Előbb utóbb... Bár, szerintem utóbb...:mad:
Pedig mennyi, de mennyi diabétesszel együtt élő ember -legyen az kicsi vagy nagy- életét megkönnyítené!

http://www.childrenwithdiabetes.com/d_06_311.htm

Ezzel a kis ragacsos "kütyüvel" is, mint az inzulinpumpa kanüljénél 2-3 naponta van csak 1 szúrás! És nem hinném, hogy olyan nagyon drága lenne! Bármi pénz megért volna számomra valami hasonló megoldás, mikor Mátém diabos lett...! Remélem, tényleg eljut hozzánk is!

blaci

Őstag
Pedig mennyi, de mennyi diabétesszel együtt élő ember -legyen az kicsi vagy nagy- életét megkönnyítené!

Ezzel a kis ragacsos "kütyüvel" is, mint az inzulinpumpa kanüljénél 2-3 naponta van csak 1 szúrás! És nem hinném, hogy olyan nagyon drága lenne! Bármi pénz megért volna számomra valami hasonló megoldás, mikor Mátém diabos lett...! Remélem, tényleg eljut hozzánk is!

Hogy ez mekkora nagy ötlet!!!!:D Főleg gyerekeknek.;) Remélem inkább előbb, szerintem sem lehet túl drága...
Nem is értem miért nincs nálunk ilyesmi...se...:(

sünike

Új tag

Tyű de jó lenne ez a pici kis Manóknak!!!:cool:
Bár emlékszem én is egy hét jután mertem csak hason szúrni magam a korházban!
2005.12.06 22 óra...emlékszem!!!

kmolli

Moderátor
Fórumvezető

Ez miért olyan jó?
Nekem volt ilyenem, mikor cukros lettem, apukám hozott Svédországból. Borzalmas volt, becsomósodott, kényelmetlen volt, rosszabb volt, mint a pumpa kanülje, de tulajdonképpen nem tette egyáltalán könnyebbé az életemet. Mindig picit beszáradt, kevesebb inzulin jutott át, teljesen pontatlan volt az adagolás, a cukraim rosszak voltak vele és azt nem hiszem, hogy maga az a pici szúrás az, ami egy nem teljesen friss diabosnál nagy problémát okozna! Gyereknél sem. A kanült nehezebb beszúrni és jobban is fáj, az fájt, de a pen nem.
Valószínűleg azért nem lett ebből semmi, mert én voltam az egyetlen, aki nem tudta végülis használni. Ez több, mint 20 éve volt!
Gondoljatok bele, hogy ez nem pumpa kanül, itt csak néhány óránként jut át valami inzulin a kanülön, ez simán beszárad és mivel hirtelen nyom be rajta az ember nagyobb mennyiségű inzulint, 1 nap múlva már csomósodik alatta a bőr és nem szívódik fel rendesen az inzulin. Nem egy jó találmány sajnos.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor

Ez elképesztően ötletes találmány. Akár ki is lehetne próbálni, persze először egy felnőtt saját magán, hogy a mi kanüljeinkkel, és penjeinkkel stabilan működik-e a dolog. Akkor nem kell megvárni az eredetit, nem hinném, hogy nagy lenne a különbség. Azt kell jól megfigyelni, hogy a pennel való beadáskor nem szivárog-e mellé, vagy vissza az inzulin.

vighkata

Ez miért olyan jó?
Nekem volt ilyenem, mikor cukros lettem, apukám hozott Svédországból. Borzalmas volt, becsomósodott, kényelmetlen volt, rosszabb volt, mint a pumpa kanülje, de tulajdonképpen nem tette egyáltalán könnyebbé az életemet. Mindig picit beszáradt, kevesebb inzulin jutott át, teljesen pontatlan volt az adagolás, a cukraim rosszak voltak vele és azt nem hiszem, hogy maga az a pici szúrás az, ami egy nem teljesen friss diabosnál nagy problémát okozna! Gyereknél sem. A kanült nehezebb beszúrni és jobban is fáj, az fájt, de a pen nem.
Valószínűleg azért nem lett ebből semmi, mert én voltam az egyetlen, aki nem tudta végülis használni. Ez több, mint 20 éve volt!
Gondoljatok bele, hogy ez nem pumpa kanül, itt csak néhány óránként jut át valami inzulin a kanülön, ez simán beszárad és mivel hirtelen nyom be rajta az ember nagyobb mennyiségű inzulint, 1 nap múlva már csomósodik alatta a bőr és nem szívódik fel rendesen az inzulin. Nem egy jó találmány sajnos.
Tapasztalatból jogos ellenérveket hozol fel, de talán a 20 évvel ezelőtti kanaül alkalmatlansága ma már nem érvényes.

Bár kétségtelen, hogy legyen akármilyen modern a mai kanül, a beszáradás lehetősége a fizika törvényeinek megfelelően ma is meg lehet. Gondolom a köztes időben vakdugóval lehet lezárni a kanült, ezzel a beszáradás is kiküszöbölhető.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Tapasztalatból jogos ellenérveket hozol fel, de talán a 20 évvel ezelőtti kanaül alkalmatlansága ma már nem érvényes.

Bár kétségtelen, hogy legyen akármilyen modern a mai kanül, a beszáradás lehetősége a fizika törvényeinek megfelelően ma is meg lehet. Gondolom a köztes időben vakdugóval lehet lezárni a kanült, ezzel a beszáradás is kiküszöbölhető.
Nem a száradás a baj, hanem a csomósodás. Ez nem változott a 20 év alatt, hirtelen, nagyobb mennyiségű inzulin áramlik be a kanülön és ez csomósodáshoz vezet sajnos. Ezért SEM szabad pennel ugyanoda adni az inzulint egy időn belül (mennyi ez az idő amúgy, elfelejtettem? 1 hét vagy 2 vahy 3?). A pumpa kanülje csak azért működik, mert nem egyszerre tol be nagy mennyiségű inzulint.

Szóval, ha félretesszük a kiszáradást, úgy nézett ki a dolog, hogy 1 nap múlva már marha rossz cukraim voltak, mert összevissza szívódott fel az inzulint. Ráadásul a bázist nem is célszerű ide adni, tehát az a szúrás megmarad. 2 kanült meg butaság betenni. És tényleg pont a csomósodás miatt nem túl szép ott a bőr (én pl egyáltalán nem voltam rá allergiás, tehát nem volt gond az esetleges irritáció - ez része változhatott maximum az elmúlt 20 évben csak - és mégis a becsomósodott szövetek a bőr alatt nem néztek ki jól. A pumpa kanülje jóval kisebb helyen látszik és nem olyan csúnya, mert ott a szövet alatta annyira nem megy tönkre.

Ez csak jól hangzik. Anno a Dezsővel beszéltük, hogy az elgondolás jónak tűnt, de ez a csomósodás egy olyan probléma, amit nem lehet technikailag megakadályozni, csak a pumpával. Ha meg már ott a kanül, akkor miért nem pumpázik az illető? Szép cikk, de nem hiszem, hogy aki 1-2 egységnél több inzulint ad magának, használni is tudná.

vighkata

mert összevissza szívódott fel az inzulint. Ráadásul a bázist nem is célszerű ide adni, tehát az a szúrás megmarad. 2 kanült meg butaság betenni.
Ez így tényleg teljesen érthető és logikus, főleg a bázis analóg és ultragyors analóg fizikai tulajdonságainak eltéréséből adódóan.
A bázis analóg egy inzulin göböt hoz létre a bőr felsízne alatt, és ez a göb szívódik fel egyenletes ütemben 24 óra alatt. Na erre valóban nem célszerű az ultragyorsat beadni, ami viszont azonnal felszívódik(na).

Kár, hogy tényleg csak elvben jó a dolog. Csak az a furcsa, ha 20 éve nem voltak jó tapasztalatok, akkor most hogy élhet még ez a technológia? Nem lehet, hogy van ott még valami, amit nem tudunk? (Csak agyalok itt magamban.) Mert a cikk nem írta, hogy esetleg a bázist pennel adják be, csak a prandiális inzulint adják kanülön keresztül. (A két kanül tényleg lükeség lenne.) Mert az pennel adva is egyszerre megy be, ill a pen nyomási sebességével lehet lassítani kicsit az inzulin bejutását.

Az meg igaz, hogy ma jelenleg a pumpás kezelési módozat a legmegfelelőbb, főleg, hogy a bólust el lehet nyújtani.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Megemlítettem apukámnak (ő jobban emlékszik erre az egészre, én még kisebb voltam), mondta rögtön, hogy egy dán cucc volt, mondtam, hogy nem Insuflon, mondta, hogy de igen. És akkor nekem is beugrott ez a név, meg hogy dán volt (és nem is Svédországból, hanem Dániából szereztük ezt be a Dezsőn keresztül), mostmár világos, hogy pont ezt használtam. Azt tudom, azaz úgy rémlik, hogy sokáig nem gyártották. De most sincs tele vele a piac azért :) Van ez az inhalációs dolog, ez is van valahol, USAban biztosan (mert ott aztán minden van, mi meg innen azt hisszük, hogy az mind jó is), aztán többször lehetett már erről olvasni, én beszélgettem erről dokikkal és pont azért nem lett elterjedt ez sem, mert nem biztos az adagolás, mármint nem precíz, mert ez is kicsit összevissza szívódik fel.
Ez a kanül azért fáj a belövésnél, hát jobban fáj, mint a pen (a mai kis tűkkel, ha nem érbe szúrja valaki, akkor az konkrétan NEM FÁJ), gyulladásokhoz vezethet, bizonytalanná teszi a felszívódást és ronda lesz a helyén a bőr. Nem hiszem, hogy a cukros gyerekek 99.99%-a ne barátkozna meg nagyon gyorsan a pennel, mert azért a pennel sokkal kevesebb rizikó van és pontosabb is az adagolás. A maradék tűfóbiásnak pedig szuper ötlet! De azért belőlük nincs olyan sok...
De aztán aki szeretné, próbálja ki és számoljon itt be, hogy mit tapasztalt! Biztosan lehet ebay-en van valahol rendelni ilyesmit!

umbra08

Aktív tag
Bázis-Bólus arány

Sziasztok,

Mint mindig, megint a segítségeteket szeretném kérni!

Szeretném megtudni, hogy az általunk 'használt' bázis-bólus arány kb. megfelelő-e. Olvastam könyvekben 50-50%, 60-40%, 70-30% párosításról, de igazából azt lenne jó tudni, hogy melyik áll legközelebb az emberi szervezethez!

Ki mit hallott az orvosától, melyik a jó arány? Mik a tapasztalatok?

Köszi és mindenkinek további jó hétvégét!!

umbra

vighkata

Sziasztok,

Szeretném megtudni, hogy az általunk 'használt' bázis-bólus arány kb. megfelelő-e. Olvastam könyvekben 50-50%, 60-40%, 70-30% párosításról, de igazából azt lenne jó tudni, hogy melyik áll legközelebb az emberi szervezethez!

umbra
Szia Umbra!
Valójában mindegyik arány közel áll a szervezethez, kinek melyik a saját egyedi igénye. Vagyis a pumpával mindenkinek a saját arányait kell beállítani. A 70-30% ritka, de akinek ez a saját egyedig igénye, annak ezt kell beállítani.

tímeácska

Őstag
Sziasztok,

umbra

Mátémnak is és nekem is a 60-40% műxik! De volt olyan időszak, amikor az 50-50% volt megfelelő. Szerintem ez idő közben változik is...

Oldal tetejére