Cukorbetegség csecsemőkorban??!!

tímeácska

Őstag
A mérőkéhez adott kézikönyv leírja paramétereket, célértékeket, a minimum és maximum értékeket. Az értékeket pedig párosítja a 1; 2; 3; keresztes értékekhez.
Szerintem a csík dobozában is van tájékoztató, de azt még nem bontottam ki.

Na, látod, ezért írtam, hogy nem tudom, milyen a Xceed, mert nem ismerem! :D Köszi az infókat! :dr_24:Szuper, hogy a "keresztes" értékekhez párosítja a mért értékeket! Leírnád esetleg, hogy mik ezek az értékek? :dr_24:

tímeácska

Őstag
Ketont annyiszor nem kell mérni, mint cukrot, mert a keton egy folyamatnak az eredményét mutatja, pl a tartós, vagy extrém magas cukorét.

A való igaz, hogy egy mérés nem mérés, de az aceton megjelenése az elégtelen zsírégetés mellékterméke, az pedig nem egy fél óra alatt felszökő, de gyorsan rendeződő cukorszint eredménye.

A ketoncsík valóban drága ahhoz, hogy folyamatosan mérjenek vele, de arra jó, hogy igazolja a keton meglétét.

A savanyú testszag következetesen jelenthet vese kiválasztást jelentő zavart is.

Nem feltétlen kell ahhoz tartósan magas, vagy extrém magas cukornak lennie ahhoz, hogy aceton is legyen a szervezetben... Ezt kórházi tapasztalatim alapjár merem kijelenteni!
Volt nem is egy betegünk, akinek a frakciós vizeletében + jelzett aceton volt kimutatható, de mindig csak az "éjszakai" frakcióból, aminek a gyűjtési ideje 22-06 óráig tartott. A másik kettő mintában nem volt... Ezzel az aceton pizitivitáshoz cukor ürítés is társult. Ezek alapján valószínűsíthető volt, hogy valahol az éjszaka folyamán magasabb cukra lehetett. Persze, protokoll szerint éjfélkor és 3-kor mérve lett a cukra, ami (általában) 9-10 mmol/l alatt volt. Ez magyarázná a cukorürítést (mert ugye nem tudhatjuk, hogy a mi mérésünk előtt mennyi volt a cukra, esetleg 10-11-en felüli...), de az aceton jelenlétét nem igazolná. Pár nap egymás után ugyan ezeket az eredményeket kaptuk, majd úgy döntött az orvos, hogy "mérjünk bele" a megszokott cukormérések idejébe, hátha kiderül valami... És valóban, a betegnek az éjféli mérésünkkor egy felfele menő cukrába "mértünk bele", a 3-órási pedig már lefele menő tendenciát mutatott. Ekkor mondta az orvos, hogy az a 2-3 esetleg 4 óra elegendő ahhoz, hogy minimális mennyiségű, de már kimutatható aceton keletkezzen a szervezetben! És lehetséges, hogy ez a beteg, ha nem kerül kórházba a cukorbetegségétől független betegség miatt, és nincs ez a protokoll szerinti frakcionált vizeletvizsgálat, fény sem derült volna az egészre...

tímeácska

Őstag
Teki! Há nem emlékszel, mivel tömik állandóan (hivatalos:)) pumpás talikon a zagyunkat?! Há azzal, hogy pumpa kezelés mellett van a legnagyobb kockázata az acetonosságnak! Pár óra alatt is ki tud alakulni, ha nem juttat valami oknál fogva a pumpesz inzulint a bürkénk alá! Ezért (is) kell lefekvés előtt ellenőrizni a szereléket bubiilag! És ezért kaptuk ajcsiba a Roche-tól a keton csíkokat! :)

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Na, látod, ezért írtam, hogy nem tudom, milyen a Xceed, mert nem ismerem! :D Köszi az infókat! :dr_24:Szuper, hogy a "keresztes" értékekhez párosítja a mért értékeket! Leírnád esetleg, hogy mik ezek az értékek? :dr_24:
Meg kell néznem, lehet, hogy a csík dobozát is felbontom.

vighkata

Teki! Há nem emlékszel, mivel tömik állandóan (hivatalos:)) pumpás talikon a zagyunkat?! Há azzal, hogy pumpa kezelés mellett van a legnagyobb kockázata az acetonosságnak! Pár óra alatt is ki tud alakulni, ha nem juttat valami oknál fogva a pumpesz inzulint a bürkénk alá! Ezért (is) kell lefekvés előtt ellenőrizni a szereléket bubiilag! És ezért kaptuk ajcsiba a Roche-tól a keton csíkokat! :)
Ja, ez is így vannik, azzal a kiegészítéssel, hogy a szervezetben lévő gyulladásos folyamat hatására is pár óra elég az acidózishoz, mondjuk ez nem pumpafüggő, peneseknél is így van, a lényeg, a teljes inzulin hiány.

tímeácska

Őstag
Ja, ez is így vannik, azzal a kiegészítéssel, hogy a szervezetben lévő gyulladásos folyamat hatására is pár óra elég az acidózishoz, mondjuk ez nem pumpafüggő, peneseknél is így van, a lényeg, a teljes inzulin hiány.

És ugye, aceton sem csak az inzulin (relatív vagy abszolút) hiánya miatt alakul(hat) ki! Mert, ugye, (nem feltétlen makacs és elhúzódó) hányás-hasmenés, és/vagy elégtelen folyadékfogyasztás, hő miatt is lehet "acetonos" valaki... Tehát, egy kiszáradás (exsiccosis) is okozhatja...

vighkata

Szuper, hogy a "keresztes" értékekhez párosítja a mért értékeket! Leírnád esetleg, hogy mik ezek az értékek? :dr_24:

Meg kell néznem, lehet, hogy a csík dobozát is felbontom.
No, megnéztem. Hát nem pont "keresztes" értékhez viszonyít, de szinte ugyanaz.

Így néz ki:

• alacsony: 0,34
  • közepes: 2,36
  • magas: 6,32
Ezt írja még: Normál esetben a B(béta)-OHB (keton) szintje 0,6 mmol/l alatt van. A B-OHB szintje emelkedhet akkor, ha valaki diétázik, intenzíven tornászik, vagy cukorbeteg, és jelentkenek a tünetek.

Ha a ketonszint 0,6 mmol/l fölött van, akkor orvosi segítségre van szükség.

egy kis tájékoztató: http://www.vercukormero.com/Ketonszint-meres
http://www.vercukormero.com/DKA-kockazat-eseten
http://www.vercukormero.com/Mik-a-ketonok

tímeácska

Őstag
No, megnéztem. Hát nem pont "keresztes" értékhez viszonyít, de szinte ugyanaz.

Így néz ki:

• alacsony: 0,34
  • közepes: 2,36
  • magas: 6,32
Ezt írja még: Normál esetben a B(béta)-OHB (keton) szintje 0,6 mmol/l alatt van. A B-OHB szintje emelkedhet akkor, ha valaki diétázik, intenzíven tornászik, vagy cukorbeteg, és jelentkenek a tünetek.

Ha a ketonszint 0,6 mmol/l fölött van, akkor orvosi segítségre van szükség.

egy kis tájékoztató: http://www.vercukormero.com/Ketonszint-meres
http://www.vercukormero.com/DKA-kockazat-eseten
http://www.vercukormero.com/Mik-a-ketonok
:dr_24::dr_24::dr_24:

umbra08

Aktív tag
Hú lányok, jól kiveséztétek a témát, egy orvos nem adna ennyi infót, mint ti!
Hála, hogy megtaláltalak benneteket! :D

vighkata

Hú lányok, jól kiveséztétek a témát, egy orvos nem adna ennyi infót, mint ti!
Hála, hogy megtaláltalak benneteket! :D
De sajna a problémádra nem derítettünk fényt. Mert nem ketózis, az látszik a mérésből (0,1). Azért még mérhetsz, a biztonság kedvéért. Azért még mi is agyalunk.
A leírásod alapján, az inkább egy serdülőre lenne jellemző, én legalábbis ezt tapasztaltam a fiamnál (ő nem diabos), aztán kinőtte.

nagytniki

Új tag
Sziasztok!
Niki vagyok, és új itt a fórumon.
El kezdtem visszaolvasni az egész topicot, de órákat ülnék itt, ha egyszerre tenném, csak a 3. oldalig jutottam.. Sajnos nem én vagyok diabos, hanem a 21 hónapos kisfiúnk, ő is csupán 3 hónapja, vagyis 18 hónaposan lett az. Örömmel találtam erre az oldalra, mert kezdők vagyunk és gyűjtöm az infókat...
Egy kis kortörténet, miegymás:
13 hónapos koráig szopizott, majd magától hagyta abba, mert ekkor már 2 hónapos kismama voltam. A 15 hónapos oltás után pár nappal olyan beteg lett, hogy csak antibiotikumos kezelés segített rajta-addig nem volt sosem beteg). Ezek után kezdődtek a tünetek-így visszagondolva. Mi az I. sz. Gyermekklinikára járunk. ÉS Umra, -mert eddig Téged olvastalak újként- megértem, amin keresztülmentél, hasonlóképp. CSak nálunk lightosabb volt: nem esett kómába, de szörnyű bőrben volt. Lefogyott, beestek a szemei, nyomoztam a neten, mi lehet ez, és egy barátnőm segítségével rátaláltam, szóltam a dokinak.
2 hét kórház (mert bent összeszedett egy tüdőgyuszit is..), ültem mellette óriás pocakkal:Az extra dolog a helyzetünkben az volt, hogy még volt 2 hónapom a szülésig..
Szóval szülni is úgy mentem el, hogy a családból az egyik nővéremék vállalták be őt, persze előzetes oktatásban résztvettek nálam:) és részletes dokumentációt raktam nekik össze. Nagyon ügyik voltak, én meg nyugodtan szültem.

Most ott tartunk, hogy ha meleg van, akkor szörnyű magas cukor eredmények vannak, ha hűvös van, vagy rossz idő, akkor vagy alacsony, vagy normálisak az értékek.
Ha magas, akkor magam alatt vagyok, és kuatom, mit csináltam rosszul: de előző nap ugyanattól a reggelitől kaja után másfél órával 6,8 a cukra pl, aznap meg 15,1!!!
Lesz vmikor egyensúly?
Cukormérést az kórházi első 3-4 alkalom óta tök jól tűri, ő nyújtja az ujjacskáját önkétn, persze az inzulinnál ficánkol kicsit, ez nehezíti a dolgom.

Umra
hogy lehet, hogy már pumpátok van?? Nekem azt mondták, hogy legalább 1 éve már cukrosnakk kell lennie, amikor lehet igényelni. Hogy van ez?

vighkata

Umra
hogy lehet, hogy már pumpátok van?? Nekem azt mondták, hogy legalább 1 éve már cukrosnakk kell lennie, amikor lehet igényelni. Hogy van ez?
Szia Niki!
Az új szabályozás szerint nem kell pici gyereknél egy évet várni a pumpára, sőt nagyobb gyerkőcnél sem. Indokolt (javasolt) esetben egy éves kor alatt eddig sem kellett várni.
Egyéb kritériumoknak kell megfelelni (orvos ír szigorú feltételek szerint indikációt), de pici babáknál már az elegendő, hogy pumpával lehet egyedül azt a nagyon kevés dózisú inzulint adagolni, ami szükséges.

umbra08

Aktív tag
Szia Niki!

Ne haragudj, hogy eddig nem válaszoltam, de egy ideje sajnos nem tudok feljönni a drinfo honlapra, valamiért nem enged be, pedig már a gépünk is újra lett telepítve, most nem otthonról írok.

Örülök, hogy ránk találtál, megpróbálok segíteni neked, amiben tudok!
Megírom a privát email címem, írj oda, nem tudom, hogy mikor tudom a drinfo-t megint megnézni.
Nem semmi, amin keresztül mentél! Hála Isten, akkor rendben ment a szülés, gratulálok a kistesóhoz!

Küldöm priviben az email címem!

Üdv.
umbra

nagytniki

Új tag
Szia Niki!

Ne haragudj, hogy eddig nem válaszoltam, de egy ideje sajnos nem tudok feljönni a drinfo honlapra, valamiért nem enged be, pedig már a gépünk is újra lett telepítve, most nem otthonról írok.

Örülök, hogy ránk találtál, megpróbálok segíteni neked, amiben tudok!
Megírom a privát email címem, írj oda, nem tudom, hogy mikor tudom a drinfo-t megint megnézni.
Nem semmi, amin keresztül mentél! Hála Isten, akkor rendben ment a szülés, gratulálok a kistesóhoz!

Küldöm priviben az email címem!

Üdv.
umbra

Bocsi, szóval, köszi!!
én azért nem írtam eddig, mert nyaraltunk, ma jöttünk haza. :)

rugach

Új tag
Mindig is csodálkoztam azon,hogy ilyen kis korban is jelentkezik már a cukorbetegség.Sokan azt állítják,hogy idegrendszeri,pszichés oka van a diabetes kialakulásának.De csecsemőkorban ez lehetetlen szerintem.
Ebből látszik,hogy milyen sok kiváltó oka van ennek a kellemetlen betegségnek.Mikor én cukros lettem,12-éves koromban,akkor sokáig nem tudtam megérteni szüleim,számomra túlzottnak tűnő aggodalmát,de most,hogy rendszeresen olvasom a hozzászólásokat,különösen a cukorbeteg gyermeket nevelő szülőknél már megértem a szüleimet.Ugyanolyan aggodalmat olvasok ki az érintett gyerekek szüleitől itt,ezen és más fórumokon,mint amilyen aggodalommal viseltettek az én szüleim is velem kapcsolatban.
Szerencsére fejlődik a tudomány éspedig lóléptekkel.Az én időmben még nagyon kevés inzulinfajta volt kapható és azok sem tudtak olyan jó hatást elérni,mint amilyet a mostanában kaphatni.Ezenkívül a technikai eszközök is ugyanígy fejlődtek.Akkoriban a cukormérőkből sem volt olyan választék mint most és nem is mértek pontosan.Én Accu Cheket használok amivel nagyon meg vagyok elégedve biztonságos és pontos mérése miatt.Csak azt sajnálom,hogy nincs rá támogatás és így sajnos egy kissé drága.Remélem a jövőben ezen is változtatni fognak.

rugach

Új tag
Tiszta szerencse,hogy már kapható a multiclix,ami annyira profi módon van megalkotva,hogy tűje sokkal kevesebb fájdalmat okoz,mint a korábbi ujjszúrók.Ez főleg a kisgyerekeknél nagyon fontos,mert nekik még nagyon vékony és érzékeny a bőrük és nagy fájdalmat okoz a szúrás.Persze azt nem is tudom,hogy a csecsemőknél hogy lehet cukrot mérni.Még belegondolni is rossz.:(

somcsika

Aktív tag
Mindig is csodálkoztam azon,hogy ilyen kis korban is jelentkezik már a cukorbetegség.Sokan azt állítják,hogy idegrendszeri,pszichés oka van a diabetes kialakulásának.De csecsemőkorban ez lehetetlen szerintem.

Valahol olvastam, hogy a kialakuláshoz a születéskor elszenvedett stressz is hozzájárul.

dg

Őstag
Valahol olvastam, hogy a kialakuláshoz a születéskor elszenvedett stressz is hozzájárul.

Én az ilyen állításokkal nem tudok mit kezdeni. Nem mérhető, nem bizonyítható -- már-már hit kérdése. A születés a maga valójában és minden körülményével az élet része. Én a magam részéről nem hiszem el ezt a feltételezést.

Oldal tetejére