Edukáció

tímeácska

Őstag
"Csak nem az "édesítőszeres-teás"... ?!"
Nem, mégsem az édesítőszeres vagy... :-D Most olvastam a másik topicon, hogy Péter a kisfiad... És most megy majd oviba... Hajjaj, asszem, romlik a memóriám... Valaki küldjön Cavintont!!!:-D
Tegyél fel Te is Ildikó képet!;-) Tudod, a gyengébb memóriájúak kedvéért is, meg így személyesebb... Nekem nagyon bejött, hogy látom a többieket! ;-)

lizzi

Őstag
Hát bevallom én nem tudom ,hogy mekkora volt a legmagasabb cukrom mivel az még Erdélyben volt és vénás vérből nézték,éppen kórházban voltam,de azt tudom,hogy egész nap a sarkamban voltak és figyeltek ,de azt mondták,hogy valami 900 körüli.és semmi bajom nem volt.A legalacsonyabb pedig 1,2 volt akkor is kórházban voltam a szabolcs utcában és ki tudtam menni még lábon a nővérszobába ,de nem hitték el ,hogy ennyit mértem és még járok,kétszer is megmérték,és annyi volt.
Én nem hordok magamnál Glukagon injekciót,sőt most nincs is otthon sem,egyszer volt ,de lejárt mert nem használtam fel.
Tímeácska neked pumpád van?Ezt nem is tudtam!

tímeácska

Őstag
TUDOOOOOM ki vagy! :-D
Képet a lap tetején, a vezérlőpult/ logo beállításánál tudsz beilleszteni!

Hát, még én sem tudom, hogyan is kezdjem majd az óvónéniknek a gyerek használati kezelését elmagyarázni... :-D Pár órát igénybe fog venni, tuti... ;-)

ildikó

Új tag
Sikerült a kép!
Akkor nagyon jó lenne megbeszélnünk ezeket a dolgokat, nem gondolod. Nekem e-mailbe jobb lenne, mert itt csak néha tudok lenni. Két gyerek.....

tímeácska

Őstag
Nagyon jó lett a kép!;-) Aranyosak vagytok!
Nos, én igazából arra gondoltam, hogy megadom a tel.számomat, csak csörgess meg, a többit megbeszélhetnénk telefonon! Én valami olyasmire gondoltam, hogy "összeollózok" innen onnan dolgokat, és egy kis füzetecske szerűségnek lefűzném, saját tapasztalataimmal, stb. Ténylegesen egy "használati útmutatót" akarok csinálni! Persze, arra is kíváncsi lennék, hogy Te miket írnál bele, stb., stb..
Nos: tel. számom (csak így nyílvánosan, na bumm!:-D): 06-30/2 814-584 Tessék csak zaklatni! :-D (ezt nem neked írtam, Ildikó!;-))

Most rohanás, megyek, vár az EKG... Mindenkinek szép napot!;-)

ildikó

Új tag
Igen, én is szeretnék valami alapdolgos ismertetőt leírni. De túlterhelni sem akarom őket, nehogy nagyon megijedjenek. Máté is csak fél napos lesz? Én mellette itthon vagyok, meg 5 perc az ovi, ha gáz van, de azért szeretném, ha a cukormérést tudnák. Meg arra is gondoltam, hogy teszek egy mobilt is a táskájába, hogyha gáz van, ne az legyen, hogy az ovi telójáról kell, meg még bemegy az irodába stb., hanem ott a mienk. És még az is nagy kérdés, hogy melyik vércukormérőt tanítsam meg. Mi alapból Personalt használunk, de van Accu Chek is. Nem tudom, hogy egy kívülállónak melyik az egyszerűbb. Szerinted?

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Na, már meg is van a következő kérdés:
Hordjátok magatokkal a Glucagon injekciót? Kellett már valaha használni? Illetve, kellett volna már használni, csak éppen nem volt nálatok?
Nekem egyszer már kellett volna, de nem volt itthon :( Aztán jobban lettem, de nagyon rossz volt és a sok kaja miatt, amit felzabáltam, hogy legyek már jobban, egész éjjel 20 volt a cukrom, hiába korrigáltam.
Azóta van itthon, de szerintem lejárt... olyan bénák a gyógyszertárban, mindig közeli lejáratút adnak és hiába kérek mást, aszondják, nincs nekik, na persze! Én meg elfelejtek 3 havonta kérni újat, mert azért annál tovább eláll a glukagon is, így végül mindig elfelejtek kérni újat.

Sani

Új tag
Sziasztok!

Nekem nincsen itthon glukagon. Kamaszkoromban elkelt volna, de szerencsére jó pár éve, kb.10-15 nincsen rá szükség. ( Lehet, hogy a sok mérés miatt hamarabb tudok 'intézkedni'.)
A legalacsonyabb akkor volt a vc-m,gondolom ,amikor bekómáltam tini koromban, én amit mértem 1,1 volt<-----------szerencsére ez is nagyon régen volt.
A legmagasabb akkor volt, amikor diagnosztizálták a diabetesemet. Nem emlékszem pontosan, hogy mennyi---> 30 felett.
Amit én mértem, az - ha jól emlékszem 28 volt-----diéta hiba és nem megfelelő inzulinmennyiség miatt<-------ez is nagyon régen volt már.
Szerencsére pumpával...és hát nem utolsó sorban az ultragyors inzulinnal ritkán vannak csak kisebb gondjaim.:)

tímeácska

Őstag
Szerintem egyáltalán mindegy, melyik cukimérő használatára tanítod meg az óvónéniket! A Personal-os sem bonyolult! Meg, ha azzal szoktatok mérni, akkor maradjatok is annál, legyenek "egy helyen" a mért cukik! Meg ahhoz van "kalibrálva" a gyerek is, nem tudom, mennyire inzulin érzékeny a Peti.
Mátém is egyelőre csak "fél napos" lesz, aztán majd meglátjuk... Hát, elvileg én már dolgozom, ápr. 1-től, de ahhoz képest eddig többet voltam a munkahelyemtől távol, mint bent... Kicsit összejött minden, de lesz ez még így sem... ;-) Pedig, most nagyon bele kéne merülnöm a melóba, van összesen 7 napom, 4 hónap teljes nyári projectjére... Na, ez az ami szinte lehetetlennel határos... :-D Na, de bizakodó vagyok, irány vissza a dosszié hegyek... :-D

tímeácska

Őstag
Apropó... Mobiltelefon... Én is gondoltam erre, hogy mellékelek a gyerekhez egy telefont is. Szerintem is jó ötlet, bár, nem tudom, hogyan fogják tolerálni az óvónénik...
Egyébként a munkahelyem kb. 3 percnyire van az ovitól, úgyhogy, én is általában azonnal elérhető leszek, ha gond lenne...

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Az edukátor képzésbe szeretnénk bevonni az óvó néniket, persze nem abban a bővített tananyagban, amit mi cukorbetegek tanultunk, hanem egy rövidített változatot. Tímeácska veled erről már beszéltünk, hiszen ti tudjátok a legjobban, hogy szerintetek mit kellene tudnia egy óvó néninek ahhoz, hogy egy diabos gyerkőcöt bent hagyhassatok az oviban.
Minden anyukától és apukátol szükség lenne infora, hogy mit tart fontosnak ebben az ügyben.
Itt a fórumon fel lehetne sorolni az elképzeléseket és tippeket, innen már csak össze kell gyűjtenünk, ami alapján el lehet indulni.

Mivel nekem nincs diabos gyermekem, én csak nagyvonalakban látom az igényeket.

- Az óvó nénik tájékoztatása cukorbetegség mibenlétéről, folyamatáról,
- a hipoglikémia, és hiperglikémia folyamata, ezek felismerése, és kezelése,
- cukormérés,
- ételek CH tartalmának megbecslése.

Kérlek, írjátok le a gondolataitokat.

vighkata

Nekem a legalacsonybb cuki 1,2 volt, amit mértem. A legmagasabb, amit mértem, és ez gyakran előfordult, az 33,3 fölött volt, az Accu-Chek addig mér. Amióta pumpás vagyok 28 volt a legmagasabb mérésem. Kórházban, laborban vénás vérből mérve is volt 30 fölötti.
A diab diagnosztizálásakor éhgyomorra 22,8 volt. Az általános sebészeten vették le a vért. Úgy kerültem oda, hogy délelőtt 10-től küldözgettek osztályról osztályra (urológia, röntgen, UH, ideg osztály), hogy kiderítsék mi a bajom, még végül délután 1/2 5-kor az ált. seb.-en vért is vettek, és ekkor volt 22,8. Ezt sohasem felejtem el, a doki arcán láttam a döbbenetet, mivel ő még nem látott éhgyomorra ilyen magas cukrot (persze, ő nem belgyógyász), nekem pedig hasra kellett volna esnem, csakhogy én meg azt sem tudtam, hogy mi az a vércukor, nemhogy a határértéket tudtam volna.

Most már tudom, de akkor én már olyan gyenge voltam, hogy örültem, ha állni tudtam, nem hogy hasra esni.

tímeácska

Őstag
Az edukátor képzésbe szeretnénk bevonni az óvó néniket, persze nem abban a bővített tananyagban, amit mi cukorbetegek tanultunk, hanem egy rövidített változatot. Tímeácska veled erről már beszéltünk, hiszen ti tudjátok a legjobban, hogy szerintetek mit kellene tudnia egy óvó néninek ahhoz, hogy egy diabos gyerkőcöt bent hagyhassatok az oviban.
Minden anyukától és apukátol szükség lenne infora, hogy mit tart fontosnak ebben az ügyben.
Itt a fórumon fel lehetne sorolni az elképzeléseket és tippeket, innen már csak össze kell gyűjtenünk, ami alapján el lehet indulni.

Mivel nekem nincs diabos gyermekem, én csak nagyvonalakban látom az igényeket.

- Az óvó nénik tájékoztatása cukorbetegség mibenlétéről, folyamatáról,
- a hipoglikémia, és hiperglikémia folyamata, ezek felismerése, és kezelése,
- cukormérés,
- ételek CH tartalmának megbecslése.

Kérlek, írjátok le a gondolataitokat.

Nagyon hasznos ötlet, Kata, már nyitottam is egy új témát... ;-) Oda írhatja mindenki a személyes tapasztalatait, vagy az ötleteit, kérdéseit, független attól, hogy van-e cukros kisgyermeke, vagy sem!

vighkata

Köszi Tímeácska!

Biztos vagyok benne, ahogy ezzel a fórummal (az összes témájával együtt) teszünk a diabosok közösségéért, úgy meg tudjuk valósítani az óvodák felkészítését is. Még akkor is, ha ez egy nagy falat lesz. Merjünk nagyban gondolkodni.

tímeácska

Őstag
Egy szerintem igen nagy problémával találkozok elég sűrűn... Konkrétan azzal, hogy étteremben egyszerűen nem kaphatunk mást, csak light Colát, vagy ásványvizet... Lehetne ezzel a "problémával" kezdeni valamit, vagy egyszerűen ez van, és kész?! Vagy csak nekem jelent ez ekkora "problémát"? Mert Mátém ilyen helyeken már nagyon unja a vizet, és a Coláért pedig én nem rajongok, ha azt iszik, ráadásul emeli is a cukrát...

Tényleg, egy újabb kérdés: az általános értelemben vett light készítményeket mennyire tartjátok egészségesnek, és mennyire befolyásolja a vércukrokat (a cukros készítményekhez képest)?

vighkata

A diétás készítmények egyáltalán nem mondhatók egészségesnek. A cola light ugyanabból a foszfor löttyből van, mint az édes társa, csak cukor helyett wc-re küldő mesterséges édesítő van benne. Aki szereti, úgyis meg fogja venni, inni.
Az édességek, mint pl a csokik az édes társaihoz képest csak 10%-kal tartalmaznak kevesebb CH-t, ugyanúgy számolni kell. Egy kocka helyett kettőt lehet belőle enni. A diétás könyvek is az javasolják, hogy mértékkel, számolva lehet light termékeket venni. Sőt, arra nagyon oda kell figyelni, hogy light mire vonatkozik, cukorra, vagy zsírra, Pl. light gyümi joghurt.

Sani

Új tag
Nekem az a tapasztalatom, hogy a diétás készítmények nagyon megemelik a cukromat. Inkább akkor eszek mértékkel a ' nem diétásból', és adok be hozzá - ha kell - inzulint. Lehet enni, viszont a diétásat is csak mértékkel.

pusimelu

Őstag
A legmagassabb vércukor 27 volt reggeli után.(amikor kiderült)A legalacsonnyabb 2.1.Azóta próbálom 5 és 7 között tartani,de nem mindig megy.Nekem nem adtak és ajánlott glukagon injekciót rajtatok kívül senki de tanultam róla ,de azt hiszem nem fog kelleni mert nem ingadozik annyira.(nem is fog,csak próbálok pozitívan gondolkodni)Viszont ami nélkül ki nem lépek az utcára az a szőlőcukor mert soha nem tudhatom.Mindenkinek szép álmokat!Meli

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Egy szerintem igen nagy problémával találkozok elég sűrűn... Konkrétan azzal, hogy étteremben egyszerűen nem kaphatunk mást, csak light Colát, vagy ásványvizet... Lehetne ezzel a "problémával" kezdeni valamit, vagy egyszerűen ez van, és kész?! Vagy csak nekem jelent ez ekkora "problémát"? Mert Mátém ilyen helyeken már nagyon unja a vizet, és a Coláért pedig én nem rajongok, ha azt iszik, ráadásul emeli is a cukrát...

Tényleg, egy újabb kérdés: az általános értelemben vett light készítményeket mennyire tartjátok egészségesnek, és mennyire befolyásolja a vércukrokat (a cukros készítményekhez képest)?
Az éttermes probléma tényleg probléma. Bár, szorosan összefügg a második kérdéseddel szerintem ez is, például az, hogy a diabetikus üdítők borzasztó egészségtelenek. Gondolom a deitre vagy Slicera gondolsz például, merthogy túl sok ch mentes üdítő nincsen az országunkban ezeken kívűl. A rostosok mind tartalmaznak CHt, én spec nem értem, hogy azokat hogyan tudja inni egy cukros, 2dl-ben van 10 gr CH, hát ez baromi sok ahhoz képest, hogy a 2dl egy húzásra lemegy akár és ez mind gyorsanható, szóval én spec ilyeneket soha nem iszom (ja, hipóra igen, de azok nem lightok). Szóval, sokat gondolkodtam ezen a cukormentes üdítő az étteremben témán, de arra jutottam, hogy mivel igazán a boltban sem lehet kapni normális cukormentes üccsit, nyilván nem lesz az étteremben sem light colán kívűl más, a piac így szabja meg. Az megint egészen más kérdés, hogy a boltokban miért nincsen más ch mentes üccsi? Ott volt néhány éve a Fanta Light, hogy az milyen fini volt! (bár az is marha egészségtelen) A barátaink nem vették észre a különbséget sem, amikor ezzel kínáltam őket. És akkor kivonták a forgalomból, hát kész vicc az egész. Egy Deit vagy Slice sokkal több mesterséges cuccot tartalmaz, mint ez a Fanta light tartalmazott amúgy. Dániában minden volt, de komolyan, Fanta ananász, Fanta meggy, Fanta vegyes, Fanta márnemtommi persze mind light, sőt a legtöbb CSAK lightban létezett. Meg sprite light is volt... Dr.Pepper light... De, az éttermekben kizárólag cola light volt!!!!! Az emberek fogyókúrás italnak gondolják ezeket és akkor az étterem felajánlja a 100%-os rostosokat, mert azok vannak nekik, ők így gondolkodnak. Nekik nem érné meg azért a havi 1 cukrosét állandóra tartani mondjuk Deitet.

Na, a lényeg, hogy végül arra jutottam, hogy talán jobb így, hogy nálunk nincs ennyi féle ch mentes üccsi, meg hogy az étteremben sincs más, mert úgyis iszonyat egészségtelenek, mint a diabetikus édességek is (és ahogy mások is írták, értelmük sincs sok). Jobb hozzászoknunk az ásványvízhez és a fini teákhoz, ha valami mást is szeretnénk inni a vizen kívűl, kétségkívűl jobban járunk, ha nem iszunk ilyen üdítőket (főleg a gyerekek).

zsuzsa

Új tag
sziasztok!
Kihagytam pár napot, és már alig tudtam behozni magam a hozzászólásokba.
Az én kisfiam is szeptembertől lesz ovis kezdi a középső csoportot egész napra, vércukormérést kértem csak az ovónéniktől, ott leszek nem messze az ovitól és ebéd időben bemegyek, megmérem, elingítom a pumpát, alvás után mérik uzsi és már ott is vagyok. Így képzelem, de még ezerrel munkahelyet keresek hozzá. Elég nehéz egyszerre őt is és magamat is elhelyezni. Az ovi 20 percre van tőlünk, és azt kérték hogy ott legyek a közelben. Telefont én is viszek gyorshívóval a számunkkal, és ha gond van még keresgélnie sem kell, csak megnyomja a gombot, és már hív is. Szerintem mindenképpen jó, mert az egész oviban egy vonal van, egy telefonnal, általában, és biztos amikor kellenne akkor foglallt, ovónéni nem tud kimenni a csoportból egyedűl van stb...
Fényképfeltöltés folyamatban.

Oldal tetejére