Edukáció

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Szia Molli!

Nem akarok zöldséget kérdezni, mert nincsen tapasztalatom rá, viszont érdekel a dolog.
Az inzulin dózis megemelése mennyire törvényszerű a kismamáknál? Csak neked kellett megemelni, vagy ez egy természetes élettani folyamat, mármint hogy megemelkedik az inzulin igény?

Én úgy okoskodom, hogy a kismama testsúlya növekszik, a meglévő vérkészlete is több lesz kb. 1-1,5 literrel. Logikusan gondolva ez egységre számolva több inzulint igényel.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Kata, Nyaffi (gondolom, téged is érdekel :) ), ez úgy működik, hogy valahol a félidő tájékán elkezd nagyon sok hormont termelni a méhlepény (ekkorra lesz akkora és olyan állapotú, hogy már egy viszonylag nagy babát kelljen ellátania) és ezektől a hormonoktól elindul felfelé a vércukor. A súly is nyilván szerepet játszik, de az gondolom lassabban fejti ki hatását és nem ennyire drasztikus. A fiammal a 19. héten 1 hét alatt ment végbe, most a 20-23.hétig tartott. Sokaknál csak a 24. körül indul és tart 6-7-10 hétig is a lassú emelkedés, nálam hirtelen jött mindkétszer, ez állítólag normális... A súlyom még csak 6 kilóval több, szóval az most biztosan nem játszott szerepet, meg a vértöbblet sem okoz ekkora változást. Ellenben a szép az egészben, hogy a terhesség végén, kb a 36. hét után már kezd elöregedni a lepény és a szüléshez közeledve egyre kevesebbet termel ezekből a hormonokból és akkor meg elkezd a kismama hipózni, mint állat és csökkenteni kell az inzulint, de teljesen visszaállni az inzulinszükséglet csak szülés után fog. Van, aki a terhesség utolsó harmadára háromszor annyi inzulint ad, mint nem terhesen. Ez a hormonok játéka :(

Sani

Új tag
Kedves Kata!

Igaz, hogy Mollit kérdezted, de válaszolok én is ;):
Terhesség alatt minden nőnek a 2-3 -szororsára nő meg az inzulinigénye.
Az persze változó, hogy kinek mennyi időbe kerül , de kb a 20.hetet betöltve megugróan változik. Bár egész terhesség során változtatni kell az adagokat, ezért van szükség a rendszeres vc kontrollra. Az elején csökkenteni kell, aztán növelni. pl. én szülésem után, amint betoltak a megörzőbe, rögtön hívtam a diabetológusomat, és kérdeztem az inzulinadagokról. Azt mondta, ( szülés után 1-2 órával ), nyugodtan csökkentsem vissza az adagokat. Mivel nem maradt rajtam csak kb. 3-4 plussz kiló, így majdnem a terhesség előtti egységeket adtam ismét.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Ez engem nagyon megnyugtat hogy otthon lehet kezelni a terhességet cb-ként...
Nos, ez attól függ, melyik kezelőorvost választod :p Baranyi még ma is befektet sokakat az első hónapokban és az utolsókban... De azért talán más már nem csinálja ezt. Pumpával a legjobb terápiád lesz, ha babát akarsz, hajrá :D

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Azt mondta, ( szülés után 1-2 órával ), nyugodtan csökkentsem vissza az adagokat. Mivel nem maradt rajtam csak kb. 3-4 plussz kiló, így majdnem a terhesség előtti egységeket adtam ismét.
Engem annyira megviselt a szülés és a vajúdás, hogy az extrém fáradságtól és kimerüléstől folyton magas volt a cukrom 1 hétig. Ahogy jobban lettem, úgy kellett csökkenteni az adagokon. Pedig nekem is ezt mondta a dokim szülés utáni órákban (szegényt hajnali 5kor hívtam fel a szülőszobáról, mert a nődokim nem tudott érdemben nyilatkozni....). Meg is lepődtem rendesen... A babás topikon kérdezek valamit tőled :)

vighkata

Nagyon leegyszerűsítve írnék a FIT-ről, mivel Sanival jól elbeszélgettünk valamiről, de sokakat kérdések között hagyhattunk.

FIT= Funkcionális Inzulin Terápia
A funkcionális szó nyers fordításban alkalmazotti, alkalmazás beli-t jelent. Az értelmezésében pedig figyelembe kell venni, hogy milyen környezetben használjuk.
Itt a diabetológiában azt jelenti, hogy a cukorbeteg egy számára előre meghatározott terápiáját milyen módon korrigálja az éppen aktuális időben érzett étvágy, mért cukérték alapján, elfogyasztandó CH szerint.

Vagyis pont az ellnetéte a régi elvárásnak, mely szerint a cukorbetegnek reggel 6-kor éppen annyira kell éhesnek lennie, hogy 35-40 g CH-val jól lakjon. Ne is maradjon éhes, és meg is egye a kipakolt 35 g-ot. Aztán délelőtt ne éhezzen meg, csak délben, és csak annyira, hogy 65-70 g CH-val fedezze az igényét. És így tovább. Vagyis a cukorbetegnek meg kellett felelnie egy szigorú normának.

A FIT ezzel szemben figyelembe veszi, hogy hány E inzulin tart egyensúlyban 10 g CH-t. Vagy 1 E inzulin hány mmol/l vércukorcsökkenést eredményez. Mennyi a napi összinzulin igény, pumpa estében milyen arányban van a bázis-bólus. Számolással, tapasztalati úton jó eséllyel mindent meg lehet határozni. A könyvben segítségül táblázatok vannak, pl. napi 200 g CH-n lévő, és napi 30 E inzulint adó beteg esetére.
Vagyis a FIT a cukorbeteg egyedi és egyéni igényeit veszi figyelembe. Ehhez viszont a beteg önálló döntésképessége szükséges, és hogy feltétlenül tisztában legyen a saját igényeivel. Az orvosok kidolgozták a FIT-et, megtanították betegek százainak, aztán az alkalmazás lényegét megtanították az edukátoroknak. Ausztriban, ahonnan a FIT származik, nagyon jó eredményről számolnak be. A FIT-en lévő cukorbetegek HbA1c szintje jelentősen javult, orvosukkal a kapcsolatuk partneri, nem alá-fölé rendelt. A FIT nagyszerű lehetőség a betegek számára, de ehhez elsősorban az orvosok hozzállását kellett megváltoztani. A FIT minden cukorbetegre egyéni terápiát állít fel, szemben a régi elv szerint, ahol minden cukorbetegnek egyformán kellett megfelelni és alkalmazkodni a "nagykönyvben" leírtakhoz. Nem tud egy diabos FIT szerint élni, ha az orvosa rugalmatlan, és merven ragaszkodik ahhoz, amit ő mond.

Egyelőre ennyi, a téma sokkal bővebb, és sokrétűbb ahhoz, hogy itt mindenre kitérjünk. Szépen lassan a főbb irányvonalakat be lehet mutatni.

vighkata

Na gyerekek, hiába a FIT-tudásom, túlkorrigáltam magam. 4,6-ot mértem, és egyértelmű hipot érzek. Vagy ha nem túlkorrigálás, akkor ismét egy részleges rezisztenciát vészeltem át. Ha a somogyi jól felviszi a cukromat, akkor rezisztencia volt a ludas, ezt előre megint nem tudom, csak néhány óra múlva. Fél szelet müzliszelet, most meg tudom állni a másik szeletet, hogy ne faljam be.
Ez van.

vighkata

Kedves Molli és Sani!
Köszi a tájékoztatást. Hát nem mondanám, hogy egyszerű a diabot kezelni, de a terhes állapothoz képest gyerekjáték. Kész csodaszámba megy, egy nagyjából egyensúlyi állapot fenntartása.
Elismerésem mindannyiotoknak. Főleg, hogy kismamaként tényleg nagyon figyelni kell a 8 fölötti cukrok eklerülésére.

vighkata

Sani, kérlek téged, ahogy amit a FIT-hez hozzá tudsz fűzni, azt tedd meg. Biztos kihagytam néháyn fontos, vagy jellemző infot. Sajnos tényleg azt tapasztaljuk, hogy az orvosoknak nincs idejük és energiájuk a diabosok tájékoztatásában, főleg a frissen felfedezett diabosok vannak nagyon elhanyagolva.

Gondoltatok már arra, hogy amikor egymást kérdezzük, vagy látjuk el infoval, mennyi diabos kap választ a még fel sem tett kérdésére?
Örök hála az internet feltatlálójának ezért.

Sani

Új tag
" A cukorbeteg legyen önmaga orvosa"

A Funkcionális InzulinTerápia a hagyományos inzulinterápia továbbfejlesztése, melyben az inzulin alkalmazása a pillanatnyi állapothoz kötött: a bázisinzulin adott, a gyorshatású inzulin a CH gr-ti mennyiséghez igazított, továbbá a vércukorszinttől függ.

FIT fajtái:
- szabályozható inzulin- infúzió-----> pumpa
-naponta többszöri inzulin adása

FIT célja:
-relatív normoglikémia, közel normális HgbA1c-vel, súlyosabb hypok nélkül
-táplálkozás és életvezetés rugalmassága / olyan életet biztosítson, mint az egészséges embereknek/<---bár szerintem mi azok vagyunk;)
-mindez elfogadható ráfordítással legyen elérhető, mely elsősorban az önellenőrzést és közvetlen korrekciót jelenti
- a terápia hozzáigazítása a beteg életkörülményeihez

FIT alapfeltétele a beteg:
-felelősségteljes, aktív viselkedése
-önálló anyagcsere vezetése
- szükséges inzulinadagok meghatározása
- diéta helyes megítélése
- önellenőrzésre való képessége, készsége

FIT ellenjavallatai:
- a beteg képtelensége a terápia kivitelezésére / más terápiát választ, vagy képtelen racionális cselekvésre ( pszichiátriai betegek, alkoholizmus, bulímia, anorexia)
- nem megfelelő tapasztalat és tudás

Röviden így foglalnám össze a Funkcionális Inzulinterápiát.

rgyörgy

Új tag
Gondoltatok már arra, hogy amikor egymást kérdezzük, vagy látjuk el infoval, mennyi diabos kap választ a még fel sem tett kérdésére?
Örök hála az internet feltatlálójának ezért.
És hála nektek, hogy ontjátok az ismereteket.
Üdvözlettel, mint hálás olvasó: rgyörgy
<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]--><o>:p></o>:p>

Sani

Új tag
Örülünk, ha segítséget tudunk nyújtani és ezáltal könnyebben elérheti bárki a normoglikémiás értékeket és kiismereheti a cukorbetegséget.:p
Persze önmagát és a vércukrára ható dolgokat mindenkinek magának kell tanulmányozni, de így talán könnyebb.:)

vighkata

Kedves rgyörgy!

köszi az elismerést, de a net nélkül nem tudnák itt összejönni, és csevegni. A többi meg jön magától. Én is rengeteget tanultam itt a többiektől.

tímeácska

Őstag
Mátém legfrissebb HbA1c eredménye 5,4 lett! Nagyon örülök neki, és büszke vagyok magunkra! Mostanában ez az egy tartja bennem a lelket!

tímeácska

Őstag
Köszi, köszi, köszi!
Azon ügyködöm, hogy ez az eredmény meg is maradjon, és 10 év múlva elmondhassam, hogy már 10 éve 5,4 körüli HbA1c-ket produkálunk... Így legyen! :)

napocska

Őstag
Tímeácska, ez szuper, nagyon örülök! Gratulálok Nektek! Daninak múltkor közel egy év diab. után 5,6 lett, azt mondta a doki, hogy ez az egészségeseknél a felső határérték. Bárcsak tudnánk tartani...
Kriszta

Oldal tetejére