Glikémiás Index = G.I.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
gady77 írta:
Sziasztok!

Hát kmollinak teljesen igaza van Camilla! Nekem sem engedték soha a korrekciót, kizárólag az orvos állíthatott be mindent és ez miatt sokszor hetekig rossz cukraim voltak. Amióta orvost váltottam az első döbbenet akkor ért, amikor megkérdezte tőlem az orvos, hogy itt miért nem elmeltem és ott miért nem csökkentettem? Hát csak pislogtam és ezen már csak én is töprengtem. De most már végre szinte én állítgatom az inzulin adagjaimat a napi, heti változásokhoz megfelelően. A cukraim nagyon jók. Szinte végig 4-8 között vannak és ahogy már írtam, a baba startra az előző orvosaimmal és kezelésükkel évekig vártam HIÁBA!!!!!!!!!!

Most 7 alatti HbA1c-m van és jól érzem magam. Végre szeretek diab orvoshoz járni, jók az értékeim, megdicsérnek amiért állítok az adagokon és nem leszidnak.
18 évi cukorbetegséggel a hátam mögött megtanultam az önkezelést, ami ennek a betegségnek a lényege lenne!!!
Örülök ennek a fórumnak, mert picit ennek is köszönhetem, hogy mertem váltani.
Gady, amúgy mi van veled, rég hallottunk rólad :) Lehet, hogy megint nem kapom meg az emailjeidet...?
 

Camilla

Új tag
Molli, inkább örülök annak, hogy hosszan ecsetelted a véleményedet! :)
Ezen el lehet gondolkozni! Eddig én is magamnak korrigáltam, és kétszeri Inzulatardon voltam, (most este 1), és jobbak voltak százszor a cukraim! Igaz voltak hipók, de már azt is visszasírom,mert most 1 teljes hete nem megy 10 alá a cukrom!
Én is úgy érzem,hogy ilyen megkötésekkel nem fogok tudni létezni sem, és a betegségtudat már elhatalmasodott rajtam, ami eddig egyáltalán nem foglakoztatott.
Gady, és te melyik kórházba jársz, mert akkor lehet,hogy átmennék oda, ha tudsz valakit konkrétan ajánlani és elvállal.
Egyébként két napja elkezdtem a régi módszeremet, és magasról sz...ok az orvosra, újra korrigálok, és az kajadagomat is módosítottam. Most amiatt kell várni sajnos a projekt beindításával,hogy az elcseszett cukraim visszaálljanak a régi kerékvágásba.
 

tímeácska

Őstag
Igen hasznos lenne, ha egy kicsit bővebben is meg tudnánk ismerkedni az ételek G.I.-s értékeivel, ezen felül megismerni magát a Glikémiás Index fogalmát, jelentőségét!
Érdemes lenne saját tapasztalatokat itt is megosztani egymással, hiszen, sajnos, elég kevés az írásos anyag, ami rendelkezésünkre áll, nem is beszélve a szóbeli "oktatásokról", és ezért elég nagy hiányosságokat találhatunk tudásunkban. Biztos vagyok abban, hogy sokakban elég sok kérdés merült már fel ebben a témában... Hát, ki vele! ;)
 

dg

Őstag
Akkor elsőként itt egy kis általános info:

Glikémiás indexet befolyásoló tényezők:
1. Szénhidráttípus. Alapszabály, hogy a csonthéjas, bogyós és savanyú citrus gyümölcsöknek, a föld felett növő zöldségeknek (továbbá a reteknek és hagymának) és hüvelyeseknek kicsi a GI-értékük. A föld felszíne alatt növő zöldségeknek (gyökérnövényeknek, pl. burgonya, répa, cékla), a finomra őrölt gabonalisztből készült péktermékeknek, valamint a rizsnek nagy a GI-értékük. Az összetett szénhidrátot tartalmazó ételek GI-értéke a keményítőmolekulák fajtája és aránya szerint változik.
2. Rosttartalom. A rosttartalom is csökkenti a glikémiás indexet. A rost fizikai akadályként működik a gyomorban, így az enzimek lassan jutnak a lebontandó tápanyaghoz. A rostdús ételek telítettségérzetet váltanak ki, GI-értékük alacsony.
3. Az ételek fehérjetartalma csökkenti a szénhidrátok GI-értékét. A fehérjemolekulák nagyok, ezért a fehérjét tartalmazó szénhidráttartalmú étel lassan „csordogál” a belekbe. A fehérje egymagában vagy túlzott mennyiségben fogyasztva növeli a vér inzulinszintjét, s az éhes ember amúgy is alacsony vércukorszintjét még alacsonyabbra nyomja, márpedig ez hipoglikémiára vezethet.
4.Savanyú ételekszénhidráttal együtt fogyasztva csökkentik a GI-választ. Savas környezet kialakítása a gyomorban fehérjefogyasztás nélkül is lassítja az ételnek a gyomorból bélbe való ürülését. Például két evőkanál citromlé akár 30%-kal is csökkentheti a GI-értéket. A salátáknál alkalmazott vörös borecet ugyanilyen hatású.
5. Az ételben levő zsírok szintén csökkentik a GI-értéket. A zsírmolekulák lassan engedik a szénhidrátmolekulákat a vérbe jutni. De a zsír a nagy kalóriatartalma miatt nem túl kedvező a GI-érték csökkentésére. Mérsékelt mennyiségű növényi olaj beilleszthető az étrendbe.
6. A szénhidrátok formája, vagyis a részecskék, szemcsék mérete is meghatározza a GI-értéket. Minél kisebb a részecske mérete – minél finomabbra őrlik a gabonát, minél kisebbre aprítják a szénhidrátot (püré, turmixolás) –, annál nagyobb a GI értéke.
7. A keményítőtartalmú szénhidrátok főzési ideje szintén befolyásolja a GI-értéket. Minél hosszabb a főzési idő, annál több vizet vesznek fel, s kocsonyássá válnak. Minél kocsonyásabb a keményítő, a belőle származó szénhidrát annál gyorsabban szívódik fel a vérbe, s emeli a vércukorszintet. Minél hosszabban főzzük a burgonyát, tésztát és rizst, a szénhidrátjuk szintén annál gyorsabban szívódik fel a vérbe, s emeli a vércukorszintet. A szétfőtt keményítőknek nagy a GI-értékük. A félkeményre főzött tészta és rizs kevésbé kocsonyásodik, így a szénhidrátja lassabban szívódik fel, s kisebb lesz a GI értéke.
 

dg

Őstag
Az előzőhöz még annyit, hogy a szénsavas italok különösen gyorsítják a szénhidrát felszívódását (az egyéb italokhoz képest).
A kelt tészták (pizza, fánk) pedig elég hosszasan elidőznek bennünk, felszívódásuk akár 4 órán keresztül is tarthat, következésképp a vércukorra is hosszú hatást gyakorolnak.
 

dg

Őstag
Van valakinek tapasztalata a vadhús fogyásztásával? Az egyik ismerősöm mesélte, hogy egy vadvacsora után váratlanul hipózott, mert úgy tűnik, a vadhús nemigen engedte feszívódni a ch-ot.
Tapasztalt már valaki hasonlót? Vagy hallottatok ilyesmiről?
 

gabibaba

Aktív tag
Gábornál a marhahús (gulyás és pörkölt, ráadásul viszonylag kis mennyiség) csinált ilyet, 3 alkalomból háromszor. Evés után hipo, alig bírta felküzdeni 3 fölé, majd néhány óra múlva 20 fölött sikerült érkezni.
 

poe

Őstag
Van valakinek tapasztalata a vadhús fogyásztásával? Az egyik ismerősöm mesélte, hogy egy vadvacsora után váratlanul hipózott, mert úgy tűnik, a vadhús nemigen engedte feszívódni a ch-ot.
Tapasztalt már valaki hasonlót? Vagy hallottatok ilyesmiről?

Szia!
Én viszonylag sűrűn eszem vadhúst, de még sohasem tapasztaltam, hogy másképp reagálnék rá, mint az egyéb húsos kajákra. Szerintem inkább valami más lehetett a ludas...
 

dg

Őstag
Kösz poe!

Másik kérdés.

Mi a helyzet a tejjel?
Egyszerre mennyi fér bele?

A gyerekemnél 1,5 dl-nél nem több egyszerre, és az is inkább kakaó, ami zsírosít, tehát némileg mérsékli a GI-t.

Nos?
 

Zsu77

Új tag
Végre kaptam búzakorpát.Mit kerestem...Na.És a hátulján írja,hogy tejbe ázva is klassz.Kipróbáltam egy kiskanálnyit tettem bele,nekem kifejezetten ízlett.Elég széttűnt (ah,Kazintzy...) a deci tejemben.Talán beleszólhat a tej GI-jébe is esetleg...
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Van valakinek tapasztalata a vadhús fogyásztásával? Az egyik ismerősöm mesélte, hogy egy vadvacsora után váratlanul hipózott, mert úgy tűnik, a vadhús nemigen engedte feszívódni a ch-ot.
Tapasztalt már valaki hasonlót? Vagy hallottatok ilyesmiről?

Molli nagyon megszívta a vadhússal, hipot hipo hátára halmozott. Úgy tűnik ez is olyan, ami egyéni sajátságokat mutat, hiszen Poe jól tolerálja a vadhusit.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Bólus meghatározása:


  • étkezés előtti vc,
  • étel GI értéke,
  • CH terhelés: CH/g*GI,
  • CH/inzulin arány (10gCH/?E),
  • inzulin érzékenység: 1 E inzulin hány mmol/l vc-t csökkent?
Mint minden számolás, képlet, vagy táblázat, ez is csak irányadó lehet, figyelembe kell venni az egyéni érzékenységet, és tapasztalatot.
 

Zsu77

Új tag
Oszán mé' kerested? hát nem tudol engem megkérdezni?

De eszembe jutottál,de már nem akartam,hogy a szokásosnál is hülyébbnek láccódjak...:rolleyes:Mondtam magamnak:na,ezt most megkeresem.De sehol sem találtam.Ahol ma találtam,ott nem is szokott lenni,ráadásul elhoztam ezt az utolsót,bár lehet,hogy ez volt az egyetlen.Úgyhogy képzeld el,annak ellenére,hogy ma vettem,még mindig nem tudom,hol találok,úgyhogy kénytelen leszek megkérdezni téged:Hol lehet búzakorpát venni?:D
 
Oldal tetejére