gyógyszeráremelés.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Bocsi, hogy 2x ment el az előző, de az első után kiírt egy hibaüzenetet, hogy nem ment, sőt, az egész oldal elszállt, így visszamentem és megpróbáltam újra, de ezek szerint az első is ment, csak valami nem működött mégsem jól, ha hibát jelzett... na utánanézek ennek :)
 

bioszaky

Új tag
Legyen már szó a gyógyszeráremelésről is! :)
Ti mind egészségpénztár tagok vagytok, ugye?!!
Aki nem, és fizetett adót, az elvesztett némi pénzt, maximum 130 ezer forintot évente.
 

szolnok

Új tag
Spec nem vagyunk egészségpénztár tagok, csak a TB járuléot fizetjük a törv előírásoknak megfelelően, a bérünkből . Az egészségpénztári tagság azthiszem + kedvezményeket jelent , de ezzel nem igen vagyok tisztába. Nállunk a cég biztosít a dolgozóinak évi kb 400000 FT nyi öszeget amit felhasznélhatsz egészség pénztári tagságra lakás takarékra és még néhány dodlogra. Ezek közül van ami után kell adózni különböző összegben. Ha orvoshoz mész, / akikkel a cég szerződést kötött/ akkor nemneked kell ott perkálnod, hanem a kártyádról / mint a boltban a bank kártyádról/ lehúzza az összeget. Nem kötelező az egészségpénztári tagság.
A gyógyszer áremelés közvetlenül érint mindenkit. Ha bevezetik akkor pl az inzulin után is kell fizetni 300 Ft/dobozt minden alkalommal, + vizit dij+ ágydíj stb. Ja és persze a paraszolvencia marad.

Mi az a vesés marhaság??
 

szolnok

Új tag
Hát vissza térek a témához amit inditottam.
Beszéltem az orvossal nála épp olyan káosz van emiatt a szupi eü rendelkezés miatt, mint a mi / én / fejemben.

Szóval jogom van tiltakozni az adataim kiadatás ellen és meg is tilthatom, de neki kötelessége a receptre a betegség kódját felírni, mert ha nics rajta, akkor a gyógyszerész nem adhatja ki a gyógyszert. Kérdem én.
1/ Kinek kell a kód? Nekem nem, hisz tudom mi bajom, a gyógyszerésznek nem , mert nem érdekli, de ha érdekelné a gyógyszerből ugyis tudja mi a bajom. Akkor?
Hát jó lesz a majdani biztosítási alapú eü nek ahol a biztosító megnézi a nevem mellet szereplő kódokat és nem köt velem biztosítást mert lehet gyorsan elpatkolok.
Aztán kivédi meg pl a HIV pozítivokat? minek ezek után a titkos szűrés??stb stb. A betegség kódokat természetesen az OEP honlapjáról bárki leszedheti. Én is megtettem, bazi nagy adat bázis. Taj szám ellenörző is van a Neten tehát a beozonosítás a majd arra szakosodóknak nem lesz nehéz.
2/ az ingyenes gyógyszer megszűnik, fizetsz 300 Ft /doboz. Az inzulint ampullára írják pl 8 ampulla két hóra. Az egy egész és egy bontott doboz. Kifizeti a második 300 Ft-t én is és a másik beteg is?, vagy mint a doki mondta majd felírok 10 ampullát az 2 doboz és ez a takarékosság.
Eddig voltak bizonyos szakrendelések amiket beutaló nélkül igénybe lehetett venni. Pl szemészet, baleseti sebészet, urológia. Nos ez okt 1-től beutalóval lehet igénybe vanni .
Elvileg a baleseti sebészetet is mondta a doki- tehát ha levágja sz ujját elmegy a körzetbe beutaló kér a balesetire?? röhej az orvos szerint is.
Neki nem lesz több pénze, mert valszeg külön ezekben a cuccokban járatos személyt kell felvennie, aki adminisztrál számlát ad, stb. Számítógépes programot vesz ehhez az egészhez ha lesz. Nem tudja pl ő sem, a rendszeresen gyógyszert szedőknek a gyógyszer felírás vizitnek számít e, Hiszen logikusan igen mivel az ő idejét veszi el. Szóval káosz és káosz. Na és mi van a szabad orvos választással??????????. Ha pl nem tetszik az orvosom ezután csak akkor válthatok ha fizetek érte.
ÉS napi 300Ft a kórházi ellátás pótlása a TB felül, miközben kórházi tartózkosásra csak 60% táppénz jár?

Na és ami a legborzasztóbb ettől az egész katymatytól semmit nem fog az eü ellátás javulni, az tuti.
 

bioszaky

Új tag
Az alapvető problémát igyekeznek orvosolni, dehát ehhez jobb pr-es dumagép kellene. Az pedig az, hogy az egészség érték, amivel gazdálkodni kell. Az egészség üzlet!
Eddig sem volt ingyen semmi sem, csak nem (csak) az fizetett, aki igénybe vette az egészségügyi szolgáltatást.
Aki fiatal korában keveset fektet bele, az később fog sokat fizetni. Most ez úgy megy, hogy aki keveset fektet bele, annak helyette mások fizetik ki.
Nem szívesen fizetem azok egészségügyi ellátását, akik isznak, dohányoznak, elhíznak (nem is akármilyen vacak kajáktól), nem mozognak, nem tisztálkodnak és fogalmuk sincs, hogy működik a testük. Állítólag képzett emberek (diploma, nyelvvizsga) elképesztő ostobaságokat gondolnak, és még szinte kérkednek vele, hogy nem értenek a saját testükhöz. Bezzeg Bach cipőméretét nem ismerni, az szégyen.
Továbbá miért én fizessem azokat a többletköltségeket, amik abból adódnak, hogy a beteg késve fordul orvoshoz, mert eleinte kuruzslókkal próbálkozik, majd nem tartja be a kezelési utasítást?
Na, most ezt a sok tökfilkót az orvosok meg a gyógyszerészek felhasználják arra, hogy a saját privilégiumokaikat (pr: monopoliumukat) megvédjék.
Ezzel nem állítom, hogy remekül halad az egészségügyi reform, de vmi ilyesmi felé kell eljutni. Nem feneketlen a kassza (mi dobjuk össze), és egyre jobb, ezért drágább módszerek vannak.
Gazdálkodni kell. Ami nem romlott el, azt nem kell megjavítani.
 

bogácsa

Új tag
"Ezzel nem állítom, hogy remekül halad az egészségügyi reform, de vmi ilyesmi felé kell eljutni."--->de akkor minek a TB?miért vonják le a bérünk X %-át???
akkor ezt felejtsék el és mindenki csak annyit fizessen,amennyi szolgáltatást igénybe vesz!
már megint a sok bőr lehúzása és az összeg eltűnése eset....mert nehogy azt higgye valaki h meg fog látszani a eü-n h fizetünk.....remélem senki nem gondolja...
 

bioszaky

Új tag
Ez nem ilyen egyszerű. Alapvetően elég lenne, ha csak a TB-t vonnák. De ez csak akkor működik, ha mindenki vigyáz az egészségére ÉS hatékonyan veszi igénybe az egészségügyi ellátást. Ez a biztosítás szerű fizetés.
Azért kell a másik fajta befizetés is, hogy az emberek közvetlenül érezzék, hogy pénzbe kerül nekik a gyógyítás (mint egyfajta szolgáltatás közvetlen megvásárlása), annak költségeivel számolni kell. Aminek nincs költsége, azzal pazarlás folyik.
---------------
Nem mindenki pazarolja az egészségét, de a legtöbben, igen. Tulajdonképpen csak a mértéke kérdéses. :)
 

bogácsa

Új tag
bioszaky írta:
Ez nem ilyen egyszerű. Alapvetően elég lenne, ha csak a TB-t vonnák. De ez csak akkor működik, ha mindenki vigyáz az egészségére ÉS hatékonyan veszi igénybe az egészségügyi ellátást. Ez a biztosítás szerű fizetés.
Azért kell a másik fajta befizetés is, hogy az emberek közvetlenül érezzék, hogy pénzbe kerül nekik a gyógyítás (mint egyfajta szolgáltatás közvetlen megvásárlása), annak költségeivel számolni kell. Aminek nincs költsége, azzal pazarlás folyik.

csak nem mindenki azért beteg, mert "pazarolta"az egészségét...
 

szolnok

Új tag
Bizonyigaza van Bogácsának, nagyon sokan nem azért betegek, mert nem vigyáznak magukra /pl bagó , mértéktelen pia stb / Hanem mert genetikailag igy vannak kódolva, vagy mert a mások /ipar, élemezésügy stb / által alkalmazott szerektől de önhibájukon kívűl betegednek meg. pl diab..rák stb.. Egyébként az emberel jó része, pl nállunk is előfordúl azért nem megy időben orvoshoz, vagy nem megy elégszer orvoshoz mert félti a munkahelyét aholis nem nézik jónévvel, hogy kontrollra jár, hogy elmegy pl a vérnyomását beállítatni és azzal ezzel kapcsolatos dolgokat elintézni kivárni a sorát, / és persze nem mer ottmaradni,a rendelésen 2*3*4 szer, mert bár 11 kot kezdődik a rendelés, de orvos még félegykor sincs sehol./ Na ez az én a te befizetett 300 Ft jától nem fog megváltozni. Eleddig aztmondták a magyar nagyon egészségtelenül élő nép aki nem megy el inkább orvoshoz, csak maradjon meg a munka helye! Na miaz most meg sokat járunk orvoshoz és q...va egészségesek vagyunk???????. Bizonyára vannak szép számmal olyanok is akik nem fizetnek rendesen TB-t, de azthiszem azok ezekután is megtalálják a kis kapukat a kibúvóra. A fix bérből élőknek ez nem megy hisz nálunk vonják a TB-t .
SZóval ez az eü hozzájárulás az égvilágon semmit nem old meg, de rossz hangulatot csinál.
Alá kell írnod a kezelésdről készült papírokat,a kódokkal és az árukkal együtt. Eddig is felirták a záróra, hogy milyen kezeléseket kaptál, /innen jöttem rá, hogy olyat is irtak ami nemvolt, azért, hogy a kórház több pénzt kapjon. / ez 4 éve történt/ Tehát ezt ellenőrizni tudom pl én, valószinűleg még néhény száz ember a többi meg nem tudja, mert nem érti, nem érdekli stb. Az ára a gyógykezelésnek már pl engem sem érdekel, és nem is fog meghatni mert csak az érdekel, hogy gyógyúljak, vagy szinten tartsam magam. Vagy nem?.
 

szolnok

Új tag
eü reform??

:evil: Képzeljétek hogyan jártunk. Most kellet a szokásos kontrollra menni, a mult héten levették a vért, de a kiírt vizsgálatokat jó részét nem végezte el a labor, pl fruktózamin és HbA1c, (OGYIK) mert minden tevékenységük le van állítva , fogalmuk sincs mi lesz velük, ők nem kiemelt kórház, hanem összevonandó a Mh, KHK_BM, stb vel. A beteg meg le van s..va. Ettől féltem az orvosok idegesek, a betegek nem tudják mi lesz , legalábbis ebben a nem súlypontinak titulált kórházban. Majd telefonáljunk március körül hátha tudnak konkrétumot mondani addig eltelik az idő összevonásokkal ideoda költözködéssel, szóval kész káosz! Minden esetre nagyon pipa lettem és felvagyok háborodva.!
Tegnap azt magyarázták a tv-ben, hogy egyes gyógyszerekből, pl :inzulin nagyon pazarlóan írnak fel az orvosok talán üzeletelnek vele. Na most az jön, hogy nem lesz inzulin ?? ugy mint a haemofiliásoknak a gyógyszere? :evil:
Tapasztaltatok ti ilyet? persze csak ha nem kiemelt kórház páciensei vagytok!
 

bioszaky

Új tag
Péterffyben voltam decemberben. Minden ment normálisan, de nem tudják, jövőre mi lesz. Kaptam időpontot, dehogy mi lesz, nemtom, mert nem az én körzetem. 600 Ft-ot nekem megér, hogy ne én oktassam az orvost. :)
Körbenéztem, elképesztően le van robbanva az épület: a wc-ben nincsen kézmosó!!! és ez egy kórház...
Nemrég jártam a Béke téri rendelőintézetben, amit nemrég újítottak fel, na az már elfogadhatóan néz ki. Sajnos, az orvosok javuálásra várni kell, főleg, ha mindenféle agyarokkant felvételt nyer az orvosira, és el is végzi.
 

mamago

Új tag
Szolnok:
kiemelt kórházé vagyunk - ahol ugyan megszűnhet az ilyen "nem súlyos" betegek ellátása - HbA1c-t fél éve csináltak, most csak a rossz értékek mellé jár.
Más. A gyerekorvos nélkülem írta fel az inzulint és keveset számított légtelenítésre. 1 ampulla járt eddig, most épp elég lett vona, ha nem légtelenítek...jeleztem rögtön, megígérte, h. természetesen felírja egy hónapon belül is, ha elfogy. Láttam, hogy a 29. napon elfogy majd, így akartam íratni. Saját orvos szabadságra ment, a helyettesítő gyerekorvos nem írta fel, mert nem teheti. Menjek el a diabetológushoz. A sajátom 50km-re van, nem érek oda, de papírforma szerint ő sem írhatja fel, mivel ezt a jogot a gyerekorvosra ruházta. A közeli kórházban - épp itt tartózkodtam, innen intézkedtem telefonon - diabetológus egyszer egy héten van, szerdai napon, a gyerekosztály nélküle nem adhat ki inzulint. Keressek egy olyan kórházat, ahol éppen diabetológus ügyel.
Péntek dél körül történt az eset...
Ha hétvégén ellopják a táskámat, stb. nincs sok esélye, hogy hozzájutok.
Végül egy ismerős gyógyszerésztől (mert szerencsémre van ilyen) kaptam kölcsönbe egy ampullát. Happy End.
 

szolnok

Új tag
Mammago!

mi az, hogy nem írhatja fel a diabos orvos mert átruházta a gyerekorvosra. Ilyen rendelet NINCS!!!!!!!!!!!!!!

Nállunk is a diabos írja rendszeresen az inzulint, / egyhónapra / de írhatja a körzeti orvos is, mintahogy szokta is írni igaz ritkán kérjük , csak akkor ha ugyjárunk, hogy valami miatt kifogytunk és nem tudunk a diaboshoz menni. Fel is irja szó nélkül mindig. Persze csak az Ahtrapidot, mert pl a Lantust nincs joga felírni. Ki érti ezt? Nekem is a rém álmom, hogy elfogy az inzulin és nincs pótlás nagyon megértelek.
 

mamago

Új tag
Szolnok:

nem a szó hivatalos értelmében értettem az átruházást, de volt rá példa, hogy a diabos orvosnál próbáltam íratni nyaralás előtt egy pótpatront, mert nekünk a kis inz.igény okán mindig csak az van, ami épp a penben tartózkodik. Ott azt a választ kaptam, h. mindig azonos orvos írhatja fel, ez rendben is van, visszaélésre adhatna okot.
(Kaptunk olyan inz.t is, amit csak a diabos írhat fel.)
Itt olvastam valakitől, hogy külföldön ellopták a táskáját és a magával vitt igazolásra szó nélkül kapott inzulint egy kórházban.
Lehetőséget kellene adni a ho. számára arra, hogy indokolt esetben és igazolás birtokában ne csak saját páciensnek írhassanak fel életmentő készítményeket.
 

szolnok

Új tag
Kedves Mamago!


A körzeti orvosnál ott van a diabetológiai zárójelentés és az, hogy mennyi napi E-ség re van beállitva a gyermek.Tehát ha megszorulsz valami miatt, pl leejtetted a patront és eltörik avagy eleve hibás, stb.. neki kötelessége kiírni ha te kéred. Azt gondolom ez orvosi hozzáállás kérdése mert nem valószinű, hogy azzal az egy vagy két patronnal akarod átvágni őt és az Oepet. Csak tudod sok a beszari orvos aki nem mer semmit csinálni, ki nem állhatom az ilyet. Pl . az anyuék körzeti orvosa/?/
csak egy hónapra írt fel mindig gyógyszert két mozgásképtelen 84 éves embernek, akik helyett én jártam mindig hozzá stb. Hiába kértem, nem írt két havit mondván nem szabad. Nekem könnyített volna a helyzetemen, nem kellett volna mindig figyelnem, hogy 5-dike jaj rohanás gyógysz. iratni. Arra sem volt hajlandó hogy ha minden hó 5én irattam és valami miatt hamarabb mentem pl 30-án, már nem irt fel mert nem telt le az egy hónap. Na begurultam és orvost váltottam az öregeknek. Az én körzeti orvosom aki tök normális és rendes ugyan is mindig két hónapra ír fel gyógyszert és ő mondta ehhez csak annyi kell, hogy a recepten legyen rajta az orvosi napló száma, és az hogy kéthavi adag. Hát ennyi.
Egyébként az én lányomnak is ellopták a retiküljét Prágában minden cuccával együtt, benne a nappali pennel és az inzulinnal . A rendőrségen ahol bejelentést tette, el mondták, hogy mi a legfőbb probléma. /inzulin és toll/a rendőr bevitte a kórházba ahol kapott egy Pent és inzulint, mindenféle igazolás és papír nélkül. Ilyennel ugyanis ne viccel az emeber nem talál ki magának bajt.
Kivánok nektek nyugodt boldog karácsonyt!
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Muszáj leírnom az én esetemet is, idetartozik... Júliusban történt, már a 8. hónapomban voltam, hatalmas hassal, borzalmas hőségben. Egy egész doboz inzulinom volt minden valószínűséggel romlott, mivel semmi sem hatott azokból az ampullákból, amit ebből (az utolsó) dobozból adtam be (16-ra ment fel a cukrom, terhesen!!). Kezelődokim szabadságon, körzeti szabadságon, de a helyettesítője is csak délután rendelt (délelőtt volt) és messze is van nekem mind a kettő. Elmentünk a gyógyszertárba, ahol mondtam, hogy kifizetem az inzulin teljes árát letétbe és pár nap múlva hozom a receptet. Mit is mondhatott volna a gyógyszertáros főnök (!), hogy ő nem tudhatja, hogy tényleg romlott-e az inzulin és nem érti ezt az egészet, meg egyébként is, ő ilyet nem tehet. Elmentünk a legközelebbi háziorvosi rendelőbe, ahol elmondtuk a problémát, kértünk receptet. Sajnos ők nem adhattak, mivel nem jogosultak rá (számítottam erre...). De mivel a Péterfyben aznap nem volt senki diabos, felhívták a legközelebbi diab rendelőt a Szent Imrében. Éppen terhes-diab rendelés volt! Telefonon beszélt ez a háziorvos egy ottani diabdokival, aki terhesekkel foglalkozott. Ez a diabdoki (sajnos nem tudom, ki volt) közölte, hogy neki ez gyanús, mi az, hogy romlott az inzulin, honnan tudom ÉN megállapítani, hogy miért nem hat, ez az orvos dolga eldönteni, de ő akkor sem fogad, mert nem ő kezelt eddig!!!! Szóval se recept, se kölcsön-inzulin a gyógyszertárból! Mindenki tojt a fejünkre, pedig a vak is láthatta, hogy terhes voltam és ez nem poén, hogy nincs inzulinom terhesen. Végülis egy barátnőm adott kölcsön, hála ennek a fórumnak és a diabklubnak, hogy ismerek más cukrosokat is!!!!! Szívem szerint feljelentettem volna mind a diabdokit, mind a gyógyszertárost, de én ehhez kicsi vagyok, úgysem lenne nekem igazam az állam és törvény előtt. Természetesen az új, barátnőmtől kapott inzulin hatott és minden rendben volt onnantól.
Ezek után már nem lep meg, ha hasonló történeteket olvasok itt... Bioszakinak igaza van, mi lesz itt (mi van itt?), ha minden félnótás elvégzi az orvosit? Én személyesen is ismerek ilyen félnótás(okat), aki(k) gyógyít(anak) is!!
 

szolnok

Új tag

A most életbe lépett rendelet szerint a körzet csak akkor írhat fel inzulint, bármilyet ha a diabetológustól viszel igazolást, hogy diabos vagy és milyen és napi hány egység inzulint kell adnod magadnak, és ezt fél évente igazolni kell!!!!!!!!!!!!!!!


Nagyon értelmes rendelet ami állítólag azért van, hogy a körzet tudja jársz kontrollra a diabon!??????????[[/b]
 
Oldal tetejére