Ha megtiltanák a dohányzást...

poe

Őstag
Persze, hogy vannak, és igyekszem is megváltozni! Nem baj, sőt kifejezetten előnyös, ha az embert mások is formálják, mert előbb utóbb kialakul. A kirohanások egyáltalán nem érdekelnek, az legyen a pszihológusok dolga. Nem arra irányult a lényegi mondanivalóm. Téged nem is a fórumtéma érdekel, hanem hogy milyen ember vagyok? Szerintem ezen kár filozolfálni.....
Nem, engem a fórumtéma érdekel. Rólad majd kialakul egy kép úgyis...
Értelmetlennek tartanám, ha betiltanák a dohányzást, így is túl van szabályozva, szerintem. Úgy gondolom, hogy ezt simán a kulturált viselkedés keretein belül meg lehetne oldani.
A fenti hozzászólással pedig arra igyekeztem rávilágítani, hogy ha téged nem érdekelnek mások kirohanásai, akkor miért gondolod, hogy célt érsz a tieiddel? ;)
 

dg

Őstag
Persze, hogy vannak, és igyekszem is megváltozni! Nem baj, sőt kifejezetten előnyös, ha az embert mások is formálják, mert előbb utóbb kialakul. A kirohanások egyáltalán nem érdekelnek, az legyen a pszihológusok dolga. Nem arra irányult a lényegi mondanivalóm. Téged nem is a fórumtéma érdekel, hanem hogy milyen ember vagyok? Szerintem ezen kár filozolfálni.....


Önellentmondás.
Te a dohányosok gondolkodásmódját, s ezzel jellemét írtad körül, a végtelenségig leegyszerűsítve, s ezzel párhuzamosan elvetve a megoldás lehetőségét. (Mert, ugye, azzal az eszmefuttatással, hogy "dohányos, te makacs vagy", s erre az a gyógyír, hogy "ne légy makacs!" nem jutunk egyről a kettőre.) Ugyanakkor írod, hogy kár filozofálni azon, Te milyen ember vagy. Hogy is van ez?
Egyébként, a magam részéről azt tartom illőnek, hogy az, aki aktív tagja a fórumnak, mutatkozzon be! Természetes ugyanis, hogy érdeklődünk egymás iránt, akarva-akaratlanul. Így sokkal személyesebb az üzenetváltás, s ez esetben a kíváncsiság tisztán ártatlan, emberi tulajdonság.
 

dg

Őstag
A lányom most 16. Tavaly óta az osztálykiránduláson az osztályfőnök - szülői engedély birtokában - engedi a dohányzást. Távol a többiektől, nem mehet nem dohányos a dohányossal, a szülői engedélyek valódiságát szúrópróbaszerűen ellenőrzi. Mindezt azért, mert amíg ezt nem vezette be, a bagós gyerekek a paplan alatt intézték stikában, meg kilógva a házakból, és egyszer majdnem sikerült egy faházat felgyújtani. Az ofő egyébként gyűlöli a cigarettát.


Én is így tennék, ahogy az osztályfőnökötök. Még egy példa a tiltás eredménytelenségére.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Éppen ezért is csodálkozom, hogy ha már senkire (orvosokra, médiára, kampányokra) nem hallgatnak az emberek, akkor kire? Vagy ne is tekintsem gondolkodni képes élőlénynek azokat, akik csak a magukét fújják? Nem hiszem, így kellene szemlélni a világot.

Nem gondolod, hogy ez egy kicsit durvára sikeredett?

Gondolkodni képes élőlények kategóriájába sorolod az embertársaidat? Tálán rosszul szemléled a világot. Vagy lehet, hogy rosszul játszod Jézust.
 

pumpás

Őstag
Én még nem szóltam ehez a topik hoz de mindig tiszteletben tartom a nemdohányzók táborát.Nagyonn nagy dologna kell ahoz történni ahoz hogy letegyem a bagót.Volt több próbálkozásom de sosem sikerült.Volt hogy 3 hónapig nem gyulytottam rá de a feleségem azt mondta hogy inkább cigizz.Az alvásba menekültem a cigi elől!
 

Zsu77

Új tag
Nem gondolod, hogy ez egy kicsit durvára sikeredett?

Gondolkodni képes élőlények kategóriájába sorolod az embertársaidat? Tálán rosszul szemléled a világot. Vagy lehet, hogy rosszul játszod Jézust.


Elég kevés az időm mostanában és még kevesebb is lesz a későbbiekben.
Ui: Bocsi az Off-ért.Ja és nem követem a témát...

NOFRE off: Törlés oka
Az üzenet nem a témába vág és nyílt, egyértelmű, személyes sértegetéseket tartalmaz, ami a fórum hangulatára rossz fényt vet. Megkérlek, ne írj be hasonlót a jövőben.
Üdv. Nofre
 

Annabella

Új tag
Napról-napra új hírek jelennek meg a témánkkal kapcsolatban, ezért most olyan fórumozót is várok a témához hozzászólók közé, akik még nem mondták el véleményüket a dohányzásról.
 

dokika

Új tag
Kedves Annabella!
Ha betiltanák a dohányzást, szerintem kb. az lenne belőle mint Amerikában, amikor is 1919. január 16-n életbe lépett a 18. alkotmánymódosítás, amely az egész államszövetség területén megtiltotta az alkohol előállítását, forgalmazását és behozatalát.
A fogyasztás ettől nem szűnt meg, sőt a feketekereskedelem, csempészet virágzását indította el országszerte… Ez legfeljebb Al Capone mai követőinek lenne érdeke, biztos jól profitálnának belőle!

BLaci igaza szólt!

Ez kb. olyan mint a kender fogyasztás kérdése. A helyszín ismét az USA. Ott betiltották, mára már eljutottak oda, hogy inkább legalizálnák, hogy ne a fekete gazdaságba áramoljon a pénz.
Nem vagyok dohányzás párti (bár maga is füstölgök, de már nagyon sajnálom, hogy olyan fiatalon a kezembe kerülhettek ezek a koporsószögek), de abban biztos vagyok, hogy ha betiltanák itthon, akkor hoznának máshonnan - mondjuk Ukrajnából, ahogy ma is teszik. Hacsak nem tiltanák be világ szinten, ami meg teljesen irreális, lévén egy több száz (vagy ezer?) éves múlttal rendelkező fogyasztási cikkről beszélgetünk.
...szóval ettől jobb lenne a helyzet? Szerintem nem. Nem tiltani kellene, hanem segíteni a leszokást elsősorban prevencióval (mert nonszensz, hogy 14 éves koromban már nevetve vásároltam cigarettát), célzott programokkal, vényre kapható, államilag támogatott gyógyhatású készítményekkel, stb.
Megjegyezném, amikor autóba ültök, szerintem sokkal több káros anyagot juttatok a levegőbe, mint egy bagós a napi egy doboz cigarettájával. Ezen is érdemes lenne elgondolkozni, és mondom mindezt úgy, hogy én is nagyon szeretek vezetni.
A tiltás nem vezet sehova, a megfelelő kontrollálásban van a titok nyitja.

Üdv! :cool:
 

morsemarci

Új tag
szerintem a teljes tiltás egy kicsit drasztikus... megfelelő szabályozás kellene, iskolákban, oviban stb. természetesen ne lehessen, stb... ha úgy vesszük, a tejcsoki sem egészséges hosszú távon, kíváncsi vagyok mi lenne, ha azt akarnák betiltani...
 

szolnok

Új tag
Óh ez egy bonyolult kérdés. Előre bocsájtom nem olvastam végig a hozzászólásokat, csak leírom a tapasztalataimat. Én nem dohányzom. Nem mondom előfordult sok sok éve fiatal koromban időnként rágyújtottam mert menő volt, de hála istennek rosszul voltam tőle igy aztán abba maradt. A férjem 14 éves kora óta szívta és ugy 30 éves kora körül egyik napról a másikra letette, minden segédesz köznélkül. Vasakarat. A családunkban seki se közel se távol nem bagózik. De a munkahelyemen reggelente mindenki kötelességének érezte, hogy a titkárságon kávézzon és bagózzon, a főnökkel együtt , ahol is a szegény hasnyálmirigy gyulladásos titkárnő hiába könyörgött , hogy ne tegyék ezért ő rendszeresen volt rosszul és beteg. A bagózók köre csupa többnyelven beszélő mérnök, /milyen igaz, hogy a diploma nem inteligencia bizonyítvány/ . Aztán hoztak egy rendeletet bagózni csak a folyosó végén kialakitott üvegajtóval a közös helyiségektől elzárt területen lehetett. Ez olyan 80 % -s megoldás volt mert természetesen volt aki ezután a saját szobályában szívta ahol is egyedül ült / ov. vezetőmérnök / kivéve mikor megbeszélés volt az ő büdös bagószagú szobályában szívta másik 3-4 nem dohányzó is a füstöt. Aztán ezt is büntették és mikor kijártak a folyosóvégi dohányzóba helyre állt a béke. Ez volt a megoldás. Ha szívod tedd ugy, hogy másokat ne kényszerits rá, hogy veled együtt szívja, ha amugy ő nem dohányos. Szolnokon a fedett piac területén tilos rágyujtani, már vagy 2 éve. Ez is remek megoldás és nem dőlt össze a világ. Szóval aki dohányzik tehesse kulturált körülmények között, ésszerű tiltásokkal igy jó mindenkinek.
 

Annabella

Új tag
Hát nem tudom mi lenne a jó megoldás. Azt mondjátok a tiltás nem, mert azt úgysem tartja be senki. Vagy ha igen, arra másképp néznek. Végül is a leszokást segítő kampány mellett elég érv szól, de vajon foglalkoznak ezzel eleget a háziorvosok, esetleg tüdőgyógyászok? Szerintem nem nagyon érdekelheti főleg a háziorvosokat. Ha emlékeztek még arra, anno volt egy kampány, hogy ha le akar szokni, de nem tud saját magától, akkor forduljon orvosához.
A mostani médiakampány tetszik, látok benne fantáziát. De ráerőszakolni az emberekre nem lehet a dolgot. Szerintem az a kampány elgondolkodtató.
 
Oldal tetejére