Hallásvédelem

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Ha nem ismerjük a halláscsökkenés kiváltó okát, nehéz megtalálni a megfelelő módszert annak kezelésére. Viszont fontos keresni megoldást a problémára, és helyreállítani a normál hallást. Azonban tudni kell, nem minden esetben korrigálható a halláskárosodás, de hogy biztosan tudjuk, visszafordítható e, látogassunk el egy szakemberhez.
 

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
10 tipp az egészséges alváshoz

Gondolhatnánk a cím alapján, hogy mit keres itt ez a cikk, de igazából a hallás és az alvás nagyon szoros kapcsolatban állnak egymással, hiszen nagyon gyakran előfordul, hogy a zajoktól nem tudunk aludni, de a nem megfelelő alvás is ugyanúgy rányomhatja a bélyegét a hallásunkra és a koncentrációkészségünkre.

Az alábbi 10 tipp segít abban, hogy kiélvezhessük az alvás minden előnyét. Ezek a tanácsok elsősorban felnőtteknek szólnak, de ugyanúgy megfogadhatják őket gyermekek és egészségügyi problémáktól szenvedő személyek is.

Végül, ha nem sikerül elaludni, nem alszunk elég mélyen, korábban ébredünk, mint szeretnénk, nem érezzük magunkat frissnek alvás után, illetve túlzott aluszékonyságtól szenvedünk egész nap vagy csak óvatosak vagyunk, konzultáljunk orvosunkkal. A biztonság kedvéért mondjuk el neki is, hogy követtük ezeket a tippeket bizonyos ideig.

1. Fenntartani egy rendszeres fekvési és ébredési ütemtervet.
Az alvás-ébrenlét szakaszait a cirkadián óra szabályozza az agyunkban. A testnek meg kell találnia az egyensúlyt a lefekvés és az ébredés idejét tekintve. A reggeli ébredés ideje segít erősíteni a cirkadián funkciót és segít az esti elalvásban. Ezért is fontos, hogy rendszert alakítsunk ki az ébredés és a lefekvés időpontjában, illetve ezt betartsuk hétvégén is, amikor ott a kísértés, hogy tovább aludjunk.

2. Kialakítani egy rendszeres, pihentető lefekvési rutint.
A lefekvés előtti, pihentető rutintevékenység élénk fényektől távol végezve segíthet elkülöníteni az alvás idejét a nap aktív részeitől, mely izgalmat, stresszt, szorongást okozhat, ezzel megnehezítve az elalvást. Ne gondoljunk lefekvés előtt olyan dolgokra, mint a munka, a kifizetendő számlák, a családi problémák stb. Egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy egy forró vizes fürdő lefekvés előtt megkönnyíti a mélyebb alvás megvalósulását. Ha nem tudjuk elkerülni a feszültséget és a stresszt, hasznos lehet valamilyen relaxációs terápiát tanulni. Végül kerüljük az erős fényt lefekvés előtt, mert ez jelzi az idegsejteknek, hogy ideje felébredni.

3. Hozzunk létre egy alvásbarát környezetet.
Tervezzünk egy olyan alvó környezetet, melyben megteremtünk minden, alváshoz szükséges feltételt: hűvös, csendes, sötét, kényelmes. A hálószoba legyen egy olyan helyiség, amely alvásra való. Lehetőség szerint zárjunk ki minden zavaró tényezőt, mint a partner horkolása, a fény, ne legyen se túl száraz, se túl meleg. Szerezzünk be sötétítőfüggönyt, alvómaszkot, füldugót, párásítót, ventilátort, és amire csak szükségünk lehet.

4. Aludjunk kényelmes matracon és párnán.
Győződjünk meg róla, hogy a matrac kényelmes és megfelelő. Az éppen használt matracunk talán túllépte a várható élettartamát, mely körülbelül 9-10 évet jelent a jó minőségű matracok esetében. A párnák legyenek kényelmesek, olyanok, melyek vonzóvá teszik az ágyat és a szobát, csábítanak az alvásra, nem tartalmaznak allergiás reakciót kiváltó anyagokat, ne csúszkáljanak, mivel emiatt előfordulhat, hogy fel kellene kelni az éjszaka közepén.

5. A hálószobát csak alvásra használjunk.
A legjobb, ha a munkával kapcsolatos dolgokat (mint a számítógépek, televíziók), száműzzük az alvó környezetből. Használjuk csak alvásra az ágyat, erősítve ezzel a kapcsolatot az alvás és az ágy között. Ha társítunk valamilyen tevékenységet még hozzá, aggodalmaskodva fogunk aludni, ezért a lefekvési rutinból maradjanak ki az ilyen dolgok. Például, ha folyton nézzük a hálószobai órán az időt, amiatt fogunk aggódni, hogy mikor kell felkelnünk, ezért inkább tegyük el szem elől. Ne végezzünk olyan tevékenységet, mely szorongást okozhat vagy akadályozhatja az elalvást.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/10-tipp-az-egeszseges-alvashoz
 
Az idegi halláskárosodás gyakori okai

A halláscsökkenés három típusa közül az idegi halláskárosodás a leggyakoribb, a hallószervi problémák 90%-át teszi ki. Bár az öregedés okozta hallásvesztés is ide tartozik, más tényezők is okozhatják.

Az idegi hallásromlás esetén az ember fülében található csiga vagy a hallóideg szenvedhet károkat. Ezek a struktúrák a belső fülben találhatóak. A csiga alakú szervben három, folyadékkal teli kamra helyezkedik el, melyek a hanghullámokat elektromos információvá alakítják, majd továbbítják a hallóideg felé. A hallóideget egy köteg idegrostként kell elképzelni a csiga és az agy között, mely az elektromos jellé alakított információt küldi az agyba feldolgozásra.

Az idegi halláscsökkenést gyakran nevezik idegkárosodásnak, mert kapcsolatban áll a hallóideggel. Valójában az ilyen típusú hallásvesztést leggyakrabban a fülben lévő szőrsejteken esett kár okozza. Két típusát különböztethetjük meg az idegi halláskárosodásnak: szerzett és veleszületett. Előbbi a születés után következik be, utóbbi a terhesség alatt. A súlyossági fog mindkét típusnál az enyhétől a közepesen át a súlyosig terjedhet, beleértve a süketséget is.

Mi okozza a szerzett idegi halláscsökkenést?
Az öregedés folyamata. A fülész szakemberek erre a presbycusis kifejezést használják, mely a halláscsökkenésnek az öregedés folyamata által okozott fajtája. Ez a halláskárosodások közül a leggyakoribb, fokozatosan alakul ki, és hatással van a fül egészére, rontja a magas frekvenciájú hangok hallásának képességét.

Zaj. Azok, akik zajos környezetben élnek és dolgoznak, ahol a hangerősség meghaladja a 85 decibelt, szintén veszélynek vannak kitéve. A hangos zajok károsíthatják a hallóideg szőrsejtjeit a belső fülben. Ha kiabálni kell ahhoz, hogy halljuk egymást vagy a hangerőtől már fáj a fülünk, fokozott zajterhelésnek vagyunk kitéve.

Betegségek és fertőzések. Vírusos fertőzések, mint például a kanyaró, agyhártyagyulladás, mumpsz is kárt okozhat a belső fülben. Egyéb betegségek, mint a Meniere-kör és a cukorbetegség is kiváltói lehetnek a hallásvesztésnek.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Az-idegi-hallaskarosodas-gyakori-okai
 
Nagyon sok dolog van hatással a hallásra, szinte minden. A dohányzás és az alkohol is ártalmas a hallószervekre, akárcsak a fülhallgató. A testmozgás viszont jótékonyan hat rá úgy, mint a szervezet egészére.
 
Hogyan védhetjük ki zenével az öregedés okozta halláskárosodást?

Az idős emberek gyakran nem értik tömegben a beszélgetést. Idővel minden mással így van ez, ahogy öregszünk. A hallás elvesztésének jelenségét fiziológiai okok eredményezik. Elveszítjük a fülekben található apró szőrsejtek épségét, melyek megfelelően előkészítik a hangokat az agyunk számára. Elveszítjük a fontos idegsejteket, pedig ezek képezik a belső fülben a hallás folyamatának részét, így csökken a hallás kapacitása.

Na de hogy is háríthatjuk az életkorral járó halláscsökkenés kialakulását? A kutatások szerinte a zenei életünkre kell elsősorban koncentrálni.

Ha sok időt töltünk hangokkal aktív kölcsönhatásban, akkor az idegrendszernek rengeteg hangot kell jelentéssé alakítania. Ez erősíti a hallórendszert Nina Kraus, a Northwestern University idegi hallással foglalkozó laboratóriumának igazgatója.

A figyelem középpontjába a zenészek kerültek a magas hangokkal kapcsolatos vizsgálati eredmények megfejtéséhez, mely során feltárják a különböző tulajdonságokat. Kraus fiatal zenészekkel dolgozott, megállapították, hogy a hallásuk minősége messze meghaladja a nem zenész társaikét.

Szóval Kraus kíváncsi lett, lehetséges e, hogy a zenetanulás segít kivédeni a korral járó hallásvesztést? A vizsgálatokhoz kis csoportokat állított össze középkorú, 45 és 65 év közötti zenészekből és nem zenészekből. Mindkét csoportban tesztsorozatot végzett, hogy mérhesse hallási képességüket. A teszt során egy zajos környezetben hallott mondatot kellett megismételniük az alanyoknak.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktua...enevel-az-oregedes-okozta-hallaskarosodastGBP
 
Hogyan kerüljük el a halláskárosodást?

Sokan megtapasztalhattuk már, ha nem mindenki, hogy milyen az, amikor egy hangosabb koncert után zúg a fülünk. Bár ez nem is a mi hibánk igazából. A mai világban az emberek a fél életüket fülhallgatóval a fülükben töltik, hallgatják a sztereó hangszórókat, bömböltetik a tévét. A ma felcseperedő generációk számára látható a horizonton a halláskárosodás, sokakat fog közülük érinteni, ezért kezdjünk el minél előbb figyelmet fordítani erre.

A halláskárosodással úgymond elveszti az ember az intimitást, mert csökken a hallás élessége, és az arra irányuló képesség, hogy halljuk a háttérzajokat. A hallássérültek gyakran csak ülnek és bólogatnak udvariasan, hogy hatékony beszélgetőpartnerek tudjanak maradni. A betegség kezdetén ugyanis túl sokszor kénytelenek feltenni a kérdést: „Mi van?!”. Egy másik szerencsétlen aspektusa a hallásvesztésnek, hogy azokat érinti, akiknek a zene és a hang többet jelent, mint bárki másnak. Ami még rosszabb, hogy leggyakrabban az üzletekben kapható fülhallgatók kényszerítik arra a használóikat, hogy növeljék a hangerőt a zene tisztább hallásáért.

Félő, hogy ezek tudatában mire számíthatnak a ma felnövekvő korosztályok. Először elveszítik képességüket, hogy hallják a magas frekvenciájú hangokat. A különböző fajtájú hangok a különböző frekvenciájú hangok felfogásában szerepet játszó szervekben okoznak károkat. Ez egy kicsit ijesztő lehet zenei élmény szempontjából, mivel jelentős torzítást eredményez. Még akkor is, ha az ember a kedvenc zenéjét hallgatja, nem hangzik ugyanolyan jónak, mint korábban.

Szóval, mit is tehetünk a füleinkért, melyek évmilliók alatt fejlődtek, hogy segítsék a kommunikációt és a veszélyre utaló hangok észlelését? Itt az ideje, hogy a kezünkbe vegyük az irányítást. Minden meghallgatott, hangosabb zene vagy bármilyen hangos hang elvesz valamennyit a hallásunkból, kevés zajexpozíció is nagy változást okozhat.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Hogyan-keruljuk-el-a-hallaskarosodastGBP
 
Zaj okozta halláskárosodás

A zaj okozta halláskárosodást egy nagyon hangos zaj egyszeri expozíciója, vagy gyakran ismétlődő, huzamosabb ideig tartó hanghatások okozzák. A zene eredményezte halláskárosodás oka általában az, hogy az ember évekig mérsékelten magas zajszintnek van kitéve, mely gyakran magában foglal nagyobb, hangosabb csúcsokat is, mint például zenénél a cintányérok.

Élettani hatás
A fül három részből áll: külső, közép és belső fülből. A zaj okozta halláskárosodás szinte mindig hatással van a belső fülre, ahol a hallás egyik központi szerve, a csiga található. Ez egy hihetetlenül bonyolult, folyadékkal teli mechanizmusként működik, melyben több ezer beágyazott szőrszál szerű sejtet találunk. Előre hátra mozogva reagálnak a középfülbe érkező hanghullámokra. A hang elektromos jellé alakul a folyamat során, melyet a hallóidegek továbbítanak az agynak.

Sajnos ezek a szőrsejtek hiába masszívak, nem bírják az állandó, éveken át tartó magas szintű terhelést, ennek eredményeként hajlamosak megtörni, így az elektromos jeleket nem tudják megfelelően közvetíteni. Sajnos nincs ismert gyógymód a szőrsejtek károsodására, ha egyszer megsérülnek, nem lehet visszafordítani a folyamatot, mivel a sejtek mechanikája egyszerűen elhasználódik az idő során. Ahogy öregszünk, egyre kopottabbá válnak, ha pedig folyamatosan közepes és magas szintű hangoknak tesszük ki őket, sokkal gyorsabban történik meg.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Zaj-okozta-hallaskarosodas
 
A gyerekek védelme a halláskárosodástól

Mindannyian tudjuk, hogy a hosszan tartó hangos zajok ártalmasak a hallásunkra. Rengeteg tanulmány jutott erre a következtetésre, és számos egészségügyi szervezet int minket figyelemre annak kapcsán, hogy a szélsőségesen magas zaj a halláskárosodás fő okozója világszerte.

Ezek a rideg tények. Érdemes odafigyelni és megérteni, hogy mennyire veszélyes lehet a krónikus zaj a gyermekek és a tizenévesek számára, és mennyire fontos megvédeni sérülékeny fülüket még a baj bekövetkezése előtt. Azonban sajnos ez az üzenet túl későn éri el az embereket. Egyre több 6-19 évesnél mutatható ki maradandó károsodás a fülük szőrsejtjeit érő hangos zajok miatt. Ezek a gyerekek pedig sajnos nem csupán halláskárosodást szenvednek el, hanem ezzel együtt gyengébben fejlődik nyelvi készségük, tanulási képességük, valamint a szociális kölcsönhatásokat is befolyásolja.

Ennyi talán elég ahhoz, hogy ne csak üljünk és hallgassunk, hanem cselekedjünk, mielőtt még késő lenne.

85, a mágikus szám
A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a káros zajszint olyan molekulák kialakulását idézi elő a fülben, melyek fontos szerepet játszanak a gyermekek halláskárosodásának kifejlődésében. Bár a zajok valamennyi korosztály számára károsak, a gyerekek hallása különösen érzékeny, hallójáratuk sokkal kisebb, mint a felnőtteké. Náluk egy rövid ideig tartó hangos zaj is okozhat maradandó halláskárosodást.

De mit is nevezünk ártalmas zajnak? A fülészek minden olyan hangosabb zajt potenciális veszélynek tekintenek, ami meghaladja a 85dB-t, legyen az elektromos fűnyíró vagy a városi forgalom zaja. Azokon a munkahelyeken, ahol a zajszint meghaladja a 85dB hangerősséget, kötelező valamilyen fülvédő használata. Ha a felnőtteknek védelemre van szükségük, képzeljük csak el, milyen kárt tehet a zaj egy fiatal szervezet hallásában.

A gyerekek nem dolgoznak például zajos gyárban vagy hangos építkezésen, de ez még korántsem jelenti azt, hogy nincsenek veszélynek kitéve. Rengeteg káros zajforrást találunk környezetükben a játékoktól egészen a zenéig.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/A-gyerekek-vedelme-a-hallaskarosodastol
 
Küzdj vagy menekülj!

Egy fontos képesség, amit annak idején már az ősemberek is birtokoltak, ma is velünk él. Ez a képesség nem más, mint a "küzdj vagy menekülj" védelmi rendszerünk. Igaz, manapság már nem a kardfogú tigrisek és más állatok elől kell menekülni, vagy épp megküzdeni velük, de a szervezet hormonjai ma is képes meghatározni, hogy mikor van szükség harcra és mikor menekülésre. A hormonok a szervezet által egész nap termelt kémiai anyagok, pl. ösztrogén, tesztoszteron, adrenalin, inzulin.

Ha veszélyt érzékelnek, olyan kémiai hatások zajlanak le a testben, melyek hatására a mellékvese adrenalin termelésébe kezd, ez növeli a pulzusszámot, kitágítja a pupillákat, és felkészíti a szervezetet a harcra. Testünk a veszély felismerésekor dönt, küzdeni vagy harcolni, de a legtöbb helyzetben a bölcs menekülést választja.

Egy tanulmány szerint az emberi fül hasonló hormonális reakcióval válaszol, amikor szembesül a veszéllyel, stresszel vagy szorongással. Tehát ha a fülek hangos zajnak vannak kitéve, melyek stresszt okoznak, a test kémiája is változik annak érdekében, hogy megvédje érzékeny szervünket.

A tanulmány középpontjában egy bizonyos receptor által termelt hormon állt, a corticotrophin-releasing factor, röviden CRF, melyeket az agyban a hipotalamusz állít elő. A test endokrin rendszerének egy apró tagja, ez felelős azoknak a hormonoknak, enzimeknek, peptideknek és molekuláknak az előállításárért, melyek a szervezet folyamatos, egészséges működéséért felelősek. A tanulmány bemutatja, hogy a fülben található csiga alakú szerv a CRF hatására miként figyelmezteti az agyat a hangos zajoktól való védelemre. Nem egy tudatos folyamat megy végbe, reflex szerűen történik, ahogy a "küzdj vagy menekülj" reakció indul be veszély érzékelése esetén.


Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Kuzdj-vagy-menekulj
 
Természetes védelem a halláskárosodás ellen

Kutatók és tudósok már rég megállapították, hogy hosszabb ideig tartó fokozott zajterhelés halláskárosodást okozhat, valamint a halláscsökkenés kiváltója is.

A fokozott zajterhelés szabad gyököket hoz létre, ezek gyorsítják az öregedési folyamatot. A savas molekulák a sejtek szintjén támadják meg a szervezetet. Negatív hatással vannak a test minden részére, így a hallásra is. Fontos, hogy az étkezésink kellő mennyiségű antioxidánst tartalmazzanak, ezek segítik a szabad gyökök elleni küzdelmet, csökkentik a hallással szembeni negatív hatást, lassítják az öregedés folyamatát. A tudósok még mindig nem tudják, pontosan milyen kapcsolat van az antioxidánsok és a szabad gyökök között, de egyértelműen hatással van egyik a másikra.

A zaj okozta halláskárosodás
Gyakran hosszú ideig vagyunk zajnak kitéve, bizonyos frekvenciánál pedig ez halláskárosodáshoz vezethet. A magas frekvenciájú zajok okozzák a legnagyobb károkat az érzékeny hallószerveken. A kár mértékében szerepet játszik a zaj frekvenciája, időtartama és ezeken kívül még számos más tényező is.

Zajos világban élünk
Dr. Brain Fligor, bostoni kutató szerint az egészséges szint 75dB-ig tart, efelett akármilyen zaj, időtől függetlenül károkat okoz a halószervekben. A 75dB nagyjából a városi forgalom zajának felel meg, tehát ezzel nagyjából minden nap találkozunk. A szakértők azt javasolják, hogy ha ennél nagyobb zajhatásnak vagyunk kitéve, használjunk füldugót, vagy valamilyen védőeszközt, és biztosítsunk időnként egy kis szünetet a füleknek. Érdemes megfontolni az MP3 lejátszó kikapcsolását is bizonyos időtartam után.

Zajos világban élünk, nem számít, hogy az ember hol lakik. Egy nagyobb városban már a járdán sétálva folyamatosan érnek a környezeti zajhatások. Vidék? Ugyan, a traktor, a fűnyíró és a többi gép ugyanolyan hangerősséget produkál, mint a városok. De ha ez mind károsítja a hallásunk, miért nem vagyunk még mindannyian süketek? A túlzott zaj sokszor nem érzékelhető közvetlenül, csak az élet későbbi szakaszában, a kor előrehaladtával vesszük észre igazán a kártékonyságát.

Folytatás: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Termeszetes-vedelem-a-hallaskarosodas-ellen
 
Védd a hallásod ősszel és télen!

Akár egészséges még a hallásunk, akár hallókészüléket kell használnunk, hogy jól halljunk, fontos megtenni néhány óvintézkedést ősszel és télen. A szakemberek hisznek benne, hogy a halláskárosodás egyik fő okozója a zaj. Kutatások szerint az USA-ban 26 millióan szenvednek zaj okozta halláskárosodástól.

Mi a biztonságos zajszint? Munkahelyeken az elfogadható decibelszint 85dB-ig tart, de ennél kevesebb az ajánlott. A munkaadók kötelesek valamilyen fülvédőt kiadni, ha ennél hangosabb zajszintet regisztrálnak.

A kerti gépek és a szabadidős játékok többnyire biztonságos zajszinten vannak regisztrálva. Egy tipikus levélfúvó ad ki 85dB-es hangot, egy motoros szán pedig általában 78dB-es. Bár előbbit gereblyére, utóbbi hótalpra cserélhetjük, de talán praktikusabb az effajta eszközök száműzése helyett megvédeni a hallásunkat, miközben fűnyírót, levélfúvót, szegélynyírót stb. használunk.

Számos módja van a hallás megvédésének a szabadban. A drogériákban és gyógyszertárakban kapható füldugók nem drágák, és többnyire 30dB-el csökkentik a zajszintet. Védik a fület a zaj okozta halláskárosodástól, illetve a csengő, gyakran fájdalmat okozó, hangos és hirtelen zajoktól. A zaj csökkentésére alkalmas, speciális fülvédők kényelmesebbek lehetnek, de ezek jellemzően drágábbak is, azonban érdemes rájuk egy kicsivel többet áldozni.

Ha hallókészüléket használunk, fontoljuk meg zajcsökkentő fejhallgató vagy fülvédő használatát, amikor tudjuk, hogy zajos környezetben leszünk. Mivel a hallókészülék felerősíti a hangokat, fontos megvédeni fülünket a további károsodástól. Legyünk óvatosak! A fejhallgató melegen tudja tartani a füleket a hideg téli hónapokban, viszont ilyenkor előfordulhat izzadás a viselés során, ha a nagy hideg beköszönte előtt is használjuk. A nedvesség pedig károsíthatja a hallókészülék érzékeny elektronikáját.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Vedd-a-hallasod-osszel-es-telen
 
A diéta, a kalóriák és a hallás

Mindannyian tudjuk, milyen fontos szerepet játszik a megfelelő étrend a szervezet egészségében. Az vagy, amit megeszel. Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend fontos építő köve az egészséges, kiegyensúlyozott életnek. Hosszú idők óta vizsgálják a diétákat és az egészséges táplálkozást, de a közelmúltban új eredményekre bukkantak, miszerint a megfelelő étkezés hatással van a hallószervek épségére.

Szabad gyökök
Furcsán hangzó kifejezés, de a szabad gyökök mégis komoly fogalom, ha az egészségről van szó. A szabad gyököket a szervezet termeli, amikor a testet vagy egy testrészt stressz ér. Ezek olyan makromolekulák, melyek károsítják a test sejtjeit. A kutatások szerint az öregedés folyamán a testben egyre több szabad gyök képződik, melyek összekapcsolódnak, és serkentik az öregedés előrehaladását.

Mit mutatnak a kutatások?
A University of Wisconsin-Madison tanulmánya meggyőző eredményeket nyújt arról, hogy a megfelelő mennyiségű táplálék és a hosszú élettartam szoros kapcsolatban áll egymással, illetve nagyban meghatározza, meddig élünk. A félreértések elkerülése végett, nem az a lényeg, mit eszünk, hanem mennyit, és hány kalóriát viszünk be a szervezetbe. Ez a tanulmány az első, mely tárgyalja az öregedés és a megfelelő kalóriabevitel közti összefüggést.

A Sirt3 nevű enzim csökkenti a szabad gyökök kialakulását a szervezetben. Ha kevesebbet eszünk, mint a normál kalóriabevitelünk általában, a szervezet fokozottabban kezdi termelni a Sirt3 enzimet, hogy megakadályozza a szabad gyökök okozta károkat, sőt, lassítja az öregedés folyamatát.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/A-dieta-a-kaloriak-es-a-hallas
 
5 út a hallás elvesztéséhez

Sokan úgy gondolják, hogy a halláskárosodás csak egy életkorral járó probléma, ha te is így vélekedsz, most nagyon figyelj. A halláskárosodás az élet bármely szakaszában felléphet kortól függetlenül. Számos tényező eredményezhet hallásvesztést minden életkorban az egyik vagy akár mindkét fülre.

A hangos zaj és a zene a leggyakrabban ismert okok, azonban vannak más tényezők is, melyek hatással vannak a hallás egészségére. Íme öt kevésbé ismert hallásra veszélyes dolog:

Dohányzás
Itt egy újabb ok a leszokásra. A kutatók figyelmeztetnek bennünket, hogy a dohányzás igen is veszélyes lehet a hallásra. A nikotin hatására az erek összehúzódnak, összezsugorodnak, beleértve azokat az ereket is, melyek a vért és az oxigént a belső fülbe juttatják. A nem megfelelő véráramlástól a fülben található csiga formájú szerv szó szerint "megfullad", ez pedig a hallás képességének csökkenéséhez vezet.

Fájdalomcsillapítók
Ami megnyugtat és elűzi a fájdalmat, az lehet, hogy a füleinkre káros hatást gyakorol. Az American Journal of Epidemiology tanulmánya kimutatta, hogy az ibuprofen és a paracetamol hetente két vagy több napos szervezetbe való bevitelével fokozza a hallásvesztés kockázatát. A kutatók azt gyanítják, hogy az ezeket tartalmazó gyógyszerek csökkentik a vér áramlását a hallás mechanizmusában résztvevő szervekben, így károsan befolyásolják a működést. Egyéb gyógyszerek is összefüggésbe hozhatók a hallásvesztéssel, beleértve az antibiotikumokat, oxidkodont és bizonyos típusú kemoterápiákat.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/5-ut-a-hallas-elvesztesehez
 
Hallasz, édes?

Egy felmérés megállapította, hogy minden társadalmi kapcsolat közül a párkapcsolatok szenvedik meg legjobban, ha az egyik fél hallássérült. A legrosszabb esetben az érzelmi elszigeteltség akár szakításhoz is vezethet.

Az Ön párja, élettársa mindig hallja, amit mond? A "nem" sokszor mást jelenthet egy hallássérült esetében. Európában hatból egy felnőtt szenved halláskárosodástól, mely hatással van házasságra vagy a partnerkapcsolatra. A jelentések szerint a kapcsolatot hátrányosan érinti, ha a pár egyik fele szenved halláskárosodást.

A 18 és 80 év közötti európaiak közül 71 millió, vagyis nagyjából 16% szenved valamilyen fokú halláscsökkenéstől, ezek a számok pedig évről évre növekszenek.

Káros hatása a házasságra
Több amerikai tanulmány igazolja, hogy a halláskárosodás jelentős hatással van a társadalmi kapcsolatokra. A tanulmányok egybehangzóan állítják, hogy a kapcsolatot egyértelműen érinti, ha az egyik félnek halláskárosodása van. A családi és párkapcsolatokról született ilyenfajta megállapítások nagyon hasonlóak Amerikában és Európában.

- Majdnem minden második hallássérült amerikai, azaz 48% arról számolt be, hogy káros hatással volt a problémájuk a kapcsolatukra.
- Ennél is nagyobb számban, 65%-ban állították a jól hallók, hogy partnerük halláskárosodása bosszúság forrása.
- 16% mondta, hogy érezte már úgy, hogy nagyothalló partnere figyelmen kívül hagyja, 8% véli ezt bántónak, fájdalmasnak.
- 35% szerint élettársuk többet szenved a kapcsolatban a halláskárosodás miatt, mint bármely másik kapcsolatban.

A halláskárosodott félnél az általános napi interakciókat is érinti a probléma párjával, valamint a bensőséges kapcsolatot.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Hallasz-edesGBP
 
Segítség nagyothalló szeretteinknek

Ha valamelyik szerettünknek probléma van a hallásával, az önmagában is elég frusztráló lehet, különösen az ünnepi családi összejövetelek közeledtével. A jó hír, hogy még mindig van időnk segíteni beteg családtagunkon.

A legtöbb felnőtt szép lassan elveszíti hallását, mivel sokszor nincsenek tisztában a károsodás kialakulásával. A halláskárosodás jelei a következők lehetnek egy felnőttnél:
- A televíziót vagy a rádiót nagy hangerőn hallgatja.
- Folyamatosan meg kell kérnie az embereket, hogy ismételjék el, amit mondtak.
- Sokkal nehezebben érti meg a nők és gyerekek beszédét.
- Beszélgetésekre vagy kérdésekre rosszul válaszol.
- Nehezen hall zajos környezetben, mint éttermek és bevásárlóközpontok.

A gyermekeknél hasonlóak a tünetek, beleértve a következőket:
- A fejét az egyik oldalra dönti, amikor hallgat.
- Egyensúly problémák, különösen leülésnél és felállásnál.
- Nem megfelelően reagálnak hangosabb zajra.
- Nem válaszolnak, ha a nevüket mondják.
- Hangos, késleltetett vagy korlátozott beszéd.
- Beszéd közben a szánkat nézi.

Az ünnepekhez közeledve nagy a kísértés, hogy a családi összejövetelek helyett a személyes beszélgetést válasszuk a hallással kapcsolatos problémák miatt. Ilyenkor nyugodtan közölni lehet a rokonokkal, hogy a gyermeknek kezeletlen halláskárosodása van, mely elszigeteltséget és depressziót vonhat maga után, így a gyermek képtelen hatékonyan kommunikálni a családtagokkal. A felnőtt családtagok nagyon tudnak aggódni az ember egészsége és biztonsága miatt. Érthető, hiszen akinek problémája van a hallásával, nem biztos, hogy meghall bizonyos figyelmeztető jeleket, mint a füstjelző vagy vasúti átkelőnél a vonat.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Segitseg-nagyothallo-szeretteinknek
 
A szív egészsége fontos a jó halláshoz

Mindannyian tudjuk, hogy a szív- és érrendszeri betegségek ártalmasak a szívre, de azt kevesebben tudják, hogy a hallásra nézve is károsak. A szív- és érrendszeri betegséggel élő idősebb felnőtteknél 54%-kal nagyobb a halláskárosodás valószínűsége.

A kutatás különösen aggasztó azokra a nőkre nézve, akiknek volt már szívrohamuk, 2,7-szer nagyobb eséllyel lesznek halláskárosultak. A vizsgálatok kezdetben nem találtak összefüggést a szívroham és a halláskárosodás között.

A Wisconsin Egyetem népegészségügyi programja fedezett fel kapcsolatot 2002-ben. A kutatók felülvizsgálták az elmúlt 60 év tanulmányait, hogy megerősítsék a kapcsolatot, melyet egy 2010. júniusi vizsgálat állapított meg végül. Eszerint a szív- és érrendszeri károsodás ártalmas a centrális hallási rendszerre nézve. A végtagokat és a szerveket az idegek csatlakoztatják a központi idegrendszerhez, akárcsak a hallószerveknél. A központi hallórendszer egyik részét képezik a fülek, az általuk befogadott hangokat az agy fordítja le értelmezhető jelekké.

A kutatók úgy vélik, hogy a halláskárosodás és a szívbetegségek között a fül vérellátása miatt van kapcsolat. A belső fül felelős a hangok értelmezéséért, a külső fül pedig felfogja az értelmezendő jeleket. A belső fülben lévő erek vérkeringésétől függ a hallás működése. A kutatók szerint az alacsony frekvenciájú halláskárosodás jó indikátora lehet meglévő vagy kialakulóban lévő szívbetegségnek.

A szakemberek ösztönzik az embereket, hogy pattanjanak fel a kanapéról, és ha tehetik, végezzenek naponta 30 percnyi, nem túl fárasztó gyakorlatot. A vizsgálatok megerősítették, hogy azoknál a személyeknél, akik legalább heti egyszer végeznek valamilyen testmozgást, 32%-kal kisebb eséllyel fejlődik ki halláscsökkenés.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/A-sziv-egeszsege-fontos-a-jo-hallashoz
 
A kezeletlen halláskárosodás kockázatai

Ha úgy érezzük, hogy hallássérülésünk van, de nem szívesen megyünk el vele orvoshoz, fontoljuk meg ezt inkább még egyszer! A kezeletlen halláskárosodással élő emberek több fizikai, pszichológia és gazdasági problémát tudhatnak magukénak, mint a hallókészüléket használók.

Más szóval, ha egészségesebbek, boldogabbak akarunk lenni, érdemes a hallásunkat megvizsgáltatni, ha úgy érezzük, hogy problémánk van.

A hallással foglalkozó egészségügyi szakemberek becslései szerint 38 millió amerikai szenved valamilyen szintű halláscsökkenéstől. Közülük a legtöbben átlagosan hét évet várnak, mire megvizsgáltatják magukat. A National Institute on Deafness and Other Communication Disorders kutatásai szerint csak minden ötödik ember használ hallókészüléket.

A kezeletlen halláskárosodással élő személyek bizonyítottan háromszor nagyobb valószínűséggel esnek el, mint a jól halló társaik. A kutatók szerint ez azért lehet, mert a hallássérültek nincsenek kellően tudatában a környezetüknek.

Lehet, hogy a hallókészülék ténylegesen boldogabbá teszi az embert? A tanulmányok szerint: igen. A National Council on Aging kutatása szerint a kezeletlen halláskárosodással élő 50 év felettiek nagyobb valószínűséggel számoltak be depressziós érzésről, idegességről, dühös, frusztrált viselkedésről, és kevesebb valószínűséggel vettek részt valamilyen szervezett társadalmi tevékenységen, mint a hallókészüléket használók.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/A-kezeletlen-hallaskarosodas-kockazatai
 
Mikor menjünk el hallásvizsgálatra?

Most, hogy a gyerekek felnőttek, még több időt tudunk magunkra fordítani, ezért ellenőriztessük a hallásunkat is, mivel az öregedés folyamata kihat rá. Ha már tisztában vagyunk hallásunk állapotával, meghatározhatjuk, hogy min változtassunk életünk második felében.

A National Institute for Deafness and Other Communication Disorders (NIDCD) szerint 36 millió amerikai szenved valamilyen fajta halláskárosodás miatt. 65 év felett háromból egy embernél mutatkozik halláscsökkenés, 75 év felett pedig minden másodiknál.

A presbycusis az egyik leggyakoribb formája a halláscsökkenésnek 65 év felett. A kifejezést a korfüggő hallásvesztésre használják, mely során fokozatosan romlik a hallás az idő előrehaladtával, különösen a magas frekvenciájú hangok hallása veszik el. Leggyakrabban egyszerre jelentkezik mindkét fülnél fokozatosan, így nem vehető észre egykönnyen.

Szerencsére a presbycusis általában korrigálható hallókészülékkel. A kutatások szerint ötből egy hallókészülék vásárló használja is a terméket. Sajnálatos eredmény, hiszen a használók 90%-a elégedett hallókészülékével.

A statisztikák szerint átlagosan hét évig élnek együtt az emberek hallásvesztésükkel, mire elmennek orvoshoz, és diagnosztizálják, majd kezelni kezdik a halláskárosodást. Ez veszélyes lehet, különösen, amikor az ember nem hallja a figyelmeztető riasztásokat és egyéb biztonsági jeleket, mint pl. a riasztó vagy a tűzjelző. A tanulmányok azt jelzik, hogy a kezeletlen halláskárosodás fejlődés pszichológiai problémákhoz vezethet, mint a szorongás, a depresszió és a társadalmi elszigeteltség.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Mikor-menjunk-el-hallasvizsgalatraGBP
 
Fülfertőzés jelei gyerekeknél

Úgy tűnik, egy egyszerű megfázás is kiválthat a gyerekeknél fülgyulladást, mely náluk az átmeneti halláskárosodás leggyakoribb oka. A fülfertőzés pedig az egyik leggyakoribb oka annak, hogy a szülők orvoshoz viszik gyermeküket. Szakemberek becslései szerint négyből három gyereknek lesz legalább egy fülgyulladása három éves koráig.

A fülgyulladás során a fülkürtben lévő kis átjáró, mely összeköti a középfület és a torok hátsó részét, megduzzad, így a folyadék és egyéb anyagok nem tudnak kijutni a megszokott módon. A folyadék csapdába esik a középfül mögött, ezzel tökéletes táptalajt képezve a baktériumoknak és növekedésüknek.

A duzzadt, folyadékkal teli fül fájdalmas lehet, különösen ha nyomja a dobhártyát. Nem minden megfázás eredményez fülfertőzést, de a következő tünetek jelei lehetnek, hogy ideje orvoshoz fordulni:
- Nyűgösség. A babák több okból lehetnek nyűgösek, szóval érdemes háziorvoshoz fordulni ilyenkor, főleg ha további tünetek jelentkeznek.
- Fülpiszkálás. Ez is egy tünete lehet a fülfertőzésnek, de egymagában nem egyértelmű jel. A nyűgös, fülét piszkáló babának lehet, hogy csak a foga nő. Ha fülfertőzésről van szó, ez is egy tünet.
- Fülfájásra, halláscsökkenésre panaszkodik. A beszédhez elég idős gyerekek el tudják mondani, ha fáj a fülük vagy nem hallanak elég jól. A jó hír, hogy a hallás visszatér, amint elmúlik a fülgyulladás.
- Nehezen alszik el, gyakran felébred éjszaka. A fertőzött folyadék nagy fájdalmakat okoz a gyermeknek lefekvéskor. Lehet, hogy sokkal jobban érzi magát a betegség alatt, ha nem fekszik teljesen vízszintesen, hanem magát feltámasztva.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Fulfertozes-jelei-gyerekeknel
 
Oldal tetejére