Hallásvédelem

A Meniere kór megértése

A legtöbbünkkel már előfordult, hogy hirtelen felállva elszédült kicsit vagy egy túl hangos rendezvény után csengett a füle. És bizonyára sokan tapasztaltuk már megfázás vagy felső légúti fertőzés eredményeként a füldugulást. Ha ez a három tünet egyszerre van jelen, előfordulhat, hogy Meniere betegséggel van dolgunk, mely egy a hallást és az egyensúlyt érintő belső fül rendellenesség.

2010-ben a National Institute on Deafness and Other Communication Disorders (NIDCD) kutatott a témában, becsléseik szerint az Egyesült Államokban 615.000 ember szenved Meniere szindrómától, és évente 45.000 újabb esetet diagnosztizálnak. Ez a krónikus betegség általában a 40 és 60 év közöttieket érinti, de bármely életkorban megjelenhet.

Az egészségügyi szakemberek szerint a Meniere szindrómával megjelenő egyensúlyzavarokat a belső fülben lévő folyadék okozza. Bizonyos tényezők hatással lehetnek az egyensúlyra, mint a migrén, fejsérülés, vírusos fertőzések és a nem megfelelő hallójárat működés. Egyesek úgy vélik, ebben az öröklődésnek is szerepe lehet.

A Meniere kór rengeteg kellemetlenség okozója, ráadásul a mindennapi tevékenységekre is hatással van. Tartós szédülést eredményezhet, romlik a hallás, gyakran tapasztalható hányinger és hányás. Amellett, hogy a hallásvesztés maradandó, a betegek gyakran szenvednek erős hányingertől a szédülés miatt, valamint kialakulhat depresszió, szorongás.

Ha már tapasztaltuk az említett tünetek valamelyikét rendszeresen, ideje ellátogatunk háziorvosunkhoz, hogy kizárhassuk más súlyosabb betegségek lehetőségét, mint a szívbetegségek vagy a magas vérnyomás. Ha az orvos Meniere betegségre gyanakszik, valószínűleg beutal minket egy fül orr gégészhez a végleges diagnózisért.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/A-Meniere-kor-megertese
 
Szeretteink hallása

Ha valaki közel áll hozzánk, akinek a hallásánál problémákat észleltünk, kedves dolog az illetőt elkísérni egy vizsgálatra. Jobb, ha két ember van jelen, különösen akkor, amikor egy fontos döntést is meg kell hozni ezzel kapcsolatban.

A hallásvizsgálat audiológusnál vagy hallással foglalkozó szakembernél több részből áll. A vizsgálat megkezdése előtt a betegnek fel kell tárnia a teljes kórelőzményt, ehhez tesz fel az orvos egészségügyi kérdéseket. Ezután tesztek sora következik, melyekkel megállapítják, beszélhetünk-e halláscsökkenésről. Ha halláskárosodást diagnosztizál, elmagyarázza, milyen mértékű és milyen kezelési lehetőségek vannak.

Miért érdemes valakit elkísérni egy hallásvizsgálatra?
Kényelem és támogatás. A legtöbb vizsgálat körülbelül 90 percet vesz igénybe vagy annál kevesebbet. Egyik vizsgálat sem fájdalmas, azonban stresszt tud okozni az eredmény kivárása. Az életkorral járó halláscsökkenés a leggyakoribb formája a szenzori-neurális hallásvesztésnek az Egyesült Államokban. A legtöbb diagnosztizált beteg ilyen típusú halláscsökkenésnél hallókészülék használatára kényszerül, de a korral járó halláscsökkenést szenvedők átlagban hét évet várnak, mire segítséget kérnek. A késedelem oka változó. Egyesek nem szeretnék tudni a diagnózist, mert megbélyegezve érzik magukat tőle és a hallókészüléktől, mások pedig nem hiszik, hogy megengedhetik maguknak a hallókészüléket.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Szeretteink-hallasa
 
Ételek a hallás egészségéért: a vitaminok ereje

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint az amerikaiak majdnem fele naponta szed vitaminokat vagy valamilyen táplálékkiegészítőt. Az idősebb nők manapság több kalciumpótlót vesznek be, mint korábban. A fogyasztásról szóló jelentések becslései szerint a kiegészítőkkel foglalkozó cégek 27 milliárd dollár bevételre tesznek szert.

A vitaminok fontosak az általános egészséghez, és bizonyos fajtái - mint a cikkben felsoroltak - különösen jót tesznek a hallás egészségének.

C-vitamin
A C-vitamint antioxidánsnak tekintik, ezért úgy vélik, segít megakadályozni a csigában lévő szőrsejtek károsodását. Az erős immunrendszer is rengeteget számít a fertőzések elleni küzdelemben, beleértve a belső fület érintőeket.

Hatékonyabban megelőzhető a zaj okozta halláskárosodás. A University of Michigan Kresge Hearing Research Institute tudósai készítettek tanulmányt 2008-ban egy A, C és E vitaminból, valamint magnéziumból álló koktél használatával. Ezt a vitaminkoktélt laboratóriumi vizsgálat során állatoknak adták, melyeket aztán zajos környezetnek tettek ki. Megállapították, hogy 80%-uk nem szenvedett zaj okozta halláskárosodást. A kutatók már folytatnak olyan vizsgálatokat is, melyekben embereken alkalmazzák ezt a vitaminkoktélt.

Elsősorban a citrusféléknél jellemző a magas C-vitamin tartalom, mint a narancs vagy a grapefruit.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Etelek-a-hallas-egeszsegeert-a-vitaminok-ereje
 
Fiatalok oktatása a hallásvédelemre

A 8 és 12 év közötti gyermekek, illetve a tinédzserek egyre inkább függetlenné kezdenek válni és sok időt töltenek felnőtt felügyelet nélkül. Egyre több dologban szeretnének saját döntéseket hozni, mint például a zene és a ruhák. A legfontosabb, hogy kialakuljon az egészséghez való saját hozzáállásuk. A szülőknek és más felnőtteknek is ösztönözniük kell a tinédzsereket, hogy ismerjék meg az egészséggel kapcsolatos szokásokat, melyek segítenek megtartani a hallás épségét egy életen át.

Ahogy szeretnénk, hogy gyermekünk használjon fényvédőt, biztonsági övet, viseljen bukósisakot, javasolhatjuk a hallásvédő eszközök használatát is túlzott zaj esetén. Íme néhány javaslat annak eléréséhez, hogy a fiatalok úgy használják a füldugókat és a fülvédőket, mint a többi védőfelszerelést.

1. Állítsunk fel egyértelmű szabályokat, ha fülvédőt kell viselni. Mondjuk el a gyermeknek, mit várunk tőle: viseljen füldugót zajos környezetben, akkor is, ha épp nem vagyunk vele. Például fűnyírásnál, motorozásnál. Itt az ideje a hallásvédelmi eszközök használatának.

2. Legyünk jó példaképek. Fűnyíró, lombfújó és más zajos eszközök használatakor viseljünk fülvédőt. Fontoljuk meg ugyanezt a sporteseményeknél, vidámparkoknál, játéktermeknél és más zajos helyeknél.

3. Tanítsuk meg a gyermeknek, hogy a túlzott zaj idővel könnyen vezethet zaj okozta halláskárosodáshoz.

4. Ismertessük meg vele a zajszinteket. Emeljük ki a különösen hangos zajokat, mint a sziréna, elhaladó tűzoltóautónál vagy mentőnél. Ha tudjuk, mérjük is meg a decibelértékeket egyes helyeken.

5. Ha gondoljuk, vásároljunk magunknak egy kis decibelmérőt valamelyik elektronikai áruházban, és vigyük magunkkal mindenhova. Vagy töltsünk decibelmérő alkalmazást telefonunkra. Meglepő eredményeket fogunk kapni közterületeken és éttermekben. Így a gyermekek jobban tudatában lesznek a túlzott zajoknak, megismerik azokat a helyeket, ahol indokolt lehet hallásvédők használata.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Fiatalok-oktatasa-a-hallasvedelemre
 
A sípolás károsíthatja a hallást

Hivatásos sportolóként vagy játékvezetőként dolgozni zajos munkának számíthat. Sőt, egy friss tanulmány azt sugallja, hogy a játékvezetők, akik sípot használnak, nagyobb valószínűséggel szenvednek a zaj okozta halláskárosodás tüneteitől, mint más hasonló korú emberek.

A játékvezetők által használt sípok lehetnek olyan hangosak, hogy elérjék a 106 decibelt. Ha rendszeresen olyan hangerőnek vagyunk kitéve, mely meghaladja a 85 decibelt, maradandó halláskárosodást szenvedhetünk. A felmérésben részt vett játékvezetők közel fele számolt be játék után csengő fülekről, mely az egyik tünete annak, hogy a belső fül érzékeny sejtjei sérültek, vagyis az ember egy lépéssel közelebb került a zaj okozta halláscsökkenéshez. Ezeket az eredményeket a Journal of Occupational and Environmental Hygiene közölte.

Gordon B. Hughes, a National Institute on Deafness and Other Communication Disorders és a National Institutes of Health klinikai vizsgálatainak igazgatója futball mérkőzések játékvezetőjeként első kézből tapasztalta meg a hangos síp okozta veszélyeket. "A pályán mindenkinek hallania kell a sípot, szóval erősen szoktam fújni", mondja Dr. Hughes. "Nem számít, milyen rövid a hang, minden alkalommal fáj a fülem. Ez egy figyelmeztetés arra, hogy a hang túlságosan hangos és káros."

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/A-sipolas-karosithatja-a-hallast
 
Hallásvédelem az AMTS-en

Habár az időjárás egyelőre közel sem tűnik tavasziasnak, az idei évben sem maradhatott el a motoros szezon kezdetét jelző Nemzetközi Autó, Motor és Tuning Show. Persze az elszántabbakat nem tarthatta vissza a szeles, borús idő sem. Bizonyára nem csalódtak a látogatók, hiszen okkal vált a rendezvény szlogenévé a "Rengeteg élmény, egy belépővel!" szöveg.

Tuning, épített motorok és autók, drift verseny, lowrider show, szépségverseny és gyakorlatilag minden egy helyen, ami egy autó- és/vagy motorbolond szájának, de főleg szemének ingere. Csarnokokat megtöltő motorok és autók sora, fel-felbőgő motorok, csikorgó gumik, egész testet átjáró zene, benzinszag és persze a Hungexpo egy-egy kis szegletén a füldugó.hu csapatának vidám, lelkes tagjai. Mert ahol zaj támadja a füleket, ott vagyunk mi is füldugókkal felfegyverkezve.

Ahogy az ilyen nagyszabású rendezvényeken lenni szokott, most is biztosítottunk lehetőséget az érdeklődőknek füldugóink kipróbálására, hogy ne csupán a száraz tényeket ismerjék, hanem az Alpine füldugók használatának élményét is megtapasztalhassák. Az idei AMTS alkalmával több mint 300 kíváncsi motoros fordult meg a füldugó.hu standján, és próbálta ki a megújult külsővel bemutatott Alpine MotoSafe füldugót. Emellett 10.000 pár hagyományos szivacsos füldugó talált gazdára a hangerőt tovább elviselni nem akaró látogatók között.

A tavalyi évhez hasonlóan az idei rendezvényen megint rengeteg olyan motorossal volt szerencsénk beszélgetni, akik már jó ideje csak MotoSafe-fel a fülükben pattannak nyeregbe. Jó néhányan közülük a második pár nyúzásra váró füldugójukat vásárolták az AMTS-en. Ismerős arcok tömkelegében bővelkedett az expo. Szabó Győző színésszel tavaly ismertettük meg a MotoSafe-et, melyet azóta is nagy elégedettséggel használ motorútjai során. 2013-ban újra standunk és csapatunk vendégszeretetét élvezhette egy rövid beszélgetés és egy fotó erejéig.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Hallasvedelem-az-AMTS-en
 
Hallást érintő szabadtéri tevékenységek

Ha valamit nem akarunk hallani, befogjuk a fülünket. A gyerekeknél ez egy nagyon jó taktika, és egyben egy nagyon jó módszer is a halláskárosodás elkerülésére. Több mint 26 millió amerikai szenved valamilyen halláskárosodástól. Legtöbben az életkoruk miatt hallanak kevésbé vagy a zajterhelés következtében.

Szerencsére persze nem kell a kezeinket használnunk ahhoz, hogy védjük a füleinket. A füldugók és fülvédők könnyen beszerezhetőek és tompítják a környezeti zajokat. A füldugók átlag zajcsökkentési képessége kb. 35dB, a fülvédőké 22dB. Ha egy hang túl hangos, érdemes valamilyen védőeszközt használni.

A munkavédelmi előírások szerint a biztonságos zajszint 85dB alatt helyezkedik el. Íme néhány eset, amikor érdemes megvédenünk hallásunkat valamilyen formában.

1. Fűnyíró. Egy átlagos fűnyíró zajszintje könnyen eléri a 85-90dB-t, de akár 100dB-t is. Ha nyolc órán át ilyen hangerejű zajnak vagyunk kitéve, könnyen lehet halláskárosodásunk. Van okunk aggodalomra, ha rendszeresen tesszük ki magunkat ilyen zajnak hallásvédő eszközök használata nélkül.

2. Tavakon. Ha kellemes hajókázást tervezünk festői környezetben, nem kell aggódnunk a zajszint miatt. Egy egész napos motorcsónakázás viszont már egész más történet. Könnyen meghaladhatja a zajszint a 90dB-t is. Az ilyen vízi sport eszközöknél megállapítanak egy ajánlott decibelszintet, de biztonságosabb füldugót használni.

3. Motorra fel. Az élet egyik legnagyobb élménye lehet felpattanni a motorra, közben pedig az egyik legveszélyesebb dolog a fülre a nézve. Motorozás közben a zajszint meghaladja a 95dB-t, mely 4 óra után eredményezhet maradandó halláskárosodást. Használjunk a sisak alatt füldugót!

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Hallast-erinto-szabadteri-tevekenysegek
 
Fülzúgással kísért hirtelen halláscsökkenés

Egyik napról a másikra rosszul hall egyik fülével? Akkor nagy valószínűséggel halláscsökkenésről van szó. Nem lehet tudni, hogy pontosan mi idézi elő ezt a halláscsökkenést. De a stressz nem játszik akkora szerepet, mint azt sokáig állították. A cikkben még többet megtudhat a tünetekről, okokról és gyógymódokról.

Mi is az a halláscsökkenés?
Hirtelen történik a halláscsökkenés. Mintha egy nagy vattacsomó vagy egy füldugó kerülne a fülbe, írják a betegek. Sokkal rosszabbul hallanak vagy már szinte egyáltalán nem – általában csak az egyik fület érinti. Nagyon ritka, hogy egyszerre mind a két fület érje halláscsökkenés. Sokan tompa nyomást éreznek a beteg fülben. Némelyik beteg teljesen tompának érzi fülkagylóját. Általában azonban nem fáj a betegség. A fülzúgás (tinitusz) és a szédülés a betegség velejárója (még többet olvashat a tüneteknél). Máig nem tudják a kutatók, hogy pontosan mi lehet a hallásvesztés ezen formájának kiváltó oka. Valószínűleg a belső fül vérellátási zavara vagy gyulladások állhatnak a betegség mögött. (Még többet olvashat az okoknál.)

A hallásvesztés minden formája halláscsökkenés is egyben?
Nem. Sok oka lehet annak, hogy a hallószerv működése egyszer csak leáll – egy középfülgyulladás ugyanúgy lehet kiváltó ok, mint például a fülzsírból képződő dugó, ami elzárja a hallójáratot. Először azonban minden lehetséges okot ki kell zárnia az orvosnak. Csak azután állapíthatja meg a halláscsökkenést. Mert a halláscsökkenés akut, egyoldalú hallászavart jelent, látható külső tünetek nélkül.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Fulzugassal-kisert-hirtelen-hallascsokkenes
 
Gyerekkori halláskárosodás és nagyothallás

Németországban közel 500.000 gyermek szenved nagyothallástól. Szakértőinket a gyerekkori halláskárosodásról és nagyothallásról kérdeztük.

Hirtelen halláskárosodást nem csak idősebb emberek kaphatnak, hanem kisbabák és gyerekek is. 1000 kisbabából átlagosan egy-két csecsemő szenved halláskárosodástól Németországban. A gyerekeknél bekövetkező halláskárosodás kihathat a beszédfejlődésre és az iskolai teljesítőképességre.

A gyerekkori halláskárosodás és nagyothallás okai
A gyerekkori nagyothallás legjellemzőbb formája a zajvezető nagyothallás. Ilyenkor a középfül nem tudja helyesen továbbvezetni a hanghullámokat, így a külső fülből a hangok nem jutnak el rendesen a belső fülbe. Ez gyenge vagy közepes mértékű halláskárosodáshoz vezet, ami lehet rövidebb időtartamú, ám rosszabb esetben hosszabb ideig is eltarthat. Negatívan befolyásolhatja a beszédfejlődést, ha egy bizonyos növekedési fázisban éri a kisgyereket a zajvezető nagyothallás.

Hangérzékelő nagyothallásról beszélünk, ha a belső fül sérül. A hibás vagy hiányos hangérzékelő receptorok miatt nem kap ingert a hallószerv. A nagyothallás ezen formája legtöbb esetben tartós, kihatása gyenge és nagyon erős is lehet. Idegi halláskárosodás esetén a hallószerv károsodik vagy teljesen hiányzik. Végzetes lehet ez a fajta halláskárosodás és csak nehezen gyógyítható. Különböző okai lehetnek a gyerekkori halláskárosodásnak és nagyothallásnak. A már születéskor jelentkező halláskárosodás legtöbb esetben öröklött betegség. Az anyuka megbetegedése terhesség alatt is lehet ok. A terhesség alatti fertőző betegségek, mint a rubeola, de ugyanúgy gyógyszerek, nikotin és alkohol is vezethetnek a gyermek halláskárosodásához és nagyothallásához. Kanyaró, mumpsz, egy középfülgyulladás vagy akár fejsérülés is okozhat gyerekeknél halláskárosodást. Nem utolsó szempont a zaj a nagyon hangos játszótereken vagy az MP3 lejátszó, ami károsíthatja a gyerekek érzékeny hallását.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Gyerekkori-hallaskarosodas-es-nagyothallas
 
Zenehallgatás MP3 lejátszóról és mobilról halláskárosodáshoz vezethet

A Hear the World alapítvány egy nemzetközi kutatása kimutatja, hogy a tinédzserek milyen sokat és milyen hangosan hallgatnak zenét fülhallgatóval.

Eszerint a német tinédzserek 91%-a hallgat zenét MP3 lejátszóról és mobiltelefonról, ebből 11% több mint 3 órát naponta. További 11% pedig ezt a lehető legmagasabb hangerővel teszi.

A kutatás keretén belül a Hear the World (a Phonak hallókészüléket gyártó cég világméretű alapítványa) 4.400 14 és 65 év közötti embert kérdezett zenehallgatási szokásairól Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Svájcban, Nagy-Britanniában és az USA-ban.
A kutatás eredményének rövid áttekintése:

A német lakosság 10%-a napi rendszerességgel hallgat zenét MP3 lejátszóról és mobilról. Az USA a csúcstartó 18%-kal, akit Nagy-Britannia követ 16%-kal.
A német tinédzserek körében 36% az, aki napi szinten hallgat zenét MP3 lejátszóról és mobilról. 52%-kal az olasz fiatalak vezetik a listát, utánuk pedig a svájciak következnek 46%-kal.
A német lakosság több mint 80%-a hallgat hangosabban zenét, mint a maximálisan megengedett hangerő 50%-a, a 80-ból 6% maximális hangerőn hallgat zenét. A német tinédzserek körében 11% az, aki ütközésig tekeri a hangerő szabályozót MP3 lejátszóján és mobilján.
A megkérdezett német lakosság több mint felénél az átlag zenehallgatás meghaladja az egy órát naponta, a tinédzserek 11%-a pedig több mint három órán át hallgat így zenét.
Nő a halláskárosodás
Hogy a fiatalok körében mennyire jelentősek lehetnek a következmények, jól mutatja a német DAK egészségbiztosító által készített kutatás, állítja a Hear the World. A kutatás eredménye, hogy 2005 óta 38%-kal nőtt azoknak a gyerekeknek és fiataloknak a száma, akik hallókészüléket viselnek.

A WHO szerint a világon 170 millió gyereknek van szüksége hallásjavító kezelésre ahhoz, hogy normálisan kialakuljon a hallás- és beszédfejlődése.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktua...atszorol-es-mobilrol-hallaskarosodashoz-vezet
 
A hallásvesztés előjelei

Süketség alatt azt értjük, ha hallásunk részlegesen vagy teljesen megszűnik. Ám legtöbbször szinte észrevétlenül jelentkeznek a hallásvesztés első tünetei.

A süketséget sokszor hallásvesztésnek is nevezik. Ez alatt nagyfokú nagyothallást vagy teljes hallásvesztést értenek. Az orvostudomány két fajtáját különbözteti meg a hallásvesztésnek: részleges süketség és teljes süketség.

A részleges süketségnél az érintettek ugyan hallanak különböző zajokat és hangokat, a beszédet már nem értik. Teljes süketségnél nem képesek hangokat hallani az érintettek.

Lehetséges okok
A süketség okai különbözőek lehetnek. Az ember születhet süketen, de élete folyamán is megsüketülhet valaki. Így például egyes betegségek okozhatnak hallásvesztést, sőt legrosszabb estben süketséget is. Ezek közé tartozik az influenzás megfázás miatt kapott fülgyulladás, meningitis (agyhártyagyulladás), Zoster oticus (herpeszes hallójárat gyulladás), Lyme-kór, mumpsz vagy tumor, mint az Akustikusneurinom (hallójárati daganat).

További ok lehet egy akusztikus trauma, a belsőfül sérülése, állandó zajhatás, különböző gyógyszerek mellékhatása, mint a kemoterápia, szalicilsav, kinin, etakrinsav, furoszemid vagy az Aminoglikozid antibiotikumok, továbbá egyes ipari méreganyagok, mint az anilin, szén-monoxid vagy a nitro-benzol.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/A-hallasvesztes-elojelei
 
Otoszklerózis - progresszív halláscsökkenés

Beethoven kétségtelenül az egyik leghíresebb európai zeneszerző volt. Néhány híres művét akkor komponálta, amikor már csak egy úgynevezett “társalkodófüzet” segítségével tudott kommunikálni a világgal. 26 éves korában kezdődött el nála a halláscsökkenés. A mai orvosok szerint a belsőfülben keletkező otoszklerózis lehetett az oka.

Mi is ez a betegség?
A dobhártya mögött elhelyezkedő középfülben 3 fontos aprócska csont található: kalapács, üllő és kengyel. Egymással láncszerűen összekötve tompítják a kívülről beérkező hanghullámokat és továbbítják a belsőfülbe. Testünk legkisebb csontja a kengyel, egy ovális ablak alakú membrán segítségével csatlakozik a belsőfülhöz. Otoszklerózisnál a közép- és belsőfül különböző területein a csontok átrendeződnek és újabb csontok fejlődnek. Innen származik a betegség görög elnevezése: “Oto” jelentése fül, “Sklerose” jelentése keményedés. Szinte minden esetben érintett a kengyel és az ovális ablakocska, az esetek egyharmadában a belső fül szerkezete, a csiga és az ívjáratok is sérülnek.

Az új csont ránő és elzárja a kengyel helyét. Így ez az aprócska hallócsont elveszíti mozgásképességét (Stapes Fixation) és feladatát nem tudja többé elvégezni, nem tudja továbbvezetni a hangot. A következmény pedig hallászavar (hangvezető halláscsökkenés).
Ha az elcsontosodás a belsőfület is érinti, fülzúgás (tinnitus) és - ritkán - szédülés is előjöhet tünetként. Van olyan eset is, amikor csak a belsőfül érintett (Kapsel otoszklerózis); ilyenkor hangérzékelő halláscsökkenésről beszélünk, a hangvezető képesség ép marad.

Kit érint a betegség és mik lehetnek az okai?
Szinte mindig a 20 és 40 év közöttiek körében jelentkezik az otoszklerózis. Kutatások bizonyítják, hogy másfélszer több nő szenved a betegségben, mint férfi és főleg fehér bőrű emberek. Az esetek kétharmad részében mindkét fül beteg lesz. Kutatók szerint minden második, fiatal korban jelentkező halláskárosodásért az otoszklerózis felelős. A szakirodalomban azonban ingadoznak az előfordulási adatok: 4 és 80 beteg per 1.000 lakos.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Otoszklerozis-progressziv-hallascsokkenes
 
Hallásvesztés, a tumor előjele is lehet

Neumünster – ritkán előforduló agydaganat előjele lehet az egyoldali hallásvesztés szédüléssel párosítva. Elmondjuk az okát.

Ritkán előforduló jóindulatú agydaganat jele lehet az egyoldali, egyre rosszabbá való hallászavar. A német fül-orr-gégészeti szakszervezet tagja, Leif Erik Walther szerint, a hallóideg daganat (akusztikus neurinoma) tünetei közé tartozik a fülzúgás és a szédülés.” Legtöbb esetben a hallóideg daganat lassú lefolyású, jóindulatú daganat. Ha megnő, helyétől függően nyomni kezdi az idegpályákat és károsítja működésüket. Szédülés és egyensúlyzavar is jelentkezhet korai tünetként az egyoldali halláskárosodás, továbbá a tinnitusz mellett.”

Az “akusztikus neurinoma“, elnevezése ellenére az egyensúlyért felelős ideg sejtjeinek daganata. Minél nagyobbra nő a tumor, annál több tünete lesz. A HNO orvosa szerint „folyamatos idegi károsodás, mint az arcbénulás vagy az erős arcfájdalom (Trigeminusneuralgie) mellett nyelési zavarok, fejfájás, látászavar és rekedtség is jelentkezhetnek. Habár jóindulatú daganatról beszélünk, ami nem képez további áttéteket, de a betegek számára hatalmas lelki teher.”

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Hallasvesztes-a-tumor-elojele-is-lehet
 
Hallásvesztés: a belsőfül szőrsejtjei helyettesíthetők

Boston – a csiga szőrsejtjei nem nőnek vissza az emlősöknél (nem úgy, mint a madaraknál), melyek hiánya a belsőfül halláskárosodásáért felelősek. Ám US-kutatók egereken végzett kísérletei bizonyítják, egy speciális hatóanyag segítségével az őssejtet szőrsejtté lehet változtatni, áll a Neuron című szaklapban (2012; 10.1016/j.neuron.2012.10.032). Ennek segítségével megvalósítható, hogy megsüketült állatok egy bizonyos szintig visszakapják hallásukat.

A belsőfülben található csiga szőrsejtjei nagyon különlegesek, érzékeny mechano receptorok, melyek magas hanghatás, öregkor, fertőzés, de különböző antibiotikumok vagy citosztatikumok által is károsodhatnak. Ezek a sejtek nem tudnak „visszanőni”. De mellette olyan sejtek találhatók, melyek hordozzák az őssejt tulajdonságait.

Albert Edge és csapata a bostoni Massachusetts Eye and Ear Infirmary nevű kórházban azt vizsgálták, hogy a szőrsejtek melletti támaszsejtek kémiailag változást mutatnak-e. A vizsgálat egy speciális anyagnak köszönhetően sikeresnek bizonyult, ami gátolja a Gamma-Sekretase nevű enzim termelődését és akadályozza az úgynevezett Notch jelátvitelt is.

Az anyagot először egerekből kioperált belsőfül csigájában, majd pedig a süketség jeleit hordozó élő állatokon tesztelték úgy, hogy az anyagot a csiga labirintusaiban található folyadékba fecskendezték. A szőrsejtek száma megnövekedett, melyek támasztó sejtekből fejlődtek ki. Hogy a szőrsejtek valóban képesek érzékelni és továbbítani a hangot, a kutatók egy agyalapi hallásvizsgálattal bizonyították.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Hallasvesztes-a-belsoful-szorsejtjei-helyettesithetok
 
Halláskárosodás tápanyaghiány miatt

Manapság az él a köztudatban, hogy a halláskárosodás az öregkor elkerülhetetlen következménye. De ez valóban így van? Világszerte több száz vizsgálat tanúskodik nagymértékű vitaminhiányról azok körében, akik halláskárosodásban szenvednek.

Helyes táplálkozással megakadályozható a halláskárosodás
De ami ebben az összefüggésben még fontosabb megfigyelés, hogy az érintettek nagy százalékánál mutatkozott javulás komplex vitaminok bevitelekor. Ez is bizonyítja, hogy sok más öregkori betegséggel egyetemben ez a betegség is megakadályozható egy kiegyensúlyozott, vitaminban gazdag étrenddel.

A halláskárosodás okai
Általában ha az öregkorra gondolunk, rögtön a szemüveg, hallókészülék és sétapálca triója jut eszünkbe. De ezek valóban elkerülhetetlen következményei az öregkornak?

Sokan azt állítják, hogy a halláskárosodást csak úgy lehet megakadályozni, ha az ember kerüli a magas zajhatást. Ám a halláskárosodás sokkal inkább a hiányos, vitaminszegény táplálkozás következménye, mint a hangos zajé.

Megakadályozható a halláskárosodás
Ha egy betegség okáról van szó, sokszor figyelmen kívül marad a táplálékhiány – ahogy a halláskárosodásnál se kerül szóba. Világszerte, egymástól független kutatócsoportok jutottak ugyanarra a következtetésre: a halláskárosodás megakadályozható odafigyeléssel és optimális táplálkozással, főleg ha beépülnek táplálkozásunkba a jó minőségű, értékes táplálékkiegészítők. A már érintett embereknél javulhat érzékenységük a zajokra.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Hallaskarosodas-tapanyaghiany-miatt
 
Fülzúgás – Halláscsökkenés

Manapság, a betegek számát figyelembe véve, már civilizációs betegségnek tekinthető a fülzúgás. A fülzúgás általában csak az egyik fület érintő, hirtelen fellépő halláscsökkenés következménye. Nagyon ritka, hogy mind a két fület érintse a betegség, de előfordulhat ez is. Ám ilyenkor se károsodik teljesen a hallóképesség. A fülzúgásnak különböző szintjei lehetnek a kisebb mértékű halláscsökkenéstől a teljes süketségig. Ennek a fajta hirtelen fellépő fülzúgásnak több mint fele 24 órán belül magától meggyógyul. De minél nagyobb mértékű süketséggel párosul a fülzúgás, annál rosszabb következményekkel jár.

Legtöbb esetben a betegség zúgó, vagy zajos érzéssel kezdődik a fülben, ezek az úgynevezett tinnitus tünetei. Ez a fajta tinnitus, gyenge vagy erős nyomással a fülben egy hallásvesztés előjele is lehet. De ez az előjel annyira rövid idejű, hogy szinte már a kezdődő hallásvesztéssel egyidejűleg jelentkezik. Lehetséges, hogy a betegséghez párosul szédülés érzet, de ez azért ritkább.

Mit okozhat a hirtelen fellépő fülzúgás?
Az elsődleges okok úgy, mint sok más betegségnél is, még tisztázatlanok. Hogy egyáltalán hallhatunk, tulajdonképpen picike sejteknek, úgynevezett szőrsejteknek köszönhetjük a belsőfülben. Eddig a vérellátási zavarokban látta az okot az orvostudomány. Következésképpen a szőrsejtek nem tudnak elég vért kapni és ezzel együtt nem jutnak elég tápanyaghoz és oxigénhez, így akár teljesen elhalhatnak. Ez a totális süketséghez vezetne. Szintén az okok közé sorolják a stresszt és/vagy a vírusos megbetegedéseket. De mind a mai napig nem született egyik fent említett teóriára sem igaz bizonyíték.

Milyen tünetei lehetnek a hirtelen fellépő fülzúgásnak?
Ennek a fülzúgásnak könnyen felismerhetők a tünetei. Ha erős vagy gyenge hallásromlással párosul a nyomásérzet és tisztán kivehető zajokat hall a fülben, szinte teljes bizonyossággal hirtelen fellépő fülzúgásról van szó. Az érintettek egy részének enyhe szédülésérzete is lehet. Ilyenkor tanácsos, a további bajokat elkerülendő, hamar felkeresni a fül-orr-gégészetet vagy legalábbis háziorvosát.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Fulzugas---Hallascsokkenes
 
6 ok a hallásvizsgálatra

Nem számít hány évesek vagyunk, sem a családban történt előzmények vagy az általános egészségi állapotunk, a hallás vizsgálata egy fontos alapja lehet a jó közérzetnek. Közel 35 millió ember szenved valamilyen fokú halláscsökkenéstől, de a legtöbben átlagosan 7-10 év után kezdenek el vele foglalkozni. Íme néhány ok, amiért érdemes minél előbb megvizsgáltatnunk magunkat.

Küszködés a munkával
Ha az embernek halláskárosodása van, ez komoly gondokat tud okozni a munkahelyén. Például könnyen előfordulhat, hogy nem halljuk a főnökünk kérését, valamilyen fontos információt vagy egy ügyfelet konferenciabeszélgetés közben.

Kis dolgok
Szeretjük hallgatni az olyan hangokat, mint a madarak csicsergése, a víz hullámzása vagy a gyerekek nevetése. Nem is gondolnánk, mennyiben hozzájárulnak ezek a hangok az ember általános jólétéhez és boldogságához. Továbbá azok, akik halláskárosodással küzdenek, gyakran tapasztalnak feszültséget és stresszt párjukon, családtagjaikon. Folyamatosan kérni kell őket, hogy ismételjék meg mondandójukat. Egy idő után nehéz fenntartani a folyamatos kommunikációt, különösen ha távolabb élünk szeretteinktől.

Halláscsökkenés és biztonság
Az ember nem hall olyan hangokat, melyek elengedhetetlenek a biztonsághoz. Ilyen például amikor nem hallunk valamit egy építkezésen, egy szirénát vagy a tűzjelzőre nem ébredünk fel. Ha kezeljük a hallásvesztést, rengeteget teszünk saját biztonságunkért.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/6-ok-a-hallasvizsgalatra
 
Mit is jelent tulajdonképpen a hallásvesztés?

Hallásunkat a decibel (dB) egy bizonyos skáláján mérik az orvosok és hasonlítják össze a ”normális” hallással. Így állapítják meg hallóképességünk csökkenését és hogy milyen mértékű a károsodás. A vizsgálat eredményeit egy audiogram táblázat segítségével teszik átláthatóbbá (lásd lent).

A hallásvesztés fokozatai
Ez a skála a különböző hallásvesztés (HL) fokozatait sorolja fel.

  • Normális hallás (<25dB HL)
  • Kismértékű halláscsökkenés (26-40dB HL): Halk beszédet és suttogást vagy háttérzajos beszédet nehezebb megérteni.
  • Mérsékelt halláscsökkenés (41-55 dB HL): Normális beszédet, illetve irodai környezetben történő beszélgetést nem hallja.
  • Erősen mérsékelt halláscsökkenés (56-70 dB HL): Hétköznapi beszélgetést és telefoncsörgést sem hallja már.
  • Erős hallásvesztés (71-90 dB HL): Már csak hangos zajokat, hangos beszédet vagy ajtócsapódást képes meghallani.
  • Nagymértékű hallásvesztés (90+ dB HL): Már nehéz meghallani olyan hangokat is, mint például a motorzúgás vagy egy láncfűrész zúgása.
  • Fontos tényező a halláscsökkenés mértékének megállapítása egy megfelelő hallókészülék kiválasztásánál, mert nem minden hallókészülék passzol mindegyik halláskárosodáshoz.
Az audiogram
Hallásának képi megjelenítését audiogramnak hívják. A hallásvizsgálat alatt szakorvos jegyzi a vizsgálat értékeit egy audiogramban.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Mit-is-jelent-tulajdonkeppen-a-hallasvesztesGBP
 
A hallásvesztés fajtái és okai

Létezik egypár fajta halláscsökkenés, de legtöbb esetben ez a két kategória fordul elő: idegi hallásvesztés vagy vezetéses halláscsökkenés.

Idegi hallásvesztés
A halláscsökkenés legelterjedtebb formája. Idegi hallásvesztést az aprócska szőrsejtek károsodása okozza, amelyek az agy felé történő információ továbbáramlásáért felelősek. A károsodás okai a követezők lehetnek:
  • túl hangos környezet általi leterheltség
  • genetikai hajlam
  • belsőfül fertőzöttsége
  • orvosi beavatkozások, mint a kemoterápia vagy a röntgen
  • fejsérülések
  • kor

A kísérő tünetek általában ugyanazok: egyre nehezebb elkülöníteni a beszédet a zajtól, eltűnnek a magas frekvenciájú hangok, mint a madárcsiripelés és idővel már az emberek megértése is nehézzé válik.
Az idegi hallásvesztés tartós, gyógyszerekkel nem visszafordítható betegség, ám egy hallókészülék szinte minden esetben segíthet.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/A-hallasvesztes-fajtai-es-okai
 
Motoros bukósisak teszt

Szezonnyitáshoz passzolóan az ADAC tesztelte a motoros egyik legfontosabb tartozékát: az ECE-R 22.05 – teszten hitelesített bukósisakokat. Az aktuálisan kapható zárható bukósisakok közül tíz darabot vizsgáltak meg a középső árkategóriából (280 – 480 Euro). Örömteli eredmény: megérte a ráfordított energia, mert a győztes sisak Schuberth R1 mellett, ami 5,8-as értékelést kapott az ADAC-tól, a többi sisak is jól szerepelt az értékelésen, 4,1 és 4,8 közötti eredmények születtek, így nincs kirívóan eltérő sisak.

Egyik bukósisak se mutatott olyan súlyos hiányosságot, ami miatt le kellett volna pontozni. Kivételnek számít a fél sisak, az úgynevezett braincap, aminek nincs ECE-R 22- tesztje. Ez a fajta sisak egy különleges rezgéscsillapító teszten ment keresztül, az eredmény magért beszél: az alacsony rezgéscsillapító tulajdonsága és a hiányos formai kialakítása miatt (csak a fej felét védi) megnő a fejsérülés és agyrázkódás veszélye, ha baleset történik. Emellett nem véd a hangos környezeti zajoktól sem, mint a motor- és szélzúgás, így megbukik a hallásvédelmi teszten is.

Balesetvédelem
Jó hírekkel szolgál az ADAC – teszt balesetvédelmi ügyekben, mert a sisakok ezen a területen nem mutatnak különösebb ingadozást, mind kimagaslóan jó minőségű. Az értékelés 4,5 (ARAI Chaser és SHARK RSR2) és 5,5 (Uvex HELIX RS 750 Carbon) között mozog. Hasonló értékek születtek a rezgéscsillapító teszten: 4,6 és 5,7 között. A tisztítási teszt se mutatott nagy eltéréseket, a legrosszabb értékelés 4,0 lett.

A sisakok súlya azonban nagy eltérést mutat: 1000 és 1700 g között mozog a skála. A szénszálas anyagokból készült sisakok nem csak könnyűek, hanem kimagasló a rezgéscsillapításuk is – ahogy azt az ADAC – teszt is bizonyítja. Nem csak a legkönnyebb, hanem osztályelső is rezgéscsillapításban az Uvex Helix RS 750 Carbon nevű sisak. A rezgéscsillapításának köszönhetően kisebb zajártalom éri a motoros fülét.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Motoros-bukosisak-teszt
 
Oldal tetejére