Hallásvédelem

A kezeletlen halláskárosodás érzelmi hatásai

Minden harmadik 60 év feletti személynél észrevehető valamilyen szintű halláskárosodás, ez az egyik leggyakoribb betegség az idősebb felnőtteknél. A legtöbb felnőtt 5-15 évet is képes várni, mielőtt segítséget kérne a hallásvesztéshez. Azonban minél előbb fordulunk szakorvoshoz segítségért, annál könnyebb kezelni.

Ugyanez a helyzet a gyermekek kezeletlen hallásvesztésével. Kutatások kimutatták, hogy azok a babák, akiknél a halláskárosodást érzékelik, és időben kezelni kezdik, 6 hónapos korukig, nagyobb valószínűséggel tanulják meg az alapvető beszéd és nyelvi készségeket, mint a kezeletlen halláskárosodásúak.

A kezeletlen halláskárosodással élő gyermekek és felnőttek nagy veszélynek vannak kitéve társadalmi helyzetekben:
- Kommunikáció. A halláskárosult felnőttek nehezen vesznek részt beszélgetésekben a munkahelyükön, otthon és más szociális helyzetekben. A gyermekeknél - különösen a hat hónapnál fiatalabbaknál - nehézséget okoz a nyelvi készségek elsajátítása, melyeket a normál hallású gyerekek a család többi tagjától tanulnak el.
- Elszigeteltség. A felnőttek jellemzően elhatárolódnak a családtól és a barátoktól, mert túl nehéz hallani, és részt venni a beszélgetésben. A gyermekek is gyakran elszigetelődnek társaiktól, mert nehezen kommunikálnak vagy zavartak a rossz hallás miatt.
- Jövedelem. Egy tanulmány eredményei szerint a kezeletlen halláskárosodás befolyásolja a termelékenységet, a teljesítményt és a szakmai sikert, mely jelentős jövedelemkiesést jelent.
- Családi kapcsolatok. A halláskárosult gyermekek gyakran kevésbé artikulálnak, mely a kommunikációs frusztrációt okoz a családtagok között. A felnőttek nem értik a másik mondandóját, ez elszigeteltséget és depressziót gerjeszthet. Azok a családtagok, akiknek halláskárosult szerettük van, gyakran érzik magukat frusztráltnak, bosszúsnak, szomorúnak.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/A-kezeletlen-hallaskarosodas-erzelmi-hatasai
 
Hogy kezeljük összejöveteleken a halláskárosultakat?

Minden viccet félretéve, ha azt vesszük észre az ünnepi családi összejövetelen, hogy Béla bácsi nem hall minket, akkor valami probléma lehet. A karácsonyi szezon gyakran az első alkalma annak, hogy a hallással kapcsolatos problémákat észrevesszük.

Minden tizedik amerikainál kimutatható valamilyen szintű halláskorosodás. Háromból egy 65 év feletti.

A hallással foglalkozó szakértők úgy vélik, hogy az ilyen problémák számos más betegséggel kapcsolhatóak össze, mint a depresszió, a szorongás és a harag. Az ünnepek alatt fokozódik a probléma, amikor a hallássérülteknek azzal kell megküzdeniük, hogy a családtagok beszédét nem képesek megérteni, így képtelenek részt venni a társalgásban.

A sikeres összejövetel kulcsa egy kis tervezés. Először is fontos felismerni, hogy szerettünk nehezen hall. A tünetek közé tartoznak a következők:

A normálnál hangosabbra kell állítani a TV-t és a rádiót.
Gyakran kéri az embereket, hogy ismételjék mondandójukat.
Nehezebben érti a nőket és a gyerekeket.
Nehezen hallja a beszédet zajos környezetben, mint az éttermek vagy bevásárlóközpontok.
Helytelenül válaszol kérdésekre, reagál beszélgetésekre.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Hogy-kezeljuk-osszejoveteleken-a-hallaskarosultakatGBP
 
A cukorbetegség és a halláskárosodás kapcsolata

Ha cukorbeteg vagy, valószínűleg már megszoktad a rendszeres egészségügyi ellenőrzéseket, szűrővizsgálatokat. Ilyen alkalmakkor nem árt megejteni egy hallásvizsgálatot is.

2008 júliusában a National Institute of Health (NIH) azt találta, hogy a cukorbeteg emberek kétszer olyan valószínűséggel lesznek halláskárosultak, mint mások. Azoknál, akiknél megemelkedik a vércukorszint, szintén nagyobb a lehetőség (30%) halláscsökkenés kialakulására.

Az USA lakosai közül 26 millió gyermek és felnőtt cukorbeteg, ez az egyik legfőbb oka a szívbetegségek és a stroke, valamint leggyakoribb oka a veseelégedetlenségnek, a vakságnak és számos más betegségnek.

Az egészségügyi szakemberek hisznek benne, hogy a cukorbetegség befolyásolja a hallást különféle módokon:
- A magas vércukorszint olyan kémiai változásokat eredményez a belső fül ereiben és idegeiben, mely hatással van a szervezet hallást közvetítő képességére.
- Kialakulhat érzékenység bizonyos típusú műanyagokra, melyeket a hallókészülék gyártásban használnak, illetve élesztőre, gombára, és hajlamosabb az ember a hallójárat fertőzéseire.
- A cukorbetegség eredményezheti a fülben található szőrsejtek elveszítését, melyek nélkülözhetetlenek a hallás egyensúlyához, épségéhez.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/A-cukorbetegseg-es-a-hallaskarosodas-kapcsolata
 
Férfiaknál gyakoribb a halláskárosodás

Legközelebb, amikor a férjünk nem hallja meg, hogy szólítjuk, ne hagyjuk annyiban. Előfordulhat, hogy ez nem véletlen. Tanulmányok szerint a férfiaknál kétszer olyan nagy valószínűséggel alakul ki hallásvesztés, mint a nőknél, főleg 20 és 69 éves körül között.

Több, mint 28 millió amerikai szenved valamilyen halláskárosodástól, körülbelül 60%-uk férfi. Egészségügyi szakértők szerint ezt a környezeti tényezők eredményezik, például elsősorban férfiak dolgoznak zajosabb munkahelyeken, mint az építőipar vagy a gyári munka.

Másik tényező, mely befolyásolja a hallás állapotát az aszpirin, az acetaminofen és a gyulladáscsökkentők. Ezek rendszeres használata növeli a halláskárosodás kialakulásának kockázatát a 60 évnél fiatalabb felnőtt férfiaknál.

A rendszeres aszpirin használók 50-59 éves korára 33%-kal nagyobb eséllyel halláskárosultak, mint azok, akik mellőzték 50 éves koruk alatt az aszpirin használatát.

Hogyan lehet mégis elkerülni ezt? A megoldás a megelőzés, főleg a munka terén. A munkaadók kötelesek hallásvédelmet biztosítani, amennyiben a zaj meghaladja a 85dB-t. Más körülmények között az embernek tisztában kell lennie a zaj veszélyességével, például koncerteken, bizonyos szerszámok használata közben, és ilyenkor meg kell tenni a megfelelő óvintézkedéseket a hallás védelmére. A rendszeresen fájdalomcsillapítót használó férfiaknak érdemes orvossal konzultálni további információkért.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Ferfiaknal-gyakoribb-a-hallaskarosodas
 
Hogyan ismerjük fel gyerekeknél a hallásvesztést?

Ha van már gyermekünk, szinte biztos, hogy kellett már altatnunk, miközben fájdalmas fülgyulladástól szenvedett. A megfázás vagy valamilyen fertőzés következtében a folyadék a hallójáratban reked, mely a gyermekeknél kialakuló ideiglenes hallásvesztés egyik leggyakoribb oka. De honnan tudhatjuk, hogy erről van szó vagy valami komolyabbról?

Ha születéskor nincs is gond a csecsemő hallásával, fontos nagy figyelmet fordítani annak fejlődésére. Több gyermekkori betegség, mint a kanyaró, agyhártyagyulladás, vezethetnek maradandó halláskárosodáshoz. A zaj okozta halláskárosodás is egyre gyakoribb jelenség gyerekeknél.

Van-e a gyermeknek halláskárosodása? Tegyük fel magunknak a következő kérdéseket:

Előfordul-e, hogy a gyermek oldalra hajtja a fejét, amikor hallgat valamit?
Van-e a gyermeknek egyensúlyzavara, pl. felállásnál és leüléskor?
Nem reagál hangokra?
Nem fordul oda, amikor a nevét mondják?
Lassan beszél, késleltetetten reagál? A szánkat figyeli, amikor beszélünk?
Gyakran kéri, hogy ismételjük meg mondandónkat? Könnyen válik frusztrálttá?
Fel kell hangosítania a TV-t?
Ha a legtöbb kérdésre igen a válaszunk, ideje lenne megbeszélni egy vizsgálatot a család orvosával vagy egy képesített audiológussal. Ugyanis lehet, hogy a gyermeknek halláskárosodása van.

Amennyiben az orvos is halláskárosodásra gyanakszik, valószínűleg beutalja a gyermeket egy fül orr gégészhez, aki azonosítani fogja a halláskárosodás eredetét, és ellát minket megfelelő tanácsokkal.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Hogyan-ismerjuk-fel-gyerekeknel-a-hallasvesztestGBP
 
Top 5 hallással kapcsolatos fogadalom az új évre

Akár szokásunk újévi fogadalmakat tenni, akár nem, fontoljuk meg, hogy ebben az évben mennyire törődünk hallásunk egészségével.

1. Megoldások a háztartásban előforduló zajok csökkentésére, és felhívni erre a gyerekek és az unokák figyelmét. A hallással foglalkozó szakértők egyetértenek abban, hogy a zaj okozta halláskárosodás a leggyakoribb az Egyesült Államokban. A National Institute on Deafness and Other Communication Disorders (NIDCD) szerint a hallássérült emberek többségének magas frekvenciájú halláscsökkenése van, melyet valamilyen hangosabb zaj okoz munka vagy szabadidős tevékenység közben.

Ha kisgyermekek vannak a házban, beszéljünk velük arról, hogy az egészséges hallás mennyire fontos az ember életében. Ha valamilyen lejátszóval gyakran hallgat a gyermek zenét, biztassuk, hogy ügyeljen a hangerő biztonságos szinten tartására. Ha részt veszünk egy olyan rendezvényen, ahol számíthatunk hangos zajokra, mint egy rock koncert vagy tűzijáték, mutassunk példát és viseljünk füldugót, ez ösztönözni fogja a gyermeket is valamilyen zajcsökkentő hallásvédő használatára.

2. Elemezzük a hallásunk védelmét. A fül tisztítására ne használjunk semmi éles, hegyes tárgyat, mint a fültisztító pálca vagy a hajtű, melyekkel megsérthetjük a hallójáratot. Ehelyett alkalmazzunk meleg, nedves törlőkendőt, mellyel a legtöbb fülzsírt eltávolíthatjuk, az egyéb szennyeződésdarabok természetes úton távoznak a hallójáratból.

Tanulmányok összefüggésbe hozták a hallásvesztést más egészségügyi problémákkal, mint a szívbetegségek, a cukorbetegség és a demencia. Ha dohányzunk, elhatározzuk a leszokást. Ha túlsúlyosak vagyunk, eldöntjük, hogy lefogyunk néhány kilót. És ha azt gondoljuk, a hallásunk már nem az igazi, határozzuk el, hogy ellátogatunk minél előbb egy szakemberhez vizsgálatra. Nem csak a hallásunkkal törődünk, az általános egészségi állapotunkat is garantáltan javítani fogjuk ezzel a lépéssel.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Top-5-hallassal-kapcsolatos-fogadalom-az-uj-evre
 
Halláskárosodás az egyik fülre

Az emberi test egy csodálatos gép, semmi kétség, de még a legjobban karbantartott gép is elhasználódik idővel. Tehát nem meglepő, sőt, normális része az öregedésnek, hogy fokozatosan romlik a hallásunk.

Ha mindkét fülünkre elveszítjük a hallásunkat, kétoldalú károsodásról beszélünk, ez a hallássérülés leggyakoribb formája. Egy másik, kevésbé elterjedt formája, amikor csak az egyik fület éri, ez az egyoldalú halláskárosodás. A kétoldalú a 65 év felettieknél gyakori, az egyoldalú pedig inkább gyerekeknél fordul elő. Szakemberek becslései szerint közel 400.000 gyermek szenved ettől az Egyesült Államokban.

Mint a kétoldalú halláskárosodás, az egyoldalú is lehet vezető vagy szenzori-neurális, illetve vegyes jellegű. Vezetéses halláscsökkenés esetén rendellenesség alakul ki a hallójáratban, mint a fülzsír vagy más idegen anyagok, melyek megakadályozzák a hang belső fülbe jutását. A vezetéses halláscsökkenés gyakran korrigálható gyógyszeres kezeléssel vagy műtéti úton. Szenzori-neurális halláskárosodás akkor jelentkezik, ha valamilyen kár éri az idegeket a belső fülben. Sokakon azok közül, akiknek szenzori-neurális halláskárosodásuk van, lehet segíteni hallókészülékkel a kár mértékétől függően.

Az egyoldalú hallásvesztés tünetei magukban foglalják, hogy a hang forrását nehéz megállapítani, illetve nehezen különíthető el a beszéd a háttérzajoktól. Néha ezt állandó fülzúgás, fülcsengés is kíséri. Előfordulhat, hogy az egyoldalú halláskárosodással élők a fejüket elfordítva próbálnak hallani a "jó fülükkel". Egyoldalú halláscsökkenés kialakulhat fokozatosan, hirtelen vagy akár terhesség alatt is.

Mint egyéb hallásvesztéseknél, itt is alapos vizsgálat kellhet, mire pontosan azonosíthatóvá válik a probléma és megállapítható a megfelelő kezelési forma. Sokan az egyoldalú hallásvesztéssel élők közül hallókészüléket használnak, míg másoknál elengedhetetlen műtét vagy cochleáris implantátum a hallás javítására.

Sok gyermeknél már újszülött korában azonosítják az egyoldalú halláscsökkenést a szűrővizsgálatok. Bár jól működő fülek esetén általában nem romlik a hallás, fontos, hogy a szülők gyakran ellenőrizzék a gyermek hallását. A nem megfelelően halló kicsiknél előfordulhat, hogy a beszéd és a nyelvi készségek nem fejlődnek olyan jól, ha nem ismerik fel időben a károsodást és kezdik el kezelni.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Hallaskarosodas-az-egyik-fulre
 
A hallás és az egészség

Bár a halláskárosodás elkerülhetetlen része az öregedés folyamatának, addig őrizzük meg füleink épségét, ameddig csak lehetséges. Ennek érdekében évente érdemes megvizsgáltatni hallásunkat. A fülek állapota nagyban befolyásolja az általános egészséget.

Nem minden hallásvesztés egyenlő szintű. A szenzori-neurális halláscsökkenés része az öregedés folyamatának. Ezt a belső fülben lévő szőrsejtek sérülése okozza, az ilyen hallásvesztés visszafordíthatatlan. A vezetéses halláscsökkenést azonban gyakran kezelni kell, ilyenkor helyre hozható a normál hallás. Egy vizsgálat után az orvos megállapítja a halláscsökkenés okát, pl. túlzott fülzsír- vagy folyadékfelhalmozódás, valamilyen fertőzés, perforált dobhártya, jóindulatú daganat, majd ezután javasolja a probléma korrigálását.

A hallásnál jelentkező rendellenességek előjelei lehetnek más, súlyosabb betegségeknek. Ha nemrég kezdődött fülcsengésről, más néven tinnitusról van szó, ez jelezhet magas vérnyomást. A tinnitus egy kóros állapot, melyet jellemzően a belső fül károsodása eredményez, azonban néha a magas vérnyomás is okozhatja.

Ha már itt tartunk... Az éves vizsgálat különösen fontos, ha van valamilyen más egészségügyi problémánk, mint szívbetegség, cukorbetegség, elhízás, mivel ezek is okozhatnak halláskárosodást. A szívbetegség és az elhízás befolyásolja a vérkeringést, a cukorbetegség pedig az idegek és az erek épségét. A fül állapota, beleértve a belső fülben található szerveket is, jó mutatója lehet a keringéssel és a véráramlással kapcsolatos problémáknak. Ha törődünk hallásunkkal, füleink könnyen megjósolhatnak más betegségeket.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/A-hallas-es-az-egeszseg
 
Füldugók alváshoz

Nem tudsz egy percet sem pihenni, mert a partnered horkol? Úgy érzed magad éjszaka, mintha egy vasútállomáson lennél? Nehéz megmondani a párunknak, hogy a horkolásától egész éjjel ébren vagyunk, mert annyira hangos, hogy környékbeli madarakat is elijesztette vele. Értük nem sokat tehetünk, de magunkért egy füldugóval már annál többet.

Biztosítani kell a jó, megfelelő alvást, hiszen nem csak a személyes jólét szempontjából fontos, hanem kipihenten tudjuk kihozni a legtöbbet a napból. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint rendszeresen történnek autópályán olyan balesetek, ahol az emberek elalszanak vezetés közben. Az alváshiánynak rengeteg oka lehet, ezek közül néhány orvosi. A vásárlók visszajelzései szerint a füldugók segítenek az alvásban, ha a partner túl hangosan horkol.

A horkolás bizonyítottan nagy problémát jelent az Egyesült Királyságban. Újabb vizsgálatok bebizonyították, hogy háromból egy ember szenved horkolás miatt. Bizonyára sokak számára meglepő, hogy a horkolás valószínűsége az életkor előrehaladtával nő. Ennek oka lehet súlyfelesleg, melyet nem tudunk leadni, vagy a nyak és a torok környékén lágyuló szövetek. Sok esetben a jó, pihentető éjszakai alvás eléréséhez elég beszerezni egy pár füldugót ahelyett, hogy a partner horkolását próbálnánk valahogy megszüntetni. De mielőtt ennyiben hagynánk a dolgot, győződjünk meg róla, hogy a horkolás nem valami komolyabb alvással kapcsolatos problémára utal.

Sokan hasztalan eszközként tekintenek a füldugókra, azonban ha valaki megtalálja a számára tökéletes fajtát, mely kizárja a leghangosabb zajokat, nagy segítséget jelenthet rengeteg problémával szemben. Az alváshoz készült füldugók puhák, biztonságosak és egyben hatékonyak érzékeny fülű gyermekeknek és időseknek is. A piac jelenleg annyira változatos, hogy gyakorlatilag minden csoport megtalálja azt, amire szüksége van.

A komfort az első dolog valószínűleg, amit mindenki keres, ha arról kell dönteni, milyen füldugót használjunk, különösen abban az esetben, amikor alváshoz kellenek. Éjjel, alvás közben a test ellazul, és a végére egyre inkább tudatában van a füldugó jelenlétének. A füldugó viselése alvás közben különösen kényelmes kell, hogy legyen, de emellett hatékonyan zárja ki a horkolás hangját a háttérben ugyanúgy, mint az utca zajait, a zenét.

Az egészség és a biztonság egyaránt fontos szempont, ha füldugókról van szó, erről mindenképp gondoskodni kell. Miközben hatékonyan kizárja a nem kívánt zajokat, lehetővé kell tennie, hogy a viselője meghalljon olyan hangokat, mint a tűzjelző, így biztonságban érezheti magát a füldugóval alvás közben is. Ehhez megfelelő zajcsökkentési aránnyal kell rendelkeznie a használt füldugónak. Normál körülmények között minél magasabb ez az érték, annál jobb. Alváshoz azonban olyan füldugóra van szükség, melynél bizonyos hangokat meghallunk még alvás közben is. A legfontosabb, hogy a füldugó kényelmes legyen és egy bizonyos mértékig kizárja a zajokat. Az alváshoz kifejlesztett füldugók többsége csak olyan mértékben blokkolja a hangokat, hogy képesek legyünk elaludni.

Sokféle füldugóból választhatunk, így könnyű megtalálni a számunkra legmegfelelőbbet a lehetőségek között.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Fuldugok-alvashoz
 
5 szokás, ami kárt tehet a hallásban

Okokat keresünk arra, hogy megtörjük jól bevált szokásainkat, melyekkel negatívan hatunk egészségi állapotunkra? A hallásunk is könnyen károsodhat, ha nem változtatunk életmódunkon.

Dohányzás
Azt már mindannyian tudjuk, hogy a dohányzás káros a szív egészségére, de a hallásra gyakorolt hatásával kevesen vannak tisztában. A cigaretta által kibocsátott vegyi anyagok befolyásolják a belső fül azon képességét, hogy továbbítsa a rezgéseket. Minél többet dohányzik valaki, annál nagyobb a károsodás kockázata nálunk és a minket körülvevőknél. Tanulmányok azt mutatják, hogy azok a serdülők, akik mások cigifüstjének vannak kitéve, kétszer olyan nagyobb valószínűséggel tapasztalnak alacsony frekvenciájú hallásvesztést, mint azok, akik nincsenek kitéve füstnek.

Elhízottság
Mi lehetne jobb ok arra, hogy vacsora után tegyünk néhány kört a háztömb körül, mint az egészség? A túlsúlyosság nagy megterhelést jelent a szívnek, káros a keringési rendszerre nézve. Nem beszélve a cukorbetegség kialakulásának kockázatáról. A belső fül gyengülő véráramlása miatt romlani kezdhet a hallás.

Alkoholfogyasztás
Miközben az egészségügyi szakemberek egyetértenek abban, hogy napi egy pohár vörösbor egészséges a szívnek, ha túl sokat iszunk, tönkreteheti a májunkat. Szakértők úgy vélik, hogy az alkohol befolyásolja az agy hangértelmező képességét, különösen az alacsony frekvenciák szintjén. Létrehoz egy toxikus környezetet a belső fülben, ahol a szőrszerű sejtek károsodnak. Az agy központi hallókérge zsugorodásnak indul azoknál, akik túl sokat isznak.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/5-szokas-ami-kart-tehet-a-hallasban
 
A dohányzás és a halláskárosodás

Bizonyára a legtöbben tisztában vannak azoknak a betegségeknek a listájával, melyeket a dohányzás okoz, pl. szívbetegségek, rák, légzőszervi problémák. Most felvehetjük a listára a hallásvesztést is. Ha mi magunk dohányzunk vagy olyannal élünk együtt, kockáztatjuk hallásunk egészségét.

A hallással foglalkozó egészségügyi szakemberek azt gyanítják, hogy a dohányzás hozzájárul a halláskárosodáshoz. Az első ezt megerősítő tanulmány 1962-ben látott napvilágot. A Journal of the American Medical Association 1998 júniusában megjelent cikk szerint a dohányosok 70%-kal nagyobb eséllyel lesznek halláskárosultak, mint a nem dohányzók.

A New York University School of Medicine kutatói megállapították, hogy azok a tizenévesek, akik cigarettafüstnek vannak kitéve, két-háromszor nagyobb valószínűséggel szenvednek halláskárosodástól, mint akiket csekély vagy semmilyen expozíció nem ér. A 2011-es kutatásban résztvevőknek fogalma sem volt róla, hogy a hallásukkal probléma lenne.

Ha bajban vagyunk annak megértésével, hogy miként befolyásolhatja valami a hallásunkat, amit a tüdőnkbe lélegzünk, gondoljunk csak át! A megfelelő véráramlás és kellő mennyiségű oxigén egyaránt fontos ahhoz, hogy a belső fül szőrsejtjei egészségesek maradhassanak. Dohányzás közben a nikotin és a szén-monoxid lebontja az oxigént, mely a test minden erére kihat.

Továbbá a dohányzás irritálja a füleket. A hallással foglalkozó szakemberek úgy vélik, a nikotin befolyásolja a neurotranszmittereket, melyek felelősek a hallóideg mentén történő tevékenységekért az agyban.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/A-dohanyzas-es-a-hallaskarosodas
 
A halláskárosodás oka gyermekeknél

A szelektív hallásról szóló vicceket félretéve az, ha egy gyermek nem hall jól, nem tréfa dolog. Egyes halláskárosodás típusokat gyermekeknél lehet korrigálni gyógyszeres kezeléssel vagy műtéti úton, míg mások sajnos maradandóak.

A hallással foglalkozó egészségügyi szakemberek két kategóriába sorolják a halláscsökkenést: vezető és szenzori-neurális. Előbbi gyakran kezelhető gyógyszerekkel vagy műtéti úton. Utóbbi többnyire állandó marad.

A vezetéses halláscsökkenésnél a hang nem jut el a belső- és a középfülbe, ezt tartják a gyermek halláskárosodás leggyakoribb okának. A vezetéses halláscsökkenés lehet veleszületett rendellenesség vagy valamilyen betegség. A megfázás vagy fülfertőzés, mely gyakran termel folyadékot a fülben, jó példa lehet erre. A fülzsír egy másik jól ismert bűnös. Ha úgy érezzük, gyermekünket érintheti valamelyik, azonnal vegyük fel a kapcsolatot gyermekorvossal. Mindkét esetben ideiglenes a halláscsökkenés, korrigálható gyógyszeres kezeléssel, ha időben azonosítják és foglalkoznak vele.

A veleszületett vezetéses hallásvesztést egy anatómiai rendellenesség okozza a külső vagy a belső fülben. Attól függően, hogy természetes a rendellenesség, a gyerekorvos ajánlhatja, hogy várjunk a sebészeti beavatkozással, amíg legalább három éves nem lesz a gyermek.

A szenzori-neurális halláskárosodás akkor jelentkezik, ha a szőrsejtek vagy a belső fül hallóidegei sérültek. Ez a fajta hallásvesztés is előfordulhat terhesség alatt vagy szülés után. Bár ez a típus állandó, a legtöbb esetben hallókészülékkel és egyéb eszközökkel segíteni lehet a gyermeknek, hogy jobban halljon és így nyelvi készségei jobban fejlődhessenek.

A veleszületett szenzori-neurális halláskárosodás a terhesség alatt következik be. Az ilyen típusú hallásvesztésnek gyakori oka valamilyen vírusos fertőzés, mint a rubeóla, genetikai problémák, koraszülés és egyéb szövődmények.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/A-hallaskarosodas-oka-gyermekeknel
 
Az elhízás és a halláskárosodás

Ha a kedvenc farmerunk már nem jön ránk, eldönthetjük, mit teszünk. Veszünk egy nagyobbat a pénzből, amit egyébként másra is költhetnénk, vagy átgondoljuk a dolgot. Elveszítünk pár kilót vagy a hallásunkat.

Persze a hallás épsége csak egy a rengeteg ok mellett, melyek biztathatnak minket az egészséges testsúly megtartására. Mindannyian tudjuk, hogy a túlzott testzsír nagy megterhelést jelent a szívünknek és káros a keringési rendszerre nézve is. A túlsúlyosság kitesz minket a cukorbetegség kockázatának, továbbá egyik fő oka a szívbetegségeknek és a stroke-nak.

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint 2010-2011-ben az Egyesült Államok felnőtt lakosságának egyharmada volt túlsúlyos. A felnőtteknél a 25 és 29,9 közé eső BMI (Body Mass Index) értéket tekintik súlyosnak, a 30 feletti pedig elhízottnak minősül.

Hogyan járul hozzá a túlsúly a halláskárosodáshoz? Az egész arról szól, hogy a véráramlás hogyan befolyásolja a belső fül egészségét. A belső fül folyadékkal teli csövek és idegvégződések komplex rendszere. Egyik fő részét a hallásért felelős szőrsejtek képezik, melyek elektromos jellé alakítják a hangot és értelmezésre továbbítják azt az agynak. Ha ezek a szőrsejtek sérülnek, nem tudnak regenerálódni és a halláskárosodás maradandó.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Az-elhizas-es-a-hallaskarosodas
 
Testmozgással a hallásért

Legközelebb, amikor a kutyánk szomorúan hozza elénk a pórázát, hogy valaki játsszon vele, vegyük el tőle, tegyük rá, majd induljunk egy gyors sétára a környéken. Amellett, hogy kutyusunk is boldog lesz, a hallásunknak is jót fog tenni.

Mint más szervek testünkben, a hallás is az oxigéndús véráramlásra támaszkodik a hatékony működéshez. A csigában található szőrsejtek, melyek feladata a hang értelmezése, megkapják a külső fül által felvett impulzusokat. A rossz keringés következtében ez a folyamat kevésbé jól működik.

Azt már tudjuk, hogy a rendszeres testmozgás jót tesz a szív- és érrendszer egészségének, csökkenti a stroke, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az elhízás esélyét. Nem beszélve arról a pozitív hatásáról, hogy javítja a hangulatot és a stresszes állapotot. De azt vajon hányan tudják, hogy a fent említett betegségek a hallással is szoros kapcsolatban állnak?

Az időseb korosztályról szóló tanulmányok azt jelzik, hogy azok, akik szív- és érrendszeri betegségben szenvednek, 54%-kal nagyobb valószínűséggel lesznek halláskárosultak. A cukorbetegek pedig kétszer olyan gyakran szenvednek halláscsökkenéstől.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Testmozgassal-a-hallasert
 
Éves ellenőrzések és a halláskárosodás

Bár a halláskárosodás többnyire elengedhetetlen része az öregedés folyamatának, győződjünk meg róla rendszeresen, hogy egészséges e még a hallásunk. Ehhez nagyon jó megoldás lehet, ha évente járunk ellenőrzésre. A fülek épsége jó mutatója lehet más egészségügyi problémáknak.

Nem minden hallásvesztés egyforma. A szenzori-neurális hallásvesztés gyakran fordul elő, része az öregedés folyamatának. Ilyenkor a belső fül szőrsejtjei sérülnek. A vezetéses hallásvesztés ezzel szemben gyakran kezelhető, retusálható a normál hallás. A hallójárat vizsgálata után az orvos meghatározza a halláscsökkenés okát, pl. túlzott fülzsír, folyadék felhalmozódása, megfázás, fertőzés, perforált dobhártya vagy jóindulatú daganat. Ezután javaslatot tesznek a probléma orvoslására.

Ha gondunk akad a hallásunkkal, az jelezhet valamilyen más betegséget. Egy nemrég kezdődött fülcsengés, fülzúgás jelezhet magas vérnyomást. A tinnitus alapból egy olyan kóros állapot, melyet jellemzően a belső fül károsodása eredményez, azonban vannak esetek, amikor a magas vérnyomás okozza.

A hallás éves vizsgálata különösen fontos, mivel jelezhet más betegséget, mint a szívbetegségek, cukorbetegség stb. A belső fül szervei mutatói a jó vérkeringésnek, ezáltal jelzik más betegségek lappangását.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Eves-ellenorzesek-es-a-hallaskarosodas
 
Az alkohol és a halláskárosodás

Nincs azzal semmi baj, ha néha megiszunk egy koktélt a barátainkkal, de ha szokásunk túlzásba esni, vigyázzunk! Az alkohol a hallásvesztés egyik rizikófaktora.

Tény, hogy az agyműködésünkre hatással van. A kutatók úgy vélik, a túlzott alkoholfogyasztás károsíthatja a hallókérget az agyban. Ez azt jelenti, hogy a fülek ugyan megfelelően működnek, az agy azonban nem tudja megfelelően feldolgozni a hangokat.

Az egészségügyi szakemberek szerint azok, akik az alkoholizmus rabjává válnak, károsítják hallásukat. Az alkohol toxikus környezetet hoz létre a belső fülben, károsodnak a finom szőrsejtek, melyek ahogy azt már jól tudjuk, nem tudnak regenerálódni. Továbbá azok, akik túl gyakran isznak, érzékennyé válnak a hangosabb zajokra, így sokkal nagyobb hajlamuk van a zaj okozta halláskárosodás kialakulására.

Az alkohol hatására megduzzadnak a vérerek, mely nagyobb véráramlást tesz lehetővé, emiatt tapasztalhatnak a túlzott alkoholfogyasztók pulzáló fülzúgást vagy fülcsengést. Bár ez nem életveszélyes, rendkívül bosszantó tud lenni.

Mennyi a túl sok alkohol? Minél tovább és minél többet iszik valaki, annál nagyobb a károsodás lehetősége. Kutatások szerint nagyobb halláscsökkenés tapasztalható azoknál az idős embereknél, akiknek nagy szerepet játszott életében az alkohol, mivel sérül a hallóideg. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy még a mértékletesen ivók is kockára teszik hallásuk egészségét.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Az-alkohol-es-a-hallaskarosodas
 
A sport és a halláskárosodás

Akár elkötelezett sportemberek vagyunk, akár most kezdünk újra formába lendülni, mindenképp dicséretes, hogy mozgunk. Kutatások szerint a rendszeres testmozgás jót tesz az általános egészségi állapotnak, beleértve a hallás épségét is. Azonban a kemény edzés közben a túl hangos zenehallgatás könnyen szenzori-neurális halláscsökkenéshez vezethet, mely egy állandó állapot, azonban könnyen elkerülhető néhány óvintézkedéssel.

Az első dolog, amit meg kell tenni az edzés megkezdése előtt, hogy konzultálunk orvosunkkal, aki megállapítja, egészségesek vagyunk-e az adott sporthoz. Miután zöld utat kaptunk, tegyünk lépéseket a hallásunk védelméért. Íme néhány tanács:

1. Ne feszegessük a korlátainkat! Ügyeljünk a bemelegítésre, sose hagyjuk ki, és ha kell, tartsunk szünetet. Túl kemény edzés közben előfordulhat hallásvesztés. A tünetek közé tartozik a szédülés, a füldugulás és a fülcsengés.

A hallás néhány óra elteltével visszatér, ha nem így lenne, keressük fel orvosunkat. Lehet, hogy egy rendellenesség (perilymphatic fistula) vagy valamilyen belső fülben lévő genetikai hiba (Large Vestibular Aqueduct Syndrome, LVAS) okozza. Előfordulhat belső fülnél megjelenő rendellenesség is, mint a Meniere szindróma.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/A-sport-es-a-hallaskarosodas
 
A hallásvesztés átmeneti vagy tartós?

Abban a pillanatban, hogy saját magunknál vagy egy szerettünknél változást észlelnénk a hallás állapotában, keressünk fel egy orvost. A tapasztalt átmeneti halláscsökkenést gyakran lehet korrigálni mielőtt állandósulna.

Átmeneti halláskárosodást eredményezhet valamilyen akadály a hallójáratban vagy más egészségügyi probléma. Az okok az alábbiak lehetnek:

Fülfertőzés: Néha egy komolyabb megfázás is okozhat fülgyulladást. Bár ez többnyire inkább csak gyermekeknél jellemző, bármely életkorban felütheti a fejét. A fülgyulladás otthon is kezelhető, de csak jót tehetünk azzal, ha egy orvossal is megnézettjük, ő eldönti, szükséges e antibiotikumos kezelés.

Felhalmozódott fülzsír: A belső fül szőrtüszői és mirigyei termelik a cerument, más néven fülzsírt. Bár ez a viasz általában magától esik ki a fülből vagy gyengéd mosással lehet eltávolítani, néha felhalmozódik és lezárja a hallójáratot. Amikor ez megtörténik, az ember úgy érzi, mintha be lennének dugulva fülei, csengés és zúgás kíséri, nem ritkán hallásvesztés jelentkezik. Ha a viaszt nem lehet óvatosan, meleg vizes ronggyal eltávolítani, keressünk fel egy orvost. Ha megpróbálnánk magunk eltávolítani a fülzsírt, használjunk puha pamut törlőkendőt, ne nyomjuk túl mélyre, mert átszúrhatja a dobhártyát.

Kimerítő testmozgás: Amikor keményen edzünk, előfordulhat átmeneti hallásvesztés. A hallás általában néhány óra alatt visszatér a normál szintre. Ha a tünetek nem múlnának, keressünk fel egy orvost.

Magas vérnyomás: Ha már csengést vagy zümmögő hangot hallunk, mely nem akar múlni (tinnitus), bölcs dolog elmenni orvoshoz. Néha a fülzúgás kapcsolatban állhat más egészségügyi problémákkal, mint a magas vérnyomás vagy a szív- és érrendszeri betegségek.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/A-hallasvesztes-atmeneti-vagy-tartosGBP
 
Amit még nem tudunk

A fülek csodálatos, bonyolult szervek, és néha nem túl jó dolgokat tapasztalunk velük kapcsolatban. Bonyolultságuk miatt nem mindig működnek megfelelően. Itt egy összefoglaló pár hallással kapcsolatos dologról, melyeket nem biztos, hogy eddig ismertünk. A következő sorok ezekkel foglalkoznak.

Meniere szindróma: Szédülést tapasztalunk? Ha ez az állapot tartósan fennáll, előfordulhat, hogy Meniere szindrómáról beszélhetünk, mely egy a belső fület érintő krónikus betegség. A hallásunkat befolyásolja és egyensúly zavart okoz. Az egészségügyi szakemberek szerint a Meniere betegség eredményezte szédülés és egyensúlyzavar kiváltója a belső fülben lévő folyadék. Bizonyos tényezők befolyásolják az egyensúlyt, mint a migrén, az allergia, a fejsérülés, a vírusos fertőzések, ezektől a fülcsatorna képtelen a megfelelő működésre.

Kettős hallás: Hasonló a kettős látás jelenségéhez, ez dupla hallást jelent. Az ilyen személyek eltolódást érzékelnek a hangmagasságok között, egy hangot kettőnek hallanak. A zenészek általában könnyebben felismerik ezt a jelenséget, mint mások. Gyakran fordul elő olyanoknál, akiknek az egyik füle jól működik, a másiknak pedig szenzori-neurális halláskárosodása van. A vezetéses halláscsökkenéssel élők csak átmenetileg tapasztalnak kettős hallást.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Amit-meg-nem-tudunk
 
A hallás egészsége a szívért

Az egészségügyi szakemberek kezdik megfejteni, hogy milyen kapcsolatban áll a szív és a hallás egészsége. Már korábban felfedezték, hogy a szenzori-neurális halláskárosodást gyorsítja a szív- és érrendszer gyengesége és a hosszú ideig tartó zajhatás. Eddig azt gondolták, hogy a hallás természetes úton, az öregedéssel romlik. Új vizsgálatok szerint, ha lépéseket teszünk szív- és érrendszerünk egészségének védelmére, a hallásunk épségét is megőrizhetjük.

Az American Journal of Audiology 2010. júniusi cikke azt sugallja, hogy a szív- és érrendszeri betegségeknél gyorsul a halláscsökkenés folyamata. A szerzők 101 férfi és nő szív- és érrendszeri egészségét vizsgálták 10 és 78 éves kor között. Azt tapasztalták, hogy akiknek egészségesebb a szív- és érrendszerük, azok sokkal jobban hallanak, mint a többiek.

2011 februárjában a School of Medicine and Public Health és a University of Wisconsin-Madison készített közösen egy tanulmányt. Azt találták, hogy a korán felismert halláskárosodás további romlása késleltethető az életmód javításával, mely által a szív- és érrendszer épsége is hosszabb ideig marad meg.

A szív- és érrendszer, valamint a hallás egészsége közti alapvető kapcsolatot a keringés eredményezi. Az egészséges hallás feltétele a megfelelő, oxigéndús véráramlás. A szív nem teljesen egészséges ahhoz, hogy optimális véráramlást biztosítson a belső fül apró ereiben és artériáiban, a szervek nem tudják tökéletesen ellátni feladatukat. Károsodnak a belső fülben található szőrsejtek, melyek feladata, hogy a rezgéseket elektromos impulzussá alakítsák az agy számára az értelmezéshez.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/A-hallas-egeszsege-a-szivert
 
Oldal tetejére