Hallásvédelem

Hallásunk takarítás közben

Sajnos bizonyos tisztítóeszközök, melyeket egész évben használunk, nagy terhet jelentenek hallásunknak. Azoknak, akik több mint nyolc órán át vannak kitéve 85 decibeles vagy annál nagyobb hangerőnek, tartósan károsodhat a hallásuk. Ezért a munkaadóknak zajos környezetben kötelező hallásvédő eszközöket biztosítaniuk alkalmazottaik számára.

Bár könnyen lehet, hogy nem dolgozunk naponta nyolc órát zajos környezetben, a gépek, melyeket rendszeresen használunk házi- és ház körüli munkákhoz, fülsiketítőek. Az ismételt hangos zajexpozíció maradandóan károsíthatja a belső fül érzékeny szőrsejtjeit, melyek a hanghullámok elektromos impulzusainak értelmezéséért felelősek, vagyis gyakorlatilag a hangok megértéséért. A zaj okozta halláskárosodás eredményezhet átmeneti halláscsökkenést, nedves érzetet, fülcsengést, mely pár óra után elmúlik, de az ismételt, fokozott zajterhelés maradandó és visszafordíthatatlan károsodást okoz.

Tájékoztatásképp itt egy rövid lista kerti és háztartási gépekről, melyek magasabb zajszinttel rendelkeznek.

Kerti berendezések:
  • Fűnyíró: 88-94dB
  • Fúró: 92-95dB
  • Szegélynyíró: 94-96dB
  • Lombfújó: 95-105dB
  • Traktor: 95-105dB
  • Körfűrész: 100-104dB
  • Légkalapács: 112dB
Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Hallasunk-takaritas-kozben
 
Teljes hallásvesztés is lehetséges

Miért kell gyors beavatkozás egy hirtelen fellépő halláscsökkenésnél?
Hirtelen jön és súlyos következményei lehetnek: a hirtelen fellépő halláscsökkenés általában egyoldali idegi halláskárosodás, ami akár teljes hallásvesztéshez is vezethet.

Tehát ha hallásunk egyik pillanatról a másikra rosszabb lesz, érdemes azonnal felkeresni egy szakorvost.

Honnan ismerjük fel a hirtelen fellépő halláscsökkenést?
Már a neve hordozza jelentését, mert ez a fajta halláscsökkenés váratlanul jön elő és részleges vagy teljes halláskárosodást okoz. Továbbá jellemző még rá, hogy csak az egyik fülben jelentkezik és semmiféle tünetet nem produkál. Nyomásérzet vagy fülzúgás (tinnitusz), szédülés és a fülkagyló érzékelési zavarai mind lehetnek kísérő tünetek. Ezeket a jeleket is komolyan kell venni és orvoshoz fordulni.

Milyen okai és milyen fajtái lehetnek?
A szakorvosok azt a „becenevet” adják a betegségnek, hogy idiopátiás, ami annyit jelent: külső ok nélkül kialakuló betegség. Ez a jelző jól leírja ezt az alattomos betegséget: a pontos okokat nem lehet megállapítani. Ezért az orvosok általában kizárásos alapon állapítják meg a diagnózist úgy, hogy előtte minden másfajta hallásbetegséget vizsgálnak és kizárnak.

A legvalószínűbb ok a belső fül apró véredényeiben keletkezett keringési zavar lehet. Segítő tényezők lehetnek még: vírusfertőzés, anyagcserezavar vagy nyakcsigolya betegség, de leginkább a hétköznapi és munkahelyi stressz.

Mivel különböző frekvenciaértékeket érint a betegség, különböző alkategóriákra osztják: magas, közepes, mély hangokra kiélezett halláscsökkenés. Ezeket az értékeket a fül orr gégész szakorvos méri egy speciális hanghullám mérő audiogram segítségével.
 
Tinitusz okozta halláscsökkenés

A halló görbe lehetséges alakulása:
Jobbra a képen az audiogramon egy tinitusz okozta halláscsökkenés diagramja látható. A tinitusz hangja más zajokkal együtt halláscsökkenést okozhat. Súlyos károsodás is lehet a tinitusz velejárója, de a tinitusz inkább következmény, mintsem kiváltó ok.

Leírás:
A tinitusz tünet, nem betegség. Az érintettek olyan zajokat hallanak, amit más nem. A zajok nem kívülről érkeznek. A jelenség a hallókészség károsodásán alapszik. Tehát a tinitusz hangok nem a környezetből származó zajok. Nagyon különbözőek ezek a hangok, zümmögő vagy sípoló hangok, de zúgás, sziszegés, recsegés vagy kopogás hangok is szerepelnek a betegek leírásában. A halláscsökkenéssel párosult tinitusz sok fajta lehet. Többek között a zaj miatti halláskárosodás, az otoszklerózis vagy más belsőfül betegség, mint a hirtelen fellépő hallásvesztés kísérő tünete a tinitusz.

Okok:
A tinitusz tünete sokféle lehet és még nem végeztek teljesen részletes kutatásokat. Ez a cikk a krónikus tinitusz okozta halláscsökkenéssel foglalkozik.

A belsőfül károsodása befolyásolhatja az idegsejteket. A beteg sejtek olyan hanghullámokat küldenek az agyba, melyeknek nincs külső forrása. Így válik a tinitusz a halláscsökkenés kísérő tünetévé.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Tinitusz-okozta-hallascsokkenes
 
A hallásvesztés fajtái, okai

Általában négy fajtáját különböztetjük meg:

1. Vezetéses hallásvesztés (rávezető halláscsökkenés)

Leírás

A vezetéses halláscsökkenés a nagyothallás egyik formája, amikor is a hanghullámok a külső- vagy középfülből bizonyos zavar miatt nem tudnak továbbáramolni a belsőfül felé.

A mechanikus hanghullámáramlás károsodása gyengíti hallóképességünket, leginkább a beszédhangok vállnak nehezen érthetővé. Egyidejűleg az összes frekvenciára is kiterjed a rosszul hallás. Ideiglenes vagy állandó vezetéses hallásvesztést különböztetünk meg.

Például ideiglenes vezetéses hallásvesztés lehet következménye egy középfülgyulladásnak, ahol a hallócsontok blokádja miatt a hanghullámok nem tudnak továbbáramolni, gyógyszerekkel vagy orvosi beavatkozással orvosolható betegség. Az állandó vezetéses hallásvesztésnél a hanghullámok továbbáramlásának tartós károsodásról beszélünk. Ez például egy hallókészülékkel a hangnyomás megnövelésével teljesen vagy nagymértékben javítja a hallást.

Okok

Sokféle oka lehet a vezetéses halláscsökkenésnek. Fontos tudni, hogy ideiglenes vagy állandó külső- vagy belsőfül betegségről van szó a kezelés menete miatt. A fülzsír miatt keletkezett dugó (Cerumen obturans), idegentest a hallójáratban vagy a hallójárat gyulladás (Otitis externa) mind az ideiglenes vezetéses hallásvesztés okai lehetnek. A fülkagyló vagy a hallójárat fejlődési zavara, krónikus középfülgyulladás vagy a dobhártya beszakadása is lehet az állandó károsodás oka.

Az otoszklerózis szintén lehet az állandó vezetéses hallásvesztés oka. Az otoszklerózis a belsőfül körüli csontok betegségét jelenti. A csiga ovális ablakán csontnövekedés kezdődik, amitől a kengyel egyre jobban megmerevedik.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/A-hallasvesztes-fajtai-okai
 
A hallás életet ad
Hear the World tanulmány

Aki jól hall, aktívabban, egészségesebben és elégedettebben él
”A hallás életet ad” jeligéjű kutatással szeretné a Hear the World felhívni a figyelmet, hogy a hallás életünk minőségének elengedhetetlen kelléke. A kutatásból meglepő képet kapunk arról, hogy hallásunk milyen egyedülálló módon hat a testre és a lélekre. A tanulmányban 4300 embert kérdeztek szerte a világból, mint Németország, Franciaország, Svájc, Nagy-Britannia és az USA. Voltak hallókészüléket viselő emberek, de olyanok is, akik még nem kezelt halláscsökkenésben szenvednek, halláskárosultak hozzátartozói, de laikusok is.

A hallókészüléket viselők 83%-a egyetért abban: mióta jobban hallanak, pozitív irányba változott életük minősége. Ennek olyan sokoldalú az oka, mint amilyen sokoldalúan hat egészségünkre a hallás.

A jó hallás kihat közérzetünkre és megakadályozza a depressziót
Általános életszemléletükre gyakorolt pozitív hatásról számolnak be a hallókészüléket viselők. 69%-a az érintetteknek szellemi fittségről beszél, ami a helyreállt koncentrációs készségben és a jobb tanulási eredményekben mutatkozik meg. További 64% pozitív hatást észlelt az önértékelésre. A hallókészüléket viselők és a nem kezelt halláscsökkenésben szenvedők közti különbség is bizonyítja, hogy mennyire fontos a hallás lelki egészségünknek. Azok a betegek, akik nem viselnek hallókészüléket, sokszor érzik magukat szomorúnak vagy lehangoltnak, sokszor nyugtalanok és bizonytalanok és gyakoribb az alvászavar. Az orvosoknak ezek a tünetek egy depresszió első jeleire utalnak.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/A-hallas-eletet-ad---Hear-the-World-tanulmany
 
Kecskeméten röpködtek a füldugók

Az augusztus első hétvégéje nagy izgalmakat tartogatott számunkra. A szombatot és a vasárnapot Kecskeméten a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón töltöttük, mely rengeteg látványos és jó néhány hangos programmal igyekezett elkápráztatni az odalátogató több száz embert.

Az egyéni produkciók mellett mindkét napon katonai, polgári és oldtimer bemutatók színesítették a levegőt, egyes esetekben szó szerint is. Nemzetközileg elismert csapatok szelték át a forró augusztusi levegőt, köztük az orosz légierő műrepülő pilótái, a Russzkije Vityazi, vagyis Orosz Vitézek. Nem csak a levegőben, a földön is repülőeszközök sora nyújtott érdekes látnivalót a szemlélődőknek.

Utóbbiak persze nem jártak akkora hangzavarral, mint a légi bemutatók. Nagy örömünkre viszont rengeteg olyan látogatót és családot volt szerencsénk találni, akik eleve hallásvédelemmel felszerelkezve érkeztek a rendezvényre. Mások reménykedve siettek sátrunkhoz megkönnyebbülést jelentő füldugó vagy fültok reményében. Olykor maguk a gyerekek vonszolták szüleiket standunkhoz, mert nem bírták elviselni a hangzavart. Érthető, hiszen az ő füleik sokkal érzékenyebbek a zajokra, mint a felnőtteké.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Kecskemeten-ropkodtek-a-fuldugok
 
Középfülgyulladás okozta halláskárosodás

Leggyakoribb oka vírusfertőzés
Sok oka lehet a fülfájásnak. Ám legtöbbször egy középfül vagy hallójárat gyulladás előjele. További ok lehet az orr-gége vagy száj-fog tájék fertőzése.

Miért is érzékeny fülünk
Nyilalló fájdalom a fülben, ha – például a medencéből kiszállva a szél megfújja fülünket vagy a repülőgépen folyamatos nyomás a fülben: mindenféle betegség nélkül is szenzibilis és nagyon érzékeny a fájdalomra a fül. A csontok és porcok fölötti bőrrétegben sok ideg található, amelyek azonnal érzékeltetnek minden külső irritációt.

Mivel a középfül egy csőszerű nyílással, fülkürtnek is nevezik, az orr-gége tájékkal összeköttetésben áll, ezért egy légúti megbetegedés is hathat a hallójáratra. A fül körül sok arcideg fut, így bármilyen fej- vagy arcüreg gyulladás is magával vonzhatja a középfül megbetegedését is.

Fülfájással járó akut középfülgyulladás
Az esetek több mint háromnegyedénél egy légúti vírusfertőzés okozza az akut középfülgyulladást (Otitis media acuta). A másik lehetőség, hogy baktériumok okozzák a középfülgyulladást. Lefolyásukban hasonló a két betegség. Az első általános tünetek után jön a nyilalló fájdalom és úgy érezzük, fülünk teljesen eldugult, mintha tele lenne. Rosszullét vagy szédülés is felléphet. A középfülgyulladás általában megemelkedett testhőmérséklettel is jár.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Kozepfulgyulladas-okozta-hallaskarosodas
 
Nem tréfa a halláskárosodás

Mostanában sokat hallhatunk arról, hogy milyen fontos a hallásvédelem. Mert egyre többen hallanak rosszul – és nem csak idősek. Milyen gyakori a halláskárosodás? Németországban olyan 15 millió ember hall rosszul. Minden harmadik ember érintett 60 felett, 8 és 14 éves kor között pedig minden nyolcadik gyerek. Ezenkívül 16 és 24 év között minden negyedik fiatal érintett. A halláskárosodással születettek száma 1000 kisbabából egy – kettő. Nem tréfa a halláskárosodás, komoly következményei lehetnek. Aki rosszul hall, munkaképtelenné válhat. De mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy a halláskárosodás szociális elszigetelődéshez is vezethet, ha már az emberekkel való kommunikáció is megszűnik.

Mi az oka a halláskárosodásnak?
Az öregedéssel együtt jár a halláscsökkenés. Fertőzéses megbetegedés vagy egy sérülés is okozhat halláskárosodást. De leginkább a zaj károsítja fülünket: munkahelyi alapzaj, a forgalom zaja, de a túl hangos zene is lehet kiváltó ok. Decibelben (dB) mérik a hangot. 80 dB fölött – ez a telefoncsengésnek vagy a forgalomzajnak megfelelő érték – kötelező a munkahelyi hallásvédelem. Állandó 85 dB-es környezetben halláskárosító a zaj. A diszkóban vagy koncerten mért legalacsonyabb zajszint 90 dB volt. Az MP3 lejátszóról vagy telefonról hallgatott zene fülhallgatóval sok esetben meghaladja a 100 dB-t.

Elmúlik a halláskárosodás?
Néhány esetben igen, például ha a halláskárosodást fülzsír felgyülemlése okozta. De legtöbb esetben belsőfül gyulladásról van szó. A fül tartósan károsodik. Ilyenkor már csak a hallókészülék segít. A legújabb készülékek már olyan kicsik, hogy szabad szemmel alig láthatóak.

Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Nem-trefa-a-hallaskarosodas
 
Hallásvesztés

Sok oka lehet a halláskárosodásnak. Általánosan három fajtáját különböztetik meg a károsodás helyétől függően:
  • Vezetéses halláscsökkenés
  • Szenzorineurális hallásvesztés
  • Idegi hallásvesztés
  • Kombinált halláscsökkenés

Vezetéses halláscsökkenés

A vezetéses halláscsökkenést hangközvetítő zavarnak is nevezik, mert a dobhártyán keresztül érkező hang a középfülből nem tud továbbítódni a belsőfül felé. Tehát a károsodás a külső- vagy középfülben keletkezett. Hirtelen fellépő (akut) vagy lassú lefolyású fajtáját különböztetjük meg.

A vezetéses halláscsökkenés leggyakoribb okai:
  • Külső fülben idegentest, víz vagy fülzsírdugó (cerumen obturans)
  • Dobhártya mögött összegyűlt folyadék (fülfolyás), vagyis a fülkürt elzáródása, lehetséges okai: megfázáskor keletkezett duzzanat az orr-garatüregben, légnyomásváltozás repüléskor vagy nagy orrmandula gyerekkorban
  • Akut középfülgyulladás
  • Dobhártya átszakadása (dobhártya perforációja)
  • Hallójáratban keletkezett gyulladt duzzanat (otitis externa vagy hallójárati furunkulus)
  • Középfül vagy a hallócsontocskák sérülése koponyatöréskor

A krónikus vezetéses halláscsökkenés leggyakoribb okai:
  • Krónikus középfülgyulladás
  • Hallócsontocskák elcsontosodása (otoszklerózis)
  • Hallójárat beszűkülése hegesedés vagy gyulladás miatt (stenosen)
  • Hallójárat nagymértékű elcsontosodása (exostosen)
  • Hallójáratban vagy a középfülben keletkezett rossz- vagy jóindulatú daganat
  • Külső- vagy középfülben lévő veleszületett betegség, károsodás
Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Hallasvesztes
 
Oldal tetejére