Hamis, egészségtelen, és jó minőségű élelmiszerek megismerésére

szandimon

Új tag
Jelentem hála a fórumnak és persze nektek, megvettem életem első Xilit-ét és megrendeltem a helyi bioboltban a Stevia port. Arra gondoltam,a fruktózt sem fogom száműzni, csak így nyilván kevesebb gramm jut belőle egy koponyára és per nap, ha hol ezt, hol azt használom. Köszi!!

misamaci

Aktív tag
NAgyon jó ez az oldal. Épp a minap láttam az Aldiban szukralózzal édesített joghurtot, de mivel fogalmam sem volt róla, hogy mi az, nem mertem megvenni. Szukralózról vélemény? Itt is van napi limit.....

"...E 955 - Szukralóz

Egyéb elnevezések: triklór-galakto-szaharóz (TGS), klórcukor

A szukralóz kémiailag a kristálycukorral (szaharóz) rokon, de azzal ellentétben molekulájában néhány klóratom található.
A fehér, vízben könnyen oldódó kristályok a cukornál mintegy hatszázszor édesebbek. A szukralózt az emberi test nem hasznosítja, ezért nem biztosít energiát...."
forrás

A biztonságosan használható mennyiség elég széles határok közt változik, esetenként a határérték 100x-osa 1500mg/ttkg/nap mennyiség tolerálható, maradandó károsodás nélkül.
forrás (angol)

misamaci

Aktív tag
Jujj, engem nagyon nem győzött meg az utolsó mondat miatt...: "maradandó károsodás nélkül"... :o:o:o
Ez engem is zavar, de az is lehet hogy én értettem félrevalamit olvasás közben ... az eredeti szöveg:
"..However, some adverse effects were seen at doses that significantly exceeded the estimated daily intake (EDI), which is 1.1 mg/kg/day.<sup id="cite_ref-Baird_18-0" class="reference">[19]</sup> When the EDI is compared to the intake at which adverse effects are seen, known as the highest no adverse effects limit (HNEL), at 1500 mg/kg/day .."

Egyébként a határértékek körül is van egy kis kavarás ...
Kanadában pl. a folyamatos használatban ajánlott max mennyiség 9 mg/ttkg/nap

misamaci

Aktív tag
Persze, ha csak esetenkénti 1-2 pohár/hét pl. joghurtról van szó, az más... De napi használatra én biztosan nem alkalmaznám...

Otthonra én se ajánlanám ... egyszerűen azért sem, mert ez egy ipari édesítőszer, brutális édesítőhatással ... otthon képtelenség lenne megfelelően adagolni (gondolj bele: nagyjából 1 késhegynyi /1 g/ elég lenne 6 nagy piskótalaphoz :))
Amivel kapcsolatban nekem is egy kis gondom van(és általában az édesítőszerekkel készült ételekkel) , hogy azt viszont nem lehet tudni hogy az adott élelmiszer (joghurt stb) éppen mennyit tartalmaz belőle ... ugyanis a határérék sokszor is olyan alacsony, hogy több ilyen étel elfogyasztásával simán van rá lehetőség hogy észrevétlenül átlépje valaki.

tímeácska

Őstag
Ez engem is zavar, de az is lehet hogy én értettem félrevalamit olvasás közben ... az eredeti szöveg:
"..However, some adverse effects were seen at doses that significantly exceeded the estimated daily intake (EDI), which is 1.1 mg/kg/day.<sup id="cite_ref-Baird_18-0" class="reference">[19]</sup> When the EDI is compared to the intake at which adverse effects are seen, known as the highest no adverse effects limit (HNEL), at 1500 mg/kg/day .."

Egyébként a határértékek körül is van egy kis kavarás ...
Kanadában pl. a folyamatos használatban ajánlott max mennyiség 9 mg/ttkg/nap

Sajna, jól értelmezted... :rolleyes::rolleyes::o

tímeácska

Őstag
Otthonra én se ajánlanám ... egyszerűen azért sem, mert ez egy ipari édesítőszer, brutális édesítőhatással ... otthon képtelenség lenne megfelelően adagolni (gondolj bele: nagyjából 1 késhegynyi /1 g/ elég lenne 6 nagy piskótalaphoz :))
Amivel kapcsolatban nekem is egy kis gondom van(és általában az édesítőszerekkel készült ételekkel) , hogy azt viszont nem lehet tudni hogy az adott élelmiszer (joghurt stb) éppen mennyit tartalmaz belőle ... ugyanis a határérék sokszor is olyan alacsony, hogy több ilyen étel elfogyasztásával simán van rá lehetőség hogy észrevétlenül átlépje valaki.

Hát, ez az... Nem tudhatjuk, mitől lesz szép fényes a hajunk... (Szoktam volt mondani...)

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Jelentem hála a fórumnak és persze nektek, megvettem életem első Xilit-ét és megrendeltem a helyi bioboltban a Stevia port. Arra gondoltam,a fruktózt sem fogom száműzni, csak így nyilván kevesebb gramm jut belőle egy koponyára és per nap, ha hol ezt, hol azt használom. Köszi!!
A stevia port nagyon óvatosan adagold, mert hihetetlenül pici mennyiség kell belőle. Ha egy picit is többet adsz az ételhez, akkor elviselhetetlenül, émelyítően keserű lesz. Nagyon nehéz mini adagot kimérni, mert szinte mérhetetlen. Inkább késhegynyi adagról beszélnék.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Tudom, el vagyo kkésve, de csak most volt érkezésem írni ide...
Szóval eleinte butaságnak tartottam ezt a fruktózos dolgok, amiről írtatok, de aztán most kaptam egy fruktózos tortát és figyeltem nagyon magam utána. Egyrészt, engem mindig meghajt a fruktózos süti (mindig, tényleg), másrészt ugyanaz van velem,mint Katával. Órákkal később magas lesz utána a cukrom. ellenben,ugyanezt a sütit cukorral nem nagyon tudom megenni,mert akkor meg hirtelen annyira megdobja, hogy nem tudom olyan hirtelen magamba nyomatni az inzulint, egyszerűen felmegy a cukrom és kész rögtön utána, aztán meg mivel sok inzulint kellett beadni, hogy ne 20-ra, hanem csak 10-re menjen fel, ezért később jön a hipó. De ez egy fajta süti csak,általában nincs bajom a sütikkel, de ez elég tömény cukros verzió. Szóval én is csatlakozom ahhoz,hogy a fruktóz nem jó nekünk.

Mit gondoltok a mézről és a szőlőcukorról? Esetleg a nádcukorról?

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Mit gondoltok a mézről és a szőlőcukorról? Esetleg a nádcukorról?
A mézre mondhatjuk, hogy talán jó alternatíva. Természetes, vitamin és nyomelem tartalommal. Talán ott "csak" a mennyiséggel kell számolni.

A szőlőcukor az, amit a szervezetnek nem kell átalakítani, azonnal bekerül a véráramba.

A nádcukor számomra csalódás volt abból a szempontból, hogy elvileg semmiben nem különbözik a fehér kristálycukortól. Sőt, ha a barnaságát még megfejelik egy kis melasszal, akkor még édesebb (több CH, magasabb GI).
Bár a nádcukorra is olvastam, hogy van nyomelem tartalma, míg a fehér kristálycukornak aztán semmi sincs a CH-ján kívül.

Misamaci, hooool vagy? te jössz :D

misamaci

Aktív tag
A mézre mondhatjuk, hogy talán jó alternatíva. Természetes, vitamin és nyomelem tartalommal. Talán ott "csak" a mennyiséggel kell számolni.

A szőlőcukor az, amit a szervezetnek nem kell átalakítani, azonnal bekerül a véráramba.

A nádcukor számomra csalódás volt abból a szempontból, hogy elvileg semmiben nem különbözik a fehér kristálycukortól. Sőt, ha a barnaságát még megfejelik egy kis melasszal, akkor még édesebb (több CH, magasabb GI).
Bár a nádcukorra is olvastam, hogy van nyomelem tartalma, míg a fehér kristálycukornak aztán semmi sincs a CH-ján kívül.

Misamaci, hooool vagy? te jössz :D

Hol vagyok...hol vagyok ... éppen mézezek :D:D

Ami a mézet illeti, talán tényleg a legjobb alternatíva, mivel egyfajta jól kiegyensúlyozott elegye az egyszerű cukroknak (főleg fruktóz/glükóz). A glikémiás indexe elég széles határok közt változik (37-78) szóval simán fogyasztani akár elég necces is lehet, de sütéshez szerintem nyugodtan lehet használni.
Méz összetevőinek átlagos arányai:
<sup id="cite_ref-Comp_23-0" class="reference">
</sup>

forrás és részletek itt

Ami a nádcukrot illeti, sajna a nálunk forgalmazott nádcukrok nagyobb része finomított nádcukor, ami tényleg nem különbözik sokban a sima répacukortól. Amit olvastál, az valószínűleg inkább a nyers, nádszirupból növesztett nádcukorra lehet igaz (amolyan kandiscukor jellegű, nagy kristályos nádcukor) ... ilyet még itthon nem igazán láttam, de attól még előfordulhat (erre gondolok)

tímeácska

Őstag
Ami a mézet illeti, talán tényleg a legjobb alternatíva, mivel egyfajta jól kiegyensúlyozott elegye az egyszerű cukroknak (főleg fruktóz/glükóz). A glikémiás indexe elég széles határok közt változik (37-78) szóval simán fogyasztani akár elég necces is lehet, de sütéshez szerintem nyugodtan lehet használni.

Mátém reggelire szokott enni mézes kenyeret. Szereti nagyon! :D Ilyenkor a + Ch-t szem előtt tartva, nem rostos dzsúszt iszik hozzá, hanem 0 Ch tartalmú valamit (mondjuk vizet, vagy teát). Így a megszokott Ch tartalmú reggeliben igazság szerint nincs változás! :D Teljesen ugyan úgy működik a gyerekem mézzel, mint a rostos lötyivel! :)

misamaci

Aktív tag
Mátém reggelire szokott enni mézes kenyeret. Szereti nagyon! :D Ilyenkor a + Ch-t szem előtt tartva, nem rostos dzsúszt iszik hozzá, hanem 0 Ch tartalmú valamit (mondjuk vizet, vagy teát). Így a megszokott Ch tartalmú reggeliben igazság szerint nincs változás! :D Teljesen ugyan úgy működik a gyerekem mézzel, mint a rostos lötyivel! :)

A mézes kenyérnél azért az is szerepet játszik ám, hogy ha van alatta valami vaj, vagy margarin, akkor az abban lévő zsírok is lassítják a felszívódást (+ a méz természetes összetétele is errefelé segíti a dolgokat)

Személy szerint én is nagyon mézes vagyok (naná ...:rohog::rohog::rohog: ... mégiscsak maci) ... amire érdemes figyelni szerintem, hogy ha lehet akkor inkább házi/termelői mézet használjatok ... sajna a bolti mézeknél mostanában többször is előfordult, hogy hamisított mézeket találtak (pl. glükózsziruppal stb felütött "mézek") ... ami ugye nem annyira előnyös.

tímeácska

Őstag
A mézes kenyérnél azért az is szerepet játszik ám, hogy ha van alatta valami vaj, vagy margarin, akkor az abban lévő zsírok is lassítják a felszívódást (+ a méz természetes összetétele is errefelé segíti a dolgokat)

Személy szerint én is nagyon mézes vagyok (naná ...:rohog::rohog::rohog: ... mégiscsak maci) ... amire érdemes figyelni szerintem, hogy ha lehet akkor inkább házi/termelői mézet használjatok ... sajna a bolti mézeknél mostanában többször is előfordult, hogy hamisított mézeket találtak (pl. glükózsziruppal stb felütött "mézek") ... ami ugye nem annyira előnyös.

Én a diabetikus mézektől vagyok kiakadva! Semmi köze a ragadósságon kívül a mézhez! :o:o:rolleyes:

Oldal tetejére