Hamis, egészségtelen, és jó minőségű élelmiszerek megismerésére

pumpás

Őstag
Tudom hogy ezitt nem a relkám helye de én rendszeres Fornetti zabáló vagyok.Ugye nincs a kicsi tasakokra rá irva hogy miben mennyi CH-van.Erre jött egy ötlet iram nekik egy mailt hogy küldjenek CH táblázatot hogy mi ben mennyi CH-van.És láss csodát válaszoltak és küldték.
De Egerbe van egy pékség ott pedig még dietetikust is alkalmaznak.Ez számomra meglepi volt.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Valószínűleg azért, mert ők sem tudják.
Általában igaz, amit írtál a termékek csomagolásán fel kell tüntetni - többek közt - az összetevők felsorolását is (ez valszeg rajta is van .... kb: ivóvíz, lisztkeverék, élesztő stb...)

A tápértékre vonatkozó adatokat a pék- és cukrásztermékek csomagolásán (és még néhány más élelmiszernél) nem kötelező feltüntetni.

Azt inkább most nem kommentálnám, hogy a gyártó - legalább telefonon - nem tud felvilágosításképpen megadni egy átlagos CH értéket ..... őszintén szólva nem is értem a dolgot ...

A csomagoláson csak az internetcímük van feltüntetve, meg talán jó étvágyat kívánnak. Pedig a csomagolás nagyon tetszetős, mert minden kenyeret külön céges zacsiban forgalmaznak.

Ha nem kötelező feltüntetni az összetevőket, úgy már értem.

Az emil válaszban udvariasak voltak, de tényleg semmi infoval nem tudtak szolgálni.

Őszintén szólva, csak nekünk diabosoknak fontos ennyire az összetevő. Ha nem is írnák rá, hogy miből mennyi van benne, de legalább azt odaírnák, hogy tartalmaz- e cukrot, malátát, karamellt, akkor mi már ránézésre jó közelítéssel meg tudnánk állapítani a CH tartalmat.
Ugyanígy a lisztérzkenyeknek is szükséges tudniuk, hogy a pékárú búzából vagy rozsból készült-e.
Ezzel nem árulnának el szakmai titkot, legalábbis a vevők részére nem, hiszen nem tudnánk lekoppintani az eredeti összetevőket, és nem lennénk konkurencia számukra. Egy ügyes és kitartó pék összetevő nélkül, ránézésre és illatozással is meg tudná fejteni a titkot, ha akarná.

Egyébként az előre csomagolt szeletelt kenyereken is rajta van a pontos összetevő, bár annál meg rendszeresen nem azt tapasztalom, hogy pontos lenne.

vighkata

Tudom hogy ezitt nem a relkám helye de én rendszeres Fornetti zabáló vagyok.Ugye nincs a kicsi tasakokra rá irva hogy miben mennyi CH-van.Erre jött egy ötlet iram nekik egy mailt hogy küldjenek CH táblázatot hogy mi ben mennyi CH-van.És láss csodát válaszoltak és küldték.
De Egerbe van egy pékség ott pedig még dietetikust is alkalmaznak.Ez számomra meglepi volt.
A Fornettit én is szeretem, igaz csak ritkán eszem. Ígérem nem tekintjük reklám helyének, ha egyik-másik finomság CH tartalmát megadod. Diétásról meg még nem is hallottam, kiválasztott vagy :roll:.

misamaci

Aktív tag
A csomagoláson csak az internetcímük van feltüntetve, meg talán jó étvágyat kívánnak. Pedig a csomagolás nagyon tetszetős, mert minden kenyeret külön céges zacsiban forgalmaznak.

Itt van az eb elhantolva .... a csomagolt termék azt jelenti, hogy gyártáskor - tehát még a pékségben - csomagolják és lezárják ... ilyenkor a csomagoláson fel kell tüntetni a termék nevét, összetételt, gyártó/forgalmazó nevét, szavatossági időt stb...
Ha az árusítás helyén teszik céges zacsiba, akkor ez nem kötelező , valószínűleg ezt használják ki.
Ha jól kutakodtam, akkor lényegében ez is olyan látványpékség-láncként működik, mint pl. a Fornetti .... ilyenkor a második eset az érvényes, ugyanúgy, mint a nem csomagolt pékárúnál.

dg

Őstag

Pumpás!

Írd le, légy szíves, a ch tartalmát annak , aminek megvan!

misamaci

Aktív tag
Kinyomtatom és postázom.

Jelentem, fent van és letölthető (pdf) a fornetti oldaláról http://fornetti.hu/ ,
"Egészség, Életmód" menüpont alatt található.

de feltettem ide is: Csatolás megtekintése t%E1p%E9rt%E9k_web08.18.pdf

egy másik hasznos anyag a Fornetti oldalról, allergén táblázat:
Csatolás megtekintése Allerg%E9n-m%E1trix08.18..pdf

Fent vannak az összetevők is termékcsoportonként bontva, de azokat lusta vagyok feltöltögetni :D

Minden esetre nekem tetszik, hogy így állnak a dologhoz.

vighkata

Itt van az eb elhantolva .... a csomagolt termék azt jelenti, hogy gyártáskor - tehát még a pékségben - csomagolják és lezárják ... ilyenkor a csomagoláson fel kell tüntetni a termék nevét, összetételt, gyártó/forgalmazó nevét, szavatossági időt stb...
Ha az árusítás helyén teszik céges zacsiba, akkor ez nem kötelező , valószínűleg ezt használják ki.
Ha jól kutakodtam, akkor lényegében ez is olyan látványpékség-láncként működik, mint pl. a Fornetti .... ilyenkor a második eset az érvényes, ugyanúgy, mint a nem csomagolt pékárúnál.

Igen, második eset. A kenyéren van egy vékony papírszalag, talán ezzel is próbálják kivédeni, hogy hasonló termékkel (hamisítvány) összekeverjék, de a papírzacsiba csak vásárláskor kerül bele, amit a cég biztosít.

Én vettem más hasonló terméket, és a különbséget valóban zongorázni lehet. Igaz az ára is harmada a svájcikenyérnek.
Ha csak tehetem, megveszem az eredetit, de már más is rákapott, sokszor elfogy mire bótba jutok.

vighkata

Jó lenne, ha a svájcikenyér is követné a Fornetti példáját. Akármilyen jó termék, miért gondolják, hogy senkit sem érdekel, hogy mit eszik? Engem ez bizalmatlansággal tölt el.

misamaci

Aktív tag
Jó lenne, ha a svájcikenyér is követné a Fornetti példáját. Akármilyen jó termék, miért gondolják, hogy senkit sem érdekel, hogy mit eszik? Engem ez bizalmatlansággal tölt el.

Tulképpen a lepényhal megy utoljára ....... bár túl nagy tétekben nem fogadnék arra, hogy ez meg fog történni. Ezeknek a viszonteladói láncoknak a képviselői - kevés kivétellel - nem nagyon foglalkoznak mással, csak az eladási számokkal .... mondjuk azt azért nehezen tudom elképzelni, hogy a svájci képviselő is így állna a vevőhöz ....
A Fornetti meg ugyebár itthon termel ....

dg

Őstag
Mit szóltok, hogy kiderült, most már a fruktóz sem egészséges? :(

Szerintem ez a mértéktelen fogyasztására igaz, de talán kevesen esznek fruktózt fruktózzal.
Nem tudom, pontosan mire gondolsz, de amit én tudok róla, az az, hogy a túlzott fogyasztása jobban elősegíti a zsírszövet gyarapodását, mint ha ugyanezt répacukorral tenné az ember és rossz hatással van a koleszterin szintre.

vighkata

Mit szóltok, hogy kiderült, most már a fruktóz sem egészséges? :(
A kávéról is, és sok egyéb másról is naponta változik a hozzáállás, hogy egészséges, nem egészséges.

Én is inkább azt gondolom, mint Grácia, hogy a mértéktelenség nem tesz jót.

De ha jól belegondolok a fruktóz az mégiscsak gyümölcscukor. Sok egyéb egészségtelen cuccot össze lehet szedni.

Mikor írják már le, hogy baromi egészségtelen a töménytelen ízfokozó, csomósodásgátló, tartósító, természet azonos aroma, és ezek társai, hogy az egyéb vegyszerrel felületkezelt zöldség-gyümölcsökről ne is beszéljünk.

(Én több helyen azt olvastam régebben, hogy a kakaó vesecsatorna dugító. Na ekkora marhaságot!!!! Azóta a fiam ha kakaót készített magának, mindig azt mondta, hogy "vesecsatorna dugítót" készítek. :mrgreen::lol:)

vighkata

szandimon

Új tag
Igen Kata, ezt a cikket olvastam én is. Igaz, h 2-es típusú diabosokat említenek, de az okozott elváltozások szerintem nyugodtan végbemehetnek 1es típusú diabosokban is. Nem jól gondolom? Egyébként milyen édesítőszereket használtok pl sütéshez, főzéshez, kávéédesítéshez? Egy időben a szaharinról lehetett rosszakat olvasni, majd az aszpartamról. Szinte mindenben e kettő egyike megtalálható. Csak a kávémba dobok egy-két Süssit, szinte minden másban áttértem a fruktózra, ezért lettem szomorú a cikk olvasása során. Diabos élelmiszereken eddig is rajta volt, h "cukorbetegek fruktózból a megengedett napi ch mennyiségen belül 30got fogyaszthatnak max. " De sohasem tudtam h miért. Ti tudjátok esetleg? Kösszi!

poe

Őstag
Diabos élelmiszereken eddig is rajta volt, h "cukorbetegek fruktózból a megengedett napi ch mennyiségen belül 30got fogyaszthatnak max. " De sohasem tudtam h miért. Ti tudjátok esetleg? Kösszi!
Szerintem két dolog miatt. Egyrészt, hogy számolni kell vele, másrészt mert a szorbit és a fruktóz nagy mennyiségben hashajtó hatású.
Én egyébként kávéba, teába canderelt, vagy süssinát használok. Palacsintába, ilyesmibe canderel port. Sütibe nagyritkán szorbitot, de amennyit én sütizek nem érdemes külön sütni, inkább alkalomadtán megeszek ebéd vagy vacsora után egy szelet hagyományos cukorral készültet.
Egyébként a cikkben végig nagy mennyiségű fruktózról írnak. Én úgy értelmezem, hogy az a probléma, hogy sokan úgy vannak vele, hogy ez nem cukor, annyit eszek belőle amennyit akarok. Ez nyilvánvalóan hülyeség. ;)

dg

Őstag
Poe!

A fruktóz nem hashajtó hatású -- erről még sehol sem hallottam. A szorbit igen, nagyobb mennyiségben, de még úgy sem mindenkinél. Az tény, hogy a diabos élelmiszerek feliratain sokszor már keverik a szezont és a fazont, így a fruktóz/szorbit hashajtó hatását, fogyasztható mennyiségét, hol mindkét anyagot felsorolva, hol csak az egyiket, össze-vissza írják. Én már mindegyik lehetséges variációval találkoztam.

A fruktóz hátránya a drágasága mellett, hogy bizonyos biokémiai folyamatok miatt jobban hízlal, mint ugyanannyi répacukor, és emeli a koleszterin szintet. Biztos, hogy nem a napi egy-két kávé/tea fruktóz mennyisége okozza ezt.

Egyébként Fövényi napi 50 gr fruktóz fogyasztását javasolja max. Indoklása: mert beleszámít a CH mennyiségbe.

dg

Őstag
A szaharinnak önmagában elég rossz mellékíze van. Valószínűleg ez hozzájárul azokhoz az előítéletekhez, amikkel még manapság is találkozni, mikor valaki tapasztalat híjján diabos élelmiszerről nyilatkozik. Szerintem a mai édesítőszerekben, amikben ez is van, nem jön ki a kellemetlen íze.

Az aszpartámot sokszor rossz hírbe hozták (rákkeltőnek titulálva). Számomra meggyőzőbbek azok a hazai szakvélemények, amik ezt cáfolják. Biztos vagyok benne, hogy a mértékletes fogyasztást nem szabad elkerülni, ha jól emlékszem, ez úgy 40 mg / testsúly kg-ban / nap.

Oldal tetejére