Hamis, egészségtelen, és jó minőségű élelmiszerek megismerésére

rgyörgy

Új tag
Kedves György!

Legutóbbi hozzászólásod fényében már tisztázott, hogy a 103-asban mire gondoltál. Önmagában a 103-as valóban értelmezhető úgy, hogy a Gödöllöi Egyetem idézett cikkjével nem értesz egyet némely aspektusban. Én is ezt vettem ki a hozzászólásodból. Persze, a misimaci általi link megnyitásakor értehtetlenné vált az egész, mert nem láttam sok (utóbb megtudtuk: 6 )tojásos képet, és nem találtam én sem második pontot. Úgyhogy, nem csak Kata értette félre, de jelentem alásan: én is! Így, hogy megmagyaráztad, már valóban megkaphatja az ominózus 103-as azt az olvasatot, aminek eredetileg szántad.

Egyszerű félreértés, tisztáztuk, és ez így jó. A fórum erre is való!

<link rel="File-List" href="file:///C:/DOCUME%7E1/RENDSZ%7E1/LOCALS%7E1/Temp/msoclip1/01/clip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:DoNotOptimizeForBrowser/> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:14.0pt; mso-bidi-font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style> Kedves Grácia!
Minden tiszteletem a tiéd, nagyra értékelem a béketeremtő szándékod. Én is azt szeretném, hogy minél tökéletesebb béke legyen körülöttem. Azért annyit még tisztázni kell, ne legyen félreérthető. Ebben a topikban a 103-as hozzászólásban nem gondoltam semmire, azt nem én írtam. Én a 102-est írtam! A 103-assal semmi gondom nem lenne, ha simán le van írva a Gödöllői Egyetem neve, mert az nem feltűnő. A nyílt, képi megjelenítéssel viszont alkalmas arra, hogy hatással legyen az olvasók vélemény alkotására.
Egyszer már írtam, kár, hogy az egyoldalú politika betette ide a lábát. Hogy mire képes, mindennapjainkban tapasztaljuk. Kmolli Új típusú influenza: féljünk-e tőle vagy sem? # 27-es hozzászólásából világosan látni valótlanságokat olvashattak, akik fel mentek a megadott weblapra. Én nem mentem, mert ránézésre látni lehetett, azt a weblapot szélsőséges politikai csoportok üzemeltetik. <o></o>
Egy hétre elköszönök, Elzászba megyünk, ahol évszázadokon keresztül az ősi ellenségek háborúztak. Hol egyik, hol másik kézen voltak a települések, de amit az ellenség korábban épített, soha egyik fél se rombolta le. Ezért is élnek hozzánk képest rendkívül jól.<o></o>
<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]--><o></o>
<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]--><o></o>

dg

Őstag
Na puff!

Kedves György! Valóban elnéztem és ez kizárólag az én hibám, köszönöm, hogy szóltál! A 102-es hozzászólás a Tiéd, a 103-as Katáé. De ez nem változtat az én 120-asom (vagy akörül előfordulóm) tartalmának lényegén. Lehet, hogy most már végképp sikerült tisztázni mindent, és egy egyetem jóhírét sem romboltuk, semmi módon.

Kellemes pihenést kívánok!

dg

Őstag
Elmesélem, ma mit láttam. Írhattam volna a dühöngőbe is, de ha már élelemiszer, itt maradok.
Neves boltlánc kiflijeinél ellenőrzést tartottak. A külalakra mentek rá! Fehérköpenyes hölgy digitális kamerával fotózta a roggyant kifliket. Beletúrt a rengetegbe, kihalászott három nyomorultat, beállította őket, hogy fotogének legyenek, hopp, az egyik a földre is lepottyant, de sebaj, visszatette a kompozícióba... S aztán a három, meggyötört kiválasztott visszament a rengetegbe. Majd elkel annak darabja még huszonakárhány forintért ! És a legszebb, hogy az sem zavarta, hogy látom az egészet.

rgyörgy

Új tag
Na puff!

Kedves György! Valóban elnéztem és ez kizárólag az én hibám, köszönöm, hogy szóltál! A 102-es hozzászólás a Tiéd, a 103-as Katáé. De ez nem változtat az én 120-asom (vagy akörül előfordulóm) tartalmának lényegén. Lehet, hogy most már végképp sikerült tisztázni mindent, és egy egyetem jóhírét sem romboltuk, semmi módon.

Kellemes pihenést kívánok!

Egyáltalán nem érzem úgy, hogy hibás lennél.
A jókívánságot köszönöm.
Kellemes hétvégét.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Hasonló jó hatású, magas inulin tartalmú növény a cikória (az ipari inulin-előállítás legfontosabb alapanyaga).
Most már csak azt kellene kideríteni, hogy frissen hol lehet vásárolni :D
http://www.hazipatika.com/topics/zo...ikoria_nem_csak_kavenak_jo?aid=20080107164308
Zsu vett egyszer valahol, és salátának készítette el. Ha jól emlékszem, említett valami kesernyés utóízt.

Piacon lehetne utána érdeklődni, de nem beszerzőknél, hanem igazi kofáknál, falusi néniknél, akik a saját terményeiket viszik a piacra. Talán ők tudnak segíteni. Nekem, ha valami kellett, akkor mindig az öreg falusi nénikhez mentem. Ők biztosan még azt is tudják, hogy mi az a cikória.

vighkata

Borka, hátha te emlékszel, melyik topikban tárgyaltuk ki a cikóriát? Azért én is nyomozok, jó lenne rátalálni. Én azóta a beszélgetésünk óta veszem meg a cikória kávét, és iszom. Neked köszönhetően találtam rá gyerekkorom kávé ízére.

misamaci

Aktív tag
Zsu vett egyszer valahol, és salátának készítette el. Ha jól emlékszem, említett valami kesernyés utóízt.

Piacon lehetne utána érdeklődni, de nem beszerzőknél, hanem igazi kofáknál, falusi néniknél, akik a saját terményeiket viszik a piacra. Talán ők tudnak segíteni. Nekem, ha valami kellett, akkor mindig az öreg falusi nénikhez mentem. Ők biztosan még azt is tudják, hogy mi az a cikória.

A cikória kesernyés ízéért leginkább pont a magas inulin tartalma felelős :D
A piac jó tipp .... megyek sasolni :D

vighkata

A cikória kesernyés ízéért leginkább pont a magas inulin tartalma felelős :D
A piac jó tipp .... megyek sasolni :D
Eredményes sasolást:D!
A cikória kávénál érdekes módon édeskés ízt érzek, persze ez lehet már a feldolgozott állapottól. Lehetséges, hogy a kesernyés íz más növényi hatóanyagtól van? A kelkáposztának is van egy kis kesernyés utóíze. Mennyire állhat a két növény rokonságban? Jobban utána kéne néznem. Formára tesók, az tuti.

misamaci

Aktív tag
Eredményes sasolást:D!
A cikória kávénál érdekes módon édeskés ízt érzek, persze ez lehet már a feldolgozott állapottól. Lehetséges, hogy a kesernyés íz más növényi hatóanyagtól van? A kelkáposztának is van egy kis kesernyés utóíze. Mennyire állhat a két növény rokonságban? Jobban utána kéne néznem. Formára tesók, az tuti.

Ez lehet nemesítés eredménye is, vagy a feldolgozásé :D
A cikória őse a katángkóró.

egy kis olvasnivaló :
http://www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/cikoria.html

blaci

Őstag
Borka, hátha te emlékszel, melyik topikban tárgyaltuk ki a cikóriát? Azért én is nyomozok, jó lenne rátalálni. Én azóta a beszélgetésünk óta veszem meg a cikória kávét, és iszom. Neked köszönhetően találtam rá gyerekkorom kávé ízére.

Sziasztok!

"Reggeli utáni magas cukrok" topik, 9/#86-tól...

A cikória kávéról mindenféle…itt kezdődik, lapozzatok tovább is!

(Azért visszafelé is érdemes kicsit lapozgatni a témában...) ;):D

"Receptek" topik, 21/#209-től...

A cikória növényről mindenféle…itt kezdődik, lapozzatok tovább is!

(Ja, ezt már mondtam…bocsi!) :D:D:D

vighkata

Köszi Laci, tudtam, hogy rád számíthatok:rolleyes:;)
Most is itt van mellettem a cikória kávé, pedig már nem iszom mindennap, most mégis itt vanik.

vighkata

Bele olvasgattam a topikok régi írásaiba, nagyon jó volt megint nosztalgiázni, és felfrissíteni a tudományt, amit akkor derítettünk ki.

dg

Őstag
Misamaci!

Hozzáértéseddel kérlek, segíts!
Korábban szó volt valamelyik topikban arról, hogy a diabos kiadványokban szereplő, 100 gr termék ch értékére vonatkozó adatok sokszor jelentősen eltérnek attól, amit esetleg a termék csomagolásán olvashatunk.
Én úgy tudom, hogy elég szigorú szabályok vannak a pontos ch érték kiszámítására és feltüntetésére, így az a mérvadó, ami a zacskón van -- még ha jelentősen el is tér attól, amit egyes kiadványokban olvasunk.
Hogy van ez?

misamaci

Aktív tag
Misamaci!

Hozzáértéseddel kérlek, segíts!
Korábban szó volt valamelyik topikban arról, hogy a diabos kiadványokban szereplő, 100 gr termék ch értékére vonatkozó adatok sokszor jelentősen eltérnek attól, amit esetleg a termék csomagolásán olvashatunk.
Én úgy tudom, hogy elég szigorú szabályok vannak a pontos ch érték kiszámítására és feltüntetésére, így az a mérvadó, ami a zacskón van -- még ha jelentősen el is tér attól, amit egyes kiadványokban olvasunk.
Hogy van ez?

Elmondom, amit tudok .... remélem segít :D
A csomagoláson mindig az adott termékre vonatkozó értékeket kell feltüntetni (és erre tényleg szigorú szabályok vannak), míg a táblázatokban valószínűleg több termékből mért/számított átlag szerepel. Egy-egy élelmiszernek a feldolgozás/elkészítés módjától függően akár majdhogynem szélsőségesen is változhatnak a beltartalmi mutatói .
szóval ha a csomagoláson szereplő értékekkel számolunk, akkor közelebb jutunk a valósághoz, mint ha a táblázat által megadott adatokkal.

Ha otthon főzök/sütök valamit, akkor én is az alapanyagokon megadott értékek alapján számítom ki a tápértéket, ezért is szoktam a receptjeim végére odaírni, hogy az összetevőktől függően változhatnak az értékek.

vighkata

Nálunk több helyen, de országosan a Sparban lehet ezt a kenyeret kapni: http://www.paillasse.hu/
Sem a csomagoláson, sem a honlapon nem lehet összetevőket olvasni. Én írtam egy emilt a cégnek, hogy hiányolom a CH és GI értéket a csomagolásról és honlapról is, bár a kenyérrel jó tapasztalataim vannak. Sajnos a válaszban sem tudtak felvilágosítást adni a CH értékre vonatkozóan.
Én úgy tudtam, hogy szabályozva van, hogy a forgalmazott termékek összetevőit fel kell tüntetniük. Itt mégis hiányzik.

misamaci

Aktív tag
Nálunk több helyen, de országosan a Sparban lehet ezt a kenyeret kapni: http://www.paillasse.hu/
Sem a csomagoláson, sem a honlapon nem lehet összetevőket olvasni. Én írtam egy emilt a cégnek, hogy hiányolom a CH és GI értéket a csomagolásról és honlapról is, bár a kenyérrel jó tapasztalataim vannak. Sajnos a válaszban sem tudtak felvilágosítást adni a CH értékre vonatkozóan.
Én úgy tudtam, hogy szabályozva van, hogy a forgalmazott termékek összetevőit fel kell tüntetniük. Itt mégis hiányzik.

Valószínűleg azért, mert ők sem tudják.
Általában igaz, amit írtál a termékek csomagolásán fel kell tüntetni - többek közt - az összetevők felsorolását is (ez valszeg rajta is van .... kb: ivóvíz, lisztkeverék, élesztő stb...)

A tápértékre vonatkozó adatokat a pék- és cukrásztermékek csomagolásán (és még néhány más élelmiszernél) nem kötelező feltüntetni.
Amennyire tudom ennek az a magyarázata, hogy amennyiben szerepel a csomagoláson, akkor a gyártó köteles szavatolni ezeknek az értékeknek a pontos betartását .... a pék- és cukrásztermékeknél ez életszerűen egyszerűen nem lehetséges, mert a gyakorlatban kisebb eltérések akár az eltérő napokon gyártott áruk tápértékében is lehetnek .... hosszabb idő elteltével viszont szinte biztos, hogy lesznek eltérések.
Itt jön képbe az alapanyagok minősége, mivel a legtöbb pékség maximum 3-7 napra készletezi az alapanyagokat, egy új szállítmány (esetleg egy másik beszállítótól) máris okozhat ilyen gondot ... Ráadásul, mivel a pékség sem mindig ismeri az alapanyagok pontos beltartalmát, esélyük se lenne az általuk előre megadott értékek betartására.

Azt inkább most nem kommentálnám, hogy a gyártó - legalább telefonon - nem tud felvilágosításképpen megadni egy átlagos CH értéket ..... őszintén szólva nem is értem a dolgot ...

Oldal tetejére