Hamis, egészségtelen, és jó minőségű élelmiszerek megismerésére

misamaci

Aktív tag
Egyébként a cikkben végig nagy mennyiségű fruktózról írnak. Én úgy értelmezem, hogy az a probléma, hogy sokan úgy vannak vele, hogy ez nem cukor, annyit eszek belőle amennyit akarok. Ez nyilvánvalóan hülyeség. ;)

Tökéletesen egyetértek, szerintem is az a gond, hogy sokan a fruktózt nem tekintik cukornak, pedig az - emlékeim szerint 1:1-ben a szőlőcukor invert módosulata - csak éppen a szervezetben inzulin felhasználása nélkül is hasznosul mint energiahordozó. Energia- és szénhidrátbevitel szempontjából ugyanúgy be kell számolni a helyes étrend betartásához, mint a sima cukrot. Hatását tekintve a túlzott fogyasztása pont ugyanazt okozza, mint ha simán répacukrot vagy szőlőcukrot ennénk azonos ch-mennyiségben.

Az édesítőszereknél a napi limitet általában átlagos testtömegre számítva adják meg (általában 75 kg) és azt a mennyiséget jelöli, ami hosszú távon is fogyasztható különösebb egészségügyi kockázat nélkül. Általában laboratóriumi vizsgálatokkal határozzák meg és mivel az emberen végzett kísérletek a legtöbb helyen tiltva vannak, legtöbbször patkányokon vagy sertéseken végzik ezeket. Mint minden laborvizsgálat esetében, az eredményt itt is erősen befolyásolhatja az alkalmazott mérési módszer, de mivel már elég nagyszámú mérést végeztek - az édesítőszerek talán a leginkább vizsgált élelmiszer-adalékok - mostanra kialakultak azok az átlagértékek, amik ténylegesen biztonságosak (bár pl. vese vagy májbetegség esetén ez sem igaz).

Pár témához kapcsolódó cikk:
http://medizona.hu/dieta_fogyokura/20091113_cukorbeteg_vagyok_mit_ehetek/print.aspx
http://www.diabetologia.hu/t_dietaskezeles.html
http://www.vitaminbank.hu/tapanyagok/elelmiszerek/edesitoszerek.php

misamaci

Aktív tag
A szaharinnak önmagában elég rossz mellékíze van. Valószínűleg ez hozzájárul azokhoz az előítéletekhez, amikkel még manapság is találkozni, mikor valaki tapasztalat híjján diabos élelmiszerről nyilatkozik. Szerintem a mai édesítőszerekben, amikben ez is van, nem jön ki a kellemetlen íze.

Az aszpartámot sokszor rossz hírbe hozták (rákkeltőnek titulálva). Számomra meggyőzőbbek azok a hazai szakvélemények, amik ezt cáfolják. Biztos vagyok benne, hogy a mértékletes fogyasztást nem szabad elkerülni, ha jól emlékszem, ez úgy 40 mg / testsúly kg-ban / nap.

A szaharin nem hőstabil, szóval ha erős melegnek van kitéve, akkor sütés nélkül is lekezdhet kismértékben bomlani és ez okozza azt a jellegzetes fémes mellékízét.

A többi édesítőszerrel kapcsolatban és úgy vagyok, hogy már szinte mindegyikről legalább egyszer kimutatták, hogy valami miatt káros az egészségre .... ezt legtöbbször akkor tették, ha megjelent egy újabb termék a piacon. Az édesítőszerek piaca hatalmas és folyamatosan növekvő, szóval szerintem sok esetben ez is benne lehet a pakliban. Egyébként sokszor az ilyen kísérletek során folyamatosan túladagolják az adott anyagot (akár 10-15x-ös adagolásban is), hogy a hatás erősebb legyen. Szóval a normál mennyiségű fogyasztás valószínűleg nem okoz mellékhatásokat. (Az már más kérdés. hogy a sajtónak hála mi az az információ, ami eljut a fogysztókhoz)

dg

Őstag
Kösz, hogy kijavítottál, akkor rosszul tudtam. :p

Egyébként nem véletlenül emlékezhettél erre, mert mint írtam, a diabos ételeken össze-vissza írják, s magam is találkoztam azzal az egyébként helytelen tartalmú szöveggel, amiből egyértelműen az volt kivehető, hogy a fruktóznak van hashajtó hatása. De ugyi, nincs. :)

borka

Őstag
Sziasztok !

A "saccharin"-nak nincsen semmi melékhatása,ha kávéba használom,de csak ahhoz. A teát pl. Polisett-el édesítem.
A salátákhoz,főtt ételekhet,polisett-et használok.
A süteményekhez pedig fruktózt,vagy pedig répacukrot.Az a tapasztalat,hogy a fruktóztól meg barnúl a tészta,persze a kakaós tekercsnél nem számít.:)

szandimon

Új tag
Nagyon örülök, hogy "bedobtam" a témát, máris rengeteg hasznos információhoz jutottam. :) Nem beszélve arról, megnyugtató olvasni ki mit és hogyan szokott. Tetszik Poe, hogy vállalod, néha cukros sütit eszel. Nos én ezt nem merem, mert a süti finom, de tartok a hűtőben mindig cukros gyümölcsjoghurot, cukorleesésre kiváló, nem viszi fel a cukrom, csak a kívánt mértékben, és nyugodtan "bűnözhettem" is :)

Az édesítőszereken valóban rajta van többségben, hogy mennyi a napi adag, vagy testömeghez viszonyított napi mg, engem inkább a diétás üdítők és társai aggasztanak. Vajon ott is odafigyelnek erre? A Coca Colára nem írják rá, mennyi a napi adag, pedig elég édes.... no és aszpartam van benne. Nem is beszélek az olcsóbb diétás üdítőkről....

poe

Őstag
Tetszik Poe, hogy vállalod, néha cukros sütit eszel. Nos én ezt nem merem, mert a süti finom, de tartok a hűtőben mindig cukros gyümölcsjoghurot, cukorleesésre kiváló, nem viszi fel a cukrom, csak a kívánt mértékben, és nyugodtan "bűnözhettem" is
Kösz. ;) Ha képben vagy és kordában tudod tartani a cukrod, akkor időnként ez is belefér szerintem. Én ebédnél alapból úgy csinálom rendszerint, hogy a 60 g CH felét a kajával viszem be, a másik 30 g-t meg úgy, hogy megiszok 3 dl 100%-os narancslét. Ha sütizhetnékem van, akkor a narancslét, vagy egy részét váltom ki sütivel. Ha nem csak süti van, hanem más, összetett CH is, alacsonyabb GI-vel, akkor a süti sem kavar be annyira.
Ja és ez nem bűnözés. Ha nem lesz belőle hipo, vagy hiper akkor miért ne? :p
(Ésszel persze, nem ráállni a nonstop sütizésre.)
A szénsavasdiétás üdítőkkel meg szerintem ugyanaz a helyzet, mint a nem diétásakkal, hanyagolni kell őket.... Inkább víz, vagy rostos üdítő. A nagyon olcsó meg mindegyik fajtából gyatra minőséget takar...

poe

Őstag
Még egy megjegyzés. Véleményem szerint a diétában egy csomó tiltás a régi, 5 zsömlét egy napra módszer maradványa. Ezeknek akkor még volt értelme, mert nem tudták a kezeléssel, inzulinadagolással lekövetni a vc változását. A mai intenzifikált, vagy pumpás terápiák azonban sokkal nagyobb szabadságot biztosítanak, mi már olyasmit is megtehetünk büntetlenül, ami 15-20 éve még elképzelhetetlen volt. Csak figyelni kell, hogy a szabadság ne csapjon át szabadosságba.
Egyébként is cukorbeteg diéta=egészséges táplálkozás. Ha ezt szem előtt tartod, már jó úton vagy. :p

misamaci

Aktív tag
A sütizéssel kapcsolatban még annyit tennék hozzá, hogy én vagy teljes kiőrlésű lisztet használok, vagy a liszt egy részét szoktam kiváltani őrölt zabpehellyel (teljes értékű zabpelyhet turmixban ledarálom, kb a liszt 1/3-1/4 részét simán ki lehet vele váltani), így a ch mellé beviszek egy jó adag rostot is, ami lassítja a felszívódást (és a zabpehely még ad egy kis kellemes mellékízt is).

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Na, mire ideértem, addigra a lényeg és a fontos info elhangzott, így én csak egy keveset tudok hozzátenni.

Nekem van otthon gyümölcscukor, de nagyon keveset és ritkán használom. A CH tartalma ugyanannyi, mint a répacukoré, viszont a GI-jét 19 %-ban határozták meg. Ezt én nem nagyon veszem észre, hogy alacsony a GI-je, valószínű azért, mert elég érzékeny vagyok minden kis plusz cukorbevitelre.
Hashajtó tulajdonságról nem tudok beszámolni, ellenben minden mesterséges édesítőszernél igen. Ezért én évekkel ezelőtt felhagytam minden mesterséges édesítővel.
A kávét minden nélkül iszom, egyedül a teába rakok édesítőt, ez a Stevia. Cseppekben veszem, és ez bevált. Van még por alakban Xilit, de az elég drága, így nem gazdaságos, bár azt is nagyon ritkán használom.
Egyéb édességgel, sütivel én is úgy vagyok, hogy az a ritka alkalom, amikor eszem, akkor én is inkább a rendes cukorral készültet eszem.

Szandimon, azt tudom javasolni, hogy amit megszoktál, és bevált, azt tartsd meg. Ha írnak hashajtó tulajdonságról, de neked nem okoz problémát, akkor miért váltanál? Ha pedig minden reklám, ajánlás, javaslat azt mondja, hogy semmi mellékhatás nincs, de te érzed, hogy nem klaffol, akkor meg ne kínozd magad, cserélj másra.

Az aszpartamnál is bebizonyosodott, hogy a fenil-alanin-ra érzékenyek reagálnak rosszul az édesítőre, de ez nagyon elenyésző szám a népességhez viszonyítva.
Magánvéleményem: Az a néhány ember, aki rosszul reagál az aszpartamra, az hagyja el, de teljesen fölösleges világmegkerülő ellenkampányt indítani a szer lejáratása érdekében.

vighkata

Amennyire tudatosan kerülöm a mesterséges édesítőszereket, annyira imádom és nem tudok ellenállni a Bolero italporoknak. Inkább nem is akarok annyira ellenállni, számomra ennyi belefér. Pedig abban aztán van ám minden, mint a búcsúban.

tímeácska

Őstag
Amennyire tudatosan kerülöm a mesterséges édesítőszereket, annyira imádom és nem tudok ellenállni a Bolero italporoknak. Inkább nem is akarok annyira ellenállni, számomra ennyi belefér. Pedig abban aztán van ám minden, mint a búcsúban.

Tekikém! Hát, sohasem tudhatjuk, mitől lesz olyan szép fényes a hajunk... :-D:mrgreen::rolleyes::cool:;) Lehet, hogy éppen attól a jó sok mindentől, ami benne van... :rolleyes:;)

vighkata

Pont a krémes túró a jobb? Én a rögöset szeretem jobban, az mutat jól a túrós csuszában. Na de itt a babák a főszereplők, viszont én is szívesebben húznék az egészségesebb felé.

misamaci

Aktív tag
Pont a krémes túró a jobb? Én a rögöset szeretem jobban, az mutat jól a túrós csuszában. Na de itt a babák a főszereplők, viszont én is szívesebben húznék az egészségesebb felé.

Önmagában az, hogy krémesebb a túró, az sajnos nem garantálja, hogy egészségesebb .... a tejsavas eljárással előállított túró is lehet krémes, ha elrontják.
A ricotta viszont általában elég rögös állagú és egészséges .... szerintem próbáld ki azt. :D

vighkata

Önmagában az, hogy krémesebb a túró, az sajnos nem garantálja, hogy egészségesebb .... a tejsavas eljárással előállított túró is lehet krémes, ha elrontják.
A ricotta viszont általában elég rögös állagú és egészséges .... szerintem próbáld ki azt. :D
Oké megpróbálom, remélem nincs más íze, vagy aromája, tönkretenné a szalonna ízét.

vighkata

Oké megpróbálom, remélem nincs más íze, vagy aromája, tönkretenné a szalonna ízét.
No hát kérem szépen, nem sokat vártam a ricottával, megvetem, megcsináltam, és jelentem nagyon finom. Nincs mellékíze. Emiatt aggódtam, mert a gyerkőcöm kiszúrja, ha valamin változtatok, de ezt nem vette észre.

Egy dolog viszont feltűnt. A túró úgy felszívta a tejfölt, hogy Deni megkérdezte, hogy talán nem raktam bele? Fél lityi tejföl volt a fél kg túróhoz, de tényleg szinte teljesen "eltűnt" a csuszában. Szerencsére még volt itthon két kis dobozzal. Szóval a ricotta finom is egészséges is, de tejfölfaló.

misamaci

Aktív tag
A túró úgy felszívta a tejfölt, hogy Deni megkérdezte, hogy talán nem raktam bele? Fél lityi tejföl volt a fél kg túróhoz, de tényleg szinte teljesen "eltűnt" a csuszában. Szerencsére még volt itthon két kis dobozzal. Szóval a ricotta finom is egészséges is, de tejfölfaló.

Neked se jó semmi? Örülj neki, hogy nem a szalonnát falta ki a csuszából! :D:D:D:D:D

Oldal tetejére