misamaci
Aktív tag
Egyébként a cikkben végig nagy mennyiségű fruktózról írnak. Én úgy értelmezem, hogy az a probléma, hogy sokan úgy vannak vele, hogy ez nem cukor, annyit eszek belőle amennyit akarok. Ez nyilvánvalóan hülyeség.![]()
Tökéletesen egyetértek, szerintem is az a gond, hogy sokan a fruktózt nem tekintik cukornak, pedig az - emlékeim szerint 1:1-ben a szőlőcukor invert módosulata - csak éppen a szervezetben inzulin felhasználása nélkül is hasznosul mint energiahordozó. Energia- és szénhidrátbevitel szempontjából ugyanúgy be kell számolni a helyes étrend betartásához, mint a sima cukrot. Hatását tekintve a túlzott fogyasztása pont ugyanazt okozza, mint ha simán répacukrot vagy szőlőcukrot ennénk azonos ch-mennyiségben.
Az édesítőszereknél a napi limitet általában átlagos testtömegre számítva adják meg (általában 75 kg) és azt a mennyiséget jelöli, ami hosszú távon is fogyasztható különösebb egészségügyi kockázat nélkül. Általában laboratóriumi vizsgálatokkal határozzák meg és mivel az emberen végzett kísérletek a legtöbb helyen tiltva vannak, legtöbbször patkányokon vagy sertéseken végzik ezeket. Mint minden laborvizsgálat esetében, az eredményt itt is erősen befolyásolhatja az alkalmazott mérési módszer, de mivel már elég nagyszámú mérést végeztek - az édesítőszerek talán a leginkább vizsgált élelmiszer-adalékok - mostanra kialakultak azok az átlagértékek, amik ténylegesen biztonságosak (bár pl. vese vagy májbetegség esetén ez sem igaz).
Pár témához kapcsolódó cikk:
http://medizona.hu/dieta_fogyokura/20091113_cukorbeteg_vagyok_mit_ehetek/print.aspx
http://www.diabetologia.hu/t_dietaskezeles.html
http://www.vitaminbank.hu/tapanyagok/elelmiszerek/edesitoszerek.php
