Hamis, egészségtelen, és jó minőségű élelmiszerek megismerésére

lizzi

Őstag
én is használtam stíviát a terhességem alatt ,annyira nem vagyok oda érte ,de elviselhető,és én sem számoltam vele :)

a bioboltokban ajánlgatott cucokkal vigyázzatok mert sokszor ajánlanak olyanokat amiket nem ehetünk,és mert azt írja,hogy cukormentes akkor már szerintük fogyaszthatjuk is :)

poe

Őstag
a bioboltokban ajánlgatott cucokkal vigyázzatok mert sokszor ajánlanak olyanokat amiket nem ehetünk,és mert azt írja,hogy cukormentes akkor már szerintük fogyaszthatjuk is :)
Igen, ilyen helyeken is sűrűn dogoznak olyanok akiknek lövésük nincs a forgalmazott cuccokról, betegségekről stb... :evil:

dg

Őstag
Végül újra meghallgattam a Kossuth műsorát a cukrokról, édesítőkről, mert érdekelt, hogy mi az az anyag, ami a stívián kívül természetes alapú édesítőként szolgál. (Az egyik orvos szakértő ugyanis nem javasolja a szintetikus szerek fogyasztását, gyenge érve az volt, hogy ami szintetikus, az nem lehet jó a szervezetnek eleve -- és szerintem ez így kevés érvnek, mert vagy igaz, vagy nem az állítás, de mindegy.) Alternatívaként a stíviát ajánlották, de mivel jött a hallgatói vélemény, hogy ennek nem jó az íze, ajánlották ezeket:

NEOHESZPERIDIN DC

és

TAUMATIN.

Itt lehet olvasni mindkettőről:

http://www.sweetab.hu/?p=erdekessegek&s=neoheszperidin

Ezek után minden oké, csak nekem ebből úgy tűnik, ezek nem önálló szerek, azaz a kávémba nem tudom belecseppenteni úgy, mint a stíviát.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Grácia, a sztíviát láthattad nálam a Balatonon. A lányok teájába is azt cseppentettem.

Az áttetsző kivonat, a fekete színű a natúr sűrítmény. Az áttetsző édesebb, mint a fekete natúr.

Van egy rossz hírem a sztíviával kapcsolatban. Mégpedig az OÉTI bevonta forgalomba hozatali engedélyt. És nem azért, mert káros lenne, egyszerűen győzött az ellenkampányban a NutraSweet.

vighkata

A Xilit és a nyírfacukor baromi finom, természetes, de drága.

Én a mesterséges édesítőket azért nem szeretem, mert meghajt. Az a kis mennyiség, amennyit én használok (csak teába), az nem indokolja nálam, hoy ellene forduljak, csak azért, mert mesterséges. Aki bírja, az ne higgyen a lejárató kampányoknak, használja. Sajna az ilyen undorító lejárató kampány miatt nem tudok most sztíviát venni.

Ha elfogy a mostani sztívia készletem (2,5 üveg), akkor nem fogok semmit használni. Ettől én még nem veszem meg a mesterségeset. (Ahol pedig a törvény ellenére nem vették be a polcról, azt felvásárolom.)

poe

Őstag
Ha elfogy a mostani sztívia készletem (2,5 üveg), akkor nem fogok semmit használni. Ettől én még nem veszem meg a mesterségeset. (Ahol pedig a törvény ellenére nem vették be a polcról, azt felvásárolom.)
A Borka által linkelt oldalon kapható.
http://www.stevia.shop.hu/hu/termekek/
Hameg ez sem lesz, vannak külföldön is netes boltok, ha többet rndelsz, vagy összeállunk egy-egy rendelésre, megérheti. ;)

dg

Őstag
Grácia, a sztíviát láthattad nálam a Balatonon. A lányok teájába is azt cseppentettem.

Az áttetsző kivonat, a fekete színű a natúr sűrítmény. Az áttetsző édesebb, mint a fekete natúr.

Van egy rossz hírem a sztíviával kapcsolatban. Mégpedig az OÉTI bevonta forgalomba hozatali engedélyt. És nem azért, mert káros lenne, egyszerűen győzött az ellenkampányban a NutraSweet.

Én már a balcsis édesítésre nem emlékeztem, s most pont fontolgattam, hogy végre beszerzem én is a stíviát. Ezek szerint elvileg sehol sem lesz??:-?

Egyébként régebbi cikkekben is lehetett olvasni arról (nem európai példa), hogy a stívia mint réges-régről ismert növény, azért nem nyer teret magának, mert anyagi érdekeket sértene. Ehhez képest nyáron hallottam, ha jól emlékszem, francia példa, hogy széles körben akrják teríteni/felhasználni. Most meg itt van, amit írsz, Kata. Ez tényleg lehangoló. Én ugyanis nem tudom/akarom nélkülözni az italaimban az édes ízt. Ki vagyok békülve a szintetikus szerekkel is, de ugyanakkor szívesen tennék próbát más irányba is -- már ha lehetne!

dg

Őstag
Van egy nyírfacukor nevű, 75g CH/100g. Xylit-szerű és árú. Nem próbáltam, a bioboltos nő ajánlgatta. Xylitet már próbáltam, azt cukoráron számoltam be, az bevált, de azt hiszem, annak van egy napi maximuma (30g?).

A Xilit és a nyírfacukor baromi finom, természetes, de drága.

A xilitről már hallottam, de a nyírfacukor létezése szintén mai információ számomra! Akit még érdekel:

http://www.nyirfacukor.hu/

http://209.85.135.132/search?q=cach...tol-p-471.html+nyírfacukor&cd=2&hl=hu&ct=clnk

napocska

Őstag
A xilitről már hallottam, de a nyírfacukor létezése szintén mai információ számomra! Akit még érdekel:

http://www.nyirfacukor.hu/

"A nyírfacukor kémiai neve tehát xylitol" ez szerepel a honlapon a leírásban. Tehát a nyírfacukor ugyanaz, mint a xilit?

A stevia sajnos szerintem émelyítően édes, még egészen pici mennyiségben is. Bár lehet, hogy meg lehet szokni. Végül is az édesítő ízét is megszoktam, pedig régebben azt sem szerettem.

dg

Őstag
"A nyírfacukor kémiai neve tehát xylitol" ez szerepel a honlapon a leírásban. Tehát a nyírfacukor ugyanaz, mint a xilit?

A stevia sajnos szerintem émelyítően édes, még egészen pici mennyiségben is. Bár lehet, hogy meg lehet szokni. Végül is az édesítő ízét is megszoktam, pedig régebben azt sem szerettem.

Na ez egy jó kérdés!
Sok leírás alapján igen (nyírfacukor, nyírcukor, xilit, xylitol -- egy kalap alatt), de ez például azt írja, hogy a xilitet kukoricacsutkából is nyerik. (Kézenfekvőnek tűnne, hogy a nyírfacukrot meg nyírfából, de izé... nem tudom :rolleyes:) http://www.xylitol.hu/xilit/mi-a-xilit.html
Eddig azt hittem, két különböző dolog, de most már nem tudom. Talán lesz kedve valakinek kibogozni.

misamaci

Aktív tag
Na ez egy jó kérdés!
Sok leírás alapján igen (nyírfacukor, nyírcukor, xilit, xylitol -- egy kalap alatt), de ez például azt írja, hogy a xilitet kukoricacsutkából is nyerik. (Kézenfekvőnek tűnne, hogy a nyírfacukrot meg nyírfából, de izé... nem tudom :rolleyes:) http://www.xylitol.hu/xilit/mi-a-xilit.html
Eddig azt hittem, két különböző dolog, de most már nem tudom. Talán lesz kedve valakinek kibogozni.

A Xilit édesítőszer hatóanyaga a Xylitol, aminek a neve szabad fordításban eredetileg facukrot jelent (görög, xyl[on] = fa + -itol toldalák a cukoralkohol jelzésére)
Ott van az eb elhantolva, hogy ezt a vegyületet sok természetes forrásból elő lehet állítani, így például nyírfából és kukoricacsutkából is. (Valószínű, hogy elsőként nyírfanedvből nyerték ki, ezért ez a neve).

forrás (angol) -->

vighkata

Na ez egy jó kérdés!
Én azon lepődtem meg, hogy akármiből tudnak cukrot kivonni.
A másik meglepetésem, hogy a nyírfacukor a 70-es évekről használatos édesítő termék az északi országokban. Mi meg csak most hallunk róla. Én legalábbis csak 2-3 hete, és kóstolni egy minta darabot 3 napja.

vighkata

A Xilit édesítőszer hatóanyaga a Xylitol, aminek a neve szabad fordításban eredetileg facukrot jelent (görög, xyl[on] = fa + -itol toldalák a cukoralkohol jelzésére)
Ott van az eb elhantolva, hogy ezt a vegyületet sok természetes forrásból elő lehet állítani, így például nyírfából és kukoricacsutkából is. (Valószínű, hogy elsőként nyírfanedvből nyerték ki, ezért ez a neve).

forrás (angol) -->
Nyírfából (a leírás szerint) elég gazdaságtalanul lehet előállítani a cukrot. Talán a tonnányi megsemmisítésre váró kukoricacsutkából hatékonyabban, és így olcsóbban is elő lehet állítani. Jó lenne.

vighkata

Ó, ezt én is hallottam a rádióban! :hurra: Örülök neki, hogy kapott végre valami büntetést a sok hülyeségért, amit beszél. Teljesen hülyének nézik (ő és érdekpartnerei) a fogyasztókat.
A bírság önmagában nem ér semmit, azt a 3 millát 1 havi termékforgalmazásból pótolja, vagyis csikkzsebből kifizeti. A valótlant állító termékre kellene a forgalmazási engedélyt megvonni, vagy a termékről az update emblémát levenni.
Azzal megmenekülne sok ember a hamis illúzió keltette csalódástól, és vásárlás hiányában a bevétel kiesés önmagában elérné a bírság mértékét. Ha továbbra is a polcon marad a termék, akkor emberek sokasága csapja be magát továbbra is.
3 milla Norbinak nem tétel, annyi, mint nekem 300 forint.

poe

Őstag
Én is abban látom a jelentősségét, hogy a hitelét, a nimbuszát rombolja, rávilágít a hazugságaira. Borzasztóan felelőtlenül dobálózik az egészséges, illetve a minket leginkább érintő diabetikus, diabosoknak javasolt kifejezésekkel. (Egyébként úgy, hogy lövése nincs a diabetesről.) :mad:
Az egyik cimborám amúgy tesztelte a kakaóscsigáját a hagyományossal szemben, mármint, hogy mennyire dobják meg a vc-t. Nem tapasztalt különbséget, csak a Norbi féle még rossz is volt. ;)

Oldal tetejére