Hamis, egészségtelen, és jó minőségű élelmiszerek megismerésére

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Neked se jó semmi? Örülj neki, hogy nem a szalonnát falta ki a csuszából! :D:D:D:D:D
Meg is mondtam volna neked, hogy vidd túródat ...., hova is? hát nem is tudom, de a szalonnát nem hagyom, hogy más falja fel. Attól csuszul a csusza.

Ha láttad volna, milyen okos pillogással szemléltem a túróválaszték leírásait. Nem csak a túrót, a sajtokat is olyan tudományosan böngésztem, hogy lehet, hogy valami ellenőrnek néztek. Levettem a pócról, elolvastam, osztán visszaraktam. Mondanom sem kell, hogy azok az 5-17 ezer Ft/kg-os árú termékek voltak. Érdekes, hogy a francia és holland sajtoknál, még az ömlesztett, meg egyéb érlelésű sajtok is teljes tejek, oltóenzimmel, nincs bennük tejpor, meg miegymás, és nincs több köbméter adalékanyag felsorolás. Csak hát egy fél tenyérnyi sajt 800-1000 Ft. Megint láttam azt a fadobozos sajtot, ami a közepén folyik, amiről már beszéltünk. Nyeltem egy nagyot, és továbbálltam. De a kosárkámban már ott lapulta magát a jó ricotta túróm. :rolleyes:;)

vighkata

Az azért egy kicsit hiányzott, hogy nem éreztem a megszokott túróízt. De hát már nagyon ritkán sikerült igazi túró ízű túrót vennem mostanában.
A rcotta is tehénből van? Vagyis tehénnek a tejéből? Mitől ízetlenebb? Mármint önmagában, mert a csuszában pont jó volt így, de én önmagában is szeretem a túrót.

misamaci

Aktív tag
Az azért egy kicsit hiányzott, hogy nem éreztem a megszokott túróízt. De hát már nagyon ritkán sikerült igazi túró ízű túrót vennem mostanában.
A rcotta is tehénből van? Vagyis tehénnek a tejéből? Mitől ízetlenebb? Mármint önmagában, mert a csuszában pont jó volt így, de én önmagában is szeretem a túrót.

Szerintem a tejzsír hiánya miatt érezted másnak az ízét. A normál túró ízét igazából ugyanis a tejzsír adja.
A ricotta is tehénből van (mármint ha a tej folyékony tehén :D), csak éppen a savóból készül, ami visszamaradt az alvasztás után. Ezt nagyjából ugyanazzal a módszerrel dolgozzák fel, mint a teljes tejet (melegítés, alvasztás, melegítés, keverés stb), így kapják a ricottát.

vighkata

Szerintem a tejzsír hiánya miatt érezted másnak az ízét. A normál túró ízét igazából ugyanis a tejzsír adja.
Ááá, már értem miért szívta fel a fél lityi tejfölömet. Tényleg szerencsém van, hogy nem falta fel a szalonnámat. Még jó, hogy nem azt raktam bele először. :rolleyes:

vighkata

A ricotta is tehénből van (mármint ha a tej folyékony tehén :D), csak éppen a savóból készül, ami visszamaradt az alvasztás után. Ezt nagyjából ugyanazzal a módszerrel dolgozzák fel, mint a teljes tejet (melegítés, alvasztás, melegítés, keverés stb), így kapják a ricottát.
Na akkor, hogy értsem. A ricotta nem teljes tejből készül, hanem a savójából? Már kidobtam a csomagolását, de én úgy emlékszem, hogy azt írta, hogy teljes tejből készül. Persze ebben azért már nem vagyok olyan biztos, mivel még a fejemben vannak a tegnapi rengeteg termék cimkéjén olvasottak.

misamaci

Aktív tag
Na akkor, hogy értsem. A ricotta nem teljes tejből készül, hanem a savójából? Már kidobtam a csomagolását, de én úgy emlékszem, hogy azt írta, hogy teljes tejből készül. Persze ebben azért már nem vagyok olyan biztos, mivel még a fejemben vannak a tegnapi rengeteg termék cimkéjén olvasottak.

Jól értetted, a ricotta a tejsavóból készül (ugyebár a tejfehérjék 80%-a a kazeines fehérjék, 20%-a savófehérje)
Eredetileg arra ment ki az eljárás, hogy a sajtkészítés után maradó tejsavó fehérjetartalmát is ki lehessen nyerni (ugyebár a 80% elmegy a sajtba), ez nem új találmány, ahol régen sajtot készítettek, ott általában készítettek ricottát is, csak legfeljebb nem így hívták (pl, ha jól emlékszem az orda nevű sajt is ilyen).

vighkata

Jól értetted, a ricotta a tejsavóból készül (ugyebár a tejfehérjék 80%-a a kazeines fehérjék, 20%-a savófehérje)
Eredetileg arra ment ki az eljárás, hogy a sajtkészítés után maradó tejsavó fehérjetartalmát is ki lehessen nyerni (ugyebár a 80% elmegy a sajtba), ez nem új találmány, ahol régen sajtot készítettek, ott általában készítettek ricottát is, csak legfeljebb nem így hívták (pl, ha jól emlékszem az orda nevű sajt is ilyen).
Ezer köszi a tudományért, tényleg rengeteget tanultam.
(Tudvalévő a tehén bonyolult állat, de én megfejtem ;).) Szegény jámbor tehenke, ha tudná, mennyit agyalunk rajta. :rolleyes:

vighkata

Most már csak egy leckét adnék fel neked. Mi az író? Azt néhány helyen lehet külön kapni, de én még nem jutottam hozzá. Jobb is? Az is valami melléktermék? Ráérsz, mert lépnem kell. Ki.

misamaci

Aktív tag
Most már csak egy leckét adnék fel neked. Mi az író? Azt néhány helyen lehet külön kapni, de én még nem jutottam hozzá. Jobb is? Az is valami melléktermék? Ráérsz, mert lépnem kell. Ki.

Az író a tejszínből vajkészítés után visszamaradt folyadék.
A savanyú tejszínből készült (hagyományos) írónak tejsavtartalma miatt enyhén savanykás az íze (ugyanis a vaj érlelésekor az aromaanyagok jó része átmegy az íróba). Na ilyet valószínűleg nem nagyon kapsz boltban.
A jelenlegi vajgyártás már "édes" tejszínből, erjesztés nélkül történik, így az írót vagy utólag kell erjeszteni, vagy nem tartalmaz tejsavat.
Viszonylag magas a ch-tartalma (kb 40g/100g), nem kismértékben azért, mert a tej laktóztartalma nagyrészt az íróban marad.

részletek itt -->>

dg

Őstag
Most volt a Kossuth rádióban szó (ma 9-től, a hangtárjukban biztosan visszahallgatható) a különféle cukrokról, édesítőszerekről. Az érdekelne, hogy ti használtok-e stíviát édesítőként, vagy esetleg valamilyen más természetes alapú édesítőt? (állítólag a stívián kívül van más is, de ez nekem új, nem tudom mi az, még nem hallottam róla)

poe

Őstag
Engem a stíviával kapcsolatban a CH tartalma is érdekelne. Már kutattam utána, de sehol nem találtam meg...

gabibaba

Aktív tag
Most volt a Kossuth rádióban szó (ma 9-től, a hangtárjukban biztosan visszahallgatható) a különféle cukrokról, édesítőszerekről. Az érdekelne, hogy ti használtok-e stíviát édesítőként, vagy esetleg valamilyen más természetes alapú édesítőt? (állítólag a stívián kívül van más is, de ez nekem új, nem tudom mi az, még nem hallottam róla)

A fekete cimkés Steviát nem tudta Gábor megszokni, azzal próbáltam sütni, de szörnyű lett az eredmény. Kb. 2 hónapja használjuk teába a stevia cseppet (átlátszó), ennek nem érezni ki annyira a mellékízét.
Van most egy csicsóka alapú új szer, nem próbáltam, mert horror az ára.

borka

Őstag
A fekete cimkés Steviát nem tudta Gábor megszokni, azzal próbáltam sütni, de szörnyű lett az eredmény. Kb. 2 hónapja használjuk teába a stevia cseppet (átlátszó), ennek nem érezni ki annyira a mellékízét.
Van most egy csicsóka alapú új szer, nem próbáltam, mert horror az ára.

Csicsóka kivonatok voltak a Symába is és valóban horror ára van.

dg

Őstag
Borka! Köszi az olvasnivalót, átnézem!
A csicsóka kivonat létezése is új infó nekem, köszi nektek!
De van még valami más természetes alapú édesítő, (talán nem is egy) ha valaki tudja, ossza meg velünk!

gabibaba

Aktív tag
Van egy nyírfacukor nevű, 75g CH/100g. Xylit-szerű és árú. Nem próbáltam, a bioboltos nő ajánlgatta. Xylitet már próbáltam, azt cukoráron számoltam be, az bevált, de azt hiszem, annak van egy napi maximuma (30g?).

Oldal tetejére