Insulinpumpa

bogesz

Új tag
sziasztok!
2 nap intenzív,28.1-es cukor,leállt az anyagcserém,majdnem kiszáradtam...stb.
nem adagolt a pumpa.abszolut.most már jól vagyok!

Sani

Új tag
sziasztok!
2 nap intenzív,28.1-es cukor,leállt az anyagcserém,majdnem kiszáradtam...stb.
nem adagolt a pumpa.abszolut.most már jól vagyok!

Szia bogesz!

Örülök, hogy már jól vagy.
Én is jártam már hasonlóan, ( pont egy éjszakai profil alatt ), és amikor a 3-szori mérésnél és korrigálásnál( tehát 2 óránkéntinél ) sem értem el a kívánt vc eredményt ( igaz, nem ment fel annyira, csak 8-9 körül volt), rögtön kanült cseréltem...ez sajnos előfordulhat pumpahasználatnál...ezért is érdemes többször, gyakran mérni a cukrot. ;)

Sani

Új tag
Anno, amikor a dokim mondta, hogy van egy olyan szerkezet, hogy inzulinpumpa, az volt az első kérdésem tőle, hogy ez:
- Méri a vércukrot is?
De sajnos nemleges választ kaptam. :(

Zsu77

Új tag
nem adagolt a pumpa.abszolut.

Szia Bogesz,jó,hogy nem lett nagyobb baj!
Erről mesélj egy kicsit,pontosan mi is történt és hogy fordulhatott elő ilyen egy milliós készülékkel,lécci!Tanulságos lehet...:(

És ne hagyd ki a széria nevét sem,hátha erre tévednek és borzalmasan sajnálkoznak majd! :mad:

Sani

Új tag
Erről mesélj egy kicsit,pontosan mi is történt és hogy fordulhatott elő ilyen egy milliós készülékkel,lécci!Tanulságos lehet...:(

És ne hagyd ki a széria nevét sem,hátha erre tévednek és borzalmasan sajnálkoznak majd! :mad:

Bocsi, lehet, hogy tényleg fáradt vagyok :oops: + a gyerek sem hagy, szóval kijavítom magamat:

Az én pumpám adagolt ( mert ha nem adagol , akkor folyamatosan jelez egyre erőteljesebben és egyre gyakrabban...percenként, fél percenként, stb.)
Szóval nekem a kanüllel volt a gondom. Nem a pumpával. :rolleyes:

bogesz

Új tag

Egésznap hánytam,epés vagyok.Nem gondoltam arra hogy a géppel lehet a baj,mert elviekben jeleznie kell,ha dugulása van.(volt már ilyen)Most se csipogás se vibrálás,semmi nem volt!Ezért eszembe sem jutott,csak reggel,mikor már alig láttam,gyenge voltam / hi/ írta a cukormérőm,ügyelet.
korházi beutaló sürgösségi,epegörcs,mentő!!!
Intenzív,pumpa le infúzió fel,2 nap után mondta a doki,hogy vissza tehetem.Vissza tettem,7.2-ről 14.9-re ment fel ez már furi volt mert közben olyan bólusokat adtam,mint a lórúgás.Levettem,gondoltam légtelenítek,itt kezdődött,semmi nem jött ki belőle,levettem a szereléket,ott volt minden.újra infúzió! Mikor már normális értékeket produkáltam,összeszereltem steril cuccal,és láss csodát elindult,hajnalban vissza tehettem azóta rajtam van.Kikerültem az intenzívről,durva betegellátás,kórházi állapotok,saját felelősségre haza jöttem!Ez történt!

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Egyszer nálam is előfordult, hogy nem jutott be az inzulin. Indokolatlanul magas cuki, én is lórúgásnyi bólusokkal próbálkoztam. A pumpa adagolta az inzulint, de fél napomba telt, míg rájöttem, hogy leveszem a kanült, beállítok 5 E-t, és megnézem mennyi jön ki. Hát egy csepp sem. A luer zárnál (ez az a menetes rész, amivel a szereléket belecsavarjuk a pumpa házába, vagyis az adapterbe) szivárgott az inzulin. Valószínű, amkor összecsavartam a cuccokat a feltöltés után, nagyon meghúzhattam a szereléket, és megrepedt a menetnél.
Akkor a luer zártnál már lehetett érezni az inzulin jellegzetes "orvosi rendelő" szagát.
Teljes szerelék csere, és lassan levittem a cukimat, igaz akkor már 30 fölött mértem.
Ha nagyon felmegy a cuki, először szagolok, és egy próba adagolást csinálok. Azóta ez nem fordult elő, de jó tanulság.
Az, hogy ilyen előfordul, nem jelenti, hogy ne lenne biztonságos a pumpa. A 4 év alatt egyszer volt ilyen, és nem a pumpa hibából adódott, és talán még csak nem is a szerelék hibája. Valószínű tényleg én feszítettem túl a szereléket.

Indokolatlanul magas cukinál érdemes mindig valami technikai, adagolási hibára gyanakodni.

Zsu77

Új tag
Egésznap hánytam,epés vagyok.Nem gondoltam arra hogy a géppel lehet a baj,mert elviekben jeleznie kell,ha dugulása van.(volt már ilyen)Most se csipogás se vibrálás,semmi nem volt!Ezért eszembe sem jutott,csak reggel,mikor már alig láttam,gyenge voltam / hi/ írta a cukormérőm,ügyelet.
korházi beutaló sürgösségi,epegörcs,mentő!!!
Intenzív,pumpa le infúzió fel,2 nap után mondta a doki,hogy vissza tehetem.Vissza tettem,7.2-ről 14.9-re ment fel ez már furi volt mert közben olyan bólusokat adtam,mint a lórúgás.Levettem,gondoltam légtelenítek,itt kezdődött,semmi nem jött ki belőle,levettem a szereléket,ott volt minden.újra infúzió! Mikor már normális értékeket produkáltam,összeszereltem steril cuccal,és láss csodát elindult,hajnalban vissza tehettem azóta rajtam van.Kikerültem az intenzívről,durva betegellátás,kórházi állapotok,saját felelősségre haza jöttem!Ez történt!

Hát,rossz lehet még az epével is szenvedni.Így dupla diétád van,mi?:(Remélem tartod az epe-diétát is!;)Így persze érthető,hogy nem gyanakodtál...de van valami amit nem értek,lehet,csak én vagyok ilyen nehéz fejű,már annyit átolvastam ezt amit írtál és csak nem tudom összerkani.Hogy-hogy csak másnap reggel tűnt fel az elszállás?Előző napi mérések nem mutatták,hogy ,má bocsi,de:győzelmi zászlót játszik a cukrod?:confused:

Magdika

Új tag
Ja.Anyukám is akkor mér cukrot,ha megvágja véletlen az ujját...az emberek zöme az ujjszúrás miatt aggódik,mer hogy az nagyon rossz lehet...hát,én is emlékszem az elsőre...előbb tű nélkül tettem az ujjacskámhoz,csak úgy szokni a gondolatot,aztán haladtam a felestől felfelé...aztán rájöttem,hogy ezt nem is lehet érezni!:D

Kedves fórumozók!

Ha van egy kis időm mindig bekukantok hazzátok, és most is így van. Érdekel minden amit írtok. Összehasonlítom az én gyerekkorommal amikor én 5 éves alig multam, és diagnosztizálták a diabeteszem. Havi egy vércukor mérés volt kötelező, de az egy jó nagy tűvel újhegyből. Három-négy-öt havonta pedig egy két hét a Klinikán, amikor is a profilokat csinálták hasonló módszerrel. Na ilyenkor az újjaim mint a smirgli olyan lett a tű szúrásoktól. Az inzulin adása sem volt humánusabb. Nagy fecskendőbe, 1 vonal 4 E inzulin, és ettől kisebb adag nem volt, és a tű amivel szúrtak is nagy és igencsak fájdalmas volt. Ennek a kezelésnek természestesen sok-sok hipoglikémiás rosszúllétei is voltak. Én 1960 óta álmodom egy szenzorhoz hasonló kütyüről. Bocsika, úgye nem haragusztok , hogy néha bekavarok nektek. Csak azért teszem, hogy örüljetek neki, hogy most lettetek diabosok, és nem 40-50 évvel ezelőtt. Ti szerencsések vagytok. Én és a velem egykoruak is, mert túl éltük.
(amióta lehetőségem van a mérésre napi 5-10 mérést végzek, amióta van humán inzulin és szupergyors, azóta korigálok is)

A reklámoktól én is kiakadok, de a mérésekkel egyet értek. Mérjetek csak gyakran, mert úgy lehet a kormányt kézben tartani.

Magdika

Magdika

Új tag
Hát,rossz lehet még az epével is szenvedni.Így dupla diétád van,mi?:(Remélem tartod az epe-diétát is!;)Így persze érthető,hogy nem gyanakodtál...de van valami amit nem értek,lehet,csak én vagyok ilyen nehéz fejű,már annyit átolvastam ezt amit írtál és csak nem tudom összerkani.Hogy-hogy csak másnap reggel tűnt fel az elszállás?Előző napi mérések nem mutatták,hogy ,má bocsi,de:győzelmi zászlót játszik a cukrod?:confused:

Bogesz!

Engem is gyötörtek az epés rosszúllétek fiatal koromban. Iszonyú volt de a 40-es éveim közepénél elmultak. Azóta ilyen jellegű hányás nem volt. Még most is erzem azt a keserű ízt. Csak azért írom le, hogy tudd el fog múlni. Aztán ha szerencsésebb leszel akkor más nem jön helyébe. Nekem jött.

Magdika

Magdika

Új tag
Azért bosszantó hogy "egy kis" maradék nem egy felejthető 8-9-est csinál, hanem mindjárt fellendíti 12 fölé. Hát hogy merjen így valaki konyhamalackodni? Ha főzés közben belekóstolok a kajába, néha még az is meglátszik.... hasonlóképpen.

Lafi!

Így én is szoktam járni, pedig már öreg...... vagyok.

Magdika

bogesz

Új tag
Egyszer nálam is előfordult, hogy nem jutott be az inzulin. Indokolatlanul magas cuki, én is lórúgásnyi bólusokkal próbálkoztam. A pumpa adagolta az inzulint, de fél napomba telt, míg rájöttem, hogy leveszem a kanült, beállítok 5 E-t, és megnézem mennyi jön ki. Hát egy csepp sem. A luer zárnál (ez az a menetes rész, amivel a szereléket belecsavarjuk a pumpa házába, vagyis az adapterbe) szivárgott az inzulin. Valószínű, amkor összecsavartam a cuccokat a feltöltés után, nagyon meghúzhattam a szereléket, és megrepedt a menetnél.
Akkor a luer zártnál már lehetett érezni az inzulin jellegzetes "orvosi rendelő" szagát.
Teljes szerelék csere, és lassan levittem a cukimat, igaz akkor már 30 fölött mértem.
Ha nagyon felmegy a cuki, először szagolok, és egy próba adagolást csinálok. Azóta ez nem fordult elő, de jó tanulság.
Az, hogy ilyen előfordul, nem jelenti, hogy ne lenne biztonságos a pumpa. A 4 év alatt egyszer volt ilyen, és nem a pumpa hibából adódott, és talán még csak nem is a szerelék hibája. Valószínű tényleg én feszítettem túl a szereléket.

Indokolatlanul magas cukinál érdemes mindig valami technikai, adagolási hibára gyanakodni.
úgy gondolom ez lehetett nálam is a hiba,az ember mindig a jóra törekszik,aztán tessék!Ment felfelé a vc.de nem gondoltam a gépre,azt hittem a hányás borította fel,utána olyan rosszul voltam,hogy nem gondolkodtam!

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
úgy gondolom ez lehetett nálam is a hiba,az ember mindig a jóra törekszik,aztán tessék!Ment felfelé a vc.de nem gondoltam a gépre,azt hittem a hányás borította fel,utána olyan rosszul voltam,hogy nem gondolkodtam!
Én ezt a "keserű" tapasztalatot elmondom mindenkinek, és te is tedd, mert első pillanatban nem erre gondol az ember. Ha viszont tudja, hogy másnál ilyen előfordult, akkor ő időben elejét veheti ennek a malőrnek. Nekem ez a fél nap elég volt a 30-as cukorhoz, de aki nem ilyen érzékeny, annak sem mindegy, hogy 15-ig felmegy-e vagy sem.

laffi

Tag
Jó dolog a pumpa, kicsit el is kényelmesít bennünket. Jó, hogy megbízható szerkentyű, viszont mint minden ami elromolhat, bizony néha meg is teszi.
Kivédeni nehéz, de tényleg gondolni kell arra hogy megadta magát, erre az esetre jó ha van nálunk mindig egy telefonszám a forgalmazó cég forró drótja, valamit egy pen.
Korábban volt szó az inzulináttöltésről. Leírom hogy nálam mi a gyakorlat, hátha másnak is jól jön.
Van a vc mérő tolltartómban egy pen, benne az ultragyors inzulinpatron, épp csak tű nincs rácsavarva. (persze az is van a tolltartóban) Bármi adódik akkor tudok pennel inzulint beadni. Ha nem adódik semmi, akkor viszont a vízszintes áttöltést a pennel viszem véghez. A tartályt a rajta lévő felszívótűvel együtt csatlakoztatom az inzulinpatron végéhez, úgy hogy a patron a penben van. Ráteszem az asztalra vízszintesen. Mivel a napi igényem cc 40E, így 4x felcsavarom a pent 40 NE-ig és szép lassan áttolom az inzulint pennel a tartályba. A végén légtelenítek és a többi ugyanaz. A maradék inzulin marad a penben és a tolltartóban. Feltöltés előtti nap, vagy a feltöltés napján teszek még egy patront "melegedni" a tolltartóba, ha kell. A légtelenítéssel ill. az esetleges korrekciókkal együtt úgy jön ki hogy kb 3- 3,5 naponta van feltöltés és kanülcsere. Nekem ez így bevált.

Oldal tetejére