Insulinpumpa

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
dr. s. s. írta:
Kedves Betti! (Rápityné Szabó Beáta)
Az okt. 30-i leveledre még senki sem válaszolt. Jellemző, hogy egymást ütni-vágni képesek az emberek, de nem figyelnek arra, ha valaki feljajdul...
Javaslom az interneten rákeresni a heureka-keresőben az "inzulinpumpa" szóra, és máris terített asztal vár ebben a témában.
Ha az a helyzet, amit leírtál, akkor meg kell pályáznod egy pumpát. Orvosi javaslat kell, jól előkészítve, indokolva. Jelenleg úgy tudom, hogy 90%-os támogatást ad az OEP (egyedi elbírálás alapján "ítélik oda" a pumpát), ami azt jelenti, hogy kb. 80 e Ft a saját rész.
Jó keresést!

Májusban volt egy pumpás előadás, ott az hangzott el, hogy már csak kb 50 ezer forint a saját rész és fél évente kb 20 ezer a fenntartás. De én nem vagyok pumpás, csak érdeklődtem (az előadást a Roche szakértője tartotta és sok pumpát használó is ott volt).
Én nem az internetet tartanám a legjobb információ forrásnak ezügyben, hanem a diabetológust!!

Én nem vettem észre, hogy itt ütötte-vágta volna valaki is a másikat és szerintem, aki feljajdul, szinte minden esetben kap választ (max tényleg privátban). Az lehet, hogy a pumpával kapcsolatban azért érkezik kevesebb válasz, mert alig-alig van pumpás fórumozó és szimplán nem tudnak a többiek válaszolni.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Szivós Anna írta:
Sziasztok!
Örülök, hogy megtaláltam ezt az oldalt, 5 éves kislányom cukorbeteg, és úgy néz ki, nemsokára inzulinpumpát kap. Segítsetek nekem, és mondjátok el, kérlek, mi az előnye, és mi a nehézsége. Köszönöm.

Valamiért most visszaolvastam az eddigi hozzászólásokat és láttam, hogy nagyon sok hasznos info van fent, pont a pumpa hétköznapi viselésével kapcsolatban, szóval szerintem addig is, amíg nem írnak újakat, olvasgasd végig ezt a topikot, mert akad pár nagyon hasznos dolog :) (van offtopik hozzászólás is, de a fontosak is itt vannak)
 

eremit

Új tag
Sziasztok!

Tervezem már egy ideje, hogy megosztom az oldalon pumpás tapasztalataimat.
13 éve vagyok cukros, használtam már sokféle pent és inzulint, ám egyik sem vezetett eredményre. A legutóbbi HgA1c-m már 10 fölött volt, s előtte is éveken át 8-10 között mozgott. Tény, hogy nem vagyok egy mintabeteg, nem betegségtudattal élek, s így én is hibás vagyok ezért. Amióta azonban rászántam magam a pumpára (május óta használom) csupa jó tapasztalatot gyűjtöttem. Azt leszámítva, hogy számszerűen is jobb minden értékem ( a HgA1c-m) "lement" 7,7-re, sokkal egyszerűbb minden. Nem kell azon aggódnom, hogy egy sűrű napba mikor és hogyan iktatom be az étkezést, sokkal könnyebb ellenőrizni és korrigálni. Pumpa mellett azt hiszem elengedhetetlen a gyakori vércukorellenőrzés. Talán még többször is javallott, mint az a kettő... A pumpa tehát életminőségbeli javulást hoz magával. Az ára? Nos, nálam ez még folyamatban (!). Sajnos valóban nagyon lassú az adminisztrációja és elbírálása a dolognak, de remélhetőleg lassan ezen is túl lezek. Igazából már el sem tudnám képzelni az életem a pumpa nélkül. (S ez most nem reklámszöveg, hanem tény!) Visszatérve a piszkos anyagiakhoz - 90%-os támogatás mellett jelenleg 100 ezer forintba kerül, plusz félévente kb. 30 ezer. De ezt úgy 95%-ban állítom. Ha már fizettem, pontosan fogom tudni a dolgot...
A pumpa használata egyébként könnyen elsajátítható. Kényelmes és praktikus viselet, alkalmanként 1,5-2 órára is levehető. Nekem volt már olyan, hogy 4 órán keresztül nem volt rajtam, mert előtte sokat mozogtam, s fölösleges volt "visszadugnom". Külső megjelenésében olyan, mint egy mobiltelefon, csak épp kilóg belőle egy vezeték - de ez sem feltűnő, ha az ember nem akarja, hogy lássák, könnyen megoldható.
Röviden ennyi lenne. Remélem segítettem a tanácstalanoknak:)


U.i.: Akit érdekel egy sokkal részletesebb beszámoló, keressen rá Bor Erika - Insulinpumpás tapasztalataim című digitális/letölthető könyvére. A www.mek.oszk.hu címen elérhető.
 

Rends

Új tag
Kedves Kmolli!
Bocsáss meg, de a szövődmény nem azért alakul ki, mert keveset méred a cukorszintet, hanem azért, mert rossz a beállítás. Egyébként az, hogy saját magadnak tudod miérni cca 20 éve lehetséges, ghondolod, hopgy akik az előtt lettek cukorbetegek azoknál mindenkinél szövődmények léptek fel. Egyébként akire hiatkozol arról tudo, hogy mi a véleményem, az én kezelőorvosom a Dr Somogyi Anikó aki így kéri és szerintem elég jól hangzó neve van a diabetológiában.
 

bogácsa

Új tag
Azért írok h megkérjek mindenkit:
ne kezdjük el egymást sértegetni és minősíteni,mert azért vagyunk itt h segítsünk...
minden emberenk aki itt jár,van véleménye...azt le is irja...lehet h 1 emberről több vélemény is van...mint ahogy engem is szeretenk emberek,de vannak akik nem..pedig én csak ugyanolyan vagyok mindig...kinek milyen helyzetet hozott az élet...
a fórum azért van h infókat közöljünk és ne menjem át béna személyeskedésbe!
szerintem ennyit akartam mondani...remélem egyet értetek...
 

bioszaky

Új tag
Szerintem legyen külön topic az orvosokról! (Leginkább a jókat nevezzük meg, akiknek voltak speci esetei és megoldották stb., mik a típushibák, jöhetnek anekdoták is iszonyú hülye orvosokról)

Molli, tegyük át oda ezeket a hozzászólásokat.
 

vende1

Új tag
Szivós Anna!

Az én lányom 4 éves, ezért érdekelne majdani véleményed.Egyenlőre még nem gondolok a pumpára, mert a HgA1c eredményei jók.Napi két szúrással megoldjuk a 7-es értéket.
Az én félelmeim a pumpával kapcsolatban a mozgás miatti sérülések a pumpán, és a bemenetnél. A másik pedig, hogy vajon nem képes-e elnyomkodni a beállított értékeket. Teljesen tapasztalatlan vagyok ez ügyben, ezért örülnék, ha a ˇ"cukorbeteg gyermek " témában osztanád meg tapasztalataidat.

Vende
 

eremit

Új tag
Kedves Vende1!

Remélem, nem baj, hogy belekontárkodok a gyerekekre vonatkozó képrdésekbe.
Azt hiszem, hogy a cukorbeteg gyerekek, függetlenül attól, hogy mennyi idősek, sokkal komolyabbak és felelősségteljesebbek, mint a kortársaik. A pumpa, amit én használok, kifejezetten úgy van kialakítva, hogy a gyerekek ne nagyon tudják elállítani. A gombjait erőteljes megnyomással lehet használni, a menüben pedig van olyan beállítási lehetőség, hogy a pumpa le legyen zárva, vagyis, ne lehessen csak úgy "nyomkodni". A mozgás típusától függően a pumpát vagy le kell venni, alig egy perces procedúra, vagy olyan helyre kell tenni, ahol nem zavaró. Elég stabil kialakítású készülékről van szó, a kijelzőjén kívül nincs is rajta sérülékenyebb rész. De magát a kijelzőt is "lesüllyesztették" egy ablakba, hogy kevésbé legyen sérülékeny. A vezeték lehet az egyetéen "kakukktojás", de az sem a sérülékenysége miatt, hanem fennakadás veszély miatt. Nekem sikerült már kilincsen maradnom, de saját hibámból, mert nem raktam el rendesen a vezetéket. A kanül nem mozdul el mozgáskor, és elég erős rajta a tapadó anyag. Arra kell csak ügyelni, hogy száraz felületre tapaszd, különben lejön... De ez is csak kirívó eset, általában semmi nem mozdítja el a helyéről. Sem fürdés, sem intenzív sportolás nem árt neki.
Az én egyetlen "megrázó" élményem a pumpával kapcsolatban az első tűbeszúrás volt. A pennel annyira pici tűt kellett használni, hogy a kanülbeszúró tű látványa kissé riasztó volt. Mert hiába dolgoztam én régebben fecskendővel, azóta eltelt pár év, és máshoz szoktam. Viszont a körülbelül 3-4. szúrástól kezdve már kibékültem vele, s kit érdekel az az egy nagy tű, ha utána három napig semmit nem kell magamba szúrni! Kényelmes dolog ez nagyon! Amiről még nem esett itt szó, már ha nem siklottam el valami felett, az a kanül nyoma. Tény és való, hogy a penek nem hagytak ilyen nyomot. Viszont megfelelő krémmel kenegetve ezt is orvosolni lehet.

Üdvözlettel:
eremit
 

vende1

Új tag
Inzulinpumpa

Eremit!

Örülök, hogy bele "kontárkodtál" a témába. Még idegen nekem ez a dolog, egyelőre szoktatom magam a gondolathoz. Felsorakoztatom az előnyeit és hátrányait, de mint írtam leginkább a HgA1c eredményei döntenek majd.
Februárban lesz két éve diabos, ami ha jól tudom szükséges a pumpa használatához. Tehát addig mindenképp várnunk kell.

Üdv.
 

szolnok

Új tag
Úgylátom, hogy a Diab.hírek között szereplő "mesterséges -hasnyálmirigy" című cikk tulajdonképpen egy modernebb inzulinpumpa vagy nem? Mit gondoltok. Ha igen akkor nagyon félre vezető a cikk címe.
 
szolnok írta:
Úgylátom, hogy a Diab.hírek között szereplő "mesterséges -hasnyálmirigy" című cikk tulajdonképpen egy modernebb inzulinpumpa vagy nem? Mit gondoltok. Ha igen akkor nagyon félre vezető a cikk címe.
Én is úgy látom. De ezt a megnevezést már máshol is hallottam erre a "szerkentyűre". Én eddig úgy tudtam, hogy ez nem ennyire újdonság, mint ahogy a cikk beállítja. Talán csak az, hogy gyerekeken próbálják ki.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Rápityné Szabó Beáta írta:
Sziasztok!!
Nagyon szépen köszönőm mindenkinek a segítséget aki eddig írt nekem!!
Már rengeteg cikket kaptam tőletek,amit köszönők. :D
Volna még egy kérdésem.
Mindeggyik cikkben csak az 1 tipusu cukórbetegeknak ajálják a pumpát.
Ezek szerint aki 2 tipusu cukórbeteg az nem használlhatja??
Hát az baj lenne mert én az vagyok :cry:
Még egyszer köszönőm!!
Sziasztok

Kedves Beáta! Miért kellene neked a pumpa? A pumpa azért jó, mert ha nincs egyáltalán inzulinja az embernek, akkor a pumpa az, ami a leginkább tudja utánozni az emberi inzulintermelést. De ha valakinek van saját inzulinja, akkor én nem is értem, mire lenne jó a pumpa - de nem is adják az orvosok sem, támogatás sincs rá ebben az esetben. Sőt! Az 1-es típusúaknál is külön indoklás kell, ebben az esetben is ingadozó cukor (2-20 között) és/vagy rossz HgA1c kell. Gondolom a te cukrod nem mozog naponta ilyen nagyon, mennyi a HgA1c-d? És milyen inzulint adsz és mennyit? A pumpa nem megváltás, hanem egy olyan eszköz, ami AZOKNAK nagy segítség, akiknek nagyon nehéz beállítani a cukrát és nincs egyáltalán saját inzulinjuk.
 

bogácsa

Új tag
bogácsa írta:
kérdésem lenne,aki tudja,kérem segitsen!!!
a minimednek melyik fajtájához lehet hozzájutni magyarországon...azt 4 évre adják...és mennyibe kerül??
holnap megtudom ezeket az infókat,de ha esetleg ma még megtudnám,jobban aludnék:)

előre is köszi!

úgy tudom ez az egyetlen vizálló pumpa..vagy valakinek még vizálló??

bocsi,nem minimed,hanem ANIMAS IR 1200....
 

eremit

Új tag
Sziasztok!

Egyik borsod megyei barátnőmmel és sorstársammal ("felsőbb nyomásra" :lol: ) azt tervezgetjük, hogy létre kellene hozni Miskolcon egy pumpás-klubot. Így ha valakit érdekel a téma, mert már használja, vagy mert szeretne a pumpáról többet megtudni, kérem, hogy jelentkezzen nálam.
Ez egyelőre csak egy előzetes felmérés, hogy a modern komunikációs eszközöket kihasználva lássuk, lenne-e személyes találkozókra és tapasztalatcserére igény. Korosztálytól függetlenül működne a dolog, hiszen a pumpahasználat legyen szó kicsikről vagy nagyokról szinte ugyanazokkal a dolgokkal jár együtt.

Üdvözlettel:
eremit
 
bogácsa írta:
bogácsa írta:
kérdésem lenne,aki tudja,kérem segitsen!!!
a minimednek melyik fajtájához lehet hozzájutni magyarországon...azt 4 évre adják...és mennyibe kerül??
holnap megtudom ezeket az infókat,de ha esetleg ma még megtudnám,jobban aludnék:)

előre is köszi!

úgy tudom ez az egyetlen vizálló pumpa..vagy valakinek még vizálló??

bocsi,nem minimed,hanem ANIMAS IR 1200....
Miért fontos, hogy vízálló legyen? A szokásos mindennapi életben nem létfontosságú, én legalábbis eddig nem éreztem szükségét a vízállóságnak.
 

bogácsa

Új tag
CsRob1 írta:
bogácsa írta:
bogácsa írta:
kérdésem lenne,aki tudja,kérem segitsen!!!
a minimednek melyik fajtájához lehet hozzájutni magyarországon...azt 4 évre adják...és mennyibe kerül??
holnap megtudom ezeket az infókat,de ha esetleg ma még megtudnám,jobban aludnék:)

előre is köszi!

úgy tudom ez az egyetlen vizálló pumpa..vagy valakinek még vizálló??

bocsi,nem minimed,hanem ANIMAS IR 1200....
Miért fontos, hogy vízálló legyen? A szokásos mindennapi életben nem létfontosságú, én legalábbis eddig nem éreztem szükségét a vízállóságnak.


figyelj...még nem tudok pontos árat,de ez is 80 v 100ezer...4évre...mint a spirit plö..de ez még ugyanannyi pénzért vizálló is...
=kevesebb probléma....nem kell csatolgatnom zuhanyzáskor...csak magam mellé teszem...meg ez a legkisebb pumpa,az sem utolsó..akkor meg miért ne ezt választanám? :D
 

eremit

Új tag
No, azért jó azt a pumpát néha levenni! Annyira ne legyünk már "oda", hogy még fürdéskor is magunkon akarjuk tartani... Ez nekem egy kicsit túl extra. Bár lehet csak elfogult vagyok a Spirittel :oops: :lol:
 

bogácsa

Új tag
eremit írta:
No, azért jó azt a pumpát néha levenni! Annyira ne legyünk már "oda", hogy még fürdéskor is magunkon akarjuk tartani... Ez nekem egy kicsit túl extra. Bár lehet csak elfogult vagyok a Spirittel :oops: :lol:

no én sem szeretném ha rám nőne :D
megtudtam az árát..4 évre 98ezer...
 

eremit

Új tag
Sajnos senki más, s.s. :cry:
De semmi gond, majd tapasztalatot cserélünk másképp :lol:
Nem kell ahhoz klub! 8) Itt az Internet! :D
 
Oldal tetejére