Insulinpumpa

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Tímeácska!
Azt mindenképpen javasolnám, hogy a dokinak említsd meg, hogy szívesen vennéd szülők segítségét, amikor szükséged lesz rá. Biztos van olyan anyuka, aki megadta a tel. számát, hogy az új pumpás betegek hívhassák.

Ettől függetlenül természetes, hogy segítek (segítünk), de amikor hirtelen kell valami infó, akkor a fórum nem elegendő. Arra a mobil kell. Biztos van benned félelem, de talán csak az újtól félsz, nem kellene.

Én két hónapja használom a Spiritet, de eddig csak jó tapasztalatom van, igaz előtte a H-Tron Plussal sem volt semmi gondom két évig.

ŰÜdv: Kata
 

lizzi

Őstag
Tímeácska a nlc-n van egy fórum ,a neve IDDM+GDM,ott van egy anyuka aki írogat Okina néven, az ő kisfia is most lett pumpás nemrég és ha jól emlékszem 2-2,5 éves!Talán ő segíthet neked.Én is Spiritet használok 3 hónapja és csak jó tapasztalataim bannak a pumpával!
 

tcszsuzsa

Új tag
annyit szeretnék megkérdezni,hogy most hallottam azt az infot hogy a Roche cégnek nincs szereléke csak az a régi. ki tud róla? irjatok
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
A Roche folyamatosan mindhárom féle szerelékből tud adni. Én két hete kaptam meg a féléves adagomat, Flex Link tűvel, én azt kértem.
Üdv: Kata
 

tcszsuzsa

Új tag
Köszönöm a válaszodat teljesen megnyugodtam . Megkérdezhetem hogy mennyit fizettél most a féléves szerelékedért? Nekem lejár a H tron pumpám és most engedélyezik a Spirit pumpát. Megtudnád az árát is mondani. Jelenleg nem állok most anyagilag jól mert 2 gyermekemet kell beiskoláznom. Félek hogy elvesztem a pumpát ha nem tudom kifizetni
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Szia Zsuzsa!
Természetesen meg tudnám mondani, de kérlek nézd el nekem, hogy ezt nem teszem meg nyilvánosan a fórumon. A Pharma-Marketingnél, vagy a pumpa koordinátorodtól meg tudod kérdezni. Egészen biztos, hogy segítőkészek lesznek. Én a koordinátorommal folyamatos, nagyon jó kapcsolatot tartok fenn.
Kata
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Sziasztok!

Megintcsak referálok a pumpámról... eltelt a 2 hónap (ennél több is, ha jól számolom) és maradt a pumpa :) Azt hiszem, nekem kellett 1.5 hónap, hogy megszokja a szervezetem a pumpát. Ezt onnan gondolom, hogy a legelején (amikor még volt bennem a régi bázisból depo) nagyon kevés inzulin kellett, majd egész sokáig nagyon sok, majdnem 3x annyi, aztán ahogy szépen lassan megszokta a szervezetem, megint csökkenthettem és most megint elég kevés kell, de ez úgy tűnik, hogy most már jó így (csak menstruációnál kell állítgatni kicsit). 4 és 8 között vannak az átlag cukraim már lassan 3 hete, csak akkor megy föl, ha későn veszek észre egy hipót (vagy későn kezdek el enni valami miatt, hiába érzem) és jön a somogyi. Ami számomra a megdöbbentő (jó értelemben), hogy akkor is normális a cukrom, ha oda sem figyelek rá!! Eddig is jók voltak nagyjából a cukraim, de csak akkor, ha nagyon figyeltem, egész nap valamilyen módon korrigáltam, gondolkodtam, hogy mit is kéne tenni. Most ezt nem érzem, sokkal kevesebbszer is elég mérnem (ez magyarul napi 8-10 és nem 15-18) és éjjel is egyre ritkábban kelek mérni (egyszer mindig megmérem éjjel, de talán elég lesz most már ez az 1). Szóval egyértelmű, hogy ami negatívumot láttam az első hónapban, az megszűnt mostanra, teljesen érthetetlen módon, szépen lassan (igazából nem értem, miért kell ennyi idő ehhez? nem a rosszul megadott bázissal volt gond). 3 hete a HgA1c-m 6.1 lett, előtte 6.6 volt.
A szerelékcsere, tartálycsere még mindig idegesít, a 45 fokos kanül jó csak nekem, a merőlegessel egyáltalán nem megy, mert azonnal megtörik és egyszerűen nem adagol inzulint (arról nem is beszélve, hogy nagyon fáj...). Ez a 45 fokos meg sajnos kissé begyullad (a merőleges nem gyulladt be), de nem nagyon, csak pont annyira, hogy pöttyös a hasam tőle (hát ez eléggé zavar). Zavar az egész kütyü, a gyerek folyton belekap, még mindig mindenbe beleakadok és még mindig sokszor fáj a kanül így is (főleg, amikor éppen adja be a bolust).

A mérleg nagyon erősen nyomott a stabil vércukor oldalon, ezért maradt a pumpa. A pumpa kényelmetlensége viszont magával hozta az életem egyéb területein a kényelmességet és kevesebb problémázást (mint írtam, sokkal kevésbé kell figyelnem, kevesebb mérés is elég és szinte alig-alig korrigálok, ez már önmagában nagyon kényelmes).

Csak azért írtam le ezeket, hátha van valaki, aki nem pumpás, de gondolkodik rajta és látja, hogy milyen egy kezdő élete a pumpával, hogyan lehet megszokni és megszeretni onnan indulva, hogy legszívesebben kidobná az ablakon az egészet :) (ráadásul tök egyedül csináltam végig - vagyis persze Veletek :) -, összesen 1 órát voltam a Kautzkynál a kórházban az ambuláns részen, csak amíg beszúrtuk a kanült, utána beszéltem vele 3x telefonon azon a héten és azóta magam csinálok mindent, a pumpatrénertől érdemi információt nem kaptam sosem)

És szeretném megköszönni mindenkinek a sok támogatást, bíztatást, higyjétek el, nagyon sokat segített a döntésemben és a mérlegelésemben!
Kata, neked különösen szeretném megköszönni a támogatást :)
 

lizzi

Őstag
Sziasztok!
Molli nagyon örülök ,hogy beszámolsz ezekről a dolgokról,mert mindenki tapasztalataiból tanulunk valamit!És remélem továbbra is tudunk majd segíteni egymásnak ha szükség lesz rá.Hát én nem nagyon csináltam az elején nagyobb bakikat,csak néha a beszúrt kanült elfelejtettem feltölteni ,de most próbálom ki a merőleges 10 mm-es kanült és rögtön az elsőt sikerült úgy beszúrni,hogy még órák múlva is fájt,és csípett az inzulin a bólusbeadásoknál és mikor cseréltem a kivett kis cső L alakban meg volt törve,és szerintem a kisebb része volt csak bennt!!De szerencsémre nem nagyon ment fel a cukrom,de a most beszúrt kanül helye is fájt beszúrás után még picit.Úgyhogy még én sem tudom hogy ha már rendelnem kell a féléves szereléket melyiket kérjem?Molli farba vagy csipő körüli részbe nem próbáltál szúrni?Nekem nagyon bevállt!Sok sikert továbbra is és szerintem ügyesen csinálod!
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Köszike

Molli, és Lizzi!

Köszönöm mindenki nevében, hogy a tapasztalatotokat megosztjátok velünk, ezk tényleg igazán azoknak nagyon hasznos, akik nehezen szokják meg az új dolgot, vagy problámák adódnak.
Molli, nagyon örülök, hogy a kitartottál a pumpa mellett. Még mindig tudnám javasolni, hogy a pumpát a szerelékkel együtt teljesen bújtasd el a gatyádban vagy bugyidban. Én egész nyáron a bugyimban hordtam, így fel tudtam venni a lenge nyári ruhát, amin ugye se zseb nincs, se övbújtató, amire csiptetni lehetne a pumpát.
Sajnálom, hogy többszöri szúrás ellenére is van, hogy csíp a kanül, nem lenne szabad csípnie. Nekem a szúrás után kb, 10-15 percig viszket, meg olyna, mintha csiklandozna, de nem nagyon nyúlok hozzá, mert elmúlik. A 45 fokos tűből van 13mm hosszú is, nem csak 17mm-s. Az igénylésnél meg lehet határozni a tűk fajtáját és hosszát. Neketek mindkettőtöknek érdemes lenne vegyesen kérni, és tapasztalgatni.
Molli, csodálkozom, hogy a pumpára való ráállás idejére nem kellett befeküdnöd legalább két napra egy pumpacentrumba. Én 4 napig voltam Győrben a Petz Aladárban, és nagyon odafigyeltek rám. Az első nap több, min 20%-ot levettek a napi összemennyiségből, éjszaka mégis hipoztam, így még lejjebb vették a bázist. Ezt nem lehet úgy, hogy szélnek eresztik a pácienst, hogy oldja meg magának a dolgokat, itt a pszché is szerepet játszik, és ez is hozzájárult, hogy nehezen tetted nagadévá a pumpát.
Örülök a sikerednek, és üdv a pumpások táborában.
Kata
 

Sani

Új tag
Kedves hypohonder!

Írtad, hogy vannak táblázataid, légy szíves küldd el nekem a
vércukor korrekciós algoritmusok, 80-as szabály-t!

Kb. fél éve használok pumpát, 21 éve vagyok cukorbeteg, és gyűjtöm az infókat a cukorbetegségről.
Előre is köszönöm!
Üdv:
Sani



 

tcszsuzsa

Új tag
sziasztok azt szeretném megkérdezni hogy én a pumpához való szerelék igénylés előtt állok amit félévre kapok. Kérdésem az hogy mennyi az a mennyiség amit megkell kapnom vagyis miből hány darab. Ez azért is érdekelne mert annyia szerelékigényléssel való probléma. Légyszi aki tud irjon mihamarabb.Még mindig várom azoknak a segitségét akik már kaptak a Roche cégtől hosszú lejáratú hitelt az új pumpa megvásárlásához.
 

tímeácska

Őstag
Sziasztok!
Megkaptuk a pumpát (Spirit), egész jól viseli Máté! 2 éjjel kijött a kanül (szerencsére idejében észrevettem), de 1 hét elteltével már nincs ilyen problémánk. Mintha rajta sem lenne a pumpa, úgy jön-megy, játszik, bicajozik... :) Egyelőre a TenderLinket használjuk, a 17 mm-est, mert próba idejére ezt kaptuk. Igaz, hogy jó hosszú, de ez sem zavarja! Pár db. FlexLinket is kaptunk (a kezdő csomagban volt), de azok jöttek ki éjjel... Pedig szimpatikusabb a maga 8 mm-ével (nekem)... Legjobban a zsebben hordva jött be a viselése, éjjel kis sortban alszik, annak is van zsebe. Próbáltuk a tépőzáras övet, de az mindíg elfordult a gyerek pocakján. Napközben nagyon szereti a nyakbaakasztós megoldást, azt mondja, az az Ő mobil-pumpája :) . Olyan büszkén hordja, dicsekedik a többi gyerkőcnek, és mindíg megjegyzi nekik, hogy "csak az anya nyúlhat hozzá, senki más nem nyúlhat a gombokhoz". Hétvégén voltunk egy nagy áruházban, ahol kivettem a zsebéből a pumpát, megnézni, hogy minden rendben van-e, majd visszacsúsztattam a zsebébe, mire ott termett mellettünk egy biztonságiőr... Folytassam...??? Ki kellett pakolnom a gyerek zsebét...!!! Persze, mást nem talaltak nála, majd amilyen gyorsan ott termett az őr, úgy el is tűnt, mégcsak elnézést sem kért... Hmm... Ezentúl már csak azért is 10 percenként meg fogom nézni a pumpát, hehe!!!
 

tímeácska

Őstag
Én is kipróbáltam, milyen a kanüllel! Beböktem egyet én is a hasamba, amikor először kapta Máté is... Kicsit csodálkozott a doki az ötletemen/ill. kíváncsiságomon... Aztán amikor Máté látta, hogy nekem sem fáj, meg az én pocakomban is van, már kifejetetten kérte, hogy Neki is tegyünk olyat a hasába... Úgy gondoltam, jó ha én is tudom, milyen érzés, amikor beszúrják, és milyen vele aludni, akár hason fekve is, meg fürödni, stb... Mert, ugye hogy várjam el egy 3 éves gyerektől, hogy elfogadja a számára talán ilyesztő, új dolgot, ha én sem tudom, milyen... Örömmel tapasztaltam, hogy egyáltalán nem érezni semmit! "Bevállalós anyuka" vagyok... :)
 

lizzi

Őstag
Tímeácska,nagyon tetszik a hozzáállásod az áruházi is meg a kanül kipróbálása is nagyon jó ötlet volt szerintem!Gratulálok!Ha bármiben tudunk segíteni csak írj!
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Tímeácska!
Én csak gratulálni tudok, szerintem nagyon jól csinálsz mindent, főleg a példamutatás, hogy szúrsz magadnak is. Ki lehet próbálni zsebbe rakni egy mobilt, és hozzákötni egy szerelék csövét, és azzal járni-kelni, meg wc-re menni két napig. De nálatok erre szerintem nincs szükség, szuper anyukához szuper kissrác tartozik. A legjobb, ahogy magáénak érzi, tekinti a pumpáját, nem pedig egy idegen kényszerűségből viselt tárgynak. A Tender Linkből van 13 mm-es tű is, be kell szerezni, hogy el tudjátok dönteni, melyik a legjobb.

Amikor a én cukorbeteg lettem, a fiam kissrác volt. Mindent megmutattam neki, aztán azt mondtam, hogy az én engedélyem nélkül nem szabad hozzányúlni. Megtanítottam inzulint beadni, jó néhányszor beadta nekem, azt án kipróbáltuk inzulin nélkül neki beszúrni a tűt (penes időszak). Így ő is tudta, hogy anya nem szenved ettől, és teljesen természetesen fogta fel a dolgot. Nem is piszkálta a dolgaimat. Ez fordított eset, de jó tudni, hogy másnál is ilyen természetesen, flottul mennek a dolgok.

Kata
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Tímeácska!

Gratulálok nektek, nagyon ügyesek vagytok :) Csak így tovább!! Egyelőre fizsóval megy a pumpa akkor?


Kedves Kata!

Irtad valamikor, hogy az nem jó, ha minden bolus beadásánál csíp a kanül. Egyszerűen nem tudok zöld ágra vergődni ezzel, mindig fáj. A bolus beadásakor is fáj meg kb 1 nap után akkor is fáj, ha megnyomom a kanült egy picit. 3. napon már nagyon nagyon fáj. Ez így nem jó sztem. De ez már világos, hogy nem a technikámmal van a baj, hanem a hasam ilyen furcsa. Szóval miért nem jó az, ha csíp a bolus? Tudod, hogy ez mitől lehet? És neked mennyire pöttyös a hasad ennyi év után? Nekem már most pöttyös lett, ez egy csöppet zavar...
 

lizzi

Őstag
szia molli!
nem engem kérdeztél,de mivel én is rengeteget próbálkozom, szerintem próbáld meg farba nekem ott nagyon bevállt!
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Szia Molli, és Lizzi!

Az egyáltalán nem baj, Lizzi, ha te is válaszolsz, hiszen neked nagyobb tapasztalatod van csípés terén. Molli, én is azt tudnám javasolni, hogy próbálj meg máshova szúrni, pl. comb, vagy far területére.
A bólus nem baj szerintem, ha csíp, de kellemetlen. Egyáltalán nem szabadna semmit érezni. Én akkor érzek nagyritkán csípést, amikor be akarom szúrni a kanült, és egy felszínhez közeli ideget érek. Akkor nem vezetem tovább a tűt, hanem máshova szúrok.

Most mégis van egy tippem, próbáljátok meg, hátha itt van a "kutya" elásva.

Többen panaszkodtak, hogy a bal oldalukaba nehéz a szúrás, mindegy hogy pennel, vagy kanüllel. Ezt a kérdést egy pumpás találkozón is felvetették Kautzky főo-nak. Tágra nyílt szemmel (és füllel) figyeltem, mert gondoltam most megoldást találok én is arra, hogy miért nem szeretem a bal oldalamba szúrni a kanült és régen a pen tűjét.
Hát semmi különbség nincs a bal oldal és jobb oldal között, csak valószínű a balkezességből ill. jobbkezességből adódóan egy bizonyos szögben és tartásban akarunk szúrni. Próbáljátok meg egy egy kicsit a szúrás szögét dönteni, vagy méginkább a másik kezetekkel a szúrást irányítani, még ha setébb is a bal, vagy jobb kezetek.
Én amikor ezt meghallottam, a szúrás szögét egy nagyon picit változtattam, attól még a 90 fokos tű merőlegesen ment be. Azóta folyamatosan váltogatom a bal és jobb oldalamat, holott én is mindig a jobb oldalamba szúrtam, mert a bal oldalon szúrt, vagy csípett.
Nagyon bízom benne, hogy ez az a kis apróság megoldás lesz számotokra, nem is tudom miért nem jutott előbb eszembe. Talán azért, mert én tavaly decemberben hallottam erről, és azóta számomra, mint probléma, nem is létezett.

üdv: Kata
 
Oldal tetejére