Nagy szerencséni hogy mindíg van aki ép ésszel követi, és mindíg olyannal tud előállni, ami beválik, és diabetológust meghazudtolva segít nekünk, ő a gyerekorvosunk. Szerintem ő is sokat tanul belőlünk, igazi tanulmány vagyunk számára.
Mindennek az alapja az, hogy megismerd a betegségedet. Figyelj oda, hogy mire hogy reagál a szervezeted. Mit és hogy jelez. A hipót is időben jelzi nálam, csak fel kell fedezni ezeket a jeleket.
Tulajdonképpen mi is a hipó? Egy hiány-állapot: a szervezetedben nincs a sejtjeid szükségletei kielégítéséhez elegendő szénhidrát. Most lehet, hogy ez csak nálam van így, de ilyenkor elkezdenek a sejtjeim nyüzsögni, amit olyan bizsergő érzésként tapasztalok. Ez van valamivel 4 alatt már. Ha ilyenkor bekapok mondjuk egy almát, meg pár kekszet, akkor minden rendben. Ha nem, akkor fejlődik tovább. Attól is függ persze, hogy mennyire gyorsan zuhan a vércukrom, mert akkor hamarabb jönnek a többi jelenségek (nem sorrend!!!): izzadás, szívdobogás...
Ami a lényeg: én 2,8-3,8 között simán megállítom a hipót, és nincs somogyi-hatás sem...
Egy "fogas" kérdés: a múlt héten mértem 0,7-et (igen: nulla-hét) és semmi bajom sem volt. Miért? Vigyázz, becsapós!!!
Mindennek az alapja az, hogy megismerd a betegségedet. Figyelj oda, hogy mire hogy reagál a szervezeted. Mit és hogy jelez. A hipót is időben jelzi nálam, csak fel kell fedezni ezeket a jeleket.
Tulajdonképpen mi is a hipó? Egy hiány-állapot: a szervezetedben nincs a sejtjeid szükségletei kielégítéséhez elegendő szénhidrát. Most lehet, hogy ez csak nálam van így, de ilyenkor elkezdenek a sejtjeim nyüzsögni, amit olyan bizsergő érzésként tapasztalok. Ez van valamivel 4 alatt már. Ha ilyenkor bekapok mondjuk egy almát, meg pár kekszet, akkor minden rendben. Ha nem, akkor fejlődik tovább. Attól is függ persze, hogy mennyire gyorsan zuhan a vércukrom, mert akkor hamarabb jönnek a többi jelenségek (nem sorrend!!!): izzadás, szívdobogás...
Ami a lényeg: én 2,8-3,8 között simán megállítom a hipót, és nincs somogyi-hatás sem...
Egy "fogas" kérdés: a múlt héten mértem 0,7-et (igen: nulla-hét) és semmi bajom sem volt. Miért? Vigyázz, becsapós!!!
akihez járok,szerintem sok tapasztalata nincs pumpa terén.ő már a második orvos akivel a pumpa miatt próbálkozok,de már nem tudom kihez forduljak,nálunk (veszprém megye) nem sok lehetőség van!Így leginkább magamra vagyok utalva!
ENG labor vizsgálat gyorsan kideriti,
Nagy szerencséni hogy mindíg van aki ép ésszel követi, és mindíg olyannal tud előállni, ami beválik, és diabetológust meghazudtolva segít nekünk, ő a gyerekorvosunk. Szerintem ő is sokat tanul belőlünk, igazi tanulmány vagyunk számára.
Képzeljétek, úgy néz ki, bár el ne kiabáljam hogy meg van a megoldás., Tibus cukraira. annyit teszek hogy reggeli előtt 15-20 perccel elindítom a bázist, és csak utána reggelizik, késleltetem, ezzel előrébb hozom az inzulin hatáscsúcsát, és elég egyedi módon, de mint a mixtardnál, úgy indítom az ultragyors inzulint, és bejött. Gyönyörűen ugyanannyi az evés utáni egy órávali vércukor mint a kiinduló éhomri vc szint. Még azért finomítani kell, mert a következő egy óra múlva hypoba fórdúl, de addigra tízóraizik. Most azt fogom csinálni, hogy 15-20 perccel előbb indítom, és 70-30 % ban osztom, így valószínű hogy nem fog leesni ha normálba kapja a többet, és elhúzva a kevesebbet. Tündéri gyerekorvosunkkal totoztuk így ki, és úgy látszik működik, ma csupa norm értéke volt, kivéve egy 2,9 et tízórainál, de azon vagyunk hogy ezt is kivédjük.
Mondtam, hogy becsapós - ugyanis rossz volt a tesztcsík. Egy perccel később 4,2-t mértem, ugyanabból a "lyukból" kijövő vérből. Tehát az extrém alacsony cukornál felvetődhet ilyen hiba is.Tök szupi,hogy nincs somi!Miért?
A fogas kérdés nekem már egy kicsi ideje nem is fogas,pedig mit törtem rajta a fejem...És a választ nekem a kimerített adrenalin-készlettel magyarázták.És tényleg!![]()
ja és az is baj hogy nem merem a gombokat nyomkodni rajta mert félek,hogy elrontom,elállítom!azt sem tudom mi mit jelent!
Nem gondolnám, hogy így van. De ha feltételezem, hogy ez a helyzet, akkor miért csak és kizárólag hipóközeli állapotban jelentkezik ez az érzés? És miért pont a hipót jelzi összetéveszthetetlenül?Kedves Steveray
...az alacsony vércukor értékeknél jelentkező bizsergő érzés egyáltalán nem a sejtjeid nyüzsgése, hanem a neuropátia jele.
Tímeácska által a legjobb kezekbe kerülsz. A nála tanultakat pedig át tudod adni a dokidnak. Annak idején az én dokim is sokat tanult tőlem pumpailag, mivel nála én voltam az első pumpás. Azóta a kórházunk pumpacentrumként is működik, az én dokim pedig pumpás diab doki.
Szia Magdika!
Csak egy ici-picit javítanék bele. A vizsgálat EMG, valószínűleg csak elütés volt. Azért javítottam ki, hogy ha valakit érdekelne, és kérné az orvosától a beutalót, jól mondja.
Én egyszer kértem, mivel folyamatosan zsibbadt a karom, de szerencsére minden rendben volt.
Ez a vizsgálat röviden: Az agyból kiinduló, izmok irányába jutó idegi ingerület visszacsatolását (érzését) jelenti.
Tegnap megrázó élményem volt.
Patrik van hogy ebéd után elszundít a fotelba. Amikor hazaértem, a család többi tagjával (sógoromék, apósom) ültek a nappaliban. Patrik pedig, már ébredés után a fotel elött térdelt a fejét a földre hajtva, ami nem ritka nálla, hogy még így pihizik, lustizik. Oda mentem hozzá köszönni, egy kicsit felemelkedett, és pár másodpercenként összerándult a teste. Elöször azt hittem hülyéskedik, de mikor a szemébe néztem tudtam, hogy baj van.
Nem ájult el, de csak alig volt tudatánál, nem sokat érzékelt a külvilágból. Szerencsére a cukros vizet még szívószállal meg tudta inni. A vércukra 1.8 volt.
1-2 perc alatt aztán kezdett rendeződni az állapota. Nagyon ilyesztő volt.
Ott volt az egész család és nem vettük észre, hogy a gyerek rosszul van.
Eddig mindig megérezte, már a 4 alatti hipokat.