Insulinpumpa

zsuzsa

Új tag
Nagy szerencséni hogy mindíg van aki ép ésszel követi, és mindíg olyannal tud előállni, ami beválik, és diabetológust meghazudtolva segít nekünk, ő a gyerekorvosunk. Szerintem ő is sokat tanul belőlünk, igazi tanulmány vagyunk számára.

tímeácska

Őstag
Nagy szerencséni hogy mindíg van aki ép ésszel követi, és mindíg olyannal tud előállni, ami beválik, és diabetológust meghazudtolva segít nekünk, ő a gyerekorvosunk. Szerintem ő is sokat tanul belőlünk, igazi tanulmány vagyunk számára.

Na, ez már pozitív! Ezt már szeretem! ;-) Menni fog ez! ;-)

Magdika

Új tag
Mindennek az alapja az, hogy megismerd a betegségedet. Figyelj oda, hogy mire hogy reagál a szervezeted. Mit és hogy jelez. A hipót is időben jelzi nálam, csak fel kell fedezni ezeket a jeleket.

Tulajdonképpen mi is a hipó? Egy hiány-állapot: a szervezetedben nincs a sejtjeid szükségletei kielégítéséhez elegendő szénhidrát. Most lehet, hogy ez csak nálam van így, de ilyenkor elkezdenek a sejtjeim nyüzsögni, amit olyan bizsergő érzésként tapasztalok. Ez van valamivel 4 alatt már. Ha ilyenkor bekapok mondjuk egy almát, meg pár kekszet, akkor minden rendben. Ha nem, akkor fejlődik tovább. Attól is függ persze, hogy mennyire gyorsan zuhan a vércukrom, mert akkor hamarabb jönnek a többi jelenségek (nem sorrend!!!): izzadás, szívdobogás...

Ami a lényeg: én 2,8-3,8 között simán megállítom a hipót, és nincs somogyi-hatás sem...

Egy "fogas" kérdés: a múlt héten mértem 0,7-et (igen: nulla-hét) és semmi bajom sem volt. Miért? Vigyázz, becsapós!!!

Kedves Steveray
Sürgősen keresd fel a diabetológusz szakorvosodat, mert az alacsony vércukor értékeknél jelentkező bizsergő érzés egyáltalán nem a sejtjeid nyüzsgése, hanep a neuropátia jele. sajnos ezt a folyamatot csak lassítani lehet a Thiogamma és a Millgama szedésével. Ti már abban a szerencsés helyzetben vagytok, hogy ha az orvosod jól írja fel(ezt figyelni kell) akkor 1 doboz /30 szem Thiogamma 420 Ft- ba kerül. A milgamma még mindig nem támogatott, ezt meg kell venni. ENG labor vizsgálat gyorsan kideriti, hogy valóban ez az ok. Érdemes lenne kérni egy ilyen vizsgálatot. Én 48 éve inzulinos vagyok, nagyon inzulin érzékeny, hamar hipózok, ma már könnyebb a helyzet a korszerű penekkel és az egy egységenkénti adagolással, pláne nektek akik pumpások vagytok még kissebb adagolási lehetőségel, de nekem még volt amikor a fecskendőbe egy vonal 4 egység volt. Na attól lehetet jó nagyokat hipózna, utánna meg jött a Somogyi, amiről akkor még semmit nem is tudtunk. Nem okoskodni akarok csak segíteni. Amikor már azt gondolom, hogy mindent tudok a diabéteszről mindig produkál a szervezetem valami újat. A szövődmények haladnak előre.
Minden jót. Magdika aki már nagymama

Magdika

Új tag
Mindennek az alapja az, hogy megismerd a betegségedet. Figyelj oda, hogy mire hogy reagál a szervezeted. Mit és hogy jelez. A hipót is időben jelzi nálam, csak fel kell fedezni ezeket a jeleket.

Tulajdonképpen mi is a hipó? Egy hiány-állapot: a szervezetedben nincs a sejtjeid szükségletei kielégítéséhez elegendő szénhidrát. Most lehet, hogy ez csak nálam van így, de ilyenkor elkezdenek a sejtjeim nyüzsögni, amit olyan bizsergő érzésként tapasztalok. Ez van valamivel 4 alatt már. Ha ilyenkor bekapok mondjuk egy almát, meg pár kekszet, akkor minden rendben. Ha nem, akkor fejlődik tovább. Attól is függ persze, hogy mennyire gyorsan zuhan a vércukrom, mert akkor hamarabb jönnek a többi jelenségek (nem sorrend!!!): izzadás, szívdobogás...

Ami a lényeg: én 2,8-3,8 között simán megállítom a hipót, és nincs somogyi-hatás sem...

Egy "fogas" kérdés: a múlt héten mértem 0,7-et (igen: nulla-hét) és semmi bajom sem volt. Miért? Vigyázz, becsapós!!!

Kedves Steveray
Sürgősen keresd fel a diabetológusz szakorvosodat, mert az alacsony vércukor értékeknél jelentkező bizsergő érzés egyáltalán nem a sejtjeid nyüzsgése, hanem a neuropátia jele. sajnos ezt a folyamatot csak lassítani lehet a Thiogamma és a Millgama szedésével. Ti már abban a szerencsés helyzetben vagytok, hogy ha az orvosod jól írja fel(ezt figyelni kell) akkor 1 doboz /30 szem Thiogamma 420 Ft- ba kerül. A milgamma még mindig nem támogatott, ezt meg kell venni. ENG labor vizsgálat gyorsan kideriti, hogy valóban ez az ok. Érdemes lenne kérni egy ilyen vizsgálatot. Én 48 éve inzulinos vagyok, nagyon inzulin érzékeny, hamar hipózok, ma már könnyebb a helyzet a korszerű penekkel és az egy egységenkénti adagolással, pláne nektek akik pumpások vagytok még kissebb adagolási lehetőségel, de nekem még volt amikor a fecskendőbe egy vonal 4 egység volt. Na attól lehetet jó nagyokat hipózna, utánna meg jött a Somogyi, amiről akkor még semmit nem is tudtunk. Nem okoskodni akarok csak segíteni. Amikor már azt gondolom, hogy mindent tudok a diabéteszről mindig produkál a szervezetem valami újat. A szövődmények haladnak előre.
Minden jót. Magdika aki már nagymama

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
akihez járok,szerintem sok tapasztalata nincs pumpa terén.ő már a második orvos akivel a pumpa miatt próbálkozok,de már nem tudom kihez forduljak,nálunk (veszprém megye) nem sok lehetőség van!Így leginkább magamra vagyok utalva!

Tímeácska által a legjobb kezekbe kerülsz. A nála tanultakat pedig át tudod adni a dokidnak. Annak idején az én dokim is sokat tanult tőlem pumpailag, mivel nála én voltam az első pumpás. Azóta a kórházunk pumpacentrumként is működik, az én dokim pedig pumpás diab doki.

vighkata

ENG labor vizsgálat gyorsan kideriti,

Szia Magdika!
Csak egy ici-picit javítanék bele. A vizsgálat EMG, valószínűleg csak elütés volt. Azért javítottam ki, hogy ha valakit érdekelne, és kérné az orvosától a beutalót, jól mondja.
Én egyszer kértem, mivel folyamatosan zsibbadt a karom, de szerencsére minden rendben volt.

Ez a vizsgálat röviden: Az agyból kiinduló, izmok irányába jutó idegi ingerület visszacsatolását (érzését) jelenti.

vighkata

Ez a legszebb és a legjobb az egészben. Vagyis hogy te értesz hozzá, és tudod mit csinálsz, ehhez megfelelő támogatást kapsz a dokitok révén, aki nem szégyell tanulni a páciensétől. Ez az igazi közös munka.

Mrobi

Új tag
Képzeljétek, úgy néz ki, bár el ne kiabáljam hogy meg van a megoldás., Tibus cukraira. annyit teszek hogy reggeli előtt 15-20 perccel elindítom a bázist, és csak utána reggelizik, késleltetem, ezzel előrébb hozom az inzulin hatáscsúcsát, és elég egyedi módon, de mint a mixtardnál, úgy indítom az ultragyors inzulint, és bejött. Gyönyörűen ugyanannyi az evés utáni egy órávali vércukor mint a kiinduló éhomri vc szint. Még azért finomítani kell, mert a következő egy óra múlva hypoba fórdúl, de addigra tízóraizik. Most azt fogom csinálni, hogy 15-20 perccel előbb indítom, és 70-30 % ban osztom, így valószínű hogy nem fog leesni ha normálba kapja a többet, és elhúzva a kevesebbet. Tündéri gyerekorvosunkkal totoztuk így ki, és úgy látszik működik, ma csupa norm értéke volt, kivéve egy 2,9 et tízórainál, de azon vagyunk hogy ezt is kivédjük.

Szia Zsuzsa
Én úgy gondolom, hogyha megfordítod az arány 70-30 %-ra attól még a hypo veszélye nem szünik meg, mert adott mennyiségü szénhidráthoz ugyanannyi inzulin fog bekerülni a szervezetbe. (ha nem jól gondolom javítsatok ki) Legfeljebb korábban jelentkezik a hypo. De lehet hogy nálatok müködni fog.
Ugylegyen. ;)

Mrobi

Új tag
Tegnap megrázó élményem volt.
Patrik van hogy ebéd után elszundít a fotelba. Amikor hazaértem, a család többi tagjával (sógoromék, apósom) ültek a nappaliban. Patrik pedig, már ébredés után a fotel elött térdelt a fejét a földre hajtva, ami nem ritka nálla, hogy még így pihizik, lustizik. Oda mentem hozzá köszönni, egy kicsit felemelkedett, és pár másodpercenként összerándult a teste. Elöször azt hittem hülyéskedik, de mikor a szemébe néztem tudtam, hogy baj van.
Nem ájult el, de csak alig volt tudatánál, nem sokat érzékelt a külvilágból. Szerencsére a cukros vizet még szívószállal meg tudta inni. A vércukra 1.8 volt.:confused:
1-2 perc alatt aztán kezdett rendeződni az állapota. Nagyon ilyesztő volt.
Ott volt az egész család és nem vettük észre, hogy a gyerek rosszul van.:(:(:confused:
Eddig mindig megérezte, már a 4 alatti hipokat.

steveray

Új tag
Tök szupi,hogy nincs somi!Miért?
A fogas kérdés nekem már egy kicsi ideje nem is fogas,pedig mit törtem rajta a fejem...És a választ nekem a kimerített adrenalin-készlettel magyarázták.És tényleg!:)
Mondtam, hogy becsapós - ugyanis rossz volt a tesztcsík. Egy perccel később 4,2-t mértem, ugyanabból a "lyukból" kijövő vérből. Tehát az extrém alacsony cukornál felvetődhet ilyen hiba is.

steveray

Új tag
ja és az is baj hogy nem merem a gombokat nyomkodni rajta mert félek,hogy elrontom,elállítom!azt sem tudom mi mit jelent!

Kedves bogesz, bár igaza van Vígh Katának, hogy nem tudod elrontani, elállítani a pumpát, de tényleg jó lenne, ha alaposan áttanulmányoznád a használati utit! És persze nem ártana, ha valakitől gyakorlati tanácsokat kaphatnál, élőben, nem így írásban, mert az azért még sem ugyanolyan.

Kiindulási pont: a jól beállított bázis.

steveray

Új tag
Kedves Steveray
...az alacsony vércukor értékeknél jelentkező bizsergő érzés egyáltalán nem a sejtjeid nyüzsgése, hanem a neuropátia jele.
Nem gondolnám, hogy így van. De ha feltételezem, hogy ez a helyzet, akkor miért csak és kizárólag hipóközeli állapotban jelentkezik ez az érzés? És miért pont a hipót jelzi összetéveszthetetlenül?

Gratulálok a 48 évedhez, kívánom, hogy érd el az 50-et és kapd meg a megérdemelt érmet - feltéve, hogy nincs még szövődményed. Egyébként az ilyen időtartam óta cukorbetegeknél már kész csoda, ha nincs semmilyen szövődmény, hiszen aki a 60-as 70-es években "kezdte" a diabéteszt, annál ez extra adottságokat tételez fel.

Zsu77

Új tag
Tímeácska által a legjobb kezekbe kerülsz. A nála tanultakat pedig át tudod adni a dokidnak. Annak idején az én dokim is sokat tanult tőlem pumpailag, mivel nála én voltam az első pumpás. Azóta a kórházunk pumpacentrumként is működik, az én dokim pedig pumpás diab doki.

Igen!Ez egy nagyon fontos hozzáállás a dolgokhoz.A legtöbb doki régebb óta praktizál,minthogy lenne pumpa.Az újak már biztos,hogy tanulják!Éppen ezért fontos az előzékenység,segítőkészség,hogy ők is megismerjék.Lehet,hogy továbbképzésen tanítják nekik,de ha soha nem volt velük dolguk...Az aki mindennap együttél a pumpával sok tapasztalati időt spórol meg a dokinak és nem utolsósorban rengeteget segít az utána következő friss pumpásoknak is.Nekem mindig tök tetszett,amikor Kata a dokival való együtt-pumpálódásról írt.Szóval legyünk néha mi is megértőek a dokikkal!:DKata!Remélem azért Csigánál többet is elárultál neki a nagy titokról!;)

Zsu77

Új tag
Szia Magdika!
Csak egy ici-picit javítanék bele. A vizsgálat EMG, valószínűleg csak elütés volt. Azért javítottam ki, hogy ha valakit érdekelne, és kérné az orvosától a beutalót, jól mondja.
Én egyszer kértem, mivel folyamatosan zsibbadt a karom, de szerencsére minden rendben volt.

Ez a vizsgálat röviden: Az agyból kiinduló, izmok irányába jutó idegi ingerület visszacsatolását (érzését) jelenti.

Áhá!Feedback!Ugye Poe és Manka?Még a végén eljut...:mrgreen:

Zsu77

Új tag
Tegnap megrázó élményem volt.
Patrik van hogy ebéd után elszundít a fotelba. Amikor hazaértem, a család többi tagjával (sógoromék, apósom) ültek a nappaliban. Patrik pedig, már ébredés után a fotel elött térdelt a fejét a földre hajtva, ami nem ritka nálla, hogy még így pihizik, lustizik. Oda mentem hozzá köszönni, egy kicsit felemelkedett, és pár másodpercenként összerándult a teste. Elöször azt hittem hülyéskedik, de mikor a szemébe néztem tudtam, hogy baj van.
Nem ájult el, de csak alig volt tudatánál, nem sokat érzékelt a külvilágból. Szerencsére a cukros vizet még szívószállal meg tudta inni. A vércukra 1.8 volt.:confused:
1-2 perc alatt aztán kezdett rendeződni az állapota. Nagyon ilyesztő volt.
Ott volt az egész család és nem vettük észre, hogy a gyerek rosszul van.:(:(:confused:
Eddig mindig megérezte, már a 4 alatti hipokat.

Robi sajnálom nagyon.Csak saját tapasztalat:minden,mondom:minden pihit azonnal felül kell vizsgálni.Ebben azt hiszem soha nem lesz hátradőlés.A legtöbb pihi normális lesz,mint mindig,de ha csak egyet,amit kellene kihagy az ember,akkor ez lesz.Minden fáradtságot és álmosságot kontroll alá kell vetni.Miért és normális-e.Ez elengedhetetlen.És ez Patriknál is legyen egy állandó ÖNKONTROLL.Sose menjen úgy pihire,hogy nem tudja igazi-e.Mondom,lehet,hogy az esetek nagy aránya,sőt biztos,okés pihi,de nem hiányzik az az egy...És ne vádold magatokat.A legalattomosabb hipo a "csak elfáradtam" című.De ha már fura,azt is.A szokottnál tovább alszik.Vagy nem,de nagy zaj volt,nem kelt föl rá,vagy beraktam ébresztőnek a kedvenc zenéjét,hú de álmos nem is reagál és hasonló furaságok árulkodó jelei lehetnek egy akár reggeli nem ébredésnek,de:sose legyen ilyen!Sok sikert!

Oldal tetejére