Insulinpumpa

Sziasztok Én Ásotthalmon lakom a nevem Telekiné Zsuzsi. 18 éve vagyok 1.tipusú inzulinos cukorbeteg. 2 éve használom az inzulinpumpát. Tegnap találtam rá erre a fórumra aminek nagyon örültem Első nagyon fontos kérdésem és kérésem hogy szeretnék segitséget kapni Fogyóban vannak a tűim és kellen sürgősen az Accu-Chek tender link tűmhöz olyan tű aminek szereléke is van . 4 db ra lenne szükségem A csomagom megvan rendelve. Segitségeteet előre is köszönöm. Aki tud irjon mihamarabb. Cimemet megbeszéljük.Postai úton vagy saját találkozás is megoldható Szegeden dolgozom mindennap bejárok. : :p
 
telekinezsuzsa írta:
... A csomagom megvan rendelve...
Szia! Sajnos segíteni nem tudok, mivel más típusú szerelékem van, viszont lenne egy kérdésem: Hogy lehet az, hogy a pumpa forgalmazója nem küld ilyenkor szereléket? Főleg, ha már meg is rendelted. :roll:
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Sziasztok!

Ma megkaptam kipróbálásra a Medtronic pumpáját, egyelőre csak fiz.sóval. Jaj, nem is tudom, mit mondjak. Kb háromszor ájultam el majdnem a rettegéstől, amikor raktuk össze a szereléket, szívtuk fel a fiz.sót, hogy na most valahogy magamba nyomok levegőt vagy ráment egy csomó baktérium valamelyik részére, ami a jól bezárt, levegőtlen kis tartályban vagy csőben vagy bármiben királyul elszaporodik és megfertőz, mert belémjut. Állandóan le akarom venni ösztönösen, nyúlok oda, hogy levegyem, aztán eszembe jut, hogy ezt nem lehet. Én nagyon kapkodós ember vagyok, ügyetlen vagyok ilyen apró dolgokban, sietek mindig, egyszerűen teljesen rettegek, hogy mit fogok elszúrni (elfelejtem mégis levegőtleníteni a zsinórt pl, a koszos hasamba szúrom stb).

Maga a pumpa tök jó, el tudom képzelni, hogy a cukraim is szépen beállnak majd vele (ha egyáltalán képes vagyok elviselni...), elég könnyen ment a menüjének a megtanulása, tetszik.

Ti nem éreztetek ilyeneket? Mennyi idő alatt szoktátok meg? Sosem felejtitek el mondjuk levegőtleníteni a csövet meg mindig mindent tiszta kézzel, tiszta környezetben csinálni? Nem szúrjátok el sokszor a szerelékcserét és kell emiatt újat elhasználni?
 

Szabolcs

Új tag
kmolli!

Örülök, hogy úgy döntöttél, kipróbálod a pumpát.

Pár nap alatt meg fogod szokni. Azt javaslom, hogy pontokba szedve, saját szavaiddal, írd le magadnak a szerelékcsere menetét. A papirt elővéve hamar rögzülni fog a dolog. Nem felejted el pl. a légtelenítést.

Úgy látom te is hajlamos vagy élénken elképzelni a lehetséges legrosszabb szövődményeket ( befertőződés). A gyakorlat megszerzésével a félelem idővel meg fog szűnni, mechanikussá válik a dolog, csak avval fogsz foglalkozni, mikor leszel túl rajta.

Melyik szereléket, belövőt használod?

Kezdetben velem többször is előfordult, hogy nem megfelelően rögzítettem a hasamhoz a kanült. Érdekes módon nem az első öt alkalommal, hanem később, amikor a gyerekeim vigyázó szemei előtt kellett végig vinnem a műveletet. Ha élesben - inzulinnal - csinálod majd fontos lesz, hogy étkezés előtt cserélj! A bólus beadás megszakadása rögtön figyelmeztetni fog, hogy ha nem megfelelően adja az inzulint a pumpa.
 

Szabolcs

Új tag
Az előző figyelmeztetés azért fontos, mert a fix feltöltés után én meg voltam győződve, hogy adagolja az inzulint a pumpa. Hát adagolta is. De nem mindegy, hogy hova! Úgy kb 2,5-3 egység beadása után jelzi ki, hogy nincs beadás. Ha étkezés előtt cserélek és akkor kapom a figyelmeztetést, akkor rögtön tudok újra cserélni, így nem megy fel a cukrom.
 
köszönöm hogy válaszoltál bocs csak elfelejtettem hogy nekem a régi szerelékemhez kellett volna de már megoldottam.
Örülök hogy a mai napon új pumpás beteggel tartjuk fennt a kapcsoltatot.Az én esetem egy kicsit bonyolult mert nem mindig irattam fel félévente a tűket mert van segitőmakitől kaptam egy kis időre tűket mert kis átmeneti időre anyagi bajba kerültem és nem tudtam finanszirozni a szerlelékeket. Igy maradtak meg nekem azok a régi tűim de sajnos attól egy kis allergiás reakcióm lépett fel.De ez is megoldodótt.Tovább olvasom mindennap a fórumot.
 
kmolli:
Az aggodalmaid nagyrészt alaptalanok, legalábbis nálam még ilyen szörnyűségek nem fordultak elő. A szerelékcsere hamar szinte ösztönössé válik. A csövet, illetve a tárolót érdemes időnként (no nem 10 percenként :), hanem kb. naponta vagy gyanú esetén) megvizsgálni, hogy nincs-e benne légbuborék, mert amiatt csökkenhet a bejutott inzulin mennyisége, mivel a levegő összenyomható. A tárolóban kisebb légbuborék lehet, az nálam nem szokott gondot okozni, csak ha a kanülbe jut. Én szerelékcsere előtt és után kb. 2-3 órával mérek vc-t, így látom, hogy ha valami gond van és akkor tudok korrigálni. Az nem jellemző, hogy annyira elszúrom a cserét, hogy újat kelljen használni.
Egyébként a Szabolcs által leírtakkal is egyetértek.

szabolcs:
Hát adagolta is. De nem mindegy, hogy hova! Úgy kb 2,5-3 egység beadása után jelzi ki, hogy nincs beadás.
Itt mi volt a probléma? Rosszul volt beszúrva a kanül vagy rossz helyre?
Biztos, hogy az a 2,5-3 egység nem jutott a szervezetbe? Az én régi, 508-as pumpám azonnal jelzi, ha nem tud adagolni. Hasonló nálam is előfordult már, de jellemzően nem szerelékcsere után, hanem néhány nappal később. Ilyenkor több, kiseb részletben azért sikerül beadni a bólust - aztán ha van rá lehetőség, akkor csere.
 
telekinezsuzsa: Örülök, hogy megoldódott a probléma. Csak azért kérdeztem, hogy hogy fordulhat elő, hogy nincs szerelék, mert nálunk ez úgy működik, hogy ha fogytán, akkor 1 telefon és küldenek szereléket. Aztán a rendelés, felíratás, engedélyeztetés (ez most már egyszerűbb), önrszed kifizetése ráér utána is.
 

degupapa

Új tag
Szerbusztok!
Igaz én kívülálló vagyok és nem vagyok cukorbeteg, de ezzel élek lassan 20 éve. Nos a feleségem 2 éve használja a pumpát és én szoktam neki a szereléket összeállítani. Ha tanácsot adhatok, felszívás elött mindig nyomjatok egy kis plusz levegőt az ampullába ( persze csak ovatosan nehogy kilökjétek a dugattyút) Igy lessz egy kis tulnyomás az ampullában és mint tudjuk a nyomás alatt lévő folyadék nem buborékosodik annyira. (lásd. hermetikusan zárt palack) És így marad még egy kis korrigációs lehetőség is, hogy az esetlegessen bejutott levegőt vissza lehet punpálni. Nos ez egy kis türelenm játék, de szerintem megéri a fáradságot mert legalább egy hibalehetőség kilőve. :oops:
Szerintem egyébként a pumpa jobb, mert nagyobb szabadságot ad főleg az étkezés terén, sőt még akár fogyókúrára is ad lehetőséget, persze szigorú kontroll mellet.
Aki pedig most kezdi a " punpázást " ne aggódjon a rutin hamar meg jön!
A legjobb ha beavatja a családtagokat is a pumpa szerelésébe, kezelésébe is mert szükség lehet a segítségükre. Erre is tudok példákat, ha nem zavar benneteket, hogy "avatatlanok" is beleszolnak!!
Köszönöm a figyelmeteket!!
Degupapa
 

christina

Őstag
Kedves kmolli!
Tiszta szívemből kívánok neked sok sikert a pumpához!
(És ne izgulj annyira, ezt is meg lehet tanulni!) Egy kis gyakorlat és biztonsággal el fogod sajátítani! (Én is izgultam, mikor tanultam az infúzió vagy injekció felszívást. Pláne mikor a beteget is meg kellett szúrni! ) :D
Szóval csak ügyesen! Sok sikert!
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Sziasztok!

Nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget, tanácsokat és a bátorítást!! Nagyon jó olvasni, hogy eleinte más is izgult, de megszokta, meghogy nem kell ekkora feneket keríteni ennek a buboréknak.
Ezek szerint volt már olyan itt többeknek is, hogy bekerült a szervezetébe a buborék? Nem vagyok eüs, csak simán parázós típus vagyok, de én úgy emlékszem, hogy a buboréknak nem szabad a testbe kerülni, kiváltképp a véráramba, azaz érbe. Honnan tudom, hogy véletlenül nem érbe szúrtam a kanült?

Degupapa, én nagyon örülök, ha te is írsz ide, hiába "csak" a feleséged pumpás!!
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Ja, egyébként holnap délelőtt kérek időpontot inzulinos beállításhoz.... szóval meggyőztetek :)
 

christina

Őstag
Kedves kmolli!
Valóban a buboréknak nem szabad a véráramba kerülni, mert légembóliát okozhat!
De! Az eü. szakmában úgy tanítják, hogy ha egy kis buborék bejut akkor sem lesz semmi probléma! (Persze ez nem jelenti azt, hogy nem figyelünk oda és a buborékok jönnek mennek kedvük szerint!) :D Sokszor előfordul, hogy pl. az infúziós szerelék oldalán buborék van, ami nem is mozdul el, odatapad a cső falára. Ilyesztő, az biztos!
(Állítólag megállapították, hogy hány köbcenti mehet be a szervezetbe büntetlenül, de én ezt nem venném készpénznek!)
Mellesleg azokon a helyeken ahova ti szúrjátok a kanült olyan felületi pici vénák lehetnek, amibe ha buborék menne se történne semmi!
Úgyhogy nyugalom!
Majd kérlek számolj be a fejleményekről!
 
kmolli írta:
Sziasztok!


Ezek szerint volt már olyan itt többeknek is, hogy bekerült a szervezetébe a buborék?
Igen, nem is egyszer. Régebben, mikor letettem a pumpát, sose figyeltem arra, hogy ha visszarakom, akkor nincs-e levegő a kanül végén. Ma már figyelek rá és addig adagolom szabadba, amíg meg nem jelenik az inzulin a kanül végén, mert ilyenkor a tapasztalatom szerint kb. 95 %-ban van levegő, 1,5-2 óra után akár több, mint 1 E is lehet. Régen ez a szervezetbe ment. Néha előfordul az is, hogy légbuborék kerül a kanülbe és ez is bejut a szervezetbe. Ezt onnan veszem észre, hogy látszólag ok nélkül jelentősen emelkedik a vc.
Szóval igaza lehet Christinának, az ilyen légbuborékból nekem még nem lett bajom.

Honnan tudom, hogy véletlenül nem érbe szúrtam a kanült?
Állítólag, ha beszúrod a kanült, majd kihúzod a tűt (nem tudom, más szerelék is így működik-e), akkor a végén látszik a vér. Én még ilyent soha nem tapasztaltam. Egyszer fordult elő, hogy szerelékcserekor a régi kihúzásakor ömlött a vér, de ez nem beszúráskor, hanem később, lehet, hogy csak a kihúzás pillanatában sérthette meg az eret.
 

Ancsi

Új tag
sziasztok

Sziasztok!! Tökre jo hogy rátaláltam erre az oldalra. Engem is érdekel ez az inzulinpumpa csak egy kicsit félek tőle. Állítolag ki lehet próbálni nem? 3 honapig? és ti hova szoktátok rakni?? Nem zavar ez titeket hogy ott log pl a hasatokon? Vagy nem néznek meg titeket az emberek-e miatt? Engem ez zavarna benne. Minden nap 4 szer szúrom magam, és nagyon változok az eredményeim. Egyébként 14 éve vagyok cukros. Kérlek válaszoljatok!! Köszönöm szépen
 

bogácsa

Új tag
sziasztok!

mindig lefertőtlenítem alkohollal a kanül helyét a bőrömön mielőtt beszúrom, most mégis kevesebb mint 1 nap alatt totál begyulladt a combom...pedig minden steril volt, frissen kibontott csomagolásból...nem értem én ezt!!
mi lehet az oka?
tudtok valami ötletet?
hisz nem értem egyik felülethez sem... :shock:
 
H

hypohonder

Vendég
Kedves Bogácsa, én meg soha nem fertőtlenítek, mégsem gyullad be. Mint oly sokszor megállapítottuk már, nem vagyunk egyformák.
Viszont a combba szúrt kanül nekem egyáltalán nem jön be, hiszen a rövid tűs afférom után most a hosszú tűs kanül sem volt jó, ott is valahogy kiszivárgott az inzulin. Igaz - s nem akarok felvágni erre -, hogy a combomon nemigen van zsírréteg, az izomba meg nem akarom szúrni, ezért aztán valószínűleg nincs elég szövet, amibe felszívódhat a szérum. Nem tudom, csak azt, hogy tegnap este a 14-es cukorot a 4 egység inzulin meg se mozdította, s újabb 4 egység után lett reggelre 8-as cukrom. Ez is csak azt jelenti, hogy a 8 egységből nem sok maradt bennem. Őrület, nem?
 

bioszaky

Új tag
bogácsa, nem valószínű, hogy ez fertőtlenítési probléma, mert az inzulinos oldat is tartalmaz fertőtlenítőt, meghát a mi szervezetünk se lustálkodik.
Lehet, hogy az a kis mozgás már irritálja a bőrödet, ahogy a kanul elmozdul mozgás közben. Próbáld leokoplaszttal rögzíteni. Gondolom nem allergén fémből van.
Igazából, nemtom, hogy működik a dolog, sosem láttam ilyet!
 

napocska

Őstag
Amikor kórházban voltunk, bent volt egy kisfiú, akinek mind a két combján ronda gennyes tályog lett a kanültől. Az anyukája szerint korábban mindig a hasába szúrta, akkor nem volt ilyen problémájuk. Lehet, hogy a mozgás miatt nem tud nyugiban lenni, azért gyullad be.
 
Oldal tetejére