Insulinpumpa

tímeácska

Őstag
Molli! A kómák után nincsenek magas curai, akkor is 4,5-8 körüliek! Éjjel sem "dolgozik" a Somogyi, rendszeresen mérem éjfélkor és 3 kor is! Persze, hogy ráér július közepén, felőlem december végén is, türelmes vagyok :)!
Hallotatok arról, hogy a Mixtard30-at október környékén kivonják a hazai piacról? Diab dokink keserített el ezzel a hírrel, azt mondta, relatíve kevesen (inkább csak a gyerekek) használják, és nem kifizetődő az előállítása, hazai szinten... Hát, ha ez igaz, nem tudom Velünk is mi lesz... Sem az Insultard-Actrapid-Insulatard, sem a NovoMix30-Actrapid-NovoMix30 kombináció nem vált be Mátémnál... Addig meg "spájzolok", ahogy tudok... :(
 

tímeácska

Őstag
Mivel ez az oldal ugyebár az inzulinpumpa nevet viseli, megkérdezném Tőletek, hogy mennyire egyszerűen/ bonyolultan jutottatok pumpához, és milyen egészségügyi állapot tette indokolttá? A kérelem elbírálása mennyi időt vett igénybe? És egyáltalán, milyen változásokat tapasztaltatok? Szerintetek Mátémnak milyen esélyei vannak a pumpához (relatíve tökéletes cukor, és HbA1c, viszont igen súlyos hipós kómák mellet)? -Molli, ezt is megkérdezhetnéd... :)-
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Mivel ez az oldal ugyebár az inzulinpumpa nevet viseli, megkérdezném Tőletek, hogy mennyire egyszerűen/ bonyolultan jutottatok pumpához, és milyen egészségügyi állapot tette indokolttá? A kérelem elbírálása mennyi időt vett igénybe? És egyáltalán, milyen változásokat tapasztaltatok? Szerintetek Mátémnak milyen esélyei vannak a pumpához (relatíve tökéletes cukor, és HbA1c, viszont igen súlyos hipós kómák mellet)? -Molli, ezt is megkérdezhetnéd... :)-
Megkérdezem külön is, de erre már most tudok válaszolni, hogy ebben az esetben megkapnátok. Nem nehéz pumpához jutni, csak azért van ez a hajcihő (magyarul: orvosi igazolás, szakvélemény), hogy ne kelljen mindenkinek, aki gondol egyet támogatni, mert elég nagy a támogatás a pumpán. De nem kell mindenáron 10-es HbA1c vagy 2-20 között ingadozó cukor, hogy megkapja valaki. A súlyos hipók előfordulása már ömnagában elég sztem.

Mellesleg a Lantus is ott van a palettán és a Levemir is, nem is értem, miért nem kapjátok azonnal pl. a Lantust??
 

christina

Őstag
Ha jól tudom (de ezt a másik topicon már írtam azt hiszem), ilyen pici korban csak mixtardot adnak, vagy vmilyen másik keveréket, mert nagy a gyermekek inzulin érzékenysége! És nem itt olvastam a fórumon, hogy a Lantus alattomos hypókat csinál? Tehát ez nem jó megoldás lenne, főleg nem egy amúgy is hypózó gyereknél.:(
 

tímeácska

Őstag
Az a baj a Lantus-szal, hogy 6 éves kor alatti gyermek nem kaphatja... Szóval Mátém sem. A Mix inzulinokat nem feltétlen az inz. érzékenység miatt kapják, hanem mivel a kevertekben benne van már a hosszú és gyors is, így nem kell annyiszor bökni a kicsiket, szóval, valamivel emberibb... A Mixtard= Insulatard+Actrapid. Ezt kezelődokink mondta, mivel én is megkérdeztem, mikor kisfiamat átállította Mixre, hogy mi a különbség. Nem okoskodni akartam, Christina, félre ne érts! Egy ismerős 10 éves kissrác Lantust használ, de csak ritkán vannak hipói, leginkább akkor, amikor intenzívebben mozog a megszokottnál. Ti milyen "indokkal" kaptátok a pumpát?
 

tcszsuzsa

Új tag
sziasztok. Most fogom megkapni az új spirit pumpámat és a félévre való szerelékemet.A Roche cég képviselője azt mondta hogy lehet részletre kifizetnem a pumpámat ami most jelenleg 119.000 ft. a szerelék 37000 ft van valakinek már ilyen tapasztalata a részletfizetéssel kapcsolatban? Irjatok legyetekszivesek.Köszönöm Telekiné Csikos Zsuzsanna.
 

bogácsa

Új tag
sziasztok. Most fogom megkapni az új spirit pumpámat és a félévre való szerelékemet.A Roche cég képviselője azt mondta hogy lehet részletre kifizetnem a pumpámat ami most jelenleg 119.000 ft. a szerelék 37000 ft van valakinek már ilyen tapasztalata a részletfizetéssel kapcsolatban? Irjatok legyetekszivesek.Köszönöm Telekiné Csikos Zsuzsanna.
én 3 havi részletben fizetem a pumpámat. nekem jól jött. egyébként 0%os thm-mel működnek természetesen.:)
 

tcszsuzsa

Új tag
Sziasztok. annyit szeretnék még tőletek kérdezni,hogy tud - e?valaki valamit arról hogy lesz egy inzulinpumpás tábor július 23-tól 1 hétig Battonyán? Irjatok.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Sziasztok!

Csak egy kis pumpás beszámolót írnék ide... most már 5 (vagy 6?...) hete van rajtam a pumpa és azt hiszem, megszokta a szervezetem a más inzulinadagolást. A cukraim jók, de érdekes módon beállt ugyanúgy, mint levemirrel, hogy dél körül a hipó akkor is jön, ha nincs is rajtam a pumpa (vagy éppen eldugult a kanül vagy alig adagol bázist), ugyanez délután 5 körül is (az első 3-4 hétben ez nem volt így pumpával). De ezzel számomra semmi baj nincsen, tök jó így. Nem nagyon tudnám megmondani, hogy azért jobbak-e a cukraim, mert rettenetesen koncentrálok most erre az egészre vagy a pumpa maga miatt, mert jelentős különbség nincsen, a Levemirrel is majdnem ennyire jók voltak az értékeim, de ott közel sem koncentráltam ennyire.

A kanüllel még mindig problémám van. A merőleges kanül eldugult, rögtön a beszúrásnál megtört szinte mindegyik vagy pedig érbe ment és annyira fájt, hogy ki kellett, hogy vegyem. A medtronicnál mondták, hogy sajnos van ilyen, akinek ilyen a hasfala. Kaptam a 45 fokos kanült, méghozzá a rövidebb változatot ezután, ami nem fájt egyáltalán (beszúrásnál) és nem dugult el (végre nem ment fel minden harmadik napon 15re a cukrom), de ez a kanülnél, annál a kb 2mm-nél irritálja a bőrőm már 1 nap után. Kanülcserénél már szépen be van gyulladva és rendesen fáj is. És nehezen gyógyul, még 10 nap múlva is ott van a piros folt a helyén, egészen gusztustalanul néz ki a hasam.

Szóval még van pár hetem, hogy döntsek, de egyre tanácstalanabb vagyok. Nekem ugyanannyit kell figyelnem és koncentrálnom (hacsak nem többet...), mint Levemirrel és mint fentebb írtam, nincs igazi különbség a cukraimban, ami különbség van, az akár attól is lehet (gyanítom, hogy így van), hogy sokkal jobban figyelek most. (mindemellett utánanéztem és találtam eseteket, amikor Levemirrel szültek többen is és nem lett semmi baja egyik babának sem)

Azt szeretném kérdezni tőletek, pumpásoktól, hogy van-e köztetek olyan, akinek pumpa előtt is jó volt a HbA1c-je? (értem azt 7 alatt, 6 közelében) Azért is érdekel, mert érzem a pumpásokon, hogy annyira mondja mindenki, hogy a pumpa mennyire jó, a kanült meg lehet szokni (nyilván nem akkor, ha begyullad...) és, hogy mindenki mennyire fontosnak tartja, hogy maradjak én is a pumpánál - csak érdekelne, hogy ez miért van, mit nem látok én a pumpában, amit ti igen? (ezért szeretnék olyasvalakit keresni, akinek a vércukrai pumpa előtt is relatíve jók voltak, azaz 6 körüli HbA1c-je volt)
 
H

hypohonder

Vendég
Kedves Kmolli, kérdezted, hogy van-e, akinek a pumpa előtt is jó volt a HgbA1c-je. Nekem mondhatom, hogy actrapid-monotarddal is 7 alatt voltak az eredményeim, s nem is azért kaptam a pumpát, mert ezen javítani kellett volna, hanem a néhány szövődmény súlyosbodásának elkerülése végett. Ugyanis a korábbi cukraim sokkal inkább szóródtak a hipó és a hiper között, most viszont nagyon kivételes dolognak (pl. mint korábban beszámoltam róla, amikor a merőleges rövid kanül kijött a helyéről) kell történnie, hogy akárcsak megközelítse a huszast. A HgbA1c-m mostanában 7-7,2 közötti, tehát kicsit romlott, de a szövődményeim nem súlyosbodtak (remélem...).

Egyébként a kanül-dilemma nálam is fennáll, mert most vagyok az utolsó féléves szerelék-igénylés közepén, és még nem tudom, hogy milyen szerelékeket kérjek. Általában nincsenek rossz élményeim, egy-két eset viszont elgondolkodtat.

Csodálkozom, hogy nektek, fiataloknak milyen problémát jelent a kanül helye. Nekem 1-3 nap alatt begyógyul, s bár a pici heg helye azért látszik, de nincsenek olyan gondjaim, mint amiket többen is leírtak már ezen a fórumon. Egyébként úgy a begyulladásnak, mint a nehezen gyógyuló sebnek lehet oka az egyéni adottságokon kívül a nem igazán megfelelő vércukorszintnek is. Magasabb vércukor esetén sokkal nehezebben gyógyulnak a sebek - gondolom, hogy ezt mindenki jól tudja.

Mivel nálam is közeleg a pumpaváltás, a héten közelebbi ismeretségbe kerültem a Spirittel. Remélem, hogy nem lesz akadálya annak, hogy a további, még hátralévő néhány évben is pumpát használhassak...:evil:
 

bogácsa

Új tag
Annyit szeretnék kérdezni,hogy szerinted lehet több részletben a pumpát és a szereléket kifizetni?


szia!

persze, mint írtam, lehet több részletben fizetni a pumpát, cégtől függ h hány részletben lehet max, de szerintem ebben rugalmasak (mondom, márciusban az én cégem az volt...lehet h azóta változtak a dolgok, de ne félj a gyártónál rákérdezni, mindegyik elérhetőségét megtalálod a neten v szólj és keresek neked:)). a szereléket nekem egyben kellett kifizetni, de erre is rá kell kérdezni.

a tábort kedves ismerőseim fogják tartani, érdemes elmenni rá, de ha 1 táborra gondolunk (márpedig szerintem igen) akkor oda inkább serdülő korig várnak jelentkezőket. segítőket persze lehet h szívesen látnak.
 
Oldal tetejére