vighkata
Utolérhetetlen :) – moderátor
Kedves d.g., igazad van. Ki kellene beszélni, de ehelyett - úgy látom - leginkább csak szégyenlősen összehúzzuk magunkat és homokba dujuk a fejünket, hogy "nálam ez úgy sem fog bekövetkezni"...
Talán Pillangó 69 említette meg a Hgba1c-t. Nekem azzal sincs semmi különösebb problémám. Legutóbb 6,8 volt, és 8,3-ról fél év alatt jöttem le ennyire. De: ahogy a Hgba1c-rovatban is írtam, és már más is megerősítette ezt az infót: nem szabad 6,5 alá menni, mert a legújabb USA-beli kutatások azt mutatják, hogy a 6,5 alatti Hgba1c-s cukorbetegek között aránytalanul magasabb a halálozás, mint a 6,5 körülieknél. Figyelem!!!
Az a vizsgálat, amiről te írsz, az az ACCORD vizsgálat, és a 2-es típusú, és egyéb problémával (mint pl magas, vagy ingadozó vérnyomás) rendelkező cukorbetegek vizsgálatát tartalmazza. Egyelőre a szakamai diabetológia is vizsgálódi afelől, hogy a gyakoribb halálozás oka lehetett-e az alacsony HbA1c szint. Egyébként nem 6,5-ös, hanem a 6,0-os szintet húzták meg határként.
Az 1-es típusú cukorbetegek az ADVANCE vizsgálatban szerepelnek, az nem lett elállítva. Még jóval a 6,0%-os HbA1c szint alatt sem fordult elő halálozás.
Én 1-es típusú cukorbeteg vagyok.
http://www.medical-tribune.hu/index.php?pid=2&lid=1&sid=350&aid=5533