Kata! Köszönöm a hasznos tanácsokat, küldtem privit.
Megosztott bólust én is szoktam néha használni. Általában ebédnél, durumtészta vagy nagyon sok zöldséges kajánál válik be. Vagy, ha 4 körüli ebéd előtt a cukra. Én 60-40% vagy 70-30% arányban és 30 perc kiterjesztésre szoktam beállítani. Ez nagyon jól működik. Ha 1 órára elhúzom már nem jó.
A pumpára állítás után kb 2 hónappal felraktak CGMS mérőt. (Lehet, hogy nem így hívják, bocs). Hát a grafikon elég cikcakkos lett!
Azt jól lehetett látni, hogy kaja után rögtön megindult felfelé a vc. Pedig igyekszem alacsony glikémiás indexű élelmiszerekkel dolgozni. Mindig úgy állítom össze a kaját, hogy legyen benne gyorsabb és lassabb felszívódású is. Pl korpás kifli + 7 dkg alma. Krumplit nagyon keveset kap egyszerre, adok barna rizst vagy barna kenyeret is hozzá. Fehér lisztet egyátalán nem használok. Tejet sajnos nem is adok neki. Nagyon felviszi a vc. Pedig régen nagyon szerette a kakaót. Ti mennyi tejet isztok? Néha, ha alacsony a vc, akkor szoktam 1,5 dl tej+2,2 dkg zabkorpából "tejbedarát" adni neki. Ismeritek? Nagyon finom, én is szeretem. Tejterméknek joghurtot szokott kapni, az jobb. Szóval azt akartam ebből kihozni, hogy ilyen kaják és azonnali bólus mellett is felmegy a vc étkezés után 1,5 órával kb 2-3 mmol/l -t jó esetben is (ha sikerül jól eltalálnom a bólust).
Ha magasabb a cukra étkezés előtt még azt is szoktam csinálni (a doktornőnk javasolta, ő is így csinálja), hogy várok pár percet az evéssel. Pl 8-10 vc esetén 8-10 percet. 15vc esetén 15 percet. 18 vc esetén 20 percet. Ez is bevált nálunk.
Magas vc korrigálására nem szeretem a %-os bázis emelést, mert azt vettem észre, hogy 3 óra múlva még mindig hasonlóan magas volt éjjel a cukra, és utánna kezdett csak igazán lemenni. Ha nagyon magas (>14), akkor inkább 2x, 3 óránkénti bólussal próbálok korrigálni. Ha csak 12 körüli, lehet, hogy jó lenne a %-os megoldás, majd kipróbálom.
Egyébként most az a helyzet, hogy az éjjszakai értékek nagyjából rendben vannak.
De... most meg a délelőtti lett magas. Azt csináltam, hogy reggel korábban megemelem a bázist. Eddig 7-kor evett reggelit, a bázis 6:30 h-tól volt "nappali"-ra állítva. Most 6:00 h-ra tettem. Ma volt az első próba, jól sikerült! Meglátjuk hogyan válik be a jövőben
Megosztott bólust én is szoktam néha használni. Általában ebédnél, durumtészta vagy nagyon sok zöldséges kajánál válik be. Vagy, ha 4 körüli ebéd előtt a cukra. Én 60-40% vagy 70-30% arányban és 30 perc kiterjesztésre szoktam beállítani. Ez nagyon jól működik. Ha 1 órára elhúzom már nem jó.
A pumpára állítás után kb 2 hónappal felraktak CGMS mérőt. (Lehet, hogy nem így hívják, bocs). Hát a grafikon elég cikcakkos lett!
Ha magasabb a cukra étkezés előtt még azt is szoktam csinálni (a doktornőnk javasolta, ő is így csinálja), hogy várok pár percet az evéssel. Pl 8-10 vc esetén 8-10 percet. 15vc esetén 15 percet. 18 vc esetén 20 percet. Ez is bevált nálunk.
Magas vc korrigálására nem szeretem a %-os bázis emelést, mert azt vettem észre, hogy 3 óra múlva még mindig hasonlóan magas volt éjjel a cukra, és utánna kezdett csak igazán lemenni. Ha nagyon magas (>14), akkor inkább 2x, 3 óránkénti bólussal próbálok korrigálni. Ha csak 12 körüli, lehet, hogy jó lenne a %-os megoldás, majd kipróbálom.
Egyébként most az a helyzet, hogy az éjjszakai értékek nagyjából rendben vannak.