Insulinpumpa

Sani

Új tag
Kedves Hypohonder!

Én a Te helyedben biztosan ( miután vártam 2-3 napot, és nem változna a reggeli magas érték) szigorú, 2 óránkénti vc mérérst csinálnék magamnak éjszaka, és akkor kiderülne, hogy mikor (melyik éjjeli órában, vagy inkább hajnali?) növekedett meg az inzulinigényed.
A válasz talán az, hogy a hormonok dolgoznak.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Sani, én magam miatt töltöm le az adataimat a gépemről, csak most terhesen küldözgetem a dokinak, de ez az elmúlt 4 hónapban 2x történt csak meg :) (mindig csak 2 heti anyagot küldök, mert ennyit szed le a smart pix, amúgy személyesen csak 2x voltam mióta terhes vagyok, már ez is nagy dolog, hogy nem kell mindenáron bemennem terhesen). Szóval én néha szeretem látni, hogy hogyan alakul, hogy a HbA1c-m valóban kijön-e és nem a kisebb-nagyobb ingadozások okozzák, ha jó. Azért én egy picikét könnyelműnek találom a dokidat, ha sosem néz rá a mért értékeidre, de ez csak az én véleményem, nem bántásból írom... :oops: Az enyém sem tesz sokat, csak fogja a gépemet és a memóriában megy egy keveset, mindent elhisz nekem, csak "belelapoz" a méréseimbe, ha lát egy-két 10 fölöttit, akkor megkérdez, hogy van-e megoldásom a problémára (pl a reggeli utáni dolog) és általában mondom, hogy igen és ezt elhiszi és mondja, hogy akkor rendben. Engem megnyugtat az a tény, hogy ő ennyire észben tart engem, nemcsak, hogy megbízik bennem, de még ránéz ő is a cukraimra, nekem ez jó érzés :)

goyo

Adminisztrátor
Fórumvezető
Visszanéztem, és most olvastam hogy Mrobi megmondta hogy nem lehet az xls-t feltölteni. De azért örülök, hogy én is rájöttem. :)
Akkor mi a megoldás? Mrobi segíts!
...

Már lehet Excel táblázatot (.xls) is fel/le tölteni. (Mrobi, kösz hogy szóltál...)

rolcsi

Új tag
:???:Sziasztok.A feleségem súlyos neuropátiás szövődményektől szenved.Azt szeretném megtudni hogy hol lehet vásárolni insulin pumpát?Amit eddig olvastam róla az bíztató.Még beszélek majd diabetologussal is csak addigis érdekelne kinek honnan van?

H

hypohonder

Vendég
Kedves rolcsi, ha elég pénz áll rendelkezésedre, akkor bármelyik pumpagyártó képviseletén tudsz venni. Kb. 1 millió forint. Ha támogatással akarod igénybe venni, akkor azt az OEP egy külön méltányossági támogatási kérelem keretében bírálja el. Kell hozzá a szakorvosotok véleménye, pontosabban javaslata, és kell, hogy mindenki más is támogassa. Kipróbálásra ingyen és bérmentve kaphattok, 2-3 hónapos időre. A támogatáshoz legalább 2 évnyi inzulinos (I. típusú) cukorbetegség "szükséges". Kérdezd meg a diabetológust, aki kezeli a feleséged, hogy javasolja-e, s ha még nem is hallott róla, akkor válts orvost.
Szerintem mindenki nagyjából úgy kapta, ahogy leírtam. Nekem Roche Spiritem van, előtte 2 évig Roche H-Tron Plus volt. Gyárt még ilyen kütyüt a Medtronic és a Medtrust is - ezekre a neten esetleg rá is tudsz keresni.

Röviden, így éjfél után 47 perccel ennyit, de biztosan lesznek, akik még hozzátesznek infókat.

eremit

Új tag
Hypohonder, nekem is volt ilyen. Szépen felvettem az éjszakai bázist. Azóta a reggelek rendben vannak. (Ja, mert közben meg az estit kellett levenni...)

Sani

Új tag
Képzeljétek, "leszoktam " az éjszakai vc mérésről. Terhességem óta ( több, mint 3 éve) mértem éjszaka is , hogy minden ok legyen. És persze utána is. De ha rendben vannak a reggeli vc értékek, akkor kibírom most már, hogy ne mérjem annyit. Persze, ha 5,5 felett van reggel, rögtön jön az éjszakai vc kontroll, hogy mikor növekedett meg az inzulinigényem. Ja és 4-5 -ös cukorral alszom el. Mert - ugye - elvileg a pumpa állandó szinten tartja a vc értékeket, ezért is lehet akár óránkénti más adagok beprogramozása. És ezért bízom abban, hogy amivel elaludtam, kb. olyan értékkel ébredek. ( Ha minden jól megy.)

Vick

Új tag
Nagyon örülök Mrobi táblázatának, gyorsan be is pötyögtem a februári értékeket.
Mi többször mérünk, ezért kiekészítettem a táblázatot. Nem tudom a grafikon jól "szedi-e össze" az én értékeimet. Mit mutat egyátalán?
Narancssárgával jelöltem a +CHfogyasztásokat.

A többiekhez képest ezek nagyon ronda értékek. De ez van, nekünk ilyenek vannak. Mindent megteszek, de csak ilyet tudok produkálni.

A fiam napi inzulin szükséglete összesen 9-11 E. 7 évesen ez nagyon kevés, 3 éveseknek hasonló a szükséglete. Nem tudom miért van ez, de szerinem ezért is nehéz beállítani. Már egy ici-pici inzulin is nagyot tud lódítani a cukrán, nagyon nehéz kicentizni, hogy se sok se kevés ne legyen.
Étkezések mindig azonos időpontban azonos CHmennyiséggel történnek, mérlegen mérem, számolom a CH-t, tehát ebben biztos nem tévedek. Nem itt rontom el, még mielőtt valaki erre gondolna.

Kíváncsi vagyok mit szóltok hozzá.

Remélem most sikerül feltöltenem a táblázatomat

Csatolások

• 2008 febr vcgrafikon a netre.xls
    40 KB · Olvasás: 18

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Szia Vick!
A napi 9-11 E inzulin valóban kevés, és ilyen kevés adagoknál valóban a legkisebb változtatás is sokat lendít a cukorszinten akár lefelé, akár felfelé.
Ne hibáztasd magadat, mert én tudom jól, hogy te ugyanúgy odafigyelsz, mint a többi anyuka.
Az én pumpás kezeléssel elért cukorszintem is messze elmarad a többiekétől, nem csak a legjobb eredményektől. Én is megteszek mindent, de tudom nagyon jól, hogy önmagában az akarat nem elegendő. Sőt, hiába tudom ezt vagy azt, és alkalmazom is, ha nálam csődöt mond némelyik praktika.

Tulajdonképpen olyan szívesen leírtam vona már néhány napja, hogy teljesen felborult a cukorháztartásom. A legjobb eredményem, amit elértem múlt hét péntek óta, az a 9,5-ös érték volt, és egyszer fel ment 24,6-ra. A többi a kettő között volt, leginkább 14-17 között. Pedig semmit nam csináltam másképp (diéta, mozgás, stb.), ha csak azt nem, hogy több, mint egyharmadával több inzulint adtam.
Csakhogy.... most a fórum jelenleg nem arról szól, hogy nyugodtan megoszthatnám a diabom körülményeit. Ezt én eléggé elszomorítónak tartom. Ma délután látszik egy kicsit javulni.

Úgyhogy Vick, én nagyon jól tudom mit jelent mindent megtenni, odafigyelni, és lelombozódni a vacak eredmények láttán. Biztos tudnék tanácsot, tippet adni, de azokat te is tudod, és azt is tudod, hogy a változás, ha be is jön és pozitív irányba lendül, két-három nap, és a jól felállított teória megbukik. Nehéz lehet ezzel nap-mint nap megküzdeni, főként azért, mert te nem magadat kezeled, hanem a kisfiadat.

Mindezek ellenére akkor is azt mondom, hogy légy bizakodó, optimista, mert a kis eredméyn is eredmény, és az igenis neked köszönhető. A te odafigyelésednek, és a te gondoskodásodnak.

Az, hogy látom a jobbnál-jobb eredményeket, engem ösztönöz, hogy van megoldás, meg lehet csinálni, csak nekem nagyobb erőfeszítésbe tellik.
Mindenképpen jó érzés látni a szuper eredményeket, és az odavezető utat, de ugyanolyan fontosnak tartom (főként a gazdája miatt) a vacak eredményeket is feltenni.

Telán ez a fórum erről szól. És arról, hogy akinek vacak eredményei vannak, az ugyanolyan bátran, bűntudat nélkül megírhassa.

Hát bocseszka, most én voltam őszinte.
Üdv mindenkinek

H

hypohonder

Vendég
Nem tudom mi történhetett, de az elmúlt napokban egyre több sorstárstól kaptam olyan jelzést, hogy gond van a cukorszintjeikkel. Nekem is ez volt, az elmúlt egy hétben többször is tanácstalanná váltam, és olyan ugrásokat tett a cukrom, mint talán még soha. Legalább is nem emlékszem ilyenre.

vighkata

Vick!
A fiad diagramját még a melódiahelyen megnéztem, és olyan, mintha a sajátomat látnám. Vagyis nincs benne rendszer. Az egyik nap ugyanabban az időben magas, a másik nap vészesen alacsony, néhány kivételkor pedig jó. De jó értékek mellet lévők már megint ingadozást mutatnak. És ekkor a dokim azt tudja csak mondani, hogy erre az egyenetlen "hullámvasútra" nem tud terápiát módosítani. Egyetlen fegyverem, hogy én is többet mérek, mint amennyi egyébként szükséges lenne. Tehát sajnos nem tudok globálisan változtatni a cukromon, hanem szinte csak egyik eredménytől a másikig lavírozok. Ja, és hogy (lehetőleg) bűntudat nélkül kivárom azt az időszakot, amikor minden drasztikus változtatás nélkül helyreáll, ami be szokott következni. Akkor meg azon csodálkozom, hogy mitől 5-9 közötti a cukrom. Ja, és csak drukkolok, hogy ez minél tovább tartson. Persze a SmartPixes letöltésen meg szinte nem is látszik, mert rárajzolódik a rossz érték is. De a diagramon pont ez látszik, hogy ott van a jó eredmény, alatta a vacak, fölötte pedig a még vacakabb magas.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Képzeljétek, "leszoktam " az éjszakai vc mérésről. Terhességem óta ( több, mint 3 éve) mértem éjszaka is , hogy minden ok legyen. És persze utána is. De ha rendben vannak a reggeli vc értékek, akkor kibírom most már, hogy ne mérjem annyit. Persze, ha 5,5 felett van reggel, rögtön jön az éjszakai vc kontroll, hogy mikor növekedett meg az inzulinigényem. Ja és 4-5 -ös cukorral alszom el. Mert - ugye - elvileg a pumpa állandó szinten tartja a vc értékeket, ezért is lehet akár óránkénti más adagok beprogramozása. És ezért bízom abban, hogy amivel elaludtam, kb. olyan értékkel ébredek. ( Ha minden jól megy.)
Sani, én is ezt írhattam volna úgy fél éve kb, amikor a pumpával úgy beálltam, hogy én is leszoktam az éjjeli mérésről... Nagyon irigyellek!! Nekem ez volt a legszebb a pumpában, ez a stabil éjszaka, amiben meg tudtam bízni mérés nélkül is. Most megint mérek, 2x is (tudod, a levemir miatt) és szörnyű, ahogy olvastalak, annyira átéreztem az örömödet, ez hatalmas dolog!

Sani

Új tag
Képzeljétek, nekem is - mint Hypohondernek és vighkatának - felborult a cukrom 3-4 napja.
Talán most tudom rendbe hozni. Nem tudom mi lehet az oka, de biztosan nem a fegyelmezetlenségünkről van szó, hiszen többünknek is rossz eredményei lettek.
Bízzunk benne, hogy minél hamarabb rendbe jövünk. Különben most is 110 %-on működök.
Szerintetek mi lehet az oka? Van valami tippetek?

H

hypohonder

Vendég
Kedves felborult cukrú fórumozók! Egyet azért sose felejtsünk el: mindig először magunkban kell keresni a hibát. Én pl. tudom, hogy magam is hozzájárultam a viszonylag - inkább úgy mondanám: a szokásosnál - magasabb vércukorszinthez, amire valami még rátett egy lapáttal. És ezt most a korábbiaknál nehezebb helyrehozni. Nekem pl. már hetek óta jönnek a hajnali hatások, tehát nyilván a bázison kell állítanom, mert nem normális az, ha lefekvéskor (éjfél körül) 6, reggel pedig 8 a cukrom, különösen nem pedig, ha este 6 és reggelre már 13...
Én azt tapasztalom, hogy valami olyasmi van a levegőben, ami miatt megnőtt az inzulin iránti rezisztencia küszöböm, és most több inzulin kell a megszokott szint eléréséhez.
Nem szeretnék senkit sem megbántani, különösen azért sem, mert - ha jól emlékszem - a Kmolli eredményén kívül senkiét sem néztem meg, és nem is értékelem senkinek sem az eredményeit fogadatlan prókátorként. De: amíg az enyémen van mit javítani, addig a saját rossz módszereimről nem igazán van kedvem és jogom sem kiselőadásokat tartani mások részére. Másoknak is azt tudom tanácsolni, amit saját magamnak: fegyelem és figyelem!

Sani

Új tag
A "hibáimat" én mindig kiküszöbölöm, és ezért nagyon ritkán fordul elő velem, hogy pl. nem jól ítélem meg a bevitt Ch mennyiséghez az adagolt inzulint, vagy a hirtelen jött mozgáshoz nem eszek elég Ch-t.
De itt most szerintem tényleg nem a self-management-tel van- volt a baj, hanem valami van a levegőben.
Nem szokott ilyen lenni, hogy több napig 110-120 %-on működök, és erre súlynövekedés nélkül van szükségem.:confused:

vighkata

Sziasztok!
Én két napja a pumpán beállítottam a "3"-as bázist. Ez annyit jelent, hogy alapból az 1-es bázison megy a pumpa, a 3-as bázis ehhez alaphoz képest minden egyes órában +0,1 E inzulint adagol. Általában az éjszakai cukrom jó, legalábbis kevésbé rossz, délelőtt borul vel nagyon, ezért a reggelihez a 4,0-4,5 E helyett 6,0-7,0 E inzulint adok. Tegnap este 10-kor mértem, megint felment 19 valameddig, beadtam 3,0 E bólust (máskor 0,5-1,0 E-vel korrigálok), így ébredtem reggel 8,0-as cukorral.
Most ebben a pillantban megmértem, 16,9-et mértem, 7,5 E inzulinnal (4,0 E azonnal 3,5 E 30 percre elnyújtva), a szokásos 2 kiflimmel (54 g CH). Most át kell gondolnom, hogy mennyivel korrigálok, mert nálam a korrigálás szokott csődöt mondani az ellenreguláció miatt. Én ilyenkor ugyanúgy lavírozok, mint Vick a kisfiával. Ha elszámolom magam, akkor lehet egy hipo, vagy meg sem mozdul a cukrom. Kát-három nap múlva látom, hogy folyamatosan magas cukrot produkálok, vagy ismét a "hullámvasutat" produkálom. Bár azt írtam, hogy elszámolom magam, holott nem biztos, hogy elszámolás, hiszen saját magamnál tudom, hogy hány E inzulin hány mmol/l csökkenést idéz elő. Ez pusztán számolás, és önmagunk ismerete. De ebben az esetben nem a számolási tudás hiánya van, hanem hogy a szervezetem "megtréfál". A megtréfál kifejezést komolyan kell venni, hiszen mint derült égből villámcsapás, egyszercsak reagál a szervezetem a "lórúgás" adagnyi inzulinra, és jön a térdrogyasztó hipo 1,2-es értékkel.

Sani kérdezted, hogy van-e valakinek tippje. Nekem van, ez pedig a front. Elismerem, hogy nem lehet mindig mindent a frontra fogni, önvédelemből nem is teszem. Éppen ezért CSAK TIPP. Logikusan mást nem is látnék, hiszen az én diétahibám, vagy számolási képtelenségem nem lenne rád kihatással.

Remélem, hogy mindannyiunk nagyobb kilengések és főleg súlyos cukorszint esés nélkül átvészljük ezt.

További szép napot mindenkinek!

vighkata

Sani!
Mik a tapasztalatod a gyermek, ill. serdülő diabosokkal kapcsolatban, amikor "tömegesen" fordul elő ilyen ingadozás? Mennyire sikerül hasznos, jó tanácsot adni, és mennyire raagálnak rá a lurkók? Pl. táborokban, ahol egyszerre vannak a diabos srácok.

H

hypohonder

Vendég
Na igen, megint a front. Őszintén szólva már vártam (bár a lottó ötösben lennék ilyen biztos). Csakhogy: akkor magyarázza már el valaki, hogy ha már több, mint egy hete van ez a jelenség, ami alatt hidegfrontra melegfront, arra meg megint hidegfront jött (ahogy néhány oldallal ezelőtt valaki felhomályosított, hogy milyen frontok is vannak egyáltalán), akkor mitől van az, hogy a váltakozástól függetlenül végig kaki volt a cukrom? És eddig nem voltam frontérzékeny - rendben, persze, öregszem, sőt, kimondottan vén vagyok...

Szóval szerintem nem ilyen egyszerű a magyarázat, mert ha ez lenne az ok, akkor nagyon egyszerű lenne kezelni is: ha mondják, hogy jön az akármilyen front, akkor az előre kialakított védekezést alkalmazod és kész. De nem ez a helyzet, mert bármit csinálsz, annak az ellenkezője sem jön be...

Nem is olyan régen a megszokott CH tartalmú reggelimhez elég volt 2,5-3,5 közötti mennyiségű inzulin. Ma 4,4-gyel kezdtem, azóta - mivel éreztem, hogy magas a cukrom - hozzáadtam elnyújtottban 1,3-at, és még felemeltem 110%-re a bázist. Talán mostanra ez helyrelökött. És ez azt jelenti, hogy csaknem a fél napi bólusadagomat felhasználtam...

Na erre adjatok nadrágot!

Sani

Új tag
Biztosan nem egyszerű a magyarázat és nem foghatunk mindent a frontra. Viszont 2-3-mal - szerintem - megnövelheti a vc értéket. Az, hogy ki mennyire érzékeny a frontra, az pedig szerintem változó. Lehet, hogy Hypohonder- nálad éppen most alakul ki.
Rezisztencia is kialakulhat, tehát lehet, hogy a normoglikémiás értékek eléréséhez több inzulinra van szükségünk.És persze ez mindenkinél más, hogy mikor és mennyivel kell a szervezetnek több inzulin. Ez is változhat a frontok hatására is és az életünk során bármikor.
Nagyon sok minden befolyásolja az anyagcsere-állapotunkat. Az biztos, hogy kellő önfegyelem, tudás és kontroll nélkül lehetetlen normalizálni az anyagcserénket. Az meg persze csak + bosszúság, - legalább is nekem az -, ha nem tudom 0,1 egységre megmagyarázni a mért értékeimet.

Sani

Új tag
Kedves vighkata!

Ilyen tapasztalataim nincsenek.
Az, hogy milyen tanácsot lehet adni, az minden szakembernél változó.
Én mindig azt szoktam mondani, hogy
1. ismerjük - ismertessük meg a betegséget
2. tanuljunk- tanítsuk meg vele élni
3. ismerjük - tanítsuk meg a lehetőségeinket a normoglikémiás érték eléréséhez
4. ismerkedjünk a szervezetünkkel és a páciensfüggetlen tényezőkkel, hogy hogyan hatnak a vc értékeinkre. Ezt mindenkinek magának kell.
Gyermekeknél nehéz a helyzet, mivel szervezetük még fejlődik és ezért 1-1,5 évente változtatni kell az inzulinadagjaikat.
( Nem irigylem a cukorbeteg gyermekek szüleit és nagyon becsülöm őket! )
Nem egyszerű , nagyon nagy a felelőssége a szülőknek. De szerencsére egyre több olyan anyukával - apukával találkozom, akik nagyon tájékozottak a cukorbetegségben és nagyon jól kontrolállják gyermekeik anyagcsere-állapotát.

Oldal tetejére