Kedves Hypohonder!
Ahogy Sani is írta, más terhesen csinálni ezt az egészet. Nem terhesen nem mérek ennyit, de én akkor is többet mérek az átlagnál. Egyszer írtam ide, hogy pont pumpával sikerült elérnem azt, hogy a napi 8-10-12 mérésből napi 5-6-8 méréssel is minden ment rendesen. De, mint itt már mindenki tudja rólam, már nincs pumpán, ellenben van egy baba a hasamban

A lényeg, hogy nem korrigálok minden mérésnél összevissza (hogyan is lehetne igazi hipók nélkül 5.5 a HbA1c-m akkor ugye?), hanem a tendenciát akarom látni mindig. Azaz, egy 7-es cukornál nem mindegy, hogy elindult felfelé (és 2 óra múlva eléri a 9-10-et) vagy éppen lefelé (2 óra múlva 4). Azért nem érzek meg minden ilyesmit, főleg, ha nagyon el vagyok foglalva mondjuk a fiammal fizikailag (sok mozgás mellett nehezebben érzem, ha változik a cukrom). Ha felengedem 10-re, akkor az nem jó a babának egyrészt, másrészt nagyobbat kell korrigálni, ami utána nem szerencsés, nehezebb helyrehozni. Ha leengedem 4 alá, akkor nálam az hipókörüli érték, abból lehet somogyi, attól függ, mitől ment 4 alá. Már írtam, hogy én a nagyon labilis csoportba tartozom, csak egy példa kedvéért leírom, hogy múltkor mentem fogorvoshoz, 11:30-ra, ilyenkor általában hipózni szoktam, azaz ennem kell, hogy ne hipózzak. 7-es cukorral érkeztem, ültem 1 órát a váróban, közben mértem és 8-as cukorral ültem be a székbe. Gondoltam a stressz mostmár csökkenni fog, ilyenkor lefelé megy már a cukrom, nem korrigálok, de nem is ettem plusszt, mert 7-ről 8-ra ment a cukrom és nem lefelé (ezt csak fél óránkénti méréssel tudom megállapítani). Bementem, ott nagyon megkínoztak, jó ideges lettem, mire kijöttem (35 perc) 13 volt a cukrom. Ha nem mérek fél óránként és megeszem a szokásos kekszemet a 7-es cukornál (mondván ez úgyis lefelé megy), akkor lehet, hogy 20-as cukorral jöttem volna ki. Előre korrigálni nem mertem, mert máskor meg, előre korrigáltam a fogorvosnál (délután voltam, olyankor nem szokott lefelé menni a cukrom) és alig győztem cukros teát inni utána, szépen hipóztam, szóval a stressz sem ugyanúgy hat rám, főleg terhesen. Na, nem szaporítom a szót, a lényeg, hogy pont ezért tetszik a folyamatos vércukormérője a Medtronicnak, mert azon nem a pontos értéket látom (azt megtudom a készülékemből, vérből), hanem azt, hogy lefelé vagy felfelé megy és milyen gyorsan. Ha egy 12-es cukorra korrigálok, van, hogy nem elég a korrekció (hát nálam nem működik a mindig ugyanannyit korrigálok dolog, hiába tudom a kiváltó okot), mérnem kell félóránként, hogy hat-e a korrekció. Rengetegszer kell rákorrigálni 1 óra múlva, különben nem megy le, de sokszor van, hogy ennem kell éppen 1 óra múlva, mert nagyon is gyorsan hatott a korrekció. Ilyenkor 2-3 órán keresztül fél óránként mérek. Ha kiszámolod, ezek nagyon sok mérést jelentenek.
Azt ne felejtsük, hogy pumpával nem volt ilyenre szükségem soha, akkor kiszámítható volt a cukrom. Most is meg tudom tartani normál tartományban, mint látszik, csak ezzel a fent említett áldozattal (is) jár. Lehet, hogy rosszul csinálok valamit, de azért nem hiszem, mert pont a pumpa a bizonyíték, hogy azzal meg működött enélkül a sok mérés nélkül is minden (bár akkor is többet mértem az átlagnál, de nem ennyit) és a pumpát ugyanúgy magam állítottam be, mint a peneket. Nálam sokszor előfordul az is, hogy rossz helyre szúrom az inzulint, de nem veszem észre (nyilván már nem olyan frissek a szöveteim, mint 20 éve) és nem hat rendesen. Én csak így tudok normoglikémiás állapotot elérni (és így is kileng néha), de legalább így tudok! 20 év alatt a pumpa mellett ezt az egy módszert találtam hatékonynak.