Insulinpumpa

lizzi

Őstag
Sani én is jobbulást kívánok neked!!!
Én hála istennek mióta pumpám van még nem voltam beteg,vagyis annyira beteg ,hogy állítani kelljen a bázison vagy lázas legyek,ezért nem tudok segíteni ,de légyszíves oszd majd meg velünk ha már jobban vagy és kikisérletezgetted,hogy mi vállt be neked.Köszi !

tímeácska

Őstag
Na, a fertőtlenítési szokásokat kitárgyaltuk...
És mi a helyzet a kanülök helyével? Kezelitek valamivel a hegeket? Esetleg tapasztalt-e valaki közületek olyat, hogy begyulladt a bőr?! Ha igen, azzal mit csináltatok? És úgy nagy általánosságban, minden érdekelne, a kanüllel kapcsolatban (pl. eltávolítása, csak úgy szárazon, vagy esetleg sebbenzinnel stb.)

eremit

Új tag
Oh, Hypohinder, ez egy nagyon hasznos információ volt! Holnap meg is teszem! Ó, és nagyszerű, hogy kiemelt taggá léptél elő a ... Mindegy, fő, hogy itt vagy :)

Ha beteg vagyok, nekem láz nélkül is (mivel soha nem vagyok lázas) magas a cukrom. Én is általában 120 vagy max. 130 %-on tartom a pumpát.

eremit

Új tag
Tímeácska, volt már minden :)
Azt javasolták, hogy popsikenőccsel kell kenegetni a helyét, illetve én körömvirágkrémet használtam. Durva gyulladás csak akkor volt, amikor még balga módon nem cseréltem elég sűrűn a kanült, mondván, hogy jó még az... Hát ez nem igaz így ebben a formában! Tényleg 3, max 4 naponta ki kell cserélni. Amikor kihúzom, én nem használok hozzá semmit.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Egy ismerősöm Bioptron lámpát használ (néha irogatott is a fórumba :)), azt mondta nekem, hogy nagyon sokat használ neki.
Én pont ma mutattam a pumpatrénernek, hogy még a nyári hegek a hasamon vannak. De nekem a bőröm ilyen, egy karcolás is sokszor évekig meglátszik, foltos vagyok.

Azért voltam ma a medtronicnál, mert kaptam folyamatos vércukormérőt (a minilinket). Tartály nélkül rajtam van a pumpa és megy a vércukormérő része most. Olyan izgi :) 1 órája megy egyelőre, kíváncsi vagyok az éjjelemre :)

És megbizonyosodtam róla, hogy tényleg nem vagyok alkalmas a kanülök viselésére. Az első szenzort délután 2kor tettük be. Mivel már elég nagy a hasam és a háromnegyed részében egy gyerek ücsörög, próbáltuk azt a részt megcélozni, ahol még nincs gyerek, egészen fent. Nade mivel nagyon lefogytam az első 4 hónapban, a hájam eltűnt és össze sem lehet csípni a bőrömet sehol. De azért megpróbáltuk. Na, ahogyan az szokott lenni, jó kis érbe talált (pedig ez rövidebb ám, mint a kanül!) és mivel ez is egyszer használatos, szegény pumpatrénet tartotta bennem azt a szenzort tűstől és kérdezgette, hogy ennyire fáj? Én meg elfehéredve, majdnem összeesve mutogattam, hogy egyre jobban. Na, akkor kihúzta (kidobtunk egy szenzort, jupí) és mondta, hogy üljek le és ne hozzon-e vizet, mert szörnyen nézek ki. Mondtam neki, hogy ezért álltam le a pumpával, mert ezt nem bírtam elviselni 2-3 naponta és sokszor csak a 3-4. próbálkozásra sikerült NEM eret eltalálni. Mondta, hogy még nem látott ilyet, mint én. Akkor mutattam a karomat, hogy tiszta lila még a pentől is, azzal is mindig érbe szúrom, csak azt kihúzom ugye, ezért nem fáj folyton. A lényeg, hogy kaptam másik szenzort, 1 óráig keresett rajtam helyet, mert mindenhol olyan vékony a bőröm és nincs alatt háj, hogy nem tudtuk, hova szúrjuk. Aztán a medencecsontom feletti részbe, hátra szúrta, ez jónak bizonyult, nem fájt és csak kicsit vérzett (az előző rendesen vérzett is). De, mint másfél óra múlva kiderült, kifogtam egy rossz szenzort... nem működött. Visszament a férjem egy másikért és a belövőért és itthon ő belőtte nekem ugyanoda. És azóta az szépen működik. Na, hát ez volt a mai napi kálváriám.

H

hypohonder

Vendég
Lányok, mint korábban már írtam, nekem ezek szerint szerencsém van. Soha nem gyulladt még be a kanül helye. Volt párszor, hogy rossz helyre sikerült szúrnom, de egy-két nap után megnyugodott. Nem mondom, hogy nem látszik valami a hasamon, ill. inkább az oldalamon, mert oda szúrok, de nem mondanám sem feltűnőnek, sem kellemetlennek.
Természetesen nem kenegetem semmivel a kanül helyét, magától gyógyul be.
Szegény molli, neked ezekkel a dolgokkal nincs, illetve nem volt szerencséd...

poe

Őstag
Sziasztok!

Én is írnék egy keveset...
Múlt hét csütörtökön immár másodjára rakták rám a 24 órás mérőt. Elsőre én is bebuktam, rosszvolt a szenzor, szerencsére a tréner hagyott itt tartalékot, amt én felraktam, azóta is szépen működik. :D Ellenben a hétvégén megbolondult a cukrom, folyamatosan magas volt, még lehúzatni sem tudtam. Elkeseredtem, hogy már megint nem lesz pontosan beállítva a bázisom, ill a frontra gyanakodtam... Először az egyes bázisütemeket variáltam :confused:, de csak rosszabb lett, majd miután tanácsot kértem a trénertől, aki azt mondta, hogy valószínűleg valamilyen, egyenlőre tünetmentes betegség lehet a ludas, az ideiglenes bázist beállítottam 120%-ra. Persze először azzal nem számoltam, hogy a bolust is emelni kell...:D
Tegnap pedig megleltem a bűnöst, holnap reggel megyek fogat húzatni. :cool:

Sani

Új tag
A kanül helye nekem pár napig látszik még meg, aztán eltűnik. Én sem szoktam krémezni. Amikor kiveszem- beteszem, akkor lefertőtlenítem Egisept spray-vel, és ok. Különben - mint Hypohonder:) - én is az oldalamba ( hátamba ) szúrom a kanült. A hasamban nem tudnám elviselni, mert ott úgy tapasztaltam, hogy sokkal érzékenyebb. Így meg észrevétlenül 'tapad rám'.
Az elején kipróbáltam én is, hogy - ugyan már, nekem több napot is kibír - , hogy 5 naponta cseréltem. Csakhogy ezt nem tudtam olyan sokszor eljátszani, mivel a 4. - 5. napon már nem szívódik úgy fel az inzulin, így ilyenkor magasabb értékeket mértem.
Nem irigyellek Kmolli az érzékenységed miatt és bízom abban, hogy jó értékeket mértek. Milyenek lehetnek az ujjaid? Mert nekem ( hogy nem érzékeny a bőröm ) eléggé oda vannak. ( Mint egy komoly gitárosnak, kb. úgy megvannak keményedve a végei :???: )
Hova szoktátok szúrni a kanült? Én még nem mertem kipróbálni mást, mint a has és az oldalam. Persze nincsen gond ezzel a hellyel, és talán azért nem is próbálkozom máshol. Van -e tapasztalat arról ha a a felkarban ill. a combban van?

Mrobi

Új tag
Sziasztok
A mi másfél hónapos tapasztalatunk még nem sok, de mivel Patrik sem szereti a hasába adni ezért kiprobáltuk a combba. 2-3 alkalommal probálta még csak, és az volt a tapasztalathogy már második este-éjjel elkezdett felfelé kuszni, nem győztük adni a korrekciót. Amikor kicseréltük a tűt viszzaált minden a rendes kerékvágásba. Majd még lehet, hogy megprobálkozunk vele újra, mert lehet, hogy egyéb körülmény is közrejátszott.

Az ujjak, hát az nálunk is gáz. Most indulásnál mi is sokat mértünk, már sikerült napi 8 körülire szoritani a mérések számát. 3 ujját használja/ kéz, de most jól jönne még 3 ujj kezenként:p:p

A jó hír, hogy még a januári méréseink átlaga 10,5, a februári 8,5, a márciusi ami már teljes pumpás hónap 7 alatt van:-D:-D:-D

tímeácska

Őstag
Mátém kifejezetten "szereti" a pocakjában a kanült... :) A combjában nem szereti, oda egyáltalán nem is akarja... A vállába szoktam még bökni, ott is kedveli! Far részbe nem próbáltuk még. Már én is kezdek "leszokni" Máténál a 10-12 ujjbökésről, már napi 7-nél tartunk. Bár, néha elgondolkodom, mi a csudának mérek én ennyit, hiszen tökéletesek a cukrai... 4 hét alatt 2-szer volt 7 fölött (7,4 és 8,4), egyébként 4,2 és 6,9 között mozog a cukija. Magamnál még átlag 10-szer minimum mérek, de hát én még igencsak az elején vagyok... :-D

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Irigykedem, hogy milyen klassz is nektek, akiknek semmi problémájuk nincs a kanüllel :)

Sani, az ujjaim más téma, mert a bőrömön csak a hosszabb ideig tartó sebek-hegek piros foltja marad meg. Tehát begyógyul szépen, csak ilyen barnás-piros lesz a bőröm (évek alatt elmúlik az is, ez valami pigmentációs probléma a bőrdoki szerint). Az ujjaimon a kicsi hegek annyira kicsik, hogyha békén hagyom az egyik ujjamat néhány napig, akkor szépen begyógyul. Amúgy olyanok, mint a tűpárna, de annyira megszoktam, hogy nem zavar. A penes szúrások helye sem marad meg, csak a lila foltjaim egy-két hétig :) De az más... Amúgy én csak 2 ujjamat használom 1 kezemen, a középsőt és a gyűrűst, képtelen vagyok másokat megszúrni...

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Nemsokára feltöltöm az éjjeli értékeimet, kíváncsi vagyok, ki mit tenne a helyemben. Gyönyörűen látszik, ahogyan a levemir elkezd hatni és ahogyan múlik a hatása. Csak előbb elő kéne keresnem a kis kütyüt, amivel át tudom venni a szgépre...

Sani

Új tag
Cukrom - betegségem idején - kiismerhetetlen. Amilyen jól kézben tudom tartani az anyagcsere háztartásomat normál esetben, most anyira nehéz eltalálnom a dolgokat, hogy jó értékek legyenek.Emelt bázist adagolok, éjjelente 110%-on működök.
Tegnap előtt
22.00 5,6
07.00 5,5 = ami magas éhgyomri értéknek
Tegnap
22.00 5,2
01.00 3,2 > amire ettem 1 kekszet, tehát 4-nek kéne lennie, erre
06.00 3,3
Azt hiszem, visszaveszem már a bázist.
A nappalok szörnyűek. Egész nap ugrándozik a cukim. Mintha másképpen hatna az inzulin és az elfogyasztott Ch is a szervezetemre, de már kezd visszajönni a hangom, így - talán - a gyulladás is múlófélben van és akkor végre helyre áll a rend és tudok újra a magam ura lenni.

tímeácska

Őstag
Érdekes, hogy én is csak 2 ujjamat/kéz "használom". De Máténál is. Nem is akarja, hogy másikat bökjön. Nagy ritkán a kisujját is megszúrja, de akkor szerintem "elfelejtkezik", hogy meyiket szúrja... :-D

Sani

Új tag
Gratulálok az elért eredményekhez, Tímeácska, ti nagyon profin kezelitek Máténál. ( Majd nálad is beáll, csak legyél türelmes! )
Örülök annak is, hogy Patriknál is így javulnak az értékek. Jó dolog ez a pumpa. Az viszont - szerintem - másnak tulajdonítható, hogy amikor a hasfalban volt a kanül, akkor felszökött a cukra. Elvileg a hasban a legideálisabb, mert ott szívódik fel a legkönyebben az inzulin és hát nincsen olyan messze a célszerv sem.
Nekem mind a 10 ujjam használatban van. Máshogy nem is bírnám. ( De ha ' csak ' ennyin múlik, hogy rendben legyek, akkor nem bánom.---A gitározásról már úgyis leszoktam...)

tímeácska

Őstag
Robi! És csak 1-szer próbáltátok combba? Szerintem próbáljátok még párszor, utána tudsz levonni belőle tendenciát, hogy ténylegesen nehezebben szívódik-e fel a kisfiadnak a lábában, vagy csak egy véletlen volt, esetleg nem jól volt bebökve a kanül...

tímeácska

Őstag
Okozott valakinél galibát a Kálium szint, a diab. felfedezésekor? Nekem már 3 hete sz.rakodik a K szintem, de tüneteim is vannak, úgy, mint a hányás, tachicardia (140 körüli frekvencia, nyugalmi állapotban), és extrasistole-k (naponta kb. 10-15-ször érzem)... Nagyon vacak...

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Na, csak így kézzel csináltam egy diagrammot, nem az ötpercenkétni mérésekből (mert annyira sok időm nincsen, hogy beírkáljam), hanem óránkénti mérésekből (köztük mindig egyenletes volt a cukrom,nem volt ugrálás).

A lényeg, hogy este 11-kor adtam be a levemirt, este 10-kor még 6.0 volt amúgy a cukrom, 10-11 között ment fel szépen 7.4-re, ezt kihagytam a diagrammból... Szóval ekkor már kezdett kimenni a reggeli levemirem hatása. És este 11-kor megittam egy pohár cukros teát, azaz 8-9 gr CH-nyi teát a 7.4-re (és milyen érdekes, egy pillanatig nem ment fel utána sem a cukrom, hanem nyíl egyenesen ment lefelé a cukor ellenére...). És a reggeli Levemirt 9-kor adom (így is, mint látszik, alig hat este 10 után).

Kíváncsiam várok ötleteket, véleményeket.

Bocs, hogy a pumpár topikba tettem, de a levemires topikot nem sokan nézik... Azért átmásolom oda is :)

Csatolások

• maejjel.JPG
    maejjel.JPG
    20.9 KB · Olvasás: 9

zsuzsa

Új tag
Mrobi nálunk minden ugyanígy volt mint nálatok mármint ami az átlag cukikat érinti. Most az átlagunk 4 hónap után 6 körüli. A combba már nem is adjuk mert nagyon rosszúl szívódott fel, ha oda raktuk, amit egyébként így télen nem is volt praktikus, a harisnya miatt, / ő még hord ilyet/ mindíg magasabb értékei voltak. nekünk legjobban a kar vált be, kicsit lejjebb adjuk a plöttyetebb részbe, már ha lehet nála ilyenről beszélni. Képzeljétek, két hónap alatt majd 2 kilót felszedett, már nagyon ráfért, ebből is látszik hogy fokozatosan rendeződik az anyagcseréje. Pocakba szereti, de kis apró barna pöttyök maradnak, a dr.-nő javaslatára használjuk a Medhirud nevű krémet, ez egy kicsit halványítja, nem szteroidos, ártalmatlan készítmény de jó ezeknek a bőrtüneteknek. Egyszer tettük a popsi fölé, ahová a tetanuszt is adják, ott is jó volt, de szereti már magának betenni, és oda nem tudja, nem látja, így aztán hanyagolva lett ez a terület.

Oldal tetejére