Insulinpumpa

tímeácska

Őstag
Szia Pál!
Már voltam kardiológián, de olyan, mintha nem is mentem volna el... Igazából csináltak 1-2 EKG-t, vérnyomásmérés, és ennyi... Most keresek egy másik orvost, én sem hinném, hogy ennyivel el lenne intézve a dolog... Most már ott tartok, hogy óránként min. 10-15 ES-t érzek, és a tachicardia állandósult, bár, néha még jobban ráturbózik a szívem, akár 160-as frekiig meg sem áll... És mindezt terhelés nélkül is bírom produkálni... Eddig a hypocalaemiára fogták, ami a diab. indulásakor volt (K szintem 2,8 volt), TSH-t is néztek, az rendben.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Sani, nagyon köszi, tényleg sokféle keksz van, de majdnem mindben tej vagy teljes kiőrlésű gabona van (az is hajt), a HT keksz az olyan jó kis megbízható minden szempontból :) Nem ezzel van a bajom, hanem azzal, hogy kell enni (és mellé valami cukros dolgot is, ez főleg hasmenésebb időszakban a cukros tea), pedig ez elvileg ugye egy kiegyensúlyozott, stabil bázis, szóval idegesít a dolog, hogy nem tudom evés nélkül megoldani (este 11kor marhára nincs kedvem enni-inni). De én is ezt az egy megoldást látom sajnos. Köszi még egyszer :)

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Na, nem mintha minden szót értettem volna a leírásodból, de tényleg jó lenne, ha ennél komolyabb kivizsgálásra is el tudnál menni... :???:

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Kimaradt az a rész, hogy a háztartási kekszről mindig ez az emlék villanik be :)
Erről jut eszembe, ez komoly, hogy HT kekszet tettek ki hipó ellen? Ha én hipózom (és az nem alacsony, 3.8-4 közötti általában), minimum 20gr cukornyi akármi kell, nem lasan felszívódó, mert akkor felmegy utána a cukrom, kizárólag cukros dolog jöhet szóba. Ha ht kekszből szeretném megoldani a hipómat, szerintem hamarabb ájulnék el... Elég kevés benne a cukor. Bár, lehet, hogy a régiekben több volt :)

Off: Sani, te nem voltál anno egy Berekfürdői gyerektáborban?

tímeácska

Őstag
Pár napja be-becsusszanik 1-2 hypo, 2,5-3 körüliek... Nem is igazán ezzel van a problémám, mert megoldódni látszik a dolog (sok maradt a bólus, a állandóan magasabb cukrokhoz adottnál kevesebb kell...), de viszont egyáltalán nem érzem, hogy hypozok... Tudom, mik a tünetek, mert (igaz, hogy több éve) volt egy időszak, amikor rendszeresen leesett a cukrom, emiatt már kerültem kórházba. Tisztán emlékszem, milyen érzés volt, ha leesett, de most az ég világon nem érzek semmit! Nem, hogy a "klasszikus tüneteket", de mást sem! Ez egy kissé bosszant... Így marad a szoros önkontroll... Tapasztalt már ilyet más is, hogy nem tapasztalt semmit?! Hehe, ez a mondat tetszik! :-D:-D:-D

tímeácska

Őstag
Magyarosítva:
Már voltam kardiológián, de olyan, mintha nem is mentem volna el... Igazából csináltak 1-2 EKG-t, vérnyomásmérés, és ennyi... Most keresek egy másik orvost, én sem hinném, hogy ennyivel el lenne intézve a dolog... Most már ott tartok, hogy óránként min. 10-15 extrasistolet (szívritmuszavar, "félre üt a szív") érzek, és a tachicardia (szapora szívverés) állandósult, bár, néha még jobban ráturbózik a szívem, akár 160-as frekiig (frekvencia, pulzus) meg sem áll... És mindezt terhelés nélkül is bírom produkálni... Eddig a hypocalaemiára (alacsony Kálium-szint) fogták, ami a diab. indulásakor volt (Kálium szintem 2,8 volt /3,5-5,2 között jó/), TSH-t (pajzsmirigy hormon) is néztek, az rendben.

H

hypohonder

Vendég
Kedves Tímeácska, ha gondolod, beszélek az orvosommal, aki diabetológus-kardiológus-nephrológus egyben, és szívesen látunk Miskolcon!!! Nehogy már játszanak veled ott nálatok, mert ez azért túlzás lenne, ezeket a dolgokat nem lehet csak úgy egy vállrándítással kezelni!
Gyógyszert sem kaptál? Ilyen nincs!
Az, hogy velem húsz évvel ezelőtt nem sokat foglalkoztak, az egy dolog, de azóta eltelt némi idő, és elvileg legalább is sokmindenre gyanakodni lehetne már ezekből az eredményekből!
Ne hagyd magad!

Mollinak írom: a háztartási keksz igen is sok mindenre alkalmas. Azt követően, hogy Sani leírta anno a módszerét, én is bevásároltam belőle, és nem kell sok, hogy normalizálja a cukrot. Egyébként nekem egy korábbi diabetológusom (még a pumpa előtti, mivel ő nem ért hozzá) javasolta, hogy a kekszet mellőzzem, mert hipónál ha eszem túl sok CH kerül vele a szervezetbe, ezért is gondolom, hogy abból a kevesebb is elég lehet. És nekem elég is.

Figyeljetek az óraállításra, előtte töltsétek le a vércukoreredményeket! Tudjátok: 2-kor 3-ra kell előre állítani a vekkert!!!

pumpás

Őstag
Ugylátom hipós témánál vagyunk.Van egy diabos orvos ismerösöm aki azt mondta hogy hipó után ö 1max3 egység inzulint ad magának.Mondanom sem kell hogy ki röhögtem!De kipróbáltam,és müködik a dolog.Jómagam hipóra 2dl tejet+1-2 turórudit használok.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Mollinak írom: a háztartási keksz igen is sok mindenre alkalmas. Azt követően, hogy Sani leírta anno a módszerét, én is bevásároltam belőle, és nem kell sok, hogy normalizálja a cukrot. Egyébként nekem egy korábbi diabetológusom (még a pumpa előtti, mivel ő nem ért hozzá) javasolta, hogy a kekszet mellőzzem, mert hipónál ha eszem túl sok CH kerül vele a szervezetbe, ezért is gondolom, hogy abból a kevesebb is elég lehet. És nekem elég is.
De nálam pont, hogy nem működik, gondolom, nem is én vagyok az egyetlen. Ha 3.8 a cukrom és eszem rá kb 20gr CH-nyi cukros izét (amiben nincs lassan felszívódó), elkerülöm vele a somogyit. Ha lassan felszívódó, alig cukros valamit (lásd ht keksz) eszem, akkor megy lejjebb és lejjebb és egyre rosszabbul vagyok, míg a végén elérem a durva hipó szintet, lemegy 3 alá (kikísérleteztem) és abból aztán jön a somogyi is és hát nem szeretek annyira rosszul lenni sem. Tehát lehet, hogy a te és még sokak cukrát tudja normalizálni, de nálam és még másoknál, hipó esetén hatástalan. Szóval ezt sem lehet sajnos általánosítani. Egy dolgot biztosan lehet mindenkinél használni hipó esetén, és az a szőlőcukor.

Sani

Új tag
Kedves Tímeácska!

Sajnos én nem érzem a hypo 80 %-át. Van, hogy 2,6-osnál semmi bajom. Egy időben a férjem előbb észre vette, hogy gond van, de aztán néha ő is tévedett ( mert ilyenkor mindig mérek ), tehát már csak a vcmérőkészülékben bízom. De - talán - ennek is van előnye. Mivel többet mérünk, több eséllyel zárhatjuk ki, hogy felugorjon vagy hogy nagyon leesen.:)
Mivel itt a fórumon olvastam én is, hogy hypo után evés ( nem mértéktelen !!!) és + inzulin ( felmerülő somogyi kezelésésre), egyszer kipróbáltam. Hát jól felkavarta a cukim. Nekem marad a jól bevállt módszerem: pár keksz. Ha meg mégis somogyim van ( ami szerencsére ritka), akkor utána 'lekezelem'. Persze nálam egy Somogyi 12-24 órán át is uralkodik a vc szintemen.

Kedves Hypohonder!
Köszi a figyelmeztetést, már felhúztam az ébresztőmet.:???:

Kedves Kmolli!
Sajnos már régen voltam a táborokban, ( és nem sok jó élményem van róluk ), nem emlélszem, hogy voltam-e Berekfürdőn. Viszont a kekszes dobozt ma is szoktam látni - felidézni.

Sani

Új tag
Olvasom a tapasztalatokat, a bevállt módszereket, és itt is kiderül, hogy mennyire mások vagyunk. Nagyon jó dolognak tartom, hogy - ha még egyedi is - leírjuk a tapaszatlatainkat, hiszen talán így tudunk segíteni a tanácstalan embereknek és persze egymásnak is :).

tímeácska

Őstag
Köszönöm Hypohonder, hogy próbálsz így messziről is segíteni. Ha itt helyben nem sikerül valamit intéznem, akkor lehet, igénybe venném az ismeretségedet! Addig is, megkérdezhetnéd az ismerős orvosodat. Gyógyszert... én kapni... ugyanmár! Semmit!
Hogy totális csőd-mivoltomat teljessé tegyem, délután óta frankó vesegörcsöm van (már régebben is volt vesehomokom, úgy tűnik, megint tulajdonosa lettem egy ilyen "kedves vendégnek")... Hogy én már mennyire utálom ezt az egészet!!!!! Elegem van magambóóóóóól!

H

hypohonder

Vendég
Íme a mai letöltésem. Nem mondom, hogy csúcs, de szerencsére kevesebb és alacsonyabb benne a "csúcs", mint az előzőben volt...

Nem akarok ünneprontó lenni, és kihívni magam ellen a sorsot, de egy-egy ilyen feltett dokumentumsor alapján sokszor adunk tanácsot, hogy mit tegyen, mit ne tegyen a társunk. Én eddig ehhez nem szóltam hozzá, mert szerintem nem lehet tanácsot adni, ha nem ismerjük a pumpa adatait is. Tehát hogy adott napon melyik vércukoreredményre mit válaszoltunk a pumpával...

Javaslom, hogy aki azt szeretné, hogy a tőle tapasztaltabb, okosabb, nagyobb ismeretekkel rendelkezőktől helyes tanácsot kapjon, az tegye fel a napi vércukor grafikon mellé a napi pumpa grafikont is - értelemszerűen a heti és a trend mellé a megfelelő pumpa-adatokat...

Bocsi, ha butaságnak gondoljátok, de szerintem ez lenne a helyes.

Csatolások

• Trend grafikon80330.doc
    45 KB · Olvasás: 14
  • Heti grafikon80330.doc
    39.5 KB · Olvasás: 12
  • BgTrend80330.bmp
    87.6 KB · Olvasás: 11

Sani

Új tag
Kedves Tímeácska!

Nagyon sajnálom, hogy így össze jöttek a dolgok, kitartást és sok erőt kívánok az átvészelésükhöz. A magas vérnyomás meg tényleg nem játék, minél előbb menj el szakemberhez és rendezd az értékeidet!

Egyet értek veled, Hypohonder. Az orvos is csak ha a felét tudja az igazságnak, a történéseknek, akkor félre kezelheti a beteget és abból csak még nagyobb felfordulás van. Ezért ajánlatos megbízni az orvosunkban és őszintének lenni. Csak úgy tud segíteni és ezáltal normalizálni anyagcsere helyzetünket. Hiszen tudjuk. Ma már nem az orvos felelőssége , hogy rendben legyünk. Nekünk kell teljes odafigyeléssel kitapasztalni és rájönni a dolgok miértjére. Persze ez nem pár hetes feladat, egész életünkön át változunk és állandóan résen kell lennünk. De ez nem olyan bonyolult, mint ahogyan sokan elképzelik. Én - szerencsére - még sohasem fogtam úgy fel a dolgot, hogy beteg vagyok. Ez egy állapot, amit kellő odafigyeléssel, tudással, annak használatával személyre szabottan lehet - ajánlott kezelni. A mi érdekünk. Kezünkben van a sorsunk. Rajtunk múlik a jövőnk. Kinek könnyebb, kinek nehezebb, de nem lehetetlen dolog - szerintem.

lizzi

Őstag
Sziasztok!
Hát igen az a fránya hipó!Nálam ugyanúgy mint Mollinál hipó alkalmával azt hiszem ,hogy a ht keksz elvezetne a kómáig.Én ugyanis mint már többen is írtátok nem mindig érzem a hipót és így általában én is csak ha mérek akkor veszem észre,de ekkor már vagy szőlőcukrot eszem 1-2 szemet ,a hipó mértékétől függően vagy 100%-os gyümölcslevet iszom és 1-2 kekszet eszem hozzá.De ha csak kekszet ennék biztos nagyon rossz vége lenne ,mivel nemrég amikor mértem és 3,8 volt a cukrom majd erre ittam 1 dl gyümölcslevet és ettem 1 kekszet majd kb. 20 perc múlva újra mértem erre már csak 3,1 volt és éreztem is ,hogy egyre roszabbul vagyok.
És kb. 1-2 hete én is kipróbáltam azt ,hogy mivel ugye én általában vacsi után hipózom ezért éjjel nehezen tudom lekezelni az emelkedő cukromat ,ezért beállítok kiterjesztett bólusban a megevett kajától függően kb. 1 egységnyi inzulin beadást 3-4 órára elnyújtva és így nem mászik felfele a cukrom;)!De viszont ami elég érdekes a szőlőcukor nem nagyon viszi fel a cukromat ha eltalálom a megfelelő adagot, ami nálam nem nehéz ,mert nem nagyon kedvelem így max 3 szemet eszem ha nagyon alacsony a cukrom,de még így sem megy fel annyira pár óra múlva.

H

hypohonder

Vendég
Kedves Sani, felbuzdulva azon, hogy egyetértesz velem, fel fogok tenni majd az otthoni gépről egy párosítást. A tervem az, hogy a napi-heti vércukor eredményekhez egy lapon társítom az ugyanezen időszakra vonatkozó pumpa eredményeket, és így jobban látni lehet majd, hogy mi mért történt és hol lehet a hiba.
Az eddigi pumpás pályafutásom alatt még nem történt velem olyasmi, ami tegnap este. Fel kellett töltenem a pumpát, és nem tudom, hogy hogyan, de már csak a behelyezett fecskendőben vettem észre, hogy vagy három nagyobb buborék került bele. És nem sikerült rendesen eltávolítani, aminek eredményét mutatja a 10-12-1/2 2 órai vércukormérés, azaz hogy inzulin helyett levegő ment, és szépen 9-12 felé tendált a cukrom. Ekkor sikerült a vezetékből eltávolítani a még ott lévő levegőt, és reggelre - persze korrekciós bólus mellet - 7,2-re hoztam magam... szóval ez is azt mutatja, hogy tapasztalat ide, rutin oda, a figyelem nem sikkadhat el.

A hipóról. Többször is előfordul velem mostanában, hogy nem érzem a hipót, mondjuk 3,7-nél sem. És azt csináltam, hogy nem csináltam semmit. Sem nem ettem, sem nem ittam CH-t. És semmi bajom nem lett. Ebből arra következtetek, hogy az a hipó nem hipó volt, hanem olyan szinten "állt be" a cukrom, és már nem esett tovább, ezért nem is volt hipó-érzetem. Tehát szerintem ha mérünk, és 3,5-3,9 körüli cukrot mutat a mérőnk, de nem érzünk hipóra utaló dolgokat, akkor nem kell ágyúval lőni a verébre, és elkezdeni akármilyen CH mennyiség bevitelét, mert szükségtelen.
Nálam ez eddig bevált.

Sani

Új tag
Kedves Hypohonder!

Az éjszakai 'kalandod' és megfigyelésedhez fűznék hozzá valamit, ami velem is éppen tegnap éjjel történt meg. Így alakultak a cukraim:
22.00 5,1 ezzel aludtam el
24.00 4,7 ez még ok
02.00 4,1 itt megettem 1 kekszet, nehogy hypo legyen( elvileg 5.0-nek kéne reggel lennie), csakhogy nem ment már lejjebb a cukim, mert reggelre
07.00 5,8 ami már magas éhgyomri értéknek
Ebből is az a tanulság, amit Hypohonder írt le az előbb, hogy nem muszáj mindenképpen enni . Csakhát éjszaka alszik az ember, nappal nem is ettem volna, csak így tartottam attól, hogy lejjebb fog esni. Azt hiszem, csinálok egy éjszakai kontrollt, és ha ilyenek lesznek az eredményeim, akkor nem kell félnem a hypotól.
Nappal könnyebb figyelni magunkra, éjszaka meg - ha nem is lehet biztosan - de a pumpa segítségével már megadatott az a lehetőség, hogy biztosra menjünk a vc értékekkel kapcsolatban.

Oldal tetejére