Insulinpumpa

Nyafi

Tag
Hát,fura lesz...nem olyan ez mint egy hűséges kutya,megy az ember után?
Már éjjel ezzel álmodtam. Na mindegy,majdcsak megszokom.Hamar meg lehet tanulni a kezelését?

tímeácska

Őstag
Nyafi!
Szerintem teljesen meg fogod szokni, kb. 1-2 nap alatt!!! Ezen ne is aggódj! ;-) A kezelése is egyszerű, én kb. 1,5 óra alatt tanultam meg a teljes körű kezelését, kezdve a kanül beszúrásától a profil beállításán át a bólus variációkig... Ez csak a kezelése... A használatát pár hét alatt el lehet sajátítani, és ez alatt értem a helyes patron cserét, légtelenítést, stb., ezekhez idő kell, mire rááll az ember keze...
Hát, én nem kutyához hasonlítanám... A pumpa nem tud menni... De majd erre Te is rájössz, amikor reggel bújsz ki félkómásan az ágyból, a pumpát meg csak húzod magad után... Mert nincs lába, hogy menjen utánad... :-D:-D

Nyafi

Tag
Na ennek örülök! Én nem vagyok egy pc bubu,de majd csupa fül leszek és igyexek mindent bevésni az agyamba!!!Először az optipen is egy mumusnak tűnt...:D
Ja,én is hallottam vkitől hogy reggel félkómásan húzza maga után...ebben én sem leszek más..:roll:
Tényleg ,tudtok vele normálisan öltözködni nyáron?Én nem vagyok az a hasmutatós,de a kis lenge nyári ruhákat szeretem...lehet vele ilyeneket hordani??
És amúgy mennyire vagytok megelégedve az eredményeitekkel mióta pumpások vagytok? Szeretnék "lemenni" 5-ös HbA1C-re,van esélyem rá?
És nincs tőle éjszaka hypotok?
Jaj,bocs a sok kérdésért...de ti többet tudtok segíteni,hiszen van tapasztalatotok!:)

lizzi

Őstag
Szia Nyafi!
Hát nem vagy egyedül én is féltem ezektől a dolgoktól de:nyáron én simán berakom a fehérneműmbe alul vagy felül ,ahol kényelmesebb:)
Hát gondolom ezekre a kérdésekre majd mindenki mást fog válaszolni ,én leírom az én tapasztalataimat:én még most lassan 1 éve is mindig tanulok ,kísérletezek valami újat a pumpával ,mert nekem bekavar nagyon a menszi,és havonta ezért szinte mindig kellenek kis változtatások.Én éjszaka csak simán magam mellé teszem és majd lesz vele valami:),de ezért nem kell aggódni mert nekem legalábbis a kanül sosem jött ki attól ,hogy felálltam és a pumpa lógótt vagy megrántottam ,de ez gondolom egyénfüggő.Nekem is elég magas HgA1c-im voltak előtte ,még most sem tökéletes ,de szerintem javulok lassacskán :)

tímeácska

Őstag
Hát, Máté most már több, mint fél éve használja... Látványosan jók az eredményei, éppen ezért kérlek, ne keseredj el, ha nem az általad várt eredményt kapod már az első hónapra... Majd menni fog a második, harmadik hónapra a javulás... Kitartás, türelem, odafigyelés, megfigyelés, fegyelem, logika és pontosság... Talán ezeket kell összegyúrni egy nagy egésszé, hogy sikert érjen el az ember a pumpával. Önmagában a pumpa nem képes csodákra, csak egy lehetőség... De egy olyan lehetőséget ad, amit más kezelési módszer nem tud nyújtani...

lizzi

Őstag
Érvizsgálat ,azt hiszem itt írtunk tegnap róla.
Hát az egyik vizsgálat az volt amit a Molli is írt :Laser Doppler vizsgálat(hajszálér vizsgálat)a másik kettő pedig:Arteriograph:(perifériás rezisztenciaerek rugalmassága)és pulzushullám terjedési sebesség (vagyis PWV,aorta rugalmassága)és ezek történtek a géppel és volt vérvétel is .de arról nem kaptam eredményt mert azt valamilyen kutatáshoz vették le pontosabban ez állt a betegtájékoztatóban:,,Jelen kutatásunk célja,hogy összefüggést keressünk különböző biokémiai markerek és áramlási paraméterek között cukorbetegségben,illetve szív és érrendszeri betegségben szenvedő betegeink segítségével.A vizsgálat során egy ízben történik vérvétel,majd kétféle ,az ön egészségére nem ártalmas,nem invazív áramlásmérés.A levett vérmintákban meghatározzuk az erek funkciójára utaló enzimek mennyiségét ,illetve azokat tárolva a későbbiekben esetlegesen DNS és molekuláris biológiai vizsgálatokra kerül sor."
És 2006-ban volt erre jól emlékeztem:)

Nyafi

Tag
Köszi Lizzi,köszi Tímeácska!
A megtanulás miatt nem is izgulok,ez menni fog.És remélem hamar "beállok" vele!! Általában mindenben optimista vagyok,nem is értem miért adtam magamnak Nyafi nevet...:D
Szóval idő kell a jó cukihoz....Köztetek van olyan aki Novorapidos?
Jó a tapasztalat vele?És volt tapasztalatotok az Actrapiddal?

tímeácska

Őstag
Mátém NovoRapidos, és én is, de az én tapasztalataim magammal frissek... Még nem vagyok 1 hónapja diabos...
Egyébként Mátémnál minden oké a NRapiddal, szerintem... :) Kisfiam, és az én cukormérős letöltéseimet megtalálod a lap tetején a "blog" felirat alatt... Az enyém pocsék, de van mitől pocsék is legyen (betegségek áradata...), Mátémé viszont nagyon jó. Ha gondolod, mazsolázgathatsz... Kár, hogy a többiek nem a blogba rakják fel a grafikonjaikat (kivétel Szentgyörgyipál), hanem az inzulinpumpa topic-ba... Ott legalább 1 helyen lennének...

Sani

Új tag
Kedves Nyafi!

Nagyon jól döntöttél, hogy pumpakezléssel éled tovább az életed.
Az éjszakai hypótól akkor nem kell félned, ha bázis adag jól van beállítva. Ki kell kísérletezni, hogy az életedviteledhez melyek a megfelelő bázis adagok és időbeni eloszlások. Ha ez megvan, akkor a ch vc emelőhatást kell megtanulnod( bár gondolom, ezeket már tudod) és jól alkalmazni és aztán a szervezetedre ható külső, tőled független eseményeknek a vc emelő ill. csökkentő hatást. Nagy vonalakban ennyi, amit tudni kell.
A pumpa használatába pár nap-hét alatt bele fogsz jönni, nem kell attól félni. Ha meg gondod van , akkor ott a Használati útmutató, jó esetben a pumpatrénered, és itt vagyunk mi is :).
Ha ügyes vagy( márpedig biztosan ), akkor simán lemehet a Hga1c-d 7 alá. Aztán még lejjebb. De ez már csak rajtad fog múlni.

lizzi

Őstag
lenne egy kérdésem a pumpát használókhoz:ti mit tapasztaltatok ,hogyan alakul a cukrotok ha pl. banánt esztek ,mert ugye abban sok a ch-t és én régen nem ettem szinte egyáltalán mert volt időszak amikor a dietetikus nekem azt mondta ,hogy tilos enni.Én tavaly pl. pumpa mellet kipróbáltam a szőlő cukorra való hatásást nálam és ha csak 1 kis gerezdet ettem és adtam rá megfelelő inzulint egyáltalán nem emelt

lizzi

Őstag
én is most már Novorapidos vagyok és nállam régen az Actrapid nem vállt be,de pumpába ugysem kaphatsz Actrapidot ha jól tudom

Nyafi

Tag
Igen, a tapasztalat sokat számít ,és annyi mindent ki kell tapasztalni!! Nemcsak számolgatni a ch-okat.. Merthogy itt a hormonok,időjárás stb is számítanak,és ezek jól meg tudják kavarni a cukikat..de már nagyjából tudom h pl.melegfrontnál lejjebb megy,hidegnél fordítva,ha megjön az első napokban szintén lefele,később felfele...Az mindenesetre nagy megnyugvás nekem hogy eddig mindenkitől jót hallottam róla.Mármint a pumpáról!
Tímeácska,gratula Máté eredményeihez! A te cukijaid pedig biztos hogy a fertőzésektől emelkedtek,meghát akkor Te tényleg az elején vagy még.
És örülök hogy Téged is pumpára állítottak.
Sok sikert magunknak!!:D

Nyafi

Tag
én is most már Novorapidos vagyok és nállam régen az Actrapid nem vállt be,de pumpába ugysem kaphatsz Actrapidot ha jól tudom

Így van,állítólag eldugítja(?) az Actrapid a pumpát-tegnap ezt mondták.
Szóval Neked se vált be?! Most még nem tudom NovoRapidot vagy Apidrát kapok-e,de mindegy csak szabaduljak az Actrapidtól..a Lantust viszont szerettem.

lizzi

Őstag
Nem az Actrapid nem vállt be nekem sem ,és én először Humalogót kaptam a pumpába ,de nemrég váltottam Novorapidra ,mert felszedtem pár kilót,de most már kiderült ,hogy lehet ,hogy a pajzsmirigyem miatt ,de mindegy nekem mindkettő cukik szempontjából igazából jó!!
Sok sikert kívánok neked hozzá!

Sani

Új tag
Kedves Nyafi!

Actrapidot semmiképpen nem kaphatsz pumpába, hiszen az gyorshatású és még kristályos inzulin is. Tehát a hatástartama 6-8 órán keresztül tart.
Az Apidra szóba jöhet, hiszen az ultragyors. Pumpához csak ultragyors hatású inzulint alkalmazhatsz!

tímeácska

Őstag
Pumpába csak ultragyors hatású inzulint lehet tenni, az Actrapid pedig nem az... Ilyenek a NovoRapid, Apidra, Humalog. Lehet, van több is, csak én nem tudok róluk... :-D Ezeknek kb. 3 óra a hatásuk, az Actrapidnak 6 óra (kb.) Nos, a Spirit 3 percenként adagol igen kicsi adagot, ezt nem lehetne utánozni gyors hatású inzulinnal, csak ultragyorssal...

Nyafi

Tag
Az előző üzit Lizzinek írtam,csak elfelejtettem beidézni,bocsi.
Majd tájékoztatok mindenkit milyen inzulint kaptam bele.De már most sokkal okosabb lettem.;)

Sani

Új tag
Kedves Moderátorok!

Légy szíves 'emeljétek ki' azt a bizonyos üzenetet a fórum oldaláról. Nem ide való és hát 2 ember baja nem is ránk tartozik. Előre is köszönöm.

Oldal tetejére