Insulinpumpa

zsuzsa

Új tag
Lizzi én a kisfiamnak mióta cukros nem adtam banánt, mert nem tudtam mikor adhatnám, mikor mindíg magas volt a cukra, ill. nagyon ingadozott. A pen mellett. És nekünk is azt mondták az elején hogy a szőlő a banán tiltott gyümölcs, de pl. a cseresznyét is kimagoztam, és úgy lemértem, 11 db ot ehetett meg, az volt 10 dkg. Ennyit bírt de akkor ez egy uzsonna volt, és hát nem lakott jól vele, viszont nagyon szép cseresznyét termő fáink voltak, és szerette. Most a pumpa mellett így hogy jó az anyagcseréje, birja a banánt is, délelőtt. délután már nem tudnám neki adni, vagy csak korrekcióval, délelőtt viszont kimérve, korrekció nélkül sem emeli meg a cukrát.

H

hypohonder

Vendég
Kedves Nyafi, a lányok gyakorlatilag mindent leírtak. Szóval az Actrapid és a többi, itt említett inzulinok között az a különbség, hogy mindegyik (Apidra, Novorapid, Humalog) ugyanaz az összetételű inzulin, amit a szervezet is termel egészséges embernél. Az Actrapid viszont egy kicsit "késleltetett" hatású, illetve felszívódású szer, a lecsengési ideje is hosszabb, mint ennek a háromnak. Nem azért nem jó a pumpába, mert eldugítja, bár ez is elképzelhető, hanem mert más a hatása, mint a rapid inzulinoknak, a hatás időtartama vonatkozásában.
Ahhoz, hogy a pumpával igazából alkalmazni lehessen egyfajta inzulintherápiát, szinte azonnali hatás kiváltására kell, hogy alkalmas legyen az alkalmazott inzulin. Ebből következik, hogy nagyon rövid idő alatt felszívódó szérumnak kell lennie.
Szerintem nincs igazi különbség a három inzulin között, a gyártói mások csupán. Bár a legutóbbi (ápr. 1-i) miskolci pumpafórumon azt mondták, akiknek ilyen tapasztalatuk van, hogy a Humalog könnyebben buborékosodik, mint a többi. Én ezt nem tudom, viszont van újabb patron-feltöltési mód, amellyel tovább lehet csökkenteni a buborékosodás esélyét. Tudok itt a fórumon olyan sorstársról, aki alkalmazza ezt, én még nem próbáltam. Ő biztosan le fogja írni, hogy mit és hogyan kell csinálni.

Sani

Új tag
A banánt én is tiltott gyümölcsként kezeltem...és erről nagyon nehezen tudok leszokni.
Hiszen a pumpa lehetőséget ad arra, hogy amit megkívánunk, megegyük> persze szigoró ch számolással és bólus inzulinnal. Különben nekem a gyümölcsök nagyon veszélyesek. Egy alma nagyon fel tudja vinni a cukromat, ha nem figyelek és adok inzulint hozzá. Csak mértékkel, inzulinadással és állandó vc méréssel merek gyümölcsözni....pedig nagyon szeretem mindegyiket :(

lizzi

Őstag
Hát igen az alma! Az nekem is felviszi ,és én találkoztam olyan orvossal aki szinte nem hitte el mikor mondtam neki,hogy én almát ,kb. 1 0gr ch-nyit nem ehetek bólus nélkül.
Én most próbálkozom a banánnal és tegnap pl kiterjesztett bólusban 1 órára állítva beadtam a megfelelő inzulint rá így jó is volt a cukrom de valamikor éjszaka elkezdett tőle felmenni ,csak sajnos nem ébredtem fel az óracsörgésre és így csak hajnali 4 után vettem észre
majd legközelebb délelőtt eszem és kipróbálom úgy ,hogy hogyan alakul a cukrom tőle

Nyafi

Tag
És az ember azt hiszi,hogy a gyümölcs az biztos hogy "ártatlan"!De nem szabad róla lemondani akkor sem.
Szerencsére én inkább zöldséges vagyok,azokkal pedig tényleg nincs gond.

poe

Őstag
Én most próbálkozom a banánnal és tegnap pl kiterjesztett bólusban 1 órára állítva beadtam a megfelelő inzulint rá így jó is volt a cukrom de valamikor éjszaka elkezdett tőle felmenni ,csak sajnos nem ébredtem fel az óracsörgésre és így csak hajnali 4 után vettem észre
majd legközelebb délelőtt eszem és kipróbálom úgy ,hogy hogyan alakul a cukrom tőle
Szia Lizzi!
Nem hiszem, hogy a banán több órával az elfogyasztása után felvinné a vércukrodat, a banánból a ch gyorsan szívódik fel és ki is ürül. (Én egy időben gyengébb hipók kezelésére is használtam.)
Valami más lehetett az oka. Lehet pl, hogy 2-3 órával később lement és utána kezdett emelkedni.

zsuzsa

Új tag
Nekem az elején talán a legfájobb pont volt az hogy nem tudtam gyümölcsöt és tejterméket adni úgy ahogy szerette volna tibus, mert nagyon emelte a cukrát. Most a pumpa mellett ő is megtudja enni a napi fél liternyi tejterméket, és tud gyümölcsöt enni, de érdekes, ill. az ő inzulinérzékenysége ilyen, hogy inkább délelőtt bírja. Uzsonnához viszont az oviban van kenyér és csümölcs és itt már muszály korrigállniom mert viszi rendesen a cukiját.
Most olyan problémánk van, képzeljétek el, hogy pár napja magas cukrai vannak, szinte egész nap, és nehezen korrigállódik. valami zajlik benne, de nem veszi le a lábáról csak lappang, néha nincs hangja, de nem fáj a torka, nem köhög stb.. csak bágyadtka, és látszik leginkább a cukrán hogy valami nincs rendben.

lizzi

Őstag
szia poe! én is így gondolom a ch felszívódást a banánnal kapcsolatban ,de azért még kísérletezgetek vele kicsit:)ki tudja nálam mit produkál??

lizzi

Őstag
zsuzsa én kipróbálnám a százalékos emelést ,nekem pl. betegség meg menszi előtti időszakban hiába korrigáltam nem volt jó ,most meg 120%-on tökéletes cukraim vannak így!

zsuzsa

Új tag
Beszéltem a dr.nővel azt mondta egyenlőre ne nyúljak a bázishoz, próbáljam kihagyni egy étkezést, és úgy figyeljem meg hogy jó e a bázis. Ezt én nem tudom nála kivitelezni, gyenge vagyok hozzá mikor sír hogy éhes, és ne adjak neki uzsit se meg vacsit se, csak teát, és próbáljon üres pocuval elaludni, ezt én nem tudom megcsinállni. Azt mondta hogy pár napig próbálljam korrigállni, de minden korrekciót nyújtsak el szögletes bólussal, és ha pár nap múlva még mindíg magas akkor beszéljünk újra.

tímeácska

Őstag
Zsuzsa!
És mondtad ezt a drnőnek is? Mármint, hogy nem lehet Tibikénél ezt az étkezés mentességet kivitelezni?
Remélem, nem lesz beteg kisfiad... Vigyázzatok Magatokra!
Szerintem is merjél a bázisemelésen gondolkodni... Vagy, kérdezzél rá a dokira, hogy ha csak átmenetileg emelnél rajta, mert szerinted beteg lesz a gyerkőc? Ha úgyis magasabbak most a cukik, akkor nem árthatsz ezzel Neki, ugyanis, folyamatosan nézed a cukiját, amúgy is... Ha meg látod, hogy nem oké az emelés, visszaállítod... ?!

zsuzsa

Új tag
azt mondta hogy ha most folyamatosan emelek rajta akkor nagyon eltekerhetem, és rosszat csinálhatok vele, mert amúgy mostanában nagyon szépen beállt normoglikimiás értékei vannak. Mondtam hogy én nem tudom éheztetni, kh ban biztos kibírnak 24 órát is, de itthon én nem tudom ezt kivitelezni. Inkább korrigálom, és ha nincs válltozás hétfőn újra hívom. Jó lenne ha nem lenne beteg, de nagyon utálom mikor nem találom valaminek az okát, és nem tudok magyarázatot rá, mert akkor a kezelés is nehéz. Most eltettem minden nasit, megbeszélltük pár napig nincs keksz és társai, még megleinek sem, egy kicsit sem bűnözünk, szegény már ettől is elkeseredett.

zsuzsa

Új tag
Ezek a nasik csak diab nasik szoktak lenni, és szh számítással kapja, pl. tízóraira kapott két szem diab kekszet, 10 gr szh, volt, mást nem kért egy kis teával ette, és utána ment az udvarra játszani.

poe

Őstag
Inkább korrigálom, és ha nincs válltozás hétfőn újra hívom. Jó lenne ha nem lenne beteg, de nagyon utálom mikor nem találom valaminek az okát, és nem tudok magyarázatot rá, mert akkor a kezelés is nehéz.

Az a baj ezzel, hogyha tényleg a megnövekedett inzulinigény áll a háttérben, akkor nem csak a bázist kellene növelni, hanem az étkezési bolust is, illetve én úgy tapasztaltam, hogy korrekciós bolusnak is többet kell adni, sőt amikor a bázis kevés volt, előfordult, hogy a szokásos korrekciós bolustól függetlenül emelkedett tovább a vércukorszintem...
Tehát szvsz sokkal nehezebb korrigálni, ha kevés a bázis.

tímeácska

Őstag
Zsuzsa!
Szerintem nem kell magyarázkodni a nasik miatt! :) Hajjaj, ha tudnák itt páran, hogy miket szokott enni Mátém... :-D Hajjaj... De miért ne ehetne akármit is?! Ha tökéletes szinten tudom tartani a cukrát (márpedig igen, és remélem, így is tudom tartani...), miért ne ehetne meg egy túró rudit, vagy mittudoménmit... Nem az evésen van a hangsúly, hanem az evéshez társuló magfelelő kompenzáción... De nevezhetjük korrekciónak is... Na, azért én sem azt mondom, hogy had egyen egy gyerek egész nap kekszet, meg ropit, stb., de igenis, meg kell tanulni a "normális ételeket" beiktatni az étkezésbe. Oké, nem az agyoncukrozott dolgokról beszélek most... De úgyis nagyon jól értitek, mit makogok itt... :-D

Sani

Új tag
Teljesen egyet értek veled, Tímeácska. Nagyon sok előnye van a pumpának ill. az ultragyors inzulinnak:). Persze én csak akkor 'bűnözök' >- már nem is hívnám így -, ha a bázis adagjaim tökéletesen be vannak állítva. Szabadabb életet élhetünk , hála az ultragyors inzulinnak:-D

tímeácska

Őstag
Normoglicaemia mellett én sem hívnám a nasit bűnözésnek... Csak szükséges jóóóóónak! :-D:-D:-D Beszélek én, aki már hetek óta alig bír enni...

eremit

Új tag
Visszatérve arra, hogymit hová adunk. Én eddig folyamatosan a hasamba szúrtam, meg talán egy párszor egy pár hónapja a lábamba. Újszerű felbuzdulásom, miszerint szúrjak máshová is, onnan ered, hogy a pumpás találkozón elhangzott: cserélgetni kell a helyeket. Egyszer "megerőszakolom" magam, leküzdök minden ellenérzést, és úgyis kipróbálom a farbaszúrást is, csak az még odébb van :) A karombab egyébként egészen kellemes, fura hogy nem a hasamban van, ugyanakkor jó dolog :) Egyetlen hátulütője az öltözködéskor van. Na ott azért kicsit bosszantó... De kibírom, mert a hasam pihen.
Azt nem tudom megítélni, hogy az izomcsoport megmozgatása mennyire módosít a felszívódásban, mert egy ideje minden izmomat megmozgatom, szóval mindegy lenne, hogy hová szúrom :-D

amit Hypohonder ír az inzulináttöltésről, az tényleg nagyon tuti. Na remélhetőleg hamarosan kipróblom / kipróbáljuk, és a igazi segédeszköz is elterjed majd.

Sani

Új tag
Kedves Eremit és Hypohonder!

Milyen új módszer van elterjedőben az inzulináttöltés keretén belül?
Milyen segédeszközről beszéltek---írtok?
Ha van valakinek infója, legyen szíves, ossza meg velünk!;)

H

hypohonder

Vendég
Bár elhatároztam, hogy nem írok többet, Saninak annyit tudok, illetve tartok szükségesnek válaszolni, hogy Timi-Sziszitimi kompetens ebben a kérdésben. Ugyanis ő már gyakorolja ezt az áttöltési módot. Utolsó megszólalásként tisztelettel meg is kérem, hogy ismertesse a többiekkel is ezt a megoldást.

Oldal tetejére