Insulinpumpa

zsuzsa

Új tag
Tibusnak úgy néz ki nem sok baja van, már délután óta 6 os cukra van, remélem nem kiabálom el, még ez is emelkedett egy kicsit, de már tűrhető.Ellenben én lázas lettem, fáj a torkom, alig élek, de a cukraim biztos jók, azon kívűl semmi más. A nasik miatti mentegetőzést belém nevelték, cukorbeteg gyerek ne nasizzon, és ne szoktassuk rá az édes ízekre. Ez volt a mottó régen. Egyébként mióta cukraos nem evett cukros dolgokat, csak diabos, és norbi cuccot, norbi puding, joghurt, rudi, stb... nem is tartunk itthon mást. Mikor hypozott akkor vettem nagy nehezen a dr.-nő javaslatára cukros szívószálas üditőt és azt itta. Ez akkor volt amikor elkapta a hasmenéses vírust, és hypozgatott, akkor kapott cukrosat, egyébként mindenünk olyan itthon amit nyugodtan ehet. Mondjuk az igaz hogy sokszór a diabos dologban több vagy uanyi a szh. de cukor nincs benne. Én ezt valahogy kezdetektől fogva úgy kezelltem mint a cukorallergiát, nem kapta, még a ketchup és társai is lightosak. Azért még ezekkel is számólni kell, de normál helyzetben semmi gonunk nincs a nasikkal, teljesen jó a cukra, most valami volt a háttérben, valami bújkállt benne. Remélem tudjuk uralni.

poe

Őstag
T Egyébként mióta cukraos nem evett cukros dolgokat, csak diabos, és norbi cuccot, norbi puding, joghurt, rudi, stb... nem is tartunk itthon mást.

Zsuzsa!

Azért ezekkel a lightos dolgokkal óvatosan. Egyrészt valóban kb ugyanannyi ch van bennük, csak fruktóz, vagy szorbit formájában. Ez az arra érzékenyeknél, ill nagyobb mennyiségben hasmenést okozhat. Ezen túl ezek a termékek gyakran tele vannak olyan cuccokkal, amik nem igazán egészségesek, pl a diabetikus nápolyik, csokik (főleg az olcsóbbak) tele vannak nyomva tejzsírral, hogy az állaguk megfelelő legyen. Ill még egy, szubjektív vélemény: Norbi arra a kajára engedi rátenni a nevét, amelyik gyártója megfizeti. Ez nincs összefüggésben azzal, hogy az mennyire egészséges. Szerintem.
Összességében tehát pl ebéd után egy szelet hagyományos süti, gombóc fagyi (nem napi rendszerességgel, ésszel kezelve, dehát ezt mindenkinek így kellene) lehet, hogy jobb választás....
Bocs, ha mindezekkel már eddig is tisztában voltál.

Sani

Új tag
A diabetikus készítmények az én vc-met nagyon fel szokták borítani. Inkább, ha megkívánok valami édeset, akkor egy fél szelet süti megeszek, inzulint adok be és mérem a vc.-et. Nem szokott annyi bajt okozni nálam a sütievés, mint a diétás élelmiszerek.

eremit

Új tag
Nos, Sani, próbáltam rátalálni a világhálón arra a bizonyos eszközre, amit említettünk Hypohonderrel, de nem sikerült. A legnagyobb hiba, hogy nem tudom a nevét :-( Nehéz lesz leírni...
A lényege az, hogy az inzulint nem a hagyományos módon kell felszívnunk és szenvednünk a bubikkal stb., hanem egy vízszintes felületre helyezzük a patronunkat, és egyszerűen egy arra alkalmas eszközzel (amit nem találtam) szószerint "áttoljuk" az inzulint a tartályba. De remélhetőleg Timi majd elmeséli érthetőbben, és esetleg fotóval vagy valamilyen linkkel illusztrálja.

Sani

Új tag
Köszönöm az infót, eremit. Talán Timi tényleg elmeséli a szakszerű alkalmazási módszerét. Te különben próbáltad már így feltölteni a patronodat?

zsuzsa

Új tag
Köszi Tímeácska mára már jobban lettem, tibus is jól van, a cukija még egy kicsit emelkedett, de úgy néz ki ennyivel túl leszünk rajta.
Diab dolgokról természetesen a másfél év alatt kitapasztaltuk hogy melyiket érdemes megvenni, melyik milyen minőségű, de rájuk vagyunk kényszerűlve, igyekszünk a jót megvenni és a finomat keresni bennük, de tibust a cukros dolgok nagyon bezavarják, még a sima háztartási keksz is, nemhogy ha valami ténylegesen cukrosat kapna. Bár lehet hogy csak meg kéne tanúlni ki kéne tapasztalni hogy a cukros dolgokra hogyan kéne korrigállni. Szorbitos dolgot egyáltalán nem használunk, erre még az elején felhívták a figyelmünket, nem is jó ízű, és olyan mint a finomított cukor. Kakaóporát is Ausztriából hozatom, isteni finom diab kakaó, instant, olyan mint a nesquik kakaó csak nem cukros. Én ezt nem tudtam másképp csinállni, és nem is értettem, mikor anyukák a diab rendelésen, elmondták, hogy ők tudják hogy délelőtt alacsony a gyerek cukra, akkor megeheti a kinder pinguit, és nem érti hogy délután mitől magas, és ugrik meg, és korrigálják egész estig a magas cukrát. Én ezt akkor kérdeztem az orvostól azt mondta ez nem cukorallergia, néha ehet cukrosat, szülinapi torta, karácsonyi beigli stb... csak módjával, és megfelelő E inzulinnal.

Sani

Új tag
néha ehet cukrosat, szülinapi torta, karácsonyi beigli stb... csak módjával, és megfelelő E inzulinnal.

Kedves Zsuzsa!

Szerintem is, ami nálunk, cukrosoknál az étkezés terén fontos, hogyha nem tartjuk be a diétát, akkor is a mértékletességre és a megfelelő inzulin adagra figyeljünk. Persze azt is lehet pl. gyors hatású inzulint használóknál, hogy kiváltják az egyik ( nem fő ) étkezést egy túró rudival vagy megfelelő mennyiségű gyümölcssel vagy akármi mással. Vagy hypo esetén esznek egyszerű cukrot tartalmazó ételt. Persze itt is - és mindig - figyelni kell a mértékletességre és - ha szükséges - a megfelelő inzulinra ill, a mindenkor fontos normoglikémiás értékekre.

zsuzsa

Új tag
Igen ez így van. Van hogy tízóraira túrórudit eszik, ami nálunk norbi rudi, semmi gondunk nincs tőle meg se látszik a cukra, de ha ugyanez rendes pöttyös rudi lenne úgy kiugrana 16 ra a cukra hogy nem győzném délben lekorrigállni. Őt a cukros dolgok nagyon befolyásólják, ez is mindenkinél máshogy működik? Van aki nyugodtam eheti a cukros ételeket és ugyanolyan jók a cukrai?

Sani

Új tag
Az, hogy 'nyugodtan lehet enni cukros dolgokat' cukorbetegeknek, így nem helyt álló. Amint írtam az előbb, fontos a
-mértékletesség
- ha szükséges + inzulin
-vércukor kontroll.
Csak így tudom én elképzelni - és így is csinálom- , ha valami cukortartalmú ételt eszem. Egy a lényeg: normoglikémiás értékek.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Igen ez így van. Van hogy tízóraira túrórudit eszik, ami nálunk norbi rudi, semmi gondunk nincs tőle meg se látszik a cukra, de ha ugyanez rendes pöttyös rudi lenne úgy kiugrana 16 ra a cukra hogy nem győzném délben lekorrigállni. Őt a cukros dolgok nagyon befolyásólják, ez is mindenkinél máshogy működik? Van aki nyugodtam eheti a cukros ételeket és ugyanolyan jók a cukrai?
Zsuzsa, ne haragudj, de mindig kényszert érzek, hogy leírjam Norbi termékeiről a véleményemet... :) Szóval, szorbit van abban a rudiban, nem is rendes szorbit, most nem jut eszembe a neve, mindenesetre tök káros dolog, az egész rudi tök egészségtelen, mégha nem is emeli a cukrát, talán érdemes lenne több inzulint beadni és mégis pöttyös rudit fogyasztani. Én is úgy gondolom, hogy ez csak inzulin kérdése, ha jobban emel valami, akkor többet kell beadni az inzulinból és kész. De a Norbi termékei olyan borzalmasak, olyan sok egészségtelen cuccal tömi tele, hogy ennél lehet, hogy még egy emelkedett vércukor is kevésbé káros.

eremit

Új tag
Nem, még nem próbáltam. Pedig mondták a találkozón, hogy megpróbálhatjuk a jelenlegi eszközeinkkel is, csak agy ceruzavéggel kell benyomni az áttöltelni kívánt inzulint. Erről jut eszembe, hogy lehet kipróbálom használt (üres) eszközökkel és vízzel. Végülis, veszíteni nem veszíthetek vele :) Majd megírom, hogy sikerült!

Sani

Új tag
Előre is köszi, Eremit!
Kiváncsian várom a tapasztalatod!
És bárkinek, akinek van az új patronfeltöltési módszerrel valami élménye.

tímeácska

Őstag
Sziasztok!
Igen, a ceruzával való inzulin "átnyomás" tökéletesen működik!!! Én is így csinálom!:) Csak az elején kell odafigyelni, a legelső nagyobb bubit kell visszatolni a fecsiből! Úgy megy át az inzulin a patronból, mint a forró kés a vajon... :) Egy próbát megér Mindenkinek!!!
Fogom a patront, a fecsit, a tűt... Eddig semmi extra... Beszúrom a tűt, a patron végén levő záró gumi dugattyúhoz teszek egy ceruzát (vízszintes helyre -asztalra- szoktam tenni a cuccokat), és a ceruzát elkezdem lassan tolni (a tű irányába)... És szépen vándorol is át az inzulin a fecsibe... Közben lesz egy relatíve nagyobb bubi, amit sokkal könnyebb a patronba visszatolni, mint az apró buborékokat (ez a nagy bubi elkerülhetetlen, mivel levegő van a fecsi kónuszában, és a tűben...)! Aztán sitty-sutty át is van töltve az inzulin!

H

hypohonder

Vendég
Nem csak ceruzával lehet, a fecskendőhöz adott tű tokja talán sterilebb erre a célra... Egyébként ha először az összes inzulint átszívod a fecskendőbe, akkor is csak egy nagy bubokrék lesz, de ennek az a veszélye, mint korábban írtam már, hogy amikor szívod, akkor nyomáskülönbség lép fel a fecskendőben és az inzulinos fiolában, ami elősegíti, hogy a folyadék levegőt "nyeljen el". Az viszont később menthetetlenül kicsapódik a fecskendőben. Ezzel a módszerrel ezt a nyomáskülönbség-keletkezést lehet elkerülni.

tímeácska

Őstag
Sterilebb, vagy nem sterilebb... Teljesen mindegy, szerintem, hogy mivel "toljuk át" az inzulint, ugyanis, a gumidugattyú külső része kizárt dolog, érintkezzen olyan részekkel, amiknek sterileknek kell, hogy maradjanak (inzulin, tű, inzulin tartály, stb.)! :)

Sani

Új tag
Köszönjük szépen a tájékoztatást, Hypohonder!
Akinek gondjai szoktak lenni a buborékokkal, biztosan jól jön ez az információ.:)

eremit

Új tag
Én is kipróbáltam ma vízzel, és nagyon jól működött! Sokkal egyszerűbb és látványra is sokkal jobb a dolog! (Amíg pedig nem lesz hozzá a megfelelő eszköz, marad ez az "alantasabb" megoldás :)

ildikó

Új tag
Zsuzsa!

Nekem elég hihetetlen, hogy a délelőtti Kinder Pingitől magas délután a gyerek cukra. Mert ugye az gyorsan felszívódó, és ha jól van hozzá adva az inzulin, akkor nem lehet gond. A fiam napi szinten eszik egyet, és még soha nem volt ilyen gondom.
Mi is hozatunk az osztrákoktól diab. cuccokat, összehasonlíthatalan az itthoniakkal, nagyon finomak. És van olyan, ami itthon is van cukros változatban, nem értem, hogy diab-at miért nem lehet kapni.
Üdv.: Ildikó

Oldal tetejére