Insulinpumpa

bogesz

Új tag
Na végre, látod? Működik. :cool::cool::cool:

Ma kevés időm lesz itt serénykedni, de nem vagy elfelejtve. Csak ügyesen, türelmesen és feltétlenül bizakodóan!!! :):):)
szia!
ma sajnos nekem is sok dolgom volt ezért enni se nagyon volt időm,se mérni olyan sűrűn! du.2-kor volt egy 11-es,addig se bólus se kaja,akkor adtam 5 E-et és ettem egy hambit! most 17.30-kor ismét 11, 3E,kaja!:p:plemerültem:p:pkiváncsi vagyok merre megy!

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
szia!
ma sajnos nekem is sok dolgom volt ezért enni se nagyon volt időm,se mérni olyan sűrűn! du.2-kor volt egy 11-es,addig se bólus se kaja,akkor adtam 5 E-et és ettem egy hambit! most 17.30-kor ismét 11, 3E,kaja!:p:plemerültem:p:pkiváncsi vagyok merre megy!
Jáj, ne izéljél mán!!! Egy labilis cukorbeteg nem teheti ezt magával. Mi nem vagyunk távgyógyítók, meg hókusz-pókusz guruk. Ha te nem teszel oda mindent teljes gőzerővel, akkor megette a kutya.

A 11-es nem a világ vége, de lehet, hogy szerencséd volt, és remélem, hogy az 1 hambihoz nem sok az 5 E inzulin. Az nem biztos, hogy 1 óra múlva mutatja meg a hatását, lehet, hogy a következő étkezés után, és akkor kezdheted előlről. Hipo, hiper, korrekció. Ha mégis lesz hiper, akkor nagyon óvatosan, lassan hozd le.

umbra08

Aktív tag
Jáj, ne izéljél mán!!! Egy labilis cukorbeteg nem teheti ezt magával. Mi nem vagyunk távgyógyítók, meg hókusz-pókusz guruk. Ha te nem teszel oda mindent teljes gőzerővel, akkor megette a kutya.

A 11-es nem a világ vége, de lehet, hogy szerencséd volt, és remélem, hogy az 1 hambihoz nem sok az 5 E inzulin. Az nem biztos, hogy 1 óra múlva mutatja meg a hatását, lehet, hogy a következő étkezés után, és akkor kezdheted előlről. Hipo, hiper, korrekció. Ha mégis lesz hiper, akkor nagyon óvatosan, lassan hozd le.

Kata!
A hiperglikémiát "lassan kell lehozni"? Nem minél előbb???
Nálunk a következők voltak mostanába, ezekre mit mondasz?

Pár példa (az elmúlt napok legmagasabb értékei):
16:00-kor 15,2 >> erre 0,2 korr. bólus >> 17:10-re: 10,8
20:30-kor 14,2 >> erre 0,3 korr. bólus >> 21:30-ra: 8,5
18:20-kor 17,1 >> erre 0,3 korr.bólus >> 21:15-re: 8,3
5:40-kor 17,8 >> erre 0,3 korr. bólus >> 8:30-ra: 4,4
18:25-kor 13,7 >> vacsizik 0,4 bólussal >> 20:00-ra: 3,5

Üdv:
umbra

poe

Őstag
Ezek mind nagyon meredek zuhanások szerintem. 1 óra alatt 2-3 mmol/l-nél többel nem szerencsés ha csökken a vércukorszint. Főleg az utolsó durva, étkezés után másfél órával 10-el csökkent a vc, már hipóhatáron van, és még dolgozik a bólus. Ha nagyon hirtelen hozod le, akkor könnyű belefutni egy hipóba, amit követ egy somogyi és beindul egy hullámvasút amiből nehéz kiszállni. Inkább kevesebbet kell adni, mérni és ha még szükséges, újra rákorrigálni.

vighkata

Szia Umbra!
Poe leírta lényeget, a zuhanások nagyon meredekek. Talán azt tudnám mondani, hogy "lassan, de biztosan".

Azt gyanítom, hogy a számolt CH nem megfelelő, és így a CH/inzulin arány sem jó. Lehet, hogy a "kigondolt" CH-hoz jól ítéled meg az inzulint, de ha egy étel CH tartalmát rosszul ítéled meg, akkor már az egész számítás hibás lehet.
Ti még nagyon az elején vagytok, és tudvalévő, hogy egy-egy étel CH tartalmát nehéz megítélni, sokszor pedig a csomagoláson sem jó adat van.

Vegyünk egy példát. A zsömle 30 g CH-t tartalmaz. De a zsömle CH-ját akkor állapították meg, amikor minden zsömle egyforma volt, ma pedig már ezer féle zsömle van méretben és összetételben egyaránt.

Most így sajna a ti esetetekben nehéz megállapítani, hogy a bázis a nem megfelelő, vagy inkább a bólussal van a baj. Én a bólusra tippelek. Valószínű nem elegendő a CH-hoz a bólus, így ezzel egy hipert hoztok létre. A korrekció és ehhez a pumpa bázisa együttesen már sok.

Az a baj, hogy most én is csak találgatok. Hogy mennyivel adj több bólust, azt felelőtlenség lenne kikalkulálnom, főleg, hogy egy pici babáról van szó.

Ha a 17-es cukira nem adnál korrekciót, akkor egészen biztos, hogy néhány óra múlva a cuki rendeződne, csakhogy itt éppen a 17-es cukit kellene elkerülni. Kettős a feladat, legelőször elérni, ne legyen 17-es cuki, de ha mégis, akkor elérni, hogy a korrekció ne vágja le a cukit.

Most feltétlenül azt tanácsolom, hogy a kezelőorvossal konzultálj (ezt lehet telefonon is), hogy ő javasol-e egy minimális bólusemelést. Ha igen, akkor azt meg kell próbálni.

A másik tanács, amihez nem kell doki, az pedig hogy a hipert csakis lassan, minimális inzulinnal szabad. A korrekció előtt is várni legalább egy fél órát, és újra mérni, mert ha a 17-es cukiból fél óra múlva 15-16 lesz, akkor látható, hogy a korrekció máris szükségtelen.
Egy tipp, hogy a korrekció ne azonnali bólus legyen (ha szükséges), hanem inkább a %-os növelés. Értéket-mértéket nehéz megadni nagyon nehéz és kockázatos így a távolból, de talán a 120%-os emelés fél-egy órára talán egy próbát megér. Ha nem is vezet eredményre (mert ritkán sikeres a vaktában találgatás elsőre), a jelenlegi helyzetnél jobb.

Sajnálom, hogy konkrét tanáccsal nem tudtam segíteni, de tényleg vaktában találgatunk az okokat illetően. Amíg a pontos okot nem ismerjük, addig a megfelelő terápiát is csak találgatni lehet.

Azzal mindenképpen tudlak vigasztalni, hogy minél gyakorlottabb leszel, annál kevesebb ilyen kilengés lesz.

bogesz

Új tag
semmi hypo,sőt megfáztam így most is 12-t mértem,de mindjárt 11 óra és kiváncsi vagyok! gondolom nektek is van olyan nap mikor éppen nem olyan helyzetben vagytok,hogy IGEN most mérek,most eszek,most mérek korrigálok! labilis cukorral is ki kell mennem az utcára!

vighkata

Kata!
A hiperglikémiát "lassan kell lehozni"? Nem minél előbb???
Üdv:
umbra
Nem lassan kell lehozni, hanem csak lassan lehet, legalábbis biztonsággal. Egy 17-es cuki valóban ijesztő, és az ember szeretné minél előbb megfelelő tartományban tudni a cukit, lehetőleg fél óra múlva. Csakhogy a leggyorsabban az ultragyors inzulin dolgozok, de még az is az első fél órában kb. 30-50%-os hatékonysággal működik. Megközelítőleg 1,5 óra múlva dolgozik 100%-on, ezt követően a hatékonysága is csökken.

Ez az "5-10 percen belül kezd hatni, 1,5 óra múlva van a hatáscsúcson, és 2,5-3,5 óra múlva múlik el a hatása tökéletesen illeszkedik az étkezéshez, hiszen a CH is a felszívódását tekintve akkor van a csúcson, mint az inzulin. Tehát az inzulin sajátosságait figyelembe véve tökéletes az étkezéshez, de a korrekcióhoz nem. Csakhogy nincs más fegyverünk a korrekcióra (vagy kevés), mint az inzulin beadása.

vighkata

Umbra, teljesen jogosan merül fel benned a következő kérdés, hogy ha nem adsz korrekciót, akkor mi a fenétől megy le cukor.

Most tekintsünk el attól, hogy mitől ment fel pl. 17-ig, az teljesen más téma.

Szóval amikor te mérsz egy 17-es cukit, akkor te egy jelent pillanatnyi állapotot látsz, nem pedig egy folyamatot.
Képzeld el, hogy az a cukor 20-as volt, de te amikor mérted, akkor már csak 17-et mutatott a mérőke, vagyis a szervezetben dolgozó inzulin már tette a dolgát. De te nem tudsz a 20-as cukorról és a lefele húzó inzulinra korrekcióként adagolsz egy újabb dózist, és így egy inzulin felhalmozást, többletet hozol létre.

Ezért javasoltam, hogy hipernél ne azonnal korrigálj, hanem egy fél óra múlva mérjél egy újabbat, és aszerint gondold át a korrekció szükségességét. Sajálom előre is a gyerkőcöd ujjacskáját, de a hipo-hiper ingadozást sem kívánom neki.

Természetesen a hipert kell kikerülni, az a nagyobb feladat. A korrekcióval legtöbben káoszt hozunk létre, nem csak te, még mi öreg rókák is.

umbra08

Aktív tag
Nem olvastam az üneteteiteket, most azokra még nem reagálok!

Másban segítsetek légyszi!!!

Ébredéskor 1,6 -ot !!!!!!!! mértem kisfiamnak.
Gyorsan cicire tettem, kapott kevéske Hipp (baba) őszilevet és adtam neki kenyeret (barna vagy teljeskiőrlésű, nem tudom) kis sonkával. Bólust nem adtam.

Kivédhető, vagy ENNYHÍTHETŐ EGY KICSIT A SOMOGYI???????

Hibás voltam nagyon, mert 5:30-kor kelt, 4,0 VC-t mértem és erre szopizott 0,3 bólussal. 9:30-ra húztam a telefont, hogy akkor mérem neki, erre nem bírtam felkelni és együtt keltünk 9:45-kor, de már akkor sírt, le volt esve neki, akkor mértem az 1,6-ot.
Sajnos mostanában nehezen alszik el, altatni kell, éjfél, 11, 10 óra, mire bealszik, mert nem akar akiságyban megmaradni. (és ugye interneteztem is éjjel, ahelyett, hogy aludtam volna)
Szóval éjfélkor lefeküdtem, 2-kor sírt, magas volt a cukra, kapott korrekciót, 4-kor megint sírt. Szóval ha magas a cukra állandóan felsír, itatom.
6:00-kor szopott, nem akart visszaaludni és 8-ig szenvedtünk. Aztán mind a ketten elaludtunk. Csak nekem fel kellett volna kellnem!!!
Alig alszunk. Nem akarok magyarázkodni, de hibás voltam, hogy nem keltem fel és nem mértem meg neki előbb.
Ne haragudjatok, lehet nem érthető, de nagyon kivagyok magamra!

poe

Őstag
Nem azon a negyedórán múllott..
Sok lehetett a reggeli bólus és vagy a bázistól is ment lefelé. 4 óra alatt már mind a CH. mind az inzulin kiürült a szzervezetéből. Étkezések után másfél órával szoktatok mérni?

umbra08

Aktív tag
Nem azon a negyedórán múllott..
Sok lehetett a reggeli bólus és vagy a bázistól is ment lefelé. 4 óra alatt már mind a CH. mind az inzulin kiürült a szzervezetéből. Étkezések után másfél órával szoktatok mérni?

Szia Poe,

Régebben étkezések után 1,2-2 órával, de most összekötjük, ami étkezés utáni, az a a köv. étkezés előtti.

Hajnalban kel 6:00 körül: mérek
Visszalszik, kel 9:00-kor mérek.
Mérek 11:30-kor, ebéd előtt.
Mérek 14:30-kor, uzsi előtt.
Mérek 17:30-kor vacsi előtt.
Mérek 19:30-kor fürcsi után, lefekvés előtti szopizás előtt.
Mérek lefekvés előtti szopizás után 2 órával.
Mérek a lefekvés utáni 2 órával mért értéktől függően 1:00-kor vagy 2:00-kor.
Aztán kezdődik előlről, reggel 6.00-körül.

Természetesen, ha alacosny, vagy magasabb, akkor vannak köztes mérések is, vagy ha borul az étkezés, mert éhesebb, vagy szokatlanul nyűgösebb, akkor is mérek. Napi 10-12, de a min. eddig 8 volt, de ez csak néha volt.
Szóval kialakult ez a rend, mert régen rengetegen mértük, kaja előtt, majd kaja után 1,5-2 órával. Viszont ha kaja után mérek 1,5-2 órával, akkor 1 óra múlva mérhetek megint, mert jönne a köv. kaja előtti mérés.

poe

Őstag
Az a baj ezzel a megoldással, hogy túl sok idő telik el, nem látod, hogy jó volt-e a bólus... Azt értem, hogy nem akarod kínozni a sok méréssel, de így nehéz következtteéseket levonni az eredményekből. Nekem nincs ilyen pici babával tapasztalatom, talán a rutinosabb anyukák le tudják írni, ők hogyan csinálták/csinálják...

vighkata

semmi hypo,sőt megfáztam így most is 12-t mértem,de mindjárt 11 óra és kiváncsi vagyok! gondolom nektek is van olyan nap mikor éppen nem olyan helyzetben vagytok,hogy IGEN most mérek,most eszek,most mérek korrigálok! labilis cukorral is ki kell mennem az utcára!
Igazad van.

umbra08

Aktív tag
Természetesen felveszem a kapcsolatot az orvossal, de most felvettem a bázist 11:20-tól 4 óra időtartamra, azaz 0,10 E/óra helyett 0,15 E/óra fog adni és kapott 0,1 bólust.

24,4 VC!!
Ez így nem mehet, az biztos, hogy keresek egy orvost, mert én ehhez nem értek, a kezünk el van engedve, az orvosunk azt sem tudja, hogy most mennyi a bázisunk, mennyiek az értékeink stb.
Elegem van.

poe

Őstag
Umbra!
Erről beszéltünk reggel. A somogyit hormonok okozzák, lökik ki a cukrot a májból a vérbe. Amíg dolgoznak nemigen lehet lehúzni, viszont egy idő után kiürülnek és ha akkor van még beadott korrekciós inzulin, az levághatja a vc-t. Türelem és sok mérés... És korrekció után ne mérj félórával, akkor még nem is igazán hat az inzulin. 1,5-2 óra múlva kell ellenőrizni a vc-t. Tudom, hogy ez nehéz, de a folyamatos hullámvasút sokkal rosszabb, mint hogy időnként becsúszik egy-egy magasabb érték, amit fél nap alatt normalizálsz.
Illetve ilyen magas tartományban pontatlanabb a mérő is, lehet, hogy nem emelkedik már olyan meredeken, mint az eredmények mutatják.
A doki váltást te látod, ha nem vagy elégedett, vagy nem érzed, hogy eléggé ért hozzá, akkor mindenképp lépd meg.

Oldal tetejére